فیلم های سینمایی ایرانی دهه 90 فیلمهایی خاطرهانگیز و ماندگار در ژانرهای مختلف هستند. در این مقاله قصد داریم بهترین فیلم های ایرانی دهه ۹۰ را به شما معرفی کنیم.
فیلم های دهه نود سینمای ایران در سطح داخلی و بینالمللی بسیار خوش درخشیدند و توانستهاند نظر مثبت منتقدین و مخاطبان را به خود جلب کنند. این فیلمها در تمام ژانرهای جذاب سینمایی از کمدی تا جنگی ساخته شدهاند و فروش بسیار خوبی در زمان اکران داشتند. در طی چندین سال گذشته، فیلمهای ایرانی توانستهاند به جشنوارههای خارجی مختلف مانند جشنواره اسکار راه پیدا کنند و علاوه بر اکران در سطح بینالمللی، جوایز فاخر و ارزشمندی نیز دریافت کنند. کیفیت فیلم های دهه نود نسبت به دهههای گذشته پیشرفت چشمگیری داشته و برخی از آنها نیز به شکلی ویژه در ذهن و قلب مخاطبان نقش بستهاند. در ادامه این مقاله بهترین فیلم های ایرانی دهه ۹۰ را به شما معرفی میکنیم. با پلازا همراه باشید.
آنچه در ادامه میخوانید
بهترین فیلم های سینمایی ایرانی دهه 90
در این بخش مروری بر بهترین فیلم های ایرانی دهه ۹۰ خواهیم داشت.
فیلم حوض نقاشی
- سال ساخت: 1391
- کارگردان: مازیار میری
- بازیگران: شهاب حسینی، نگار جواهریان، فرشته صدرعرفایی و سپهراد فرزامی
لیست فیلم های ایرانی دهه 90 با فیلمی محبوب آغاز میکنیم. فیلم حوض نقاشی یکی از فیلمهای ماندگار دهه نود سینمای ایران است که در زمان اکران توانست توجه مخاطبان گستردهای را به خود جلب کند. این فیلم در سی و یکمین جشنواره فیلم فجر توانست برنده سه سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، بهترین طراح صحنه و لباس شود و نگار جواهریان نیز توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن را دریافت کند. فیلم حوض نقاشی همچنین توانست در جشنوارههای خارجی مانند جشنواره بینالمللی فیلم کودک شارجه نیز جایزه کسب کند. شهاب حسینی نیز در جشنواره فیلم لیسبون توانست جایزه بهترین بازیگر مرد را دریافت کند.
فیلم حوض نقاشی روایتگر زندگی زوجی به نامهای مریم و رضا است که فرزندی به نام سهیل دارند. مریم و رضا دارای معلولیت ذهنی هستند و سهیل از نشان دادن پدر و مادر خود به دیگران خجالت میکشد. روزی سهیل با پدر خود دعوا میکند و به خانه معلم خود نقل مکان میکند؛ اما پس از مدتی زندگی در آنجا، دلش برای پدر و مادرش تنگ میشود.
فیلم سینمایی هیس! دخترها فریاد نمی زنند
- سال ساخت: 1392
- کارگردان: پوران درخشنده
- بازیگران: طناز طباطبایی، شهاب حسینی، مریلا زارعی، بابک حمیدیان و امیر آقایی
فیلم ماندگار هیس! دخترها فریاد نمیزنند یکی از برترین فیلمهای ایرانی دهه نود است و به دلیل پرداختن به موضوعی جدید، مورد توجه منتقدین قرار گرفت و در سطح داخلی و بینالمللی نیز حضور خوبی داشت. این اثر به همراه فیلم حوض نقاشی در سی و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر، برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد و طناز طباطبایی، شهاب حسینی و مریلا زارعی نیز برای بازی در این فیلم نامزد دریافت سیمرغ بلورین شدند. این عنوان همچنین در سطح بینالمللی نیز برنده چندین جایزه ارزنده شد.
فیلم هیس! دخترها فریاد نمیزنند روایتگر زندگی دختری به نام «شیرین» است که در سن هشت سالگی توسط یکی از نزدیکان خود، مورد تعرض جنسی قرار گرفته است. شیرین از کودکی این راز را در سینه خود نگه میدارد، اما در بزرگسالی درگیر برخی چالشهایی میشود که باعث میشود زخم قدیمی او سرباز کند. این عنوان از برترین فیلمهای ایرانی دهه نود است که به معضلی قدیمی، نگاهی نو دارد.
فیلم شیار 143
- سال ساخت: 1392
- کارگردان: نرگس آبیار
- بازیگران: مریلا زارعی، مهران احمدی، جواد عزتی و گلاره عباسی
فیلم شیار 143 یکی از موفقترین فیلم های سینمایی ایرانی دهه 90 است که در ژانر جنگی ساخته شده و جزء آثار مربوط به دفاع مقدس محسوب میشود. تمرکز این فیلم بیشتر بر وضعیت خانواده شهیدان و مفقودالاثران در نبود عزیزانشان است. نرگس آبیار با ساخت این فیلم توانست هنر خود را در فیلمسازی، به خصوص در ژانر جنگی نشان دهد. مریلا زارعی نیز با ایفای نقش در این فیلم، برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد.
فیلم شیار 143 داستان مادری به نام مش الفت را روایت میکند که سالهای بسیاری در انتظار بازگشت فرزند خود یونس از جبهه است. این فیلم فاقد سکانسهای جنگی و مبارزه است و تنها درماندگی و ناراحتی یک مادر را نشان میدهد که چشم انتظار پسر خود است و سالها است که هیچ خبری از او ندارد.
فیلم رخ دیوانه
- سال ساخت: 1393
- کارگردان: ابوالحسن داوودی
- بازیگران: طناز طباطبایی، ساعد سهیلی، صابر ابر و نازنین بیاتی
فیلم رخ دیوانه نیز یکی از بهترین فیلم های ایرانی دهه ۹۰ است که در ژانر مهیج و اجتماعی ساخته شده است . رخ دیوانه یک فیلم ماجراجویانه و رمزآلود است و مخاطب تا لحظه آخر نمیتواند پایان قصه را حدس بزند. این فیلم در زمان اکران فروش بسیار خوبی داشت و مورد توجه مخاطبان قرار گرفت. رخ دیوانه در سی و سومین دوره جشنواره فیلم فجر توانست برنده 5 سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین جلوههای بصری، بهترین صداگذاری و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شود.
فیلم رخ دیوانه روایتگر داستان چند جوان است که در اینترنت با یکدیگر آشنا میشوند و پس از آن با یک شوخی و شرطبندی ساده، وارد مسیری چالش برانگیز و ترسناک میشوند.
فیلم سینمایی ابد و یک روز
- سال ساخت: 1394
- کارگردان: سعید روستایی
- بازیگران: پیمان معادی، نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار، شبنم مقدمی و ریما رامینفر
ابد و یک روز یکی از فیلمهای درام ماندگار و جذاب و یکی از محبوبترین فیلم های سینمایی دهه نود از نگاه مردم محسوب میشود. این اثر اولین تجربه ساخت فیلم بلند سعید روستایی محسوب میشود و توانست در زمان اکران فروش بسیار خوبی در گیشه داشته باشد. ابد و یک روز در سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر توانست برنده 9 سیمرغ بلورین در بخشهای مختلف شود و نظران مثبت منتقدان را به خود جلب کند.
ابد و یک روز روایتگر زندگی یک خانواده پرجمعیت و پر حاشیه است که در جنوب شهر تهران زندگی میکنند. دختر این خانواده به نام «سمیه» برای رهایی از مشکلات خانوادگی، تصمیم به ازدواج با یک فرد افغانی را میگیرد. در میان بحثها و حواشی به میان آمده از ازدواج سمیه، برخی داستانها و حقایقی در بطن زندگی این خانواده برملا میشود.
فیلم فروشنده
- سال سخت: 1394
- کارگردان: اصغر فرهادی
- بازیگران: شهاب حسینی، ترانه علیدوستی، بابک کریمی و مینا ساداتی
فروشنده یکی از بهترین فیلم های دهه 90 ایران است. این فیلم در سطح داخلی و بینالمللی جوایز ارزنده بسیاری کسب کرد و به عنوان یک فیلم ایرانی موفق در کل دنیا دیده شد. اصغر فرهادی در جشنواره کن، برنده جایزه بهترین فیلمنامه شد و شهاب حسینی هم توانست در این جشنواره جایزه بهترین بازیگر مرد را از آن خود کند. فیلم فروشنده در اسکار سال 2017 نیز به عنوان نماینده ایران در این مراسم حضور داشت و توانست جایزه اسکار بهترین فیلم بینالمللی را بدست آورد. این اثر در نوزدهمین دوره جشن خانه سینما نیز برنده 7 جایزه مختلف شد. به طور کلی فروشنده یکی از آثار ارزشمند سینمای ایران و از برترین فیلم های سینمایی ایرانی دهه 90 محسوب میشود که در زمان خود توانست در سطح جهانی بدرخشد.
فیلم سینمایی فروشنده روایتگر داستان زندگی زوجی به نام رعنا و عماد است که هر دو بازیگر تئاتر هستند و به خانهای جدید اسبابکشی میکنند. مستاجر قبلی این خانه زنی بدنام به اسم «آهو» بوده است که افراد زیادی به خانه او رفت و آمد میکردند. با ورود این زوج به این خانه، اتفاق تلخی برای رعنا رقم میخورد که چالشهای زیادی را برای او و همسرش به وجود میآورد.
فیلم سینمایی اژدها وارد می شود
- سال ساخت: 1394
- کارگردان: مانی حقیقی
- بازیگران: امیر جدیدی، همایون غنیزاده، مانی حقیقی، نادر فلاح و کیانا تجمل
فیلم اژدها وارد میشود یکی از فیلم های سینمایی ایرانی دهه 90 در ژانر هیجانی و تخیلی است. این فیلم به نویسندگی، تهیهکنندگی و کارگردانی مانی حقیقی تولید شده است و در سال 1395 نیز به اکران سینماها درآمد و با استقبال خوبی از سوی مخاطبان مواجه شد. فیلم اژدها وارد میشود در جشنواره فیلم برلین، برای دریافت جایزه خرس طلایی نامزد شد، اما موفق نشد این جایزه را کسب کند.
داستان فیلم اژدها وارد میشود، از برترین فیلمهای ایرانی دهه نود ، در دهه 40 روایت میشود که قصه ماجراجویی کارآگاهی به نام «بابک حفیظی» را به تصویر میکشد که سعی دارد اسرار یک قبرستان دور افتاده و متروکه را کشف کند. او در این مسیر با اتفاقات مهیج و جالبی رو به رو میشود.
فیلم بادیگارد
- سال ساخت: 1394
- کارگردان: ابراهیم حاتمیکیا
- بازیگران: پرویز پرستویی، مریلا زارعی، بابک حمیدیان، امیر آقایی و شیلا خداداد
بادیگارد یکی از فیلمهای ماندگار و موفق و از برترین فیلمهای ایرانی دهه نود است که در ژانر اکشن و جنگی تولید شده است. این فیلم در زمان اکران با استقبال گستردهای از سوی مخاطبان مواجه شد و فروش خوبی در گیشه داشت. فیلم بادیگارد در سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر، برنده دو سیمرغ بلورین شد و در هجدهمین جشن خانه سینمای ایران نیز توانست دو تندیس زرین دریافت کند و همچنین در دهمین دوره جشن منتقدان سینمای ایران، برنده جایزه ویژه بخش کارگردانی شد.
داستان فیلم بادیگارد درباره بادیگاردی به نام «حیدر» است که وظیفه محافظت از یک مقام سیاسی را بر عهده دارد. حیدر مرد وظیفهشناس و معتقدی است که در طی ماجرایی متوجه میشود که شخصی که از او محافظت میکند، منافع شخصی خود را به صلاح مملکت ترجیح میدهد. همین امر باعث میشود که تصمیم مهمی بگیرد و درگیر حوادث جالبی شود.
فیلم ایستاده در غبار
- سال ساخت: 1395
- کارگردان: محمدحسین مهدویان
- بازیگران: هادی حجازیفر، امیرحسین هاشمی، سوده ازقندی، فرهاد فداکار
یکی دیگر از بهترین فیلم های ایرانی دهه ۹۰ ، این بار در ژانر مستند درام و جنگی، فیلم ایستاده در غبار است. این عنوان محصولی از سازمان هنری رسانهای اوج است و اولین بار در جشنواره فیلم فجر سال 94 به روی پرده رفت. این عنوان سینمایی توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلم را از آن خود کند.
فیلم ایستاده در غبار درباره زندگی احمد متوسلیان است؛ فرمانده لشگر 27 محمد رسولالله که ماموریت داشت در دروازههای خرمشهر با دشمن بجنگد. نسخه سریالی این فیلم در سال 96 در شش قسمت از شبکه اول سیما پخش شد.
فیلم ماجرای نیمروز
- سال ساخت: 1395
- کارگردان: محمدحسین مهدویان
- بازیگران: مهرداد صدیقیان، احمد مهرانفر، هادی حجازیفر، جواد عزتی، مهدی پاکدل
درمیان فیلم های سینمایی ایرانی دهه 90 از فیلم ماجرای نیمروز نباید غافل شد. این فیلم، به کارگردانی محمدحسین مهدویان، در سیوپنجمین جشنواره فیلم فجر اکران و برنده برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین فیلم از نگاه ملی و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد. دنباله آن، فیلم ماجرای نیمروز: رد خون در سال 1398 به روی پرده سینما رفت.
داستان این عنوان، از بهترین فیلم های ایرانی دهه ۹۰ ، به ترورهای سازمان مجاهدین خلق ایران در سالهای 1360 و اتفاقات پس از عزل ابوالحسن بنی صدر میپردازد.
فیلم مغزهای کوچک زنگ زده
- سال ساخت: 1396
- کارگردان: هومن سیدی
- بازیگران: نوید محمدزاده، فرهاد اصلانی، نوید پورفرج و نازنین بیاتی
مغزهای کوچک زنگزده نیز یکی از بهترین فیلم های ایرانی دهه ۹۰ است. این فیلم در ژانر اجتماعی و اکشن، معضل اعتیاد را با موضوعی جذاب و نو به تصویر میکشد. هومن سیدی برای ساخت این اثر موفق به اخذ سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه هنر و تجربه و بهترین فیلمنامه شد و فرهاد اصلانی نیز توانست در بیست و یکمین جشن خانه سینمای ایران، تندیس شایستگی بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را دریافت کند. مغزهای کوچک زنگزده همچنین در جشنواره فجر، برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد.
این عنوان از فیلم های سینمایی ایرانی دهه 90 داستان زندگی یک خانواده خلافکار و از هم گسیخته را در منطقهای فقیرنشین در نزدیکی زندان قزل حصار روایت میکند که درگیر اعتیاد و قاچاق مواد مخدر هستند.
فیلم کمدی هزارپا
- سال ساخت: 1397
- کارگردان: ابوالحسن داوودی
- بازیگران: رضا عطاران، جواد عزتی، سارا بهرامی و مهران احمدی
فهرست برترین فیلمهای ایرانی دهه نود را با یک فیلم کمدی ادامه میدهیم. فیلم کمدی موفق هزارپا یکی از بهترین فیلم های کمدی ایرانی دهه 90 است که در زمان اکران توانست فروش خوبی داشته باشد و نام خود را به عنوان دومین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ایران و یکی از پرفروش ترین فیلم های ایرانی دهه ۹۰ به ثبت برساند.
داستان فیلم هزارپا درباره دو دوست کیف قاپ به نام رضا و منصور است که روزی متوجه میشوند دختری پولدار به نام الهام نذر کرده است که با یک جانباز ازدواج کند. رضا هم که سالها پیش در تصادف پای خود را از دست داده، خود را به عنوان یک جانباز جا میزند و به الهام نزدیک میشود. این عنوان در میان فیلم های طنز ایرانی دهه نود از محبوبیت خاصی بین مردم برخوردار است.
فیلم متری شیش و نیم
- سال ساخت: 1397
- کارگردان: سعید روستایی
- بازیگران: پیمان معادی، نوید محمدزاده، فرهاد اصلانی و پریناز ایزدیار
فیلم متری شیش و نیم نیز یکی از بهترین فیلم های ایرانی دهه 90 است که در زمان اکران فروش بسیار خوبی در گیشه داشت. این فیلم در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر موفق به دریافت 3 سیمرغ بلورین شد. پیمان معادی نیز برای بازی درخشان خود در این اثر موفق به کسب تندیس حافظ از نوزدهمین دوره جشن حافظ شد و همچنین سعید روستایی در بیست و یکمین دوره جشن خانه سینما، تندیس شایستگی بهترین کارگردانی را دریافت کرد. برای خواندن نقد کامل فیلم متری شیش و نیم میتوانید به این مقاله مراجعه کنید.
این عنوان تلاشهای ماموران پلیس مبارزه با مواد مخدر برای دستگیری یک باند بزرگ فروشنده شیشه را نشان میدهد. رئیس این باند بزرگ، شخصی به نام ناصر خاکزاد است که بعد از تلاشهای سرگردی به نام صمد دستگیر میشود.
فیلم شبی که ماه کامل شد
- سال ساخت: 1397
- کارگردان: نرگس آبیار
- بازیگران: هوتن شکیبا، الناز شاکردوست، فرشته صدرعرفایی، شبنم مقدمی و پدرام شریفی
فیلم شبی که ماه کامل شد نیز بدون شک یکی از برترین فیلمهای ایرانی دهه نود است. این فیلم بر اساس یک داستان واقعی ساخته شده است و در سطح داخلی و بینالمللی نیز با استقبال گستردهای مواجه شد. این عنوان در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر موفق به دریافت 6 سیمرغ بلورین شد و در بیست و یکمین دوره جشن خانه سینما نیز 3 تندیس شایستگی دریافت کرد.
فیلم شبی که ماه کامل شد روایتگر داستان عبدالحمید ریگی برادر عبدالمالک ریگی است که پس از ازدواج مجبور میشود با همسر خود از ایران مهاجرت کند. این زوج پس از مهاجرت از ایران درگیر حوادث و اتفاقات تلخ بسیاری میشوند.
فیلم سرخپوست
- سال ساخت: 1398
- کارگردان: نیما جاویدی
- بازیگران: نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار، آتیلا پسیانی، ستاره پسیانی، حبیب رضایی
فیلم سرخپوست یکی از پرفروش ترین فیلم های دهه 90 ایران و چهارمین فیلم پرفروش غیرکمدی در تاریخ سینمای ایران است. این عنوان اولین بار در سیوهفتمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و با 8 نامزدی، توانست سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیئت دروان را از آن خود کند.
فیلم سرخپوست، اثری در ژانر درام، معمایی و عاشقانه از برترین فیلمهای ایرانی دهه نود است که داستان آن در سال 1346 روایت میشود. به هنگام تخلیه یک زندان و انتقال زندانیان به مکانی جدید، رئیس زندان یعنی سرگرد نعمت جاهد، متوجه غیبت یکی از زندانیان میشود. او درمییابد که زندانی، ملقب به سرخپوست، درون زندان پنهان شده و اکنون باید او را بیابد.
سخن پایانی
ما در این مقاله بهترین فیلم های ایرانی دهه ۹۰ سینمای ایران را به شما معرفی کردیم. شما تاکنون کدامیک از فیلمهای معرفی شده در این فهرست را تماشا کردهاید؟ به نظر شما جای کدام عناوین در میان برترین فیلمهای ایرانی دهه نود خالی است؟ لطفا نظرات خود را در بخش ارسال دیدگاه با ما در میان بگذارید.
ممنونم از شما خانم جلالی ?? بله با نظر شما موافقم. فیلم ابد و یک روز واقعا از هر جهت فوقالعاده بود و من خودم به شخصه سبک فیلمسازی آقای سعید روستایی رو خیلی میپسندم.