این روش شگفتآور ساده میتواند زندگی را به کام افراد متقلب و کسانی که اسناد را جعل می کنند، تلخ نماید. یک راه حل برای جلوگیری از جعل اسناد رسمی می تواند چک کردن الگوی اثر انگشتی باشد که بر روی هر سند به صورت طبیعی وجود دارد. تحقیقاتی که در دانشگاه نیوکاسل انگلستان صورت گرفته است، این واقعیت را ثابت میکند.
اگر شما هم تا به امروز نمی دانستید که هرتکه کاغذ اثر انگشت منحصر به فرد خود را دارد، تعجب نکنید. شما تنها فردی نیستید که در این باره اطلاعی ندارد. حقیقت امر این است که بافت و ساختار هر تکه کاغذ با کاغذ دیگر متفاوت بوده و در نتیجه یک شناسه منحصر به فرد دارد. این موضوع نتیجه تحقیقات تعدادی از دانشمندان کامپیوتر و کارشناسان امنیتی به نام های دکتر “سیامک شاهان دشتی” ، دکتر “فِنگ هائو” و “احسان تورانی” می باشد.
دکتر شاهان دشتی در این باره میگوید : “ما ایده خود را از این واقعیت ساده الهام گرفتیم که اگه شما یک تکه کاغذ را در برابر نور خورشید قرار دهید، می توانید الگوهایی که در بافت کاغذ وجود دارد را مشاهده کنید. این الگوها که حتی با چشم غیر مسلح هم قابل مشاهده بوده و نتیجه فرآیند طبیعی ساخت کاغذ می باشند، در هر کاغذی متفاوت است. درست مثل اثر انگشت هر انسان. برای ما جای سوال بود که آیا می توان این الگوها را که بسیار شبیه به اثر انگشت انسان است، به نحوی استخراج نمود یا خیر؟ ما چندین روش را بررسی کردیم و در نهایت الگوهایی را توسعه دادیم که بسیار شبیه همان هایی هستند که در تشخیص عنبیه به کار می روند.
سیستمی که این تیم تحقیقاتی توسعه داده نیازمند یک دوربین عکاسی و یک منبع نور مثل جعبه نور می باشد. با قرار دادن یک ورق کاغذ در برابر این منبع نور و سپس گرفتن یک عکس از آن، الگوریتمی به وجود میآید که میتوان از آن برای تجزیه و تحلیل داده ها و در نتیجه پیدا کردن اثر انگشت اسناد مورد نظر استفاده کرد.
حتی اگر بر روی کاغذ چیزی نوشته شود و یا مچاله شود و یا حتی در آب خیس شود، باز هم این اثر انگشت وجود دارد. دکتر شاهان دشتی می گویند: “جالب این است که اگر شما تعداد بسیار زیادی کاغذ را بر روی هم انباشته کنید، الگوریتم ما میتواند تک تک این کاغذها را از یکدیگر تفکیک کند.”
از کاربردهای این روش میتوان به پی بردن به صحت اسناد، رسید ها و گواهینامه ها و همچنین ایجاد راهحلهای جایگزین برای صدور مجوز ورود امنیتی و حتی حصول اطمینان در تحقیقات پزشکی قانونی اشاره کرد. کار این تیم تحقیقاتی در شماره جدید مجله علمی ACM در بخش اطلاعات و سیستم های امنیتی منتشر شده است.
