ساخت استاپ موشن جدای از وقتگیر بودن آن، نتایج جالب و شگفتانگیزی دارد. در این مقاله به آموزش ساخت استاپ موشن و نرم افزارهای مربوط به آن میپردازیم.
ساخت استاپ موشن برای مبتدیان میتواند وقتگیر و گاهاً سخت باشد، اما با کمی علاقه و صبوری میتوانید کلیپهای زیبا و جالبی بسازید. خوشبختانه امروزه نرم افزارهای ساخت استاپ موشن بسیاری در دسترس است که میتوانید از آنها استفاده کنید. در این مقاله قصد داریم که علاوه بر معرفی این نرمافزارها، به شما اصول اولیه ساخت استاپ موشن را آموزش دهیم؛ بنابراین با پلازا همراه باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
- استاپ موشن چیست؟
- چگونه استاپ موشن بسازیم؟
- نرم افزار ساخت استاپ موشن برای کامپیوتر
- نرم افزار ساخت استاپ موشن برای تلفن همراه
- کلام آخر
استاپ موشن چیست؟
استاپ موشن یکی از تکنیکهای فیلمسازی است که در آن سلسله تصاویر که هرکدام با دیگری تفاوت جزئی دارند، به سرعت به نمایش درمیآیند. در یک فیلم استاپ موشن تعداد فراوانی عکسهای ساکن به طور پیدرپی و به سرعت روی پرده به نمایش درمیآیند. چشم انسان این عکسها را به صورت جداگانه و ساکن نمیبیند، بلکه آنها را در هم ادغام کرده و به صورت یک تصویر متحرک مشاهده میکند. در ساخت استاپ موشن تعداد تصاویر گرفتهشده تعیینکننده زمان و میزان روان بودن فیلم است.
امروزه تکنیک استاپ موشن در ساخت کلیپ، انیمیشن و فیلم سینمایی نیز کاربرد دارد. میتوان گفت که انیمیشنهای استاپ موشن بهتر از بقیه توانستهاند این تکنیک را به جهان معرفی کنند. انیمیشنهای استاپ موشن یا انیمیشنهای تک کادر با استفاده از ماکتها ساخته میشوند. ماکتهای انیمیشن با سفال یا لاتکس (ترکیب کائوچو و پلاستیک) ساخته و روی یک اسکلتبندی ساده، به نام آرماتور، بنا میشوند که میتواند حرکت کند.
بعد از ساخت عروسک و دیگر قطعات و لوازم موردنیاز صحنه، عروسکهای نمایشی در میان این لوازم قرار میگیرند، حرکت مختصری به آنها داده شده و هر بار در یک نما از آنها عکسبرداری میشود. در فیلمبرداری انیمیشنهای استاپ موشن معمولاً به ازای هر ثانیه 10 الی 24 فریم عکس لازم است. هرچه تعداد عکسها بیشتر باشد، حرکت عروسکها در فیلم بهتر و روانتر خواهد بود.
چگونه استاپ موشن بسازیم؟
در ادامه مواردی را که برای ساخت استاپ موشن مهم و ضروری هستند بررسی میکنیم.
شرایط کلی جهت گرفتن عکس
بهتر است که دوربینتان را در مکانی ثابت و به دور از لرزش قرار دهید و حتماً آن را با وزنه یا جایگاههای دوربین مخصوص فیکس کنید. لازم است بدانید که در ساخت استاپ موشن کوچکترین حرکت نیز محسوس خواهد بود، حتی به کوچکی کلیک کردن بر دوربین یا تلفن همراه. بنابراین لازم است که به هنگام عکسبرداری با دوربین یا تلفن، از کنترل راه دور استفاده کرده یا تنظیمات دوربین را به گرفتن عکس خودکار در هر 10 ثانیه تغییر دهید.
سعی کنید به جای نور خورشید از نور چراغ یا پروژکتور استفاده کنید؛ زیرا ساخت استاپ موشن زمانبر است و در طول روز میزان نور خورشید عوض میشود. تغییر نور در عکسهای استاپ موشن مساوی است با خراب شدن داستان کلی عکس، البته این حرف در صورتی درست است که خورشید نقش کلیدی در ساخت استاپ موشن شما نداشته باشد. علاوه بر آن هنگام عکسبرداری باید حواستان به سایه ایجادشده توسط خودتان یا اشیا اطرافتان نیز باشد.
این سایهها هنگام ساخت استاپ موشن میتوانند نامرئی و کمرنگ به نظر بیایند، ولی هنگام تدوین عکسها به کل رنگ فریمها را عوض میکنند. برای نتیجه بهتر لازم است علاوه بر رعایت نکات گفتهشده، پشت صحنه ثابتی نیز داشته باشید. برای این کار میتوانید از یک پرده عکاسی یا کاغذ تک رنگ استفاده کنید.
طریقه گرفتن عکس
گرفتن عکس، قسمت جذاب و سرگرمکننده ماجرا است که طبیعتاً نیاز به صبر دارد. میتوان طریقه عکس گرفتن جهت ساخت استاپ موشن را در هفت قدم خلاصه کرد.
- قدم اول: صحنه موردنظرتان را آماده کنید.
- قدم دوم: عکس بگیرید.
- قدم سوم: تغییر کوچکی در صحنه ایجاد کنید.
- قدم چهارم: عکس بگیرید.
- قدم پنجم: بازهم یک تغییر کوچک دیگر در صحنه ایجاد کنید.
- قدم ششم: عکس بگیرید.
- قدم هفتم: قدم یک تا شش را آنقدر تکرار کنید تا کارتان به پایان برسد.
توجه داشته باشید که به هنگام عکسبرداری، تعداد عکسهایتان با حداقل 10 فریم بر ثانیه تطابق داشته باشد. به عنوان مثال اگر میخواهید یک کلیپ 10 ثانیهای بسازید، لازم است که حداقل 100 عکس مناسب که به ترتیب گرفته شدهاند در اختیار داشته باشید. در غیر این صورت هنگام اتمام کار، حرکت در فیلمتان کمی عجیب و غریب و پرش گونه به نظر خواهد آمد.
نرم افزار ساخت استاپ موشن برای کامپیوتر
در این قسمت نرمافزارهایی را که برای ساخت استاپ موشن در کامپیوتر مناسب هستند به شما معرفی میکنیم.
برنامه Adobe Premiere Pro
این نرم افزار یکی از قویترین برنامهها در حوزه تدوین و صداگذاری ویدیوها است که قابلیت ساخت استاپ موشن را نیز دارد. یکی از مزایای این برنامه استفاده آسان و راحت است که باعث میشود مراحل تدوین راحتتر و قابلفهمتر بشوند. برنامه Adobe Premiere Pro کار فتوشاپ را برای شما نمیکند، اما میتواند رنگ و کیفیت عکسها را تغییر داده و آنها را بهبود بخشد.
نرمافزار Stop Motion Pro Eclipse
این نرمافزار به راحتی به دوربین شما متصل و باعث کوتاهتر شدن روند عکس گرفتن تا تدوین میشود. نرم افزار ساخت استاپ موشن میتواند تا 30 فریم بر ثانیه عکسبرداری کند. همچنین به شما اجازه صداگذاری و دابسمش را نیز میدهد. این برنامه از پنج زبان انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، اسپانیایی و چینی پشتیبانی میکند.
برنامه Dragon Frame
یکی دیگر از برنامههای کاربردی جهت ساخت استاپ موشن دراگون فریم است. با این برنامه علاوه بر تدوین میتوانید تمام عکسهایتان را نیز اصلاح کنید. این نرم افزار در صورتی برای شما کاربردی است که شما آموزش استاپ موشن حرفه ای دیده باشید؛ در غیر این صورت با مشکل میتوانید از این برنامه کاربردی استفاده کنید. این برنامه 30 روز استفاده رایگان دارد، ولی هنگام عکسبرداری و استفاده از برنامه در این دوره، عکسها به صورت خودکار دارای واترمارک میشوند. این مشکل با خرید برنامه از بین میرود.
نرمافزار IKITMovie
این نرمافزار برای هنرجویان و دانشآموزان حوزه انیمیشن و استاپ موشن بسیار مفید و کاربردی به حساب میآید. استفاده راحت و سادگی فهم مراحل تدوین، این نرمافزار را به یکی از ایدهآلترین برنامهها برای یادگیری و ساخت استاپ موشن تبدیل کرده است. نرمافزار IKITMovie بیش از 2200 صدا و آهنگ پسزمینه رایگان جهت استفاده شما دارد. علاوه بر آن، این برنامه از قابلیت پرده سبز پشتیبانی میکند که کار را برای تدوین کاران آسانتر کرده است.
برنامه Stop Motion Studio
Stop Motion Studio یکی از معروفترین و کاربردیترین برنامههای ساخت استاپ موشن در سراسر جهان به حساب میآید. تا به اینجا ما از سادگی و راحتی خیلی از نرمافزارها و برنامهها صحبت کردیم، ولی اگر قرار باشد سادهترین و راحتترین برنامه در حوزه ساخت استاپ موشن را به شما معرفی کنیم، قطعاً این برنامه است.
نرمافزار AnimatorHD
نرمافزار AnimatorHD مخصوص سیستمعامل ویندوز است و با استفاده از آن میتوانید به ساخت استاپ موشن بپردازید. این برنامه به شما قابلیت تدوین و اصلاح تمام عکسهایتان را میدهد. همچنین این نرمافزار از فیلمبرداری سهبعدی و دوربینهای DSLR پشتیبانی میکند.
نرم افزار ساخت استاپ موشن برای تلفن همراه
در این قسمت نرمافزارهایی را که برای ساخت استاپ موشن در تلفن همراه یا تبلت مناسب هستند به شما معرفی میکنیم.
اپلیکیشن Stop Motion Studio
این برنامه مشهور که در فهرست پیشنهادی نرمافزارهای کامپیوتر نیز بود، به صورت یک اپلیکیشن تمام و کمال برای هردو سیستمعامل اندروید و iOS ساخته و در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است. اپلیکیشن استاپ موشن استودیو در عین سادگی به شما امکان ساخت استاپ موشن به بهترین کیفیت ممکن را میدهد. علاوه بر آن این برنامه از پرده سبز، انواع فیلترها و صداگذاریها پشتیبانی میکند؛ البته بعضی از این قابلیتها را باید با خریدهای درون برنامهای تهیه کرد.
دانلود برنامه Stop Motion Studio برای اندروید و iOS
برنامه Stop Motion Builder by MEGA Brands
از قابلیتهای این برنامه میتوان به استفاده راحت، کیفیت مناسب و تدوین همزمان عکسها اشاره کرد. شما میتوانید حین ساخت استاپ موشن، صداگذاریهای موردنظرتان را نیز به کلیپ اضافه کنید یا به نوعی دابسمش روی کلیپتان انجام دهید. بعد از اتمام کارتان میتوانید کلیپ را ذخیره کرده یا آن را از طریق شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید.
نرم افزار Lapse It • Time Lapse & Stop Motion Camera
این نرمافزار نهتنها برای ساخت استاپ موشن، بلکه برای ساخت کلیپهای تایملپس نیز مناسب است. فرق ساخت استاپ موشن و تایملپس خیلی زیاد نیست. اگر توانستید استاپ موشن بسازید، پس حتماً تایملپس نیز میتوانید بسازید. از مزایای این اپلیکیشن داشتن هر دو قابلیت ساخت استاپ موشن و تایملپس باهم است، آن هم به بهترین کیفیت ممکن.
دانلود برنامه Lapse It برای اندروید و iOS
اپلیکیشن I Can Animate
برنامه «من میتوانم انیمیشن بسازم» یکی دیگر از اپلیکیشنهای مناسب ساخت استاپ موشن است. این برنامه دو نسخه دارد، یکی نسخه ابتدایی و دیگری نسخه کامل. نسخه ابتدایی که به صورت رایگان عرضهشده، مقدمات لازم جهت ساخت استاپ موشن را دارد، ولی تنها اشکال کار این است که شما بیشتر از 12 فریم بر ثانیه نمیتوانید کلیپتان را بسازید. علاوه بر این کلیپهایتان دارای واترمارک خواهند بود.
از طرف دیگر نسخه کامل که رایگان نیست این مشکلات را ندارد و به شما اجازه میدهد تا ساخت استاپ موشن خود را به راحتی انجام دهید. درمجموع I Can Animate، برنامه خوبی است و قابلیتهای برنامههای دیگر را دارد، ولی بهتر از آن هم پیدا میشود.
دانلود برنامه I Can Animate برای اندروید و iOS
برنامه Zing StikBot Studio
یک اپلیکیشن ساخت استاپ موشن که به تمام معنا رایگان است. درواقع این برنامه برای ساخت یکی از نمایشهای تلویزیونی کودکان به نام «استیک بوتس» ساخته شده است. عروسک این شخصیت کارتونی در مرکز تصاویری که شما خواهید ساخت قرار دارد. شما با حرکت دادن آن، صداگذاری و ساخت پشت صحنه، میتوانید ساخت استاپ موشن را تجربه کنید.
این برنامه بیشتر به عنوان بازی و سرگرمی استفاده میشود، اما اگر میخواهید خلاصهای از استاپ موشن را تجربه کنید این اپلیکیشن را استفاده کنید. کاربرد آن آسان است، بهطوریکه حتی کودکان و نوجوانان نیز میتوانند به راحتی با آن کار کنند.
دانلود برنامه Zing StikBot Studio برای اندروید و iOS
نرم افزار iMotion
این برنامه ساخت استاپ موشن فقط برای سیستمعامل iOS است. با استفاده از این برنامه میتوانید تصاویر و کلیپهای خارقالعادهای ایجاد کنید. نرمافزار iMotion علاوه برساخت استاپ موشن، امکان خلق تصاویر و کلیپهایی باکیفیت بسیار بالا را دارد. کیفیت تصاویر و فیلترهای زیبا در این نرمافزار مثالزدنی است. اگر به دنبال ساخت کلیپ و عکسهای باکیفیت میگردید، پیشنهاد میکنیم یکبار این اپلیکیشن را استفاده کنید.
دانلود برنامه iMotion برای iOS
اپلیکیشن Frameographer
اپلیکیشن Frameographer یکی دیگر از برنامههای ساخت استاپ موشن است که قادر به ساخت تایملپس نیز هست. این برنامه مانند دیگر نرم افزارهای ساخت استاپ موشن امکانات مقدماتی همچون تدوین و ویرایش عکسها را دارد. شما میتوانید با استفاده از آن کلیپهای موردنظرتان را بسازید. متأسفانه تاکنون تنها نسخه iOS این اپلیکیشن منتشرشده است. این برنامه رایگان نیست و خریدهای درون برنامهای دارد.
دانلود برنامه Frameographer برای iOS
برنامه iStopMotion for iPad
همانطور که از اسم این برنامه پیدا است، تنها دارندگان آیپد میتوانند از این نرمافزار استفاده کنند. به لحاظ قیمت این برنامه از دیگر برنامههای ساخت استاپ موشن گرانتر است، ولی امکانات متفاوت و خاصتری را در اختیار کاربر قرار نمیدهد. علاوه بر آن کاربرانی که تصمیم دارند از این برنامه استفاده کنند، باید دانش ابتدایی ساخت استاپ موشن را بدانند؛ در غیر این صورت این برنامه برای آنها بسیار سخت خواهد بود.
دانلود برنامه iStopMotion for iPad برای iOS
نرم افزار PicPac
برای ساخت استاپ موشن در این نرمافزار دو راه وجود دارد. میتوانید عکسهای موردنظرتان را در این برنامه آپلود کرده یا اینکه به واسطه این نرمافزار مستقیم از صحنه موردنظرتان عکسبرداری و فیلمبرداری کنید. نرمافزار PicPac علاوه بر قابلیت ساخت استاپ موشن و تایملپس، میتواند صدابرداری واضح و شفافی حتی از فاصله دور داشته باشد. تنها ایراد برنامه داشتن کیفیت پایین (360 پیکسل) و واترمارک کوچک بر کلیپ نهایی است که آن هم با خرید نسخه کامل آن از بین میرود.
دانلود برنامه PicPac برای اندروید
کلام آخر
ساخت استاپ موشن علاوه بر افزایش جذابیت کلیپها یا ویدیو، سرگرمی زیبا و آموزندهای است که میتواند تمام گروههای سنی را سرگرم کند. در این مقاله سعی کردیم که طریقه ساخت استاپ موشن و نرم افزارهای آن را به شما آموزش دهیم. نظر شما در این باره چیست؟ لطفاً نظرات خودتان را در قسمت کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
