علت قرمزی چشم به عوامل متعددی بستگی دارد، اما معمولا زمانی رخ میدهد که رگهای چشم شما متورم یا تحریک میشوند. در این مقاله دلیل قرمزی چشم و روشهای درمانی آن را بررسی خواهیم کرد.
چشمها دریچه روح هستند و یکی از حساسترین اعضای بدن انسان محسوب میشوند. مسلما هیچکس دوست ندارد چشمانی قرمز و متورم داشته باشد، اما گاهی اوقات این اتفاق رخ میدهد. علت قرمزی چشم چیست؟ چرا برخی افراد بدون داشتن بیماری یا عارضهای خاص اغلب دارای چشمانی قرمز هستند؟ دلیل قرمزی چشم گاهی به دلیل خستگی زیاد است و اگر با درد همراه نباشد، مشکل جدی به حساب نمیآید و با استراحت حل میشود. اما زمانی که قرمزی چشم با درد و یا عفونت همراه باشد، آنگاه مشکلی جدی محسوب میشود و باید به آن رسیدگی کرده و در صورت لزوم نیز به پزشک مراجعه کنید. راههای مختلفی برای درمان قرمزی چشم وجود دارد. در ادامه این مقاله علت قرمزی چشم و شیوههای درمانی مختلف آن را به طور کامل و از منظر علمی مورد بررسی قرار میدهیم. با پلازا همراه باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
علت قرمزی چشم چیست؟
قرمزی چشم زمانی اتفاق میافتد که رگهای خونی بر روی سطح چشم، متورم و یا گشاد میشوند. این امر نیز زمانی رخ میدهد که یک ماده خارجی وارد چشم شده و باعث ایجاد عفونت میشود. قرمزی چشم اغلب موقتی است و در صورت جدی نبودن، خیلی زود رفع میشود. اما در برخی مواقع، قرمزی چشم میتواند نشاندهنده یک مشکل جدی در چشم باشد که در صورت تداوم باید تحت درمان و معالجه قرار گیرد.
مشکلات جدی چشمی معمولا با درد، قرمزی شدید و یا تاری دید همراه هستند که در صورت مشاهده این علائم باید آن را جدی بگیرید. دلایل قرمزی چشم به عوامل مختلفی بستگی دارند، اما شایعترین علت قرمزی چشم معمولا التهاب رگهای موجود در سطح چشم است. در این بخش علل مختلف و رایج قرمزی چشم را مورد بررسی قرار میدهیم.
تحریک کننده ها
برخی عوامل تحریککننده مختلف میتوانند موجب ایجاد التهاب عروق روی چشم شوند. برخی از این تحریککنندهها عبارتند از:
- آب و هوای خشک
- قرار گرفتن در معرض نور شدید آفتاب
- گرد و غبار
- واکنشهای آلرژیک
- سرماخوردگی
- عفونتهای باکتریایی و ویروسی مانند سرخک
- سرفه
خستگی چشم و سرفه کردن نیز میتوانند موجب بروز یک بیماری شوند که تحت عنوان «خونریزی زیر انسدادی» شناخته میشود. هنگامی که این شرایط به وجود آید، ممکن است لکههای خونی در چشم فرد ظاهر شوند که وضعیتی جدی و خطرناک است و حتما باید پیگیری شود. اما اگر با درد همراه نباشد، معمولا بین 7 الی 10 روز بهبود پیدا کرده و از بین میرود.
عفونت چشم
یکی دیگر از دلایل قرمزی چشم که جدیتر نیز هست، میتواند وجود عفونت چشمی باشد. عفونت میتواند در بخشهای مختلف چشم به وجود آید و علائمی چون درد، ترشحات عفونی و یا تغییر در سطح بینایی را نیز به همراه داشته باشد.
برخی از عفونتهای رایجی که از دلایل قرمزی چشم هستند عبارتند از:
- التهاب فولیکولهای مژه که به آن آماس پلک چشم یا بلفاریت (Blepharitis) گفته میشود
- التهاب غشایی که چشم را میپوشاند و به التهاب ملتحمه یا چشم صورتی شناخته میشود
- زخمهایی که بر روی چشم تشکیل میشوند و به آنها زخمهای قرنیه میگویند
- التهاب یووا که با نام یوئیت (Uveitis) شناخته میشود
سایر علل قرمزی چشم نیز شامل موارد زیر است:
- تروما یا آسیب دیدگی چشم
- افزایش فشار بر چشم که منجر به درد میشود
- ایجاد خراش بر قرنیه چشم که در نتیجه استفاده بیش از حد از لنز است
- التهاب قسمت سفید چشم
- گل مژه
- مشکلات مربوط به خونریزی داخلی چشم
- استفاده از مواد مخدر
اغلب موارد مربوط به قرمزی چشم، مشکل جدی و حادی محسوب نمیشوند و نیاز به درمان ندارند. اما اگر عفونت چشم شما منجر به ایجاد اختلال در بیناییتان شود و در انجام امور روزانه شما مانند خواندن، نوشتن، رانندگی و غیره مداخله ایجاد کند، باید حتما به پزشک مراجعه کرده و درمان خود را شروع کنید. اگر عفونت چشمی درمان نشود، میتواند منجر به آسیب دائمی چشم شود و در موارد حاد و شدید نیز باعث از دست دادن بینایی فرد میشود. اگر علائم قرمزی چشم تا 2 الی 3 روز باقی ماند، باید به پزشک مراجعه کنید.
روش های درمان خانگی قرمزی چشم
برای درمان قرمزی چشم شیوههای درمانی خانگی و ساده بسیاری وجود دارد که با استفاده از آنها به راحتی میتوانید در منزل، مشکل قرمزی چشم خود را برطرف کنید. در این بخش به برخی از شیوههای درمان قرمزی چشم اشاره خواهیم کرد.
کمپرس آب گرم
یک حوله را در آب گرم خیس کنید و آن را بپیچید. توجه داشته باشید که ناحیه اطراف چشم بسیار حساس است، بنابراین نباید از آب بسیار گرم و یا جوش برای انجام این کار استفاده کنید. حوله گرم را به مدت 10 دقیقه بر روی چشمان خود قرار دهید. گرما میتواند جریان خون موجود در چشم شما را افزایش دهد و باعث افزایش میزان تولید چربی بر روی پلک شما شود. این امر منجر به رفع قرمزی چشم و عفونت میشود.
کمپرس آب سرد
اگر استفاده از کمپرس آب گرم کارساز نبود و چشمانتان بهبود پیدا نکرد، آنگاه میتوانید از رویکرد مخالف آن یعنی کمپرس آب سرد استفاده کنید. یک حوله را با آب سرد خیس کنید و آن را بر روی چشم خود قرار دهید. انجام این کار میتواند تسکین کوتاه مدت علائم قرمزی چشم باشد. آب سرد موجب بهبود ورم و خارش چشم میشود. اما توجه داشته باشید که در استفاده از کمپرس آب سرد نیز مانند کمپرس آب گرم باید دقت داشته باشید و با احتیاط عمل کنید.
استفاده از اشک مصنوعی
اشک، چشم شما را نرم و روان کرده و به تمیز نگه داشتن آن نیز کمک میکند. برای درمان خشکی کوتاه مدت و یا بلندمدت چشم میتوانید از اشک مصنوعی استفاده کنید. گاهی علت قرمزی چشم میتواند خشکی بیش از حد آن باشد که راه حل آن استفاده از این قطره برای رفع قرمزی چشم است.
استفاده از گلاب
گلاب دارای خواص ضد التهابی است و میتواند قرمزی چشم را به طرز قابل توجهی کاهش دهد. گلاب نیز مانند اشک مصنوعی عمل میکند و به چشم آرامش میبخشد و درد را نیز تسکین میدهد. شما میتوانید بر روی یک پد و یا دستمال کاغذی نازک، مقداری گلاب بریزید و آن را به مدت 15 الی 20 دقیقه بر روی چشمانتان قرار دهید. سعی کنید این کار را 2 یا 3 مرتبه در هفته تکرار کنید تا اثرات معجزهآسای آن را در درمان قرمزی چشم مشاهده کنید.
چای کیسه ای
چای کیسهای نیز میتواند برای بهبود قرمزی چشم مورد استفاده قرار گیرد و التهاب چشم را نیز کاهش دهد. برای درمان قرمزی چشم خود کافی است دو عدد چای کیسهای را در یخچال بگذارید تا خنک شود و سپس آن را بر روی چشمان خود قرار دهید. پس از گذشت 20 دقیقه میتوانید چشمانتان را بشویید. روزی چندین مرتبه این کار را انجام دهید تا قرمزی چشمانتان درمان شود. برای انجام این کار میتوانید از چای سبز نیز استفاده کنید.
خیار
یکی دیگر از شیوههای درمانی موثر برای رفع قرمزی چشم، استفاده از خیار است. خیار دارای خواص ضدالتهابی، ضد سوزش و ضد حساسیت است و میتواند عروق خونی چشم را التیام بخشد. خیار طبع خنکی دارد و قادر است تورم و قرمزی چشم را کاهش دهد. تنها کافی است خیار را در یخچال قرار دهید تا خنک شود و سپس آن را برش داده و به مدت 15 دقیقه بر روی چشمان خود قرار دهید. جهت حصول نتیجه بهتر میتوانید روزی چند مرتبه این کار را انجام دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خواص خیار میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.
آلوئه ورا
آلوئهورا نیز دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است که میتواند برای درمان قرمزی چشم مورد استفاده قرار گیرد. آلوئهورا میتواند تورم چشم را تسکین دهد و به بهبود خارش و قرمزی آن نیز کمک کند. شما میتوانید ژل آلوئهورا را با مقداری آب ترکیب کرده آن را در یخچال بگذارید تا خنک شود و سپس این ترکیب را بر روی پدهای نازک قرار داده و به مدت 30 دقیقه بر روی چشمان خود بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خواص آلوئهورا میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.
قطره برای قرمزی چشم
برای درمان موقتی قرمزی و التهابات چشمی خود همچنین میتوانید از قطره چشمی نفازولین (Naphazoline) استفاده کنید.
چطور از قرمز شدن چشم پیشگیری کنیم؟
برای پیشگیری از قرمزی چشم نیز راهکارهای مختلفی وجود دارد و همانطور که میدانید، پیشگیری بهتر از درمان است. اغلب موارد قرمزی چشم با رعایت بهداشت و جلوگیری از رویارویی با تحریک کنندهها قابل پیشگیری است. برخی شیوههای پیشگیری از قرمز شدن چشم شامل موارد زیر است:
- اگر با کسی که دارای عفونت چشم است تماس داشتید، حتما دستها و چشمهای خود را بشویید
- هرگز با آرایش نخوابید و حتما پیش از خواب آرایش خود را پاک کنید
- از لنزهای مخصوص چشم بیش از حد توصیه شده، استفاده نکنید
- لنزهای خود را دائما تمیز کنید
- از ورود گرد و غبار و سایر محرکها به چشم خود جلوگیری کنید
- برای جلوگیری از ورود گرد و غبار و همچنین برخورد مستقیم نور خورشید به چشمانتان از عینک آفتابی استفاده کنید
- ساعات طولانی از گوشی موبایل یا رایانه استفاده نکنید و در ازای هر یک ساعت استفاده از رایانه و لوازم الکترونیکی، 15 دقیقه به چشمان خود استراحت دهید
ما در این مقاله علت قرمزی چشم و شیوههای درمان خانگی آن را به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم. همانطور که خواندید، قرمزی چشم زمانی اتفاق میافتد که رگهای خونی بر روی سطح چشم، متورم و یا گشاد میشوند. دلایل مختلفی میتوانند علت قرمزی چشم باشند و شیوههای درمانی متعددی نیز برای درمان آن وجود دارند.