فیلم در مورد موسیقی ایرانی در سینمای کشور طرفداران خاص خود را دارد و بیشتر مورد توجه جوانان قرار میگیرد. این آثار تمرکز خود را بر روی موسیقی و مسائل پیرامون آن میگذارند. در این مقاله به معرفی لیست بهترین فیلم موسیقی ایرانی میپردازیم.
سینمای ایران در نیمه دوم دهه هفتاد گشایشهای زیادی را تجربه کرد. از گرفتن پروانه ساخت موضوعات سیاسی ملتهب و تابوشکنیهایی همچون «آژانس شیشهای» تا تولید فیلمهای ایرانی در مورد موسیقی و عشق و عاشقی دختر و پسر! آن روزها شادمهر عقیلی که محبوبیت فوقالعادهای داشت، تصمیم گرفت مهارت و استعداد خود را در سینما هم امتحان کند و در چندین فیلم سینمایی نقشآفرینی کرد. حالا بیست سال از آن روها میگذرد و تاکنون فیلمهای زیادی با حضور کم و بیش موسیقی در این 20 سال ساخته شده است.
در این پرونده از پلازا تصمیم گرفتیم به مهمترین فیلم های ایرانی درباره موسیقی بپردازیم. این فیلمها یا به طور کلی درباره یک خواننده و نوازنده هستند یا در بخشهایی از فیلم کاراکتر خواننده و نوازنده در آنها تعیینکننده است. با ما همراه باشید تا برترین فیلم های ایرانی درباره موسیقی را بررسی کنیم.
فهرست مطالب
بهترین فیلم های ایرانی درباره موسیقی و خوانندگی
تعداد فیلم ایرانی درباره موسیقی و یا فیلم ایرانی در مورد خوانندگی در سینمای ایران خیلی زیاد نیست. به خصوص که در این میان تعداد انگشتشماری از این فیلمها موفق و محبوب شده است. در ادامه به برترین فیلم های سینمایی ایرانی درباره موسیقی میپردازیم.
1. فیلم خواهران غریب
- محصول: سال 1374
- کارگردان: کیومرث پوراحمد
- ژانر: درام، موزیکال، خانوادگی
- بازیگر نقش خواننده: زنده یاد خسرو شکیبایی
- سایر بازیگران: افسانه بایگان، پریسا گلدوست و پرویندخت یزدانیان
فیلم ایرانی درباره موسیقی خواهران غریب جز آثار موزیکال و جذاب ایرانی است که اگرچه درونمایه اصلی آن موسیقی و خوانندگی نیست اما قطعه ماندگار مادر من آن از زنده یاد شکیبایی، یکی از ماندگارترین ترانههای ایران محسوب میشود. این فیلم براساس رمان خواهران غریب به قلم اریش کستنر ساخته شد و پرفروشترین فیلم سال 1374 نیز بود. خواهران غریب برنده بهترین کارگردانی جشنواره فیلم فجر نیز شد.
داستان این فیلم با موضوع موسیقی ایرانی درباره دو خواهر دوقلو به نامهای نسرین و نرگس است که از وجود یکدیگر خبر ندارند تا اینکه روزی باهم برخورد میکنند. مادر خیاط و پدر آهنگساز این دو از هم جدا شدهاند و حال خواهران که هرکدام به صورت جداگانه یکی با مادر و دیگری با پدر خود زندگی میکنند، تصمیم میگیرند تا جایشان را باهم عوض کنند.
2. فیلم در مورد موسیقی ایرانی پر پرواز
- محصول: سال 1379
- کارگردان: خسرو معصومی
- ژانر: درام عاشقانه
- بازیگر نقش خواننده: شادمهر عقیلی
- سایر بازیگران: زیبا بروفه، مرجان شیرمحمدی و منوچهر آذر
«پر پرواز» را میتوان اولین تجربه جدی سینمای ایران در زمینه فیلم های سینمایی ایرانی با موضوع خوانندگی به شمار آورد. داستان «پر پرواز» درباره بابک خوانندهای محبوب و پرطرفدار است که آلبومش مجوز انتشار در ایران را نمیگیرد. بابک به کمک نامزد خود ستاره در تلاش برای پیدا کردن راهی است تا بتواند موافقت وزارت ارشاد را برای انتشار کاستش دریافت کند که در این بین با یاسمن، دوست صمیمی ستاره آشنا میشود. یاسمن به ستاره و بابک اطمینان میدهد که به کمک دوستان پدرش میتواند مشکل مجوز را برای بابک حل کند. اما مدتی بعد مشخص میشود که خود یاسمن، عاشق بابک شده و سعی میکند او را متقاعد کند تا پس از ازدواج با یکدیگر، برای کنسرت و انتشار آلبوم و حضور در مارکت جهانی با هم به آمریکا بروند.
این فیلم سینمایی ایرانی موسیقی محور در زمان خودش جزو فیلمهای خطشکن سینما بود و در کنار موضوع عاشقانه جذابش، حضور ستاره برتر موسیقی پاپ هم برگ برندهاش به حساب میآمد. به همین دلیل با موفقیت و توجه فراوانی رو به رو شد و هنوز هم از ماندگارترین فیلم های ایرانی در مورد موسیقی است.
3. فیلم هفت ترانه
- محصول: سال 1380
- کارگردان: بهمن زرینپور
- ژانر: اجتماعی، عاشقانه
- بازیگر نقش خواننده: شروین نجفیان
- سایر بازیگران: لعیا زنگنه، سحر جعفری جوزانی و ایرج راد
در ادامه لیست بهترین فیلم های سینمایی ایرانی با موضوع موسیقی بد نیست از فیلم هفت ترانه به کارگردانی بهمن زرینپور یاد کنیم. این اثر در زمان خودش مورد توجه قرار گرفت و برخی آن را شبیه به فیلم پر پرواز میدانستند. موسیقی هفت ترانه با کامبیز روشنروان بود و شروین نجفیان خوانندگی قطعات فیلم را برعهده داشت. داستان این فیلم ایرانی با عنصر موسیقی حول محور دختری به نام رویا میگردد که فارغالتحصیل موسیقی از وین است و دیدگاه خاص خود را در موسیقی دارد. او دلبسته یکی از نوازندگان گروه خود به نام نیما میشود و این راه برای او پر چالش خواهد بود.
4. فیلم مکس
- محصول: سال 1383
- کارگردان: سامان مقدم
- ژانر: کمدی
- بازیگر نقش خواننده: فرهاد آئیش
- سایر بازیگران: گوهر خیراندیش، محمدرضا شریفینیا و رامید جوان
فیلم سینمایی «مکس»، یکی از کمدیهای خوب و استاندارد سینمای ایران است که البته به دلیل شوخیهایش با وزارت ارشاد و همچنین ممیزی، آنچنان دیده نشد و قدر ندید. «مکس» را پیمان قاسمخانی قبل از «مارمولک» نوشته بود، اما به دلیل همزمانی تولید «مکس» با انتشار «مارمولک» و حواشی آن، حساسیت روی قلم او بسیار زیاد بود.
ماجرای این فیلم سینمایی ایرانی موسیقی محور درباره دعوت وزارت ارشاد ایران از برخی موزیسینهای فاخر و صاحبنام جهانی برای شرکت در یک همایش در تهران بود. با هماهنگیهای مختلف قرار شد دعوتنامهای هم برای یکی از رهبران ارکستر نامدار جهانی ارسال شود، اما بر اساس اشتباهاتی این دعوتنامه برای یکی از خوانندگان لسآنجلسی مبتذلخوان که در کافهها و کابارههای آمریکا برای ایرانیان آهنگهای روحوضی میخواند فرستاده شد. او که خودش نیز از دریافت چنین دعوتنامهای آن هم از طرف وزارت ارشاد ایران تعجب کرده بود، پس از بازگشت به وطن در موقعیت اشتباهی قرار گرفت و پس از اجرای تعدادی آهنگ سخیف برای مقامهای مسئول لو رفت.
این فیلم سینمایی ایرانی درباره خوانندگی کلی و ماجراهای پیرامونش موقعیتهای کمدی بامزهای را خلق میکردند. «مکس» نزدیک به شش سال توقیف بود و پس از اکران و انتشار محدود، با سانسورهای فراوان به نمایش درآمد.
5. فیلم گل یخ
- محصول: سال 1383
- کارگردان: کیومرث پوراحمد
- ژانر: درام، عاشقانه
- بازیگر نقش خواننده: محمدرضا گلزار
- سایر بازیگران: گوهر خیراندیش، ویشکا آسایش و الناز شاکردوست
یکی دیگر از فیلمهای دیگری که در لیست بهترین فیلم های ایرانی با موضوع موسیقی قرار میگیرد، گل یخ است. گل یخ در زمان انتشار خود، با حضور بازیگرانی همچون محمدرضا گلزار و الناز شاکردوست پرطرفدار و پرفروش بود. الناز شاکردوست با ایفای نقش ترگل در این فیلم توانست شهرت زیادی کسب کند. داستان این فیلم درباره دختر و پسر جوانی به نام ترگل و عباس است که بنا به دلایلی مجبور میشوند تا بدون حضور خانواده ازدواج کنند. اما یک اتفاق باعث جدایی آنها و از دست رفتن حافظه ترگل میشود. عباس که فکر میکند همسرش فوت کرده، به صورت اتفاقی تبدیل به خواننده و بازیگری معروف میشود و پس از سالها درمییابد همسرش زنده است و فرزندی نیز دارد.
6. فیلم در مورد موسیقی ایرانی سنتوری
- محصول: سال 1385
- کارگردان: داریوش مهرجویی
- ژانر: درام
- بازیگر نقش خواننده: بهرام رادان
- سایر بازیگران: گلشیفته فراهانی، مسعود رایگان و سیامک خواهانی
«سنتوری» یکی دیگر از توقیفیهای مهم ژانر موسیقیایی سینمای ایران است. این فیلم به دلیل ترکیب خوب بازیگران، قصه جذاب، تابوشکنیهای مختلف و البته صدای متفاوت آن روزهای بازار موسیقی، یعنی محسن چاوشی از خاطرهانگیزترین فیلمهای ایرانی است.
فیلم سینمایی ایرانی موسیقی محور «سنتوری» ماجرای یک نوازنده سنتور به نام علی بود که به دلیل مهارت بالایش در میان مردم به علی سنتوری معروف بود. او ابتدا در عروسیها و جشنها هنرنمایی میکرد و به هنرجویان خود سنتور تدریس میکرد. در یکی از همین رفت و آمدها، با هنرجویش هانیه صمیمی شد و این دو عاشق یکدیگر شدند. در ادامه در حالیکه علی سنتوری روز به روز درحال موفقیت و پیشرفت بود، با انتخابهای اشتباه دوستان و تصمیم آنها برای زمین زدن علی، در دام اعتیاد گرفتار شد و روز به روز بیشتر غرق شد. کار به جایی رسید که هانیه او را ول کرد و با دوست صمیمی علی رابطه برقرار کرد و علی از طرف خانواده هم طرد شد. دیگر او پناهی جز سقف آسمان و هروئین نداشت.
صدای محسن چاوشی و ترانههای ماندگاری که برای این فیلم موسیقی محور ایرانی خواند در کنار بازی درخشان بهرام رادان و گلشیفته فراهانی این فیلم را به یک اثر تماشایی و درجه یک در کارنامه داریوش مهرجویی تبدیل کرده است.
7. فیلم میم مثل مادر
- محصول: 1385
- کارگردان: رسول ملاقلیپور
- ژانر: درام
- بازیگران: گلشیفته فراهانی، حسین یاری، علی شادمان، سحر دولتشاهی، جمشیدهاشمپور
گرچه فیلم میم مثل مادر به طور خاص به موضوع موسیقی نمیپردازد، اما موسیقی در این فیلم تاثیر بسزایی دارد. بیش از 15 سال از اکران این اثر میگذرد و همچنان ترانهای که در سکانسهای پایانی فیلم در وصف مادر خوانده شد، به عنوان یکی از برترین و ماندگارترین آهنگها برای مادر شناخته میشود.
داستان درباره یک زن جوان ویولونیست است که پزشکان تشخیص میدهند فرزندش دچار معلولیت است. او فرزند را نگه میدارد و در طول فیلم که داستان پیش میرود، شاهد تلاشهای مادر برای آموزش ویولن به پسرش هستیم که سکانسهایی بسیار تاثیرگذار است.
8. فیلم کسی از گربه های ایرانی خبر نداره
- محصول: سال 1388
- کارگردان: بهمن قبادی
- ژانر: درام
- بازیگران نقش خوانندهها و رپرها: گروهی از بازیگران
عجیبترین و در عین حال یکی از متفاوتترینهای فیلم های ایرانی در مورد خوانندگی، همین فیلم «کسی از گربههای ایرانی خبر نداره» است. از ساخت بدون مجوز و زیرزمینی اثر بگیرید تا حضور حامد بهداد و سروش لشکری ملقب به هیچکس از رپرهای معروف ایران در کنار هم در این فیلم! این اثر ماجرای دختر و پسر جوانی است که پس از آزادی از زندان تصمیم میگیرند با تشکیل یک گروه موسیقی راک و رپ از کشور خارج شوند و خود را به دو مورد از مهمترین فستیوالهای هنری در آلمان و فرانسه برسانند، اما با مشکلاتی چون نداشتن پول و ویزا دسته و پنجه نرم میکنند. این فیلم سینمایی رپ ایرانی که در ایران به نمایش درنیامده است، در خارج از ایران و در جشنوارههای مختلفی به نمایش درآمد و توانست جایزه ویژه بخش نوعی نگاه جشنواره کن را از آن خود کند.
9. اپیزود دوم فیلم طهران تهران
- محصول: سال 1388
- کارگردان: داریوش مهرجویی
- ژانر: درام
- بازیگر نقش خواننده: رضا یزدانی
- سایر بازیگران: رعنا آزادی ور، طناز طباطبایی و برزو ارجمند باز
اپیزود دوم فیلم طهران تهران که با نام تهران: سیم آخر شناخته میشود نیز از جمله فیلم های درباره خواننده های ایرانی محسوب میشود. داستان حول محور چند نوازنده جوان میچرخد که قصد دارند کنسرت برگزار کنند و به دنبال مکانی برای برگزاری آن میگردند.
10. فیلم سینمایی بی خداحافظی
- محصول: سال 1390
- کارگردان: احمد امینی
- ژانر: درام زندگینامه
- بازیگر نقش خواننده: رضا صادقی
- سایر بازیگران: محمدرضا فروتن، پگاه آهنگرانی و افشین هاشمی
یکی از متفاوتترین فیلم های ایرانی درباره خوانندگی، بیشک فیلم «بیخداحافظی» با بازی رضا صادقی خواننده مشکیپوش محبوبی است که احمد امینی در سال 90 تصمیم گرفت فیلمی بر اساس زندگی واقعی او بسازد. داستان ماجرای سه جوان جنوبی است که قصد دارند برای رسیدن به موفقیت به تهران بیایند. البته در ابتدای اثر با صراحت ذکر میشود که این فیلم زندگینامه واقعی صادقی نیست و کلیت زندگی او در بخشهایی از فیلم بازسازی شده است. همین نکته اولین پاشنه آشیل فیلم است؛ به عبارت دیگر تکلیف فیلم با خودش هم معلوم نیست. یک جورهایی هم بر اساس زندگی رضا صادقیست و هم نه! به همین دلیل با وجود تلاش کارگردان و بازیگران برای فضاسازی مناسب، استقبال خوبی از این فیلم ایرانی درمورد موسیقی صورت نگرفت و فروشش با آن چیزی که انتظار میرفت بسیار تفاوت داشت.
11. فیلم خشم و هیاهو
- محصول: سال 1394
- کارگردان: هومن سیدی
- درام: جنایی معمایی
- بازیگر نقش خواننده: نوید محمدزاده
- سایر بازیگران: رعنا آزادیور، طناز طباطبایی و سعید چنگیزیان
فیلم موسیقی محور ایرانی «خشم و هیاهو» ماجرای خوانندهای به نام خسرو است که نوید محمدزاده نقش او را بازی میکند. او با وجود اینکه همسر و فرزند دارد، به واسطه شهرت و ارتباطش با طرفدارانش در کنسرتها، عاشق دختری میشود که طناز طباطبایی نقش او را بازی میکند. رابطه عاطفی بین این دو به گونهای پیش میرود که زندگی خسرو با زن قبلیاش از هم میپاشد و با ادامه این روند، جنازه همسرش در خانه پیدا میشود! حالا مشخص نیست که قاتل چه کسی است. «خشم و هیاهو» که از رمانی به همین نام برگرفته شده، به نظر بسیاری از مخاطبان بر اساس زندگینامه واقعی ناصر محمدخانی و ارتباط او با زنی به نام شهلا جاهد ساخته شده است. این فیلم را میتوان یکی از برترین آثار درام معمایی بعد از انقلاب نیز به شمار آورد.
12. فیلم در مورد موسیقی ایرانی ربوده شده
- محصول: سال 1394
- کارگردان: بیژن میرباقری
- ژانر: درام
- بازیگر نقش خواننده: روزبه بمانی
- سایر بازیگران: نیکی کریمی، سروش صحت و پگاه خسروی
ربوده شده از جمله بهترین فیلم های در حوزه موسیقی ایران است که به کارگردانی بیژن میرباقری ساخته شد. این اثر شامل 6 قطعه آهنگ است که توسط روزبه بمانی اجرا شد. داستان روایتگر زوجی به نام مینا و روزبه است که در آستانه مهاجرت با مشکلاتی روبهرو میشوند.
13. فیلم در مورد موسیقی ایرانی راه رفتن روی سیم
- محصول: سال 1395
- کارگردان: احمدرضا معتمدی
- ژانر: درام اکشن
- بازیگر نقش نوازنده و خواننده: احمد مهرانفر و اندیشه فولادوند
- سایر بازیگران: حامد کمیلی و هومن برقنورد
«راه رفتن روی سیم» از آن دسته فیلمهایی است که شاید اگر به جشنواره فیلم فجر میرسید و در جشنواره دیده میشد، مخاطب بسیار بیشتری نسبت به حالت فعلی داشت. فیلم یک احمد مهرانفر متفاوت و یک اندیشه فولادوند بسیار خوب دارد و البته دارای قصه نسبتا جذابی نیز هست.
داستان این فیلم انگیزشی در مورد موسیقی از اینجا آغاز میشود که پسری تنبورنواز که نواختن این ساز را از پدرش آموخته، برای پیشرفت و راه یافتن به گروههای موسیقی به تهران میآید. او در تهران توسط دختر یکی از آشنایان به یک گروه موسیقی زیرزمینی معرفی میشود که همان دختر یکی از نوازندگان و خوانندگان آن گروه است. اما در همان ملاقات اولیه اتفاقات غیرمترقبهای میافتد که سبب میشود این پسر به جرم حمل و تولید مواد مخدر دستگیر شود. در ادامه این گروه تصمیم میگیرند پسرک را نجات دهند و همراه خود بصورت قاچاق به آن سوی مرزها ببرند که فجایع دیگری رخ میدهد.
14. فیلم سینمایی مطرب
- محصول: سال 1397
- کارگردان: مصطفی کیایی
- ژانر: کمدی اکشن
- بازیگر نقش خواننده: پرویز پرستویی و عایشه گل | سایر بازیگران: الناز شاکردوست، محسن کیایی و مهران احمدی
«مطرب» که یکی از پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینما است، آخرین فیلم مصطفی کیایی کارگردان سریال «همگناه» است که از اینجا میتوانید با سریال هم گناه بیشتر آشنا شوید. در این فیلم پرویز پرستویی نقش خوانندهای قدیمی و کابارهای به نام ابراهیم خوشسینه را بازی میکند. او که جز هنر و خوانندگی کار دیگری بلد نیست، به خاطر پسرش و با تلاشهای دخترش به ترکیه میرود و آنجا تصمیم میگیرد با خواننده معروف ترکیه، کنسرت مشترک برگزار کند.
این فیلم موسیقی محور ایرانی با وجود استقبال عامه مردم، به شدت مورد انتقاد بخش عظیمی از مخاطبان و منتقدان و صاحبنظران سینما قرار گرفت و خیلیها آن را یک عقبگرد کامل در کارنامه کاری مصطفی کیایی دانستند. جدا از این صحبتها، پرویز پرستویی در این فیلم بعد از سالها دوباره در یک کمدی پرفروش و محبوب، نقشی جذاب ایفا کرده و البته هنرنمایی خوب «عایشه گل» هم در «مطرب»، از نکات جالب این اثر به شمار میرود. «عایشه گل» خواننده جوان ترک، بعد از حضور در «مطرب» و استقبال مخاطبان ایرانی، عنوان کرده بعید نیست دوباره در فیلم های ایرانی درباره موسیقی حضور داشته باشد. برای آشنایی بیشتر با فیلم مطرب میتوانید به این مقاله مراجعه کنید.
15. فیلم نرگس مست
- محصول: سال 1398
- کارگردان: سید جلالالدین دری
- ژانر: بیوگرافی، درام، تاریخی، موسیقی
- خوانندگان: اشکان کمانگیری، عباس حبیبیان، فائزه کامیاب
- سایر بازیگران: سعید پورصمیمی، میترا حجار، مهدی پاکدل، سیامک صفری، هومن برقنورد، نگار عابدی
فیلم موسیقی محور ایرانی نرگس مست اولین تجربه بلند سینمایی سید جلالالدین دری است. این عنوان موفق به کسب جایزه بهترین فیلم تکنیکی و هنری از جشنواره Indian fest آمریکا شده است. گرچه اکران فیلم با شیوع بیماری کرونا همزمان شد و این اثر نتوانست به خوبی شناخته شود، ولی همچنان یکی از بهترین فیلم های ایرانی درباره موسیقی به شمار میرود.
داستان این فیلم ایرانی با موضوع موسیقی درباره یک سازنده تار قدیمی است که در خانهاش با گروه جوانی موسیقی تمرین میکنند. او در ذهن خویش استادان موسیقی ایران را تصور میکند و در طول فیلم ترانههای ماندگار این اساتید را میشنویم.
16. فیلم در مورد موسیقی ایرانی بندربند
- محصول: سال 1400
- کارگردان: منیژه حکمت
- ژانر: درام، اجتماعی، موسیقی
- بازیگران: رضا کولغانی، امیرحسین طاهری، پگاه آهنگرانی، مهلا موسوی
یکی از جدیدترین فیلم های ژانر موسیقی در ایران، فیلم بندربند به کارگردانی منیژه حکمت است. این عنوان سینمایی در بیش از 30 جشنواره به نمایش درآمده و تندیس طلایی ببر بنگال و جایزه نپتک را از آن خود کرده است. داستان این فیلم موسیقی محور ایرانی درباره یک گروه موسیقی است که از جنوب ایران به تهران میروند تا در یک رویداد موسیقیایی شرکت کنند. اما بارش بارانهای شدید و جاری شدن سیل، آنها را با چالشهای بسیاری روبرو میکند.
17. فیلم گشت ارشاد 3
- محصول: سال 1400
- کارگردان: سعید سهیلی
- ژانر: طنز، درام
- بازیگر نقش خواننده: بهنام بانی
- سایر بازیگران: پولاد کیمیایی، ساعد سهیلی و امیر جعفری
گشت ارشاد 3 نیز از جمله بهترین فیلم های ایرانی درباره موسیقی طنز است که در دنباله دو قسمت قبلی ساخته شد. این اثر در زمان فروش خود سومین پرفروش ایران نام گرفت و استقبال خوبی از آن شد. داستان این فیلم درباره زمانی است که عطا و حسن از آمریکا دیپورت شدهاند و با فردی به نام پیکان آشنا میشوند. پیکان آرزوی خوانندگی دارد و آن دو نیز تصمیم میگیرند به پیکان کمک کنند.
18. فیلم لامینور
- محصول: سال 1401
- کارگردان: داریوش مهرجویی
- ژانر: درام، موسیقی
- بازیگران: علی نصیریان، پردیس احمدیه، عزتالله رمضانیفر، علی مصفا، سیامک انصاری
داریوش مهرجویی پس از ساخت فیلم موفق سنتوری، این بار به سراغ ساخت یک فیلم موسیقی محور ایرانی دیگر به نام لامینور رفته است. فیلم لامینور محصول سال 1398 است و با مشکلاتی که در صدور پروانه نمایش و سپس شیوع کرونا پیش آمد، این فیلم درنهایت از 7 اردیبهشت 1401 در سینماها اکران شد.
این بار شخصیت اصلی داستان یک دختر است. دختری به نام نادی که استعداد و علاقه زیادی به موسیقی دارد، ولی به دلیل مخالفت پدرش با نوازندگی باید پا روی خواسته دل خویش بگذارد.
کلام آخر
در این مطلب به فیلم های ایرانی درباره موسیقی پرداختیم. البته موارد زیادی در سینمای ایران وجود دارد که یک کاراکتر از یک فیلم، موزیسین یا خواننده باشد که از حوصله این بحث خارج است و نمیتوان آنها را در فهرست مهمترین فیلم های ایرانی درباره موسیقی قرار داد. با این حال اگر به نظرتان فیلم سینمایی ایرانی موسیقی محور وجود دارد که بسیار موفق و تماشایی بوده و از دستمان در رفته است، حتما آن را در نظرات با ما و مخاطبان عزیز به اشتراک بگذارید. همچنین نظرات خود را درباره این مقاله هم بنویسید. به نظرتان کدامیک از فیلم های ایرانی ذکر شده، جزو موفقترین و بهترین فیلم های ایرانی درباره موسیقی بوده است؟ شما کدام فیلم ایرانی فهرست فوق را بیشتر دوست دارید؟