شاید مطرح شدن نام سازنده ی آیفون در کنار فناوری های خودران ناآشنا باشد اما پژوهشگران کمپانی اپل موفق شده اند روش جدیدی برای رانندگی خودکار ابداع کنند. چند روز پیش مقاله ای در اینترنت منتشر شد که حاصل تحقیقات دو دانشمند شرکت اپل به نام های یین ژو (Yin Zhou) و آنسل توزل (Oncel Tuzel) بود. این تحقیق حاصل تلاش دو دانشمند اپل روی یک شیوه ی نوین رانندگی خودکار بود.
ژو و توزل در پژوهش جدید خود برای شناسایی عابران پیاده و دوچرخه سواران از شیوه ی نوینی استفاده کرده اند که در ماشین های خودران فعلی (مانند ماشین هایی که کمپانی تسلا روی آن ها کار می کند) وجود ندارد. آن دو در مقاله ای که چند روز پیش انتشار پیدا کرد دستاوردهای خود در زمینه ی ساخت یک سیستم تشخیص اشیای سه بعدی را شرح داده اند.
در حاضر، سیستم های خودران برای تشخیص اشیای اطراف از فناوری « لیدار» (LiDAR) استفاده می کنند. این فناوری بر مبنای روش کلاسیک تشخیص اشیاء طراحی شده، همان روشی که در طبیعت هم وجود دارد و حیواناتی مانند خفاش برای مسیریابی از آن استفاده می کنند.
شیوه ی کار فناوری « لیدار» به این صورت است که به محیط نور می تاباند، این نور به سطح چیزها برخورد کرده و سپس بازتاب پیدا می کند. « لیدار» با گرفتن نور بازتابی زمان بازگشت آن را محاسبه می کند. به این ترتیب « لیدار» علاوه بر کشیدن تصویری از شکل شی مورد نظر (و به طور کلی محیط پیرامون)، متوجه می شود تا آن شی چقدر فاصله دارد.
اما فناوری « لیدار» خیلی محدود است و تنها اشیای کوچک را در فاصله ی دور به خوبی تشخیص می دهد. محدودیت این سیستم باعث شده دانشمندان یک دوربین به آن اضافه کنند و ایجاد هماهنگی میان این دو خود داستان مفصلی دارد.
دانشمندان کامپیوتر در شرکت اپل بر این باورند که سیستم دوربین به اضافه ی « لیدار» اشکالات زیادی دارد؛ برای نمونه پیاده سازی آن دشوار است و امکان خراب شدن سنسور در آن بالا می باشد.
همین باور، دانشمندان اپل را برآن داشت که سراغ ابداع یک شیوه ی شناسایی جدید بروند. این شیوه که « واکسل نت» (VoxelNet) نام دارد تنها بر مبنای فناوری « لیدار» طراحی شده است (خبری از دوربین نیست). دانشمندان کامپیوتر فعال در شرکت اپل مدت ها وقت گذاشته اند و با ایجاد الگوریتم های متعدد و پیچیده یک هوش مصنوعی خاص پدید آورده اند که می تواند اشیای پیرامون را تشخیص دهد.
« واکسل نت» از جنس هوش مصنوعی دیداری است، به بیان دیگر می تواند در زمانی بسیار کوتاه، موارد زیادی را بررسی و مقایسه کند و در مورد شکل و فاصله ی اشیاء به نتیجه برسد. شرکت اپل به جای قرار دادن این سیستم روی خودرو، سراغ شبیه سازی کامپیوتری آن رفت. ادعای دانشمندان اپل در مورد نتایج به دست آمده از « واکسل نت» جالب توجه است. آن ها می گویند:
نتایج استفاده از « واکسل نت» نشان می دهد این فناوری با فاصله ی بسیار زیاد از پیشرفته ترین شیوه ی تشخیص سه بعدی « لیدار» بهتر عمل می کند.
سازنده ی آیفون، به استثنای چند اظهار نظر مبهم از سوی مدیرعامل خود یعنی تیم کوک، در مورد دستاوردهایش در زمینه ی سیستم های خودران سکوت پیشه کرده است. تیم کوک چند ماه پیش گفته بود:
به وجود آوردن سیستم های خودران مادر همه ی پروژه های هوش مصنوعی است.
کوک همچنین اشاره کرده که کمپانی اپل « از نقطه نظر بسیار زیربنایی» روی سیستم های خودران کار می کند. حالا با قرار گرفتن آخرین تکه های پازل تحقیقات اپل در این زمینه، به نظر می رسد اظهار نظر مدیر عامل اپل چندان بیراه نبوده است.
شاید اپل به دنبال ساخت یک خودروی واقعی نباشد، اما اگر موفق شود پیش از رقیبانی مانند گوگل و تسلا یک نرم افزار کلیدی برای حرکت خودروها بدون راننده بسازد، قطعا انقلابی در صنایع حمل و نقل به وجود خواهد آورد.