کینوا دانه بسیار مغذی و مفیدی است که خواص بسیار زیادی دارد. در این مطلب قصد داریم خواص کینوا را مورد بررسی قرار دهیم.
کینوا (Quinoa) از جمله بهترین دانههای گیاهی شناخته شده است. خواص کینوا بسیار زیاد است. از این رو توصیه میشود این دانه مغذی و خوشمزه را وارد رژیم غذایی خود و خانواده کرده و از مزیتهای بسیار زیاد آن بهره ببرید. در این مطلب ابتدا به شما خواهیم گفت که کینوا چیست. سپس خواص کینوا و مضرات آن را از نظر علمی بررسی خواهیم کرد. در انتهای مطلب نیز راجع به طرز پخت این دانه مغذی برایتان خواهیم نوشت. پس اگر به دنبال یک رژیم غذایی سالم هستید، در این مقاله از پلازا همراه ما باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
کینوا چیست؟
کینوا گیاه گلداری است که از خانواده گیاهان تاج خروسی محسوب میشود. این گیاه یک ساله به دلیل دانههای خوراکی سودمندی که دارد، کشت میشود. دانه کینوا سرشار از پروتئین، فیبر غذایی، ویتامین ب و مواد مغذی معدنی دیگر است. درواقع خواص کینوا از بسیاری دانههای خوراکی دیگر بسیار بیشتر است.
کاشت کینوا بیشتر در کشورهای آندی انجام میشود. کشورهای آندی به هفت کشور آمریکای جنوبی گفته میشود که در محدوده رشته کوه آند قرار دارند. این هفت کشور عبارتند از آرژانتین، اکوادور، بولیوی، پرو، شیلی، کلمبیا و ونزوئلا. امروزه کشت کینوا در بیش از 70 کشور از جمله کنیا، هند، آمریکا و چندین کشور اروپایی دیگر گسترده شده است. البته به دلیل افزایش جمعیت و میزان مصرف این دانه در آمریکای جنوبی، اروپا و استرالیا، بین سالهای 2006 تا 2013 قیمت هر کیلو کینوا سه برابر شده است.
خواص کینوا چیست؟
همان طور که گفته شد خواص کینوا بسیار زیاد است. هزاران سال است که این دانه مفید در آمریکای جنوبی مصرف میشود، اما فقط مدت زمان کوتاهی است که تبدیل به غذایی بسیار مغذی برای تمامی مردم دنیا شده است.
ارزش غذایی بالای کینوا
از جمله خواص کینوا میتوان به مواد غذایی مختلف آن اشاره کرد. در یک فنجان کینوای پخته شده (185 گرم) مواد غذایی مانند پروتئین، فیبر، منگنز، منیزیم، فسفر، فولات، مس، آهن، قلع، پتاسیم، ویتامینهای ب1، ب2، ب6 و مقادیر ناچیزی کلسیم، ب3 (نیاسین) و ویتامین ای وجود دارد.
آهن و منیزیم بالا
کینوا و خواص آن بسیار بیشتر از چیزی است که بخواهید به آن فکر کنید. از جمله خواص کینوا میتوان به میزان بالای مواد معدنی مهم در این دانه اشاره کرد. میزان منیزیم کینوا بسیار بالاست به طوری که 185 گرم از این دانه حدود 30 درصد از میزان توصیه شده روزانه منیزیم بدن فرد را تامین میکند.
فیبر بالا
از دیگر خواص کینوا میزان بالای فیبر آن است. دانه کینوا به نسبت بسیاری از محصولات گیاهی دیگر فیبر بسیار زیادی دارد. فیبر بالای کینوا خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها از جمله یبوست، کلسترول بالا، فشار خون بالا یا دیورتیکولوز را کاهش میدهد. همچنین فیبر بالا به تناسب وزن افراد نیز کمک میکند. به این دلیل که فیبر باعث میشود فرد مدت زمانی طولانیتر احساس سیری کرده و به میزان کمتری غذا مصرف کند.
ترکیبات گیاهی کوئرستین و کائمپرفرول
از دیگر خواص کینوا میتوان به وجود کوئرستین و کائمپرفول در ترکیبات این دانه اشاره کرد. میزان کوئرستین موجود در کینوا حتی از مواد غذایی با کوئرستین بالا مانند زغالاخته نیز بیشتر است. این مولکولهای مهم ضد التهاب، ضد ویروس، ضد سرطان و ضد افسردگی هستند.
خاصیت ضد اکسیدان بودن کینوا
از دیگر خواص کینوا ضد اکسیدان بودن آن است. این خاصیت، دشمن پیری و بسیاری از دیگر بیماریهاست. در ضمن اگر به دانههای کینوا اجازه دهید جوانه بزنند، خاصیت ضد اکسیدانی آنها بیشتر نیز خواهد شد.
کینوا و بارداری
خواص کینوا در بارداری نیز هویداست. از آن جایی که کینوا منبعی غنی از پروتئین، فیبر، ویتامین ب و ای، آنتیاکسیدانها، فولیک اسید و ترکیبات گیاهی دیگری است که به حفاظت سلولهای بدن و تشکیل سلولهای جدید کمک میکنند، مصرف این دانه مغذی برای خانمهای باردار توصیه شده است.
البته لازم است به این نکته اشاره کنیم که به دلیل وجود تمامی ترکیبات مفیدی که در این دانه یافت میشود، خواص کینوا برای کودکان هم بسیار زیاد است. پس علاوه بر خانمهای باردار، مصرف آن برای کودکان هم میتواند امری مفید محسوب شود.
تاثیرات مثبت روی سلامت متابولیک
خواص کینوا به موارد گفته شده محدود نمیشود. پژوهشهایی که تا به حال انجام شده است نشان میدهند که اگر به جای نان و ماکارونی، این دانه گیاهی را به رژیم غذایی خود راه دهید، میزان قند خون، انسولین و تریگلیسرید تا حد قابل توجهی کاهش مییابد. به همین دلیل خواص کینوا برای دیابت نیز تاثیرگذار است.
پروتئین بسیار زیاد
از دیگر خواص کینوا میتوان به میزان بالای پروتئین این دانه اشاره کرد. پروتئین از آمینواسید تشکیل شده است. 9 آمینواسید وجود دارند که برای بدن لازم و ضروری هستند و بدن از طریق رژیم غذایی خود به آنها دست مییابد.
غذایی که همه این آمینواسیدهای ضروری را داشته باشد، به عنوان غذای کامل شناخته میشود. مشکل اینجاست که بسیاری از غذاهای گیاهی به میزان کافی پروتئین ندارند، اما کینوا استثناست؛ چون شامل همه آمینواسیدهای لازم برای بدن است.
علاوه بر موارد گفته شده همان طور که میدانید پروتئین کافی به رشد مو و جلوگیری از ریزش آن هم کمک میکند. پس خواص کینوا برای مو نیز اثرگذار است.
کینوا و لاغری
خواص کینوا برای لاغری نیز امری اثبات شده است. برخی مواد غذایی میتوانند با افزایش متابولیسم و کاهش اشتها باعث کاهش وزن فرد شوند. کینوا یکی از این مواد غذایی است.
پروتئین و فیبر بالای موجود در کینوا منجر به افزایش متابولیسم و کاهش اشتها در فرد میشود. همچنین مورد موثر دیگری که در رابطه با خواص کینوا وجود دارد این است که این دانه شاخص گلیسمی پایینی دارد؛ در نتیجه با مصرف آن، میزان کالری وارد شده به بدن کاهش مییابد. میزان کالری کینوا در صد گرم از این ماده غذایی حدود 120 واحد است. با وجود این که هنوز پژوهشهای زیادی روی خواص کینوا بر وزن انسان انجام نشده است، اما به نظر میرسد استفاده از این دانه مغذی در رژیمهای غذایی بسیار موثر باشد.
قابلیت گنجانده شدن آسان در رژیم غذایی
از دیگر خواص کینوا این است که میتوانید آن را به راحتی وارد رژیم غذایی روزانه خود کنید. این دانه خوشمزه است و میشود آن را با بسیاری از غذاها ترکیب کرد. شاید بپرسید: «دانه کینوا را از کجا بخریم؟». جواب ساده است: کینوا در اکثر فروشگاههای محصولات غذایی سالم و سوپرمارکتها یافت میشود.
مضرات کینوا چیست؟
به جز فوایدی که راجع به کینوا گفته شد، چند مورد منفی نیز راجع به این دانه وجود دارد. از مضرات دانه کینوا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- میزان اکسالات کینوا بالاست. اکسالات میزان جذب کلسیم را کاهش داده و سبب تشکیل سنگ کلیه در بدن فرد میشود.
- از دیگر مضرات کینوا میتوان به اختلال هضم آن اشاره کرد. این دانه حاوی ترکیبی به نام ساپونین است. در صورت مصرف مقادیر زیاد کینوا، این ترکیب میتواند در پوشش داخلی روده تاثیر گذاشته و باعث ابتلا به سندرم روده چکهکن شود.
طرز پخت کینوا
با استفاده از دستور پختهای متنوع میتوانید این دانه مفید را در وعدههای مختلف غذایی خود اضافه کرده و از امتیازات آن بهره ببرید. مزیتی که راجع به طرز تهیه کینوا وجود دارد این است که در کمتر از پانزده الی بیست دقیقه آماده مصرف است. فقط کافی است دو پیمانه آب را در قابلمه ریخته و بگذارید بجوشد. سپس یک پیمانه کینوای خام را به همراه مقدار کمی نمک به آب اضافه کرده و بگذارید حدود پانزده الی بیست دقیقه بجوشد. کینوای شما آماده است، نوش جان!
حالا دانههای کینوا بیشتر آب را جذب کردهاند و ظاهری پفکرده دارند. این دانهها طعمی ملایم و آجیل مانند داشته و بسیار ترد و لذیذ هستند. برای طرز پخت کینوا دستورهای بسیار زیادی در اینترنت وجود دارند که میتوان با توجه به این تنوع بالا آن را برای صبحانه، ناهار یا شام مصرف کرد. طرز تهیه سالاد کینوا، پلو با کینوا، کوکوی کینوا، کینوا با ماست و ماکارونی با کینوا از جمله این دستورهای غذایی متنوع هستند.
در این مطلب راجع به کینوا، خواص و مضرات و طرز پخت آن برایتان نوشتیم. آیا تا به حال کینوا مصرف کردهاید؟ خوشحال میشویم اگر تجربهای راجع به مصرف این دانه گیاهی دارید، در قسمت نظرات آن را با ما و دیگر خوانندگان مجله به اشتراک بگذارید.