کتاب های روانشناسی از جمله کتابهای جذاب و پرطرفدار هستند که خوانندگان بسیاری دارند. بهترین کتاب برای عزت نفس و آرامش روانی در ایران را میشناسید؟ در این مقاله قصد داریم بهترین کتاب های روانشناسی دنیا که به فارسی ترجمه شدهاند را به شما معرفی کنیم.
کتاب های روانشناسی (Psychology books) کتابهای مفید و آموزندهای هستند که خواندن آنها میتواند زندگی ما را متحول کند. روانشناسی یک علم گسترده است که به افراد کمک میکند تا ابعاد مختلف شخصیت خود و دیگران را بهتر بشناسند و بدین طریق به نوعی خودآگاهی یا خودشناسی نسبی دست پیدا کنند. روانشناسی شناختی (Cognitive psychology) و روانشناسی اجتماعی (Social psychology) محبوبترین حوزههای روانشناسی امروزی هستند. با خواندن کتاب های روانشناسی میتوانید زندگی خود را متحول سازید و با دیدی مثبت به دنیا و انسانها بنگرید. در ادامه این مقاله از پلازا بهترین کتاب های روانشناسی موجود در دنیا را به شما معرفی میکنیم. اگر به علم روانشناسی و خواندن بهترین کتاب های انگیزشی دنیا علاقهمند هستید، با ما همراه باشید.
آنچه در ادامه میخوانید
بهترین کتاب های روانشناسی دنیا
خواندن کتاب های روانشناسی در حوزههای مختلفی چون روانشناسی بالینی، اجتماعی، شخصیت و خانواده برای هر فرد و در هر سن و سال بسیار مفید و ضروری است. با خواندن کتاب های روانشناسی میتوانید با شیوههای مختلف بهزیستی آشنا شوید و زندگی خود را متحول کنید. در این بخش به معرفی بهترین کتاب های روانشناسی دنیا میپردازیم.
1. کتاب روانشناسی عزت نفس – The Psychology Of Self-Esteem
حق مالکیت تصویر متعلق به سایت «چطور« است
کتاب روانشناسی عزت نفس یکی از بهترین کتاب های روانشناسی و بهترین کتاب عزت نفس محسوب میشود که توسط ناتانیل براندن (Nathaniel Branden) روان درمانگر و نویسنده معروف آمریکایی نوشته شده است. این کتاب برای اولین بار در سال 1969 منتشر شد و در آن زمان با استقبال خوب و گستردهای از سوی خوانندگان رو به رو شد. کتاب روانشناسی عزت نفس، تئوریهای روانشناسی انسان را با تکیه و تمرکز بر عزت نفس توضیح میدهد. این تئوریها در واقع عقاید فلسفی نویسنده هستند که به صورت یک مجموعه کامل درآمدهاند که مفهوم و تاثیر عزت نفس در زندگی را به طور کامل توضیح میدهد.
این کتاب، از بهترین کتاب های عزت نفس بوده و عزت نفس را به عنوان عنصری مهم در خودشناسی و خودیاری معرفی میکند و به خواننده کمک میکند تا با مفهوم عزت نفس آشنا شده و آن را در زندگی خود پررنگ و برجسته سازد. کتاب روانشناسی عزت نفس یکی از کتابهای روانشناسی محبوب در سراسر دنیا است که به زبانهای مختلف ترجمه شده است.
بخشهایی از کتاب:
- ارزش عزت نفس صرفا در این نیست که به ما امکان میدهد احساس بهتری داشته باشیم، بلکه به ما فرصتی میدهد تا بهتر زندگی کنیم. به ما امکان میدهد با چالشهای زندگی بهتر روبهرو شویم و از فرصتهای مطلوب بهرهبرداری بیشتری بکنیم.
- حقیر پنداشتن دیگران نشانه بارز کمی عزت نفس است.
- نداشتن هدف در زندگی بهتر از داشتن هدفهای مصنوعیست.
- هر چه عزت نفس ما بیشتر باشد ارتباطات ما آشکارتر، صادقانهتر و مناسبتر میشود.
2. کتاب نظریه های شخصیت – Theories Of Personality از بهترین کتاب های روانشناسی
کتاب نظریههای شخصیت یکی از بهترین کتاب های روانشناسی شخصیت است که به صورت علمی، ابعاد مختلف شخصیتشناسی را مورد بررسی قرار میدهد. این کتاب توسط دوان پی شولتز (Duane P. Schultz) و سیدنی الن شولتز (Sydney Ellen Schultz) در سال 2013 نوشته شده است. کتاب نظریههای شخصیت در 17 فصل مختلف، مراحل شکلگیری شخصیت انسان، عوامل موثر بر آن و انگیزههای انسان را به طور دقیق تشریح میکند.
این کتاب به عنوان یکی از شاخصترین کتاب های روانشناسی دانشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد و یکی از ارزشمندترین کتاب های روانشناسی محسوب میشود که ارزش چندین بار خواندن را دارد.
3. کتاب هنر خوب زندگی کردن – The Art Of The Good Life
کتاب هنر خوب زندگی کردن در سال 2017 توسط رولف دوبلی (Rolf Dobelli) نویسنده معروف سوئیسی نوشته شده است. این کتاب دارای 52 فصل مختلف است که در هر فصل جنبههای مختلفی از زندگی را مورد بررسی قرار داده است و همچنین راهکارهای مثبتی را برای خوب زندگی کردن به خواننده ارائه میدهد. کتاب هنر خوب زندگی کردن، دریچههای روشنی از زندگی به روی شما باز میکند و به کمک آن میتوانید شیوههای مختلف بهتر زیستن را یاد بگیرید.
این کتاب دیدگاه شما نسبت به زندگی را متحول میسازد و راههای میانبری را برای رسیدن به خوشبختی و زندگی خوب را به شما نشان میدهد. این کتاب را میتوان ادامه کتاب موفق و معروف «هنر شفاف اندیشیدن» در نظر گرفت که توسط رولف دوبلی در سال 2013 نوشته شده است.
بخشهایی از کتاب:
- هیچ چیز احمقانهتر از جان کندن در شغلی نیست که درآمد بالایی دارد اما هیچ لذتی از آن نمیبرید.
- قرار نیست همه ابزارهایی که در اختیار ما قرار دارد به ما کمک کند و برای ما مفید باشد. برخی از این ابزارها فقط دردسر ما را بیشتر میکند.
- همه نتایج صد در صد مبتنی بر تلاش شما نیست. نقش فاکتورهای بیرونی، شانس و ژن را نباید نادیده گرفت.
- بدانید که قرار نیست تمام خواستههای شما ارضا شوند چون اتفاقات زیاد رخ میدهد که خارج از کنترل شما هستند.
4. کتاب مهر طلبی – Disease To Please
کتاب مهر طلبی یا بیماری راضی کردن دیگران نیز جزء یکی از بهترین کتاب های روانشناسی این فهرست است. این کتاب توسط هاریت بریکر (Harriet Braiker) در سال 2018 نوشته شده است. کتاب مهر طلبی در حوزه روانشناسی ارتباطات قرار میگیرد و مخاطب آن انسانهایی هستند که همیشه به دنبال راضی نگه داشتن دیگران هستند و به خواستههای خود توجهی نمیکنند. بریکر در این کتاب میکوشد تا افرادی که به مهر طلبی گرفتار هستند را نسبت به این اختلالشان آگاه سازد و سپس راهکارهایی را برای رهایی از این خصلت به آنان ارائه میدهد.
در کتاب مهر طلبی یک پرسشنامه وجود دارد که افراد با پاسخ به این پرسشنامه میتوانند میزان مهر طلبی خود را بسنجند. مسلما افراد زیادی وجود دارند که به دیگران و خواستههای آنان بیش از حد توجه میکنند و سعی دارند همیشه همه را راضی و خوشحال نگه دارند. با خواندن کتاب مهر طلبی میتوانید این خصوصیت اخلاقی را در خود کمرنگ کنید.
سخن نویسنده کتاب:
اگر با اینکه کجا، کی و چگونه بین خواستههای خود و دیگران خط بکشید درگیر هستید، این کتاب را بخرید!
5. کتاب از حال بد به حال خوب – Feeling Good Handbook
کتاب از حال بد به حال خوب توسط دیوید برنز (David Burns) نوشته شده است که شیوههای مختلف تغییر حال بد به حال خوب را آموزش میدهد. او در این کتاب موضوعاتی چون اعتماد به نفس، ترس، افسردگی، عزت نفس، فوبیا و خطاهای شناختی را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار داده است. برنز در هر بخش سعی کرده است این موضوعات را کاملا تحلیل کرده و راهکارهایی را برای رهایی از آنها آموزش دهد. این کتاب با زبانی ساده و عامیانه و برای مخاطبان عامه نوشته شده است و این موضوع در ترجمه آن نیز رعایت شده است.
به طور کلی، خواندن این کتاب برای رهایی از عواطف و احساسات منفی و رسیدن به احوالات مثبت، بسیار موثر و راه گشا است و خواندن آن نیز توصیه میشود. این اثر جزء یکی از بهترین کتاب های روانشناسی اجتماعی محسوب میشود که کمک بسیاری به گرفتن تصمیمات بهتر و عاقلانهتر در زندگی اجتماعی انسان میکند.
بخشی از کتاب:
- احساس شما بیش از آنکه به حوادث زندگی شما مربوط باشد با برداشت شما از این حوادث مرتبط است.
6. کتاب شیب – The Dip
کتاب شیب توسط ست گادین (Seth Godin) سخنران و کارآفرین آمریکایی نوشته شده است. حتما تاکنون برایتان پیش آمده است که پس از سعی و تلاش فراوان، ناگهان خسته شوید و دست از تلاش بردارید. یا در موقعیتی قرار گرفتهاید که نمیدانید میان گزینههای موجود در زندگی شخصی یا کاریتان کدامیک را باید انتخاب کنید. تشخیص ادامه دادن یا ندادن در یک مسیر معمولا یکی از چالش برانگیزترین تصمیماتی است که هر فرد در زندگی خود میگیرد.
با خواندن کتاب شیب میتوانید بر احساس مردد بودن خود غلبه کنید و تصمیمات درستی بگیرید. این کتاب هنر تشخیص ادامه دادن و متوقف شدن در یک مسیر را به شما آموزش میدهد. همچنین برای خواندن بیوگرافی ست گادین و آشنایی با دیگر کتابهای او میتوانید به این مقاله مراجعه کنید.
7. کتاب تئوری انتخاب – Choice Theory از بهترین کتاب های روانشناسی
کتاب تئوری انتخاب توسط ویلیام گلسر (William Glasser) در سال 1998 نوشته شده است و یکی از مهمترین و بهترین کتاب های روانشناسی رشد محسوب میشود. گلسر در این کتاب بر موضوع انتخابگر بودن و پذیرفتن عواقب انتخابهای هر فرد در زندگیاش تمرکز کرده است. کتاب تئوری انتخاب به ما میآموزد که باید مسئولیت انتخابها و تصمیمات خود در زندگی را بر عهده بگیریم و برای انتخابهای اشتباهمان هرگز دنبال یک عامل بیرونی نباشیم.
یک عبارت معروف در این کتاب وجود دارد که میگوید: «خود ما هستیم که تمام اعمالمان از جمله احساس بدبختیمان را انتخاب میکنیم. دیگران نه میتوانند ما را بدبخت کنند و نه خوشبخت». این عبارت مفهوم کلی این کتاب را شامل میشود و دائما سعی دارد به خواننده بیاموزد که هیچکس جز خود او، مسئول خوشبختی یا بدبختیاش نیست.
8. کتاب باج گیری عاطفی – Emotional Blackmail
کتاب باجگیری عاطفی اثر سوزان فوروارد (Susan Forward) نویسنده و درمانگر آمریکایی معروف است که کتابهای روانشناسی بسیاری نوشته است. این اثر یکی از کتابهای معروف و پرفروش فوروارد است که به بررسی انواع و ساختارهای مختلف روابط اجتماعی افراد میپردازد. کتاب باجگیری عاطفی، عوامل مخربی که میتوانند روابط را به مرز نابودی بکشانند را معرفی کرده و هریک را به طور کامل توضیح میدهد.
این عنوان همچنین به تداخل ابعاد عاطفی و عقلانی انسان در روابطش اشاره میکند و نشان میدهد که گاهی احساسات انسان، کنترل همه چیز را در دست میگیرند و باعث نابودی روابط میشوند. کتاب باجگیری عاطفی همچنین بر انجام برخی تصمیمات احساسی و بعضا غیر عقلانی نیز تمرکز دارد که باعث میشوند کارهایی را برای دیگران انجام دهیم که شایسته و سزاوار آن نیستند. این کتاب سرشار از نکات آموزنده و مفید برای بهبود روابط با دیگران است که خواندن آن میتواند تحول عظیمی در ارتباطات شما به وجود آورد.
9. کتاب والدین سمی – Toxic Parents از بهترین کتاب های روانشناسی
کتاب والدین سمی، کتاب دیگری از سوزان فوروارد در این فهرست است که یکی از بهترین کتاب های روانشناسی خانواده محسوب میشود. این کتاب به بررسی مشکلات رفتاری موجود در میان پدر و مادر و فرزندان میپردازد و راهکارهای موثری را در جهت بهبود روابط آنان ارائه میدهد. توجه عمده این کتاب بر چگونگی تاثیر مستقیم برخی رفتارهای غلط والدین بر زندگی فرزندان آنها است. کتاب والدین سمی گامی بزرگ در جهت بهبود روابط والدین و فرزندان برداشته است و خواندن آن، هم برای والدین هم برای فرزندان توصیه میشود.
10. کتاب خوش بینی آموخته شده – Learned Optimism
کتاب خوشبینی آموخته شده توسط دکتر مارتین سلیگمن (Martin Seligman) نوشته شده است که به «پدر روانشناسی مثبتگرا» شناخته میشود. این کتاب درباره نحوه یادگیری خوشبینی، تمرکز میکند و بر این باور است که خوشبینی باید به افراد آموزش داده شود. کتاب خوشبینی آموخته شده مانند سایر کتاب های روانشناسی انگیزشی کلیشهای نیست که با چندین عنوان و تیترهای تکراری، مفهوم خوشبینی را به خواننده بیاموزد. این کتاب بر اساس سالها تحقیقات گسترده و علمی مارتین سلیگمن در علم روانشناسی و مطالعه رفتار انسانها نوشته شده است.
مارتین سلیگمن در کتاب خوشبینی آموخته شده، عوامل موثر بر خوشبینی و بدبینی را به طور کامل مورد بررسی قرار داده است، اما بر یکی از این عوامل توجه بیشتری داشته است. سلیگمن عامل «نحوه بیان و توضیح رویدادهای پیرامون» را موثرترین عامل در تعیین خوشبینی و بدبینی انسانها در نظر میگیرد.
11. کتاب هفت چالش – The Seven Challenges از بهترین کتاب های روانشناسی
کتاب هفت چالش نوشته دنیس ریورز (Dennis Rivers) است که یکی از کتابهای موفق روانشناسی در زمینه بهبود ارتباطات شناخته میشود. این کتاب به هفت نکته و تمرین کاربردی برای برقراری ارتباط خوب و موثر با دیگران اشاره میکند. با استفاده از این هفت نکته کلیدی میتوانید ارتباطات کاری، عاطفی، خانوادگی و دوستانه خود را بهبود بخشید. این اثر از هفت بخش مجزا تشکیل شده است که در هر بخش، یک مهارت ارتباطی مهم را به خواننده آموزش میدهد.
به عنوان مثال در چالش اول یا بخش اول این کتاب، دنیس ریورز به خواننده پیشنهاد میکند که «به دقت بشنوید تا بتوانید پاسخ و عکسالعمل مناسب را نشان دهید». و در بخشی دیگر نیز پیشنهاد میکند که «در ابتدای گفتگو با افراد مختلف، نیت و هدف خود از مطرح کردن موضوع مورد نظر را عنوان کنید». به همین ترتیب هر تیتر را به طور کامل توضیح میدهد و با ذکر دلایل منطقی، خواننده را برای اتخاذ این شیوه رفتاری متقاعد میسازد.
12. کتاب زندگی خود را دوباره بیافرینید – Reinventing Your Life
کتاب زندگی خود را دوباره بیافرینید، دوازدهمین کتاب پیشنهادی این فهرست است که توسط جفری یانگ (Jeffrey Young) و ژانت کلوسکو (Janet Klosko) نوشته شده است. تمرکز اصلی این کتاب بهبود شخصیت و شناخت درمانی است که به انسانها کمک میکند تا به وسیله خودشناسی بتوانند زندگیشان را متحول کنند. کتاب زندگی خود را دوباره بیافرینید، 11 دام شخصیتی مهم که مخرب زندگی انسان هستند را معرفی میکند و در ادامه نیز راهکارهای رهایی از آنها را به خواننده آموزش میدهد.
کتاب زندگی خود را دوباره بیافرینید یک کتاب روانشناسی جامع و کامل است که با خواندن آن میتوانید بسیاری از مشکلات عاطفی، اجتماعی و فردی خود را حل کنید. همانطور که از نام کتاب هم پیداست، با خواندن آن میتوانید زندگی خود را از نو بسازید.
13. کتاب قدرت عادت – The Power of Habit از بهترین کتاب های روانشناسی
در ادامه معرفی بهترین کتاب های روانشناسی، به کتاب قدرت عادت میرسیم. این کتاب نوشته چارلز داهیگ (Charles Duhigg) است و در سال 2012 برای اولین بار منتشر شد. این کتاب پروسه شکلگیری عادات را به روشنی توضیح میدهد و به ما میآموزد که چگونه میتوانیم از این پروسه به نفع خودمان استفاده کنیم. در این کتاب با خواندن مثالهایی از دنیای واقعی، متوجه میشویم که کارهای خیلی بزرگ و غیرقابلتصور صرفا با شکلدادن عادتهای مؤثر، قابلدستیابی خواهند بود.
با مطالعه این کتاب متوجه میشوید شکلدادن و متعهد بودن به عادتها، در بلندمدت نتایج بزرگی خواهد داشت. با این کتاب راه ورزش مداوم، وزن کمکردن، بازدهی بیشتر و موفقیت را میآموزید و خواهید دانست چطور با شکل دادن عادات مثبت، به اهدافتان برسید و زندگیتان را دگرگون کنید. این کتاب یکی از معروف ترین کتاب های روانشناسی دنیا و از بهترین کتاب های روانشناسی موفقیت است که تا کنون در سایت Goodreads بیش از 400 هزار نفر آن را مطالعه کرده و به آن امتیاز دادهاند.
بخشهایی از کتاب:
- تغییر ممکن است سریع نباشد. همیشه هم آسان نیست. اما با وقت گذاشتن و تلاش کردن، تقریبا هر عادتی را میتوان تغییر داد.
- معمولا افرادی که ورزش میکنند، شروع میکنند به خوردن غذاهای سالمتر و بازدهی بیشتری هم در شغلشان خواهند داشت. آنها کمتر سیگار میکشند و نسبت به خانواده و همکارانشان صبر بیشتری نشان میدهند. از کارتهای اعتباریشان کمتر استفاده میکنند و میگویند استرسشان کمتر شده. ورزش کردن یک عادت کلیدی است که باعث تغییرات بسیاری میشود.
14. کتاب عادتهای اتمی – Atomic Habits
یکی دیگر از کتابهای مربوط به عادتسازی که این سالها در فهرست پرفروش ترین کتاب روانشناسی دنیا قرار میگیرد، کتاب عادتهای اتمی است. این کتاب نیز درباره شکلدادن و البته از بین بردن عادتهاست. در این کتاب یک سیستم جدید و مؤثر برای ساختن عادتها ارائه میشود.
نویسنده عادتهای اتمی، جیمز کلیر (James Clear)، اعلام کرده که در نوشتن کتاب عادتهای اتمی از کتاب قدرت عادت و همچنین چندین کتاب دیگر بهره گرفته. تفاوت عادتهای اتمی با قدرت عادت این است که این کتاب عملیتر است و راهکارهای مؤثری برای شکل دادن عادتها معرفی میکند. درحالیکه قدرت عادت به خوبی درباره روند شکلگیری عادتها صحبت و ما را با مفاهیمی کلیدی در این زمینه آشنا میکند.
بخشهایی از کتاب:
- همانند عضلات بدن که به تمرینات منظم واکنش نشان میدهند، بخشهای خاصی از مغز در صورت بهرهبرداری تقویت و در صورت رها شدن، تضعیف میشوند.
- بعضی آدمها تمام عمرشان را منتظر زمان مناسب برای پیشرفت هستند.
15. کتاب قدرت سکوت – Quiet از بهترین کتاب های روانشناسی
یک عنوان از بهترین کتاب های روانشناسی که در زمان انتشار سر و صدای زیادی به پا کرد، کتاب «قدرت سکوت؛ قدرت درونگراها در جهانی که قادر نیست از سخن گفتن باز ایستد!» از سوزان کین (Susan Cain) است. این کتاب روانشناسی پرطرفدار در سال 2012 جایزه بهترین کتاب Goodreads را دریافت کرد. اگر خودتان را فردی درونگرا میدانید، این کتاب انتخاب مناسبی برای شما است. سوزان کین در کتاب قدرت سکوت این حقیقت که جامعه بهاندازه کافی به درونگرایان بها نمیدهد، را مطرح میکند و اشاره میکند که این عمل موجب «هدر رفتن بیاندازهی استعدادها، انرژی و احساس شادی است».
کین اشاره میکند که درونگرایان و برونگرایان به یکدیگر برتری ندارند. و براساس مشاهدات، میزان هوش درونگرایان و برونگرایان فرقی ندارد. اما آنها روشهای متفاوتی برای انجام کارهایشان به بهترین شکل ممکن دارند. این کتاب قدرت این را دارد که نگاه جامعه نسبت به درونگرایان و طرز فکر آنها نسبت به خودشان را برای همیشه تغییر دهد.
بخشهایی از کتاب:
- هیچ ارتباطی بین بهترین سخنگو بودن و داشتن بهترین ایدهها وجود ندارد.
- هدف مدرسه باید آمادهسازی کودکان برای داشتن بهترین زندگی باشد اما بیشتر اوقات چیزی که کودکان باید برایش آماده شوند، جان سالم بهدر بردن از مدرسه است.
- تحقیقات نشان میدهند که موفقترین تیمها از ترکیب افراد درونگرا و برونگرا تشکیل شدهاند.
کلام آخر
ما در این مقاله بهترین کتاب های روانشناسی دنیا را به شما معرفی کردیم. خواندن کتاب های روانشناسی، تأثیر بسزایی در شکلگیری مجدد شخصیت و افکار انسانها دارد و میتواند تأثیرات مثبتی بر روابط و زندگی ما داشته باشد. تمامی کتابهای معرفی شده در این مقاله توسط اساتید و متخصصان برجسته در علم روانشناسی نوشته شدهاند و به دلیل ارزشمندی محتوای آنها به زبانهای مختلف از جمله فارسی ترجمه شدهاند. شما از میان اسامی بهترین کتاب های روانشناسی معرفی شده در این مقاله، کدامیک را مطالعه کردهاید؟ قصد مطالعه کدامیک از آنها را دارید؟ بهترین کتاب های روانشناسی بالینی و بهترین کتاب های روانشناسی عشق که تا کنون مطالعه کردهاید، کدام کتابها هستند؟ لطفا نظرات خود را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.