تصور کنید شما در شهر و منتظر یک دوست هستید. هنگامی که در انتظار رسیدن دوست خود به سر میبرید برای گذراندن وقت، غالباً همان کاری را میکنید که اکثر مردم انجام میدهند: گوشی هوشمند خود را درآورده و خود را با آن سرگرم میکنید. ممکن است فیس بوک خود را چک کنید، تازههای توییتر خود را بررسی کنید. اپلیکیشن اینستاگرام را باز کنید یا از طریق واتس اپ پیامی برای دوستان خود ارسال کنید. در عین حال، ممکن است متوجه فرد غریبهای که پشت سر شما ایستاده و به صفحه نمایش شما نگاه میکند، نشوید. کمپانی گوگل این مشکل را برای شما رفع کرده است!
اگر گوشی هوشمند شما قادر باشد در این حالت پیامی هشدار دهنده روی صفحه نمایش به شما بدهد مبنی بر این که « شخص دیگری در حال نگاه کردن به صفحه نمایش شما است » یا پیامی مستقیمتر نشان دهد مانند این که « لطفاً همین الان نگاه کردن به صفحه نمایش گوشی من را متوقف کن! »، بسیار خوب خواهد بود. اگرچه چنین کلمات خشن و تندی ممکن است به صراحت منجر به ایجاد اختلافات ناخواسته در خیابان شود.
به نظر میرسد محققان در کمپانی گوگل چنین ویژگی را که روی حفظ حریم خصوصی کاربران متمرکز است، توسعه دادهاند و فیلمی منتشر کردهاند که نشان میدهد این ویژگی به چه صورت کار میکند.
این ویژگی در واقع از دوربین جلوی گوشی برای اسکن کردن چهره هر کسی که به گوشی نگاه میکند، استفاده خواهد کرد. اگر این نرمافزار چهرهای را اسکن کند که قادر به شناسایی آن نباشد، پیامی هشداردهنده تحت عنوان « هشدار نگاه کردن فرد غریبه به گوشی شما» روی صفحه نمایش ارسال خواهد کرد.
در ویدئویی که اخیراً در این خصوص توسط گوگل منتشر شده است، محققان با اضافه کردن یک جفت مارپیچ رنگین کمان که از دهان فرد غریبه خارج میشود، کمی آن را سرگرمکننده و خندهدار کردهاند.
بر اساس فیلم منتشر شده میتوان گفت این ویژگی برای گوگل بیشتر از تنها یک پروژه آزمایشی است و احتمالاً نقطه آغاز ایدهای است که میتواند روزی در آینده به عنوان یک گزینه روی تلفنهای هوشمند ما قرار گیرد.
این نرم افزار قرار است در کنفرانس سیستمهای پردازش اطلاعات عصبی هفته آینده در لانگ بیچ، کالیفرنیا، توسط محققان گوگل، هی یونگ ریو و فلورین شروفی ارائه شود.
بر اساس یادداشتها و یافتههای محققان، این فناوری میتواند برای طیف گستردهای از «شرایط نور و سر و صدا» به کار گرفته شود و همچنین میتواند در دو میلی ثانیه چهره را تشخیص دهد. بنابراین اگر کسی از پشت سر به گوشی شما خیره شود، شما خیلی سریع متوجه خواهید شد.
یک ویژگی حفظ حریم خصوصی مانند این فناوری زمانی مفید خواهد بود که شما در یک محل شلوغ هستید و در حال خواندن یا نوشتن پیامهای شخصی هستید و قطعاً نمیخواهید شخص دیگری متوجه پیام ارسالی شما شود. همچنین ممکن است شما صرفاً مایل باشید که هیچ کس به صفحه نمایش شما نگاه نکند، حتی اگر کار مهمی انجام نمیدهید.
البته ممکن است این ویژگی در برخی شرایط بهتر از شرایط دیگر کار کند. به عنوان مثال، وقتی در یک قطار شلوغ هستید، ممکن است یک مسافر دیگر به صورت ناخواسته به صفحه نمایش شما نگاه کند. زیرا این طبیعت انسان است که وقتی چیزی دقیقاً در مقابل صورت وی قرار دارد، به آن نگاه کند. حتی اگر قصد انجام این کار و نقض حریم خصوصی دیگران را نداشته باشد. در این حالت، استفاده از این فناوری ممکن است منجر به ظاهر شدن یک هشدار آزاردهنده شود. در چنین شرایطی، اگر عملکرد فناوری بدین صورت باشد که پس از گذشت چند ثانیه که یک فرد به صفحه نمایش شما نگاه میکند، یک هشدار بدهد، بسیار مفید تر خواهد بود نسبت به زمانی که فقط به خاطر یک نگاه گذرا چنین پیامی بدهد.
در حال حاضر با استفاده از فناوری تشخیص چهره که به خوبی توسعه داده شده و دوربین جلوی گوشی که نسبت به گذشته بسیار بهبود داده شده، ما تصور میکنیم که چنین ویژگی ای به سادگی میتواند در بسیاری از گوشیهای هوشمند امروزی به کار گرفته شود. با این حال سوال دیگری که وجود دارد این است که آیا مشکل نگاه کردن به صفحه نمایش برای کاربران به اندازهای حیاتی و مهم هست که از این فناوری استفاده کنند یا خیر؟