امروز اپلیکیشن اسکایپ (Skype)، برنامه تماس تلفنی اینترنتی و سرویس پیامرسان شرکت مایکروسافت در اپ استور کشور چین ناپدید شد. حذف شدن این برنامه نشان دهنده جدیدترین شکست برای یک سرویس فناوری خارجی در این کشور است.
کمپانی اپل در خصوص حذف برنامه اسکایپ روز سه شنبه اظهار داشت: « پس از آن که دولت چین اعلام کرد برخی از برنامههای برقراری تماس تلفنی اینترنتی قوانین محلی این کشور را نقض کرده است، شرکت اپل آنها را از اپ استور در کشور چین حذف کرد.»
یکی از سخنگویان اپل به خبرگذاری رویترز گفته است: « ما به واسطه وزارت امنیت عمومی کشور چین مطلع شدیم که برخی از اپلیکیشنهای پروتکل اینترنت به طور کامل با قوانین محلی در این کشور مطابقت ندارند، به همین دلیل ما این برنامهها را از اپ استور کشور چین حذف کردیم. »
وی همچنین گفت: «این اپلیکیشنها در سایر بازارهایی که به تجارت میپردازند، همچنان در دسترس است. در واقع هر کس تاکنون آن را نصب کرده است، همچنان امکان استفاده از این سرویس برای وی فراهم خواهد بود.»
اداره فضای مجازی چین که بر فناوریهای سانسور شده نظارت دارد، در مقابل درخواست رویترز برای اعلام نظر خود در این خصوص، فعلاً پاسخی نداده است.
بر اساس گزارش رویترز، صبح روز چهارشنبه، برنامه اسکایپ در اپ استور چین که تحت نظارت کمپانی اپل، Tencent Holdings Ltd و Qihoo 360 Technology Co Ltd است، در دسترس نبود. اپ استور گوگل پلی نیز در چین در دسترس نیست.
کمپانیهای مایکروسافت، Tencent و Qihoo 360 با وجود درخواست برای پاسخدهی در این خصوص، فعلاً اظهار نظری نکردند.
کشور چین در سال جاری بررسی و نظارت بر برنامههای اینترنتی را افزایش داده است. به گونهای که بسیاری از شرکتها را مجبور کرده تا تعداد بسیار زیادی از برنامهها را که به کاربران اجازه میدهد به صورت محرمانه با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، حذف نمایند. همچنین برنامههایی که در حوزه سامانه فایروال بزرگ سانسور هستند و از رسانه اجتماعی خارج از کشور استفاده میکنند، نیز حذف کنند.
مقامات سایبری نیز به صورت دورهای برخی سرویسها را متوقف کرده و در کار آنها وقفه ایجاد کردهاند. به عنوان مثال برنامه واتس اپ مسنجر رمزگذاری شده فیس بوک طی دو ماه گذشته دچار اختلال شده است. به نظر میرسد برنامههایی که از رمزگذاری انتها به انتها استفاده میکنند، مسدود میشوند.
مقامات چینی در خصوص چنین اختلالهایی گفتهاند: « این اقدامات برای حفاظت از حریم خصوصی افراد و جلوگیری از فعالیتهای تروریستی آنلاین انجام شده است.» بسیاری از شرکتها و کسب و کار های خارجی که در چین فعالیت میکنند، گفتهاند: «قوانین اینترنت در این کشور بسیار سخت گیرانه است. و تنها با کارهای محلی و داخلی آنها مطابقت دارد.»
این اقدامات در کنار قوانین احراز هویت نام واقعی که در اوایل سال جاری در چین وضع شد، تمامی سرویس دهندگان شبکه را ملزم میکند تا نام واقعی کاربران را با توجه به شناسنامه یا اطلاعات پاسپورت آنها تایید کنند.
مقررات جداسازی دادهها نیز شرکتها را ملزم میکند تا اطلاعات کاربر را در سرورهایی داخل کشور چین ذخیره کند. بدین ترتیب مسئولین برای اهداف نظارتی به این دادهها دسترسی خواهند داشت.
با توجه به تغییرات جدید برخی از شرکتهای خارجی از جمله اپل و آمازون، بخشهایی از کسب و کار خود را به شرکتهای تابعه محلی چینی واگذار کردند. اغلب این بخشهای محلی با قوانین امنیت سایبری جدید تطابق دارند.
بر خلاف برخی سرویسهای مشابه اسکایپ از جمله فیسبوک، توییتر و گوگل که به طور کامل مسدود شدهاند، اپلیکیشن اسکایپ برای کسانی که تاکنون این برنامه را نصب کردهاند، همچنان در دسترس خواهد بود. تنها کسانی که بخواهند پس از این، اسکایپ را دریافت و نصب نمایند، این کار مقدور نیست. البته مشخص نیست که این حالت تا کی باقی میماند. یعنی این احتمال وجود دارد که برنامه اسکایپ برای کسانی که اکنون با آن کار میکنند نیز در آینده غیر قابل استفاده باشد.
شهروندان چینی روز سه شنبه بعد از ظهر در Weibo به بحث در رابطه با ناپدید شدن برنامه اسکایپ از اپ استور پرداختند. در این بحث برخی شهروندان از وجود قوانین بیش از حد محدود کننده انتقاد کردند، با وجود این که جایگزینهای محلی برای این برنامهها وجود دارد.