چند روزی است که فروش ساعتهای هوشمند کودکان در کشور آلمان ممنوع شده است. زیرا بخش تنظیم کنندهی ارتباطات این کشور از این ساعتها تحت عنوان «دستگاههای جاسوسی» نام برده است. با این حال دستگاههای پوشیدنی که برای کودکان طراحی و ساخته میشود، غالباً دارای ظاهری مشابه اسباببازی هستند. البته در عین حال به به گونهای طراحی شدهاند که به والدین اجازه دهند از راه دور با استفاده از میکروفون ساعت به صدای محیط اطراف کودک گوش فرا دهند. این گوش دادن به محیط اطراف بدون متوجه شدن کودک است و عملکرد آن به نوعی مشابه یک سرویس صوتی جاسوسی (Wiretap) است.
آژانس شبکه فدرال آلمان میگوید: «این ساعتها یک سیستم انتقال غیر مجاز هستند.» زیرا این دستگاه قوانین کشور مبنی بر ممنوعیت ضبط مکالمات خصوصی بدون مجوز را نقض میکند. البته هدف اصلی طراحی این ساعتها این بوده است که به والدین اجازه دهد از ایمنی کودکان خود مطمئن شوند. این کار با استفاده از یک برنامه تلفن همراه انجام میشود که مشابه برنامه مانیتور کودک است. این برنامه به والدین اجازه میدهد هر صدایی که در محیط اطراف کودک ایجاد میشود، بشنود. این کار بدون آنکه کودکان یا سایر افراد متوجه شوند، انجام میشود.
اکنون دستگاهها و برنامههایی که به حفظ حریم خصوصی کودکان کمک میکنند، در مرکز توجه قرار گرفتهاند.
یوشن هخان، مدیر آژانس شبکه فدرال، گفت: «بر اساس تحقیقات ما، والدین از این ساعتهای هوشمند استفاده میکردند تا برای مثال به صدای معلمان در طول کلاس گوش دهند. » با این حال، اداره تنظیمکننده مقررات تنها نگران این نیست که ساعتهای هوشمند منجر به جمعآوری اطلاعات و جاسوسی کردن والدین نسبت به کودکان آنها میشود، بلکه ممکن است از این دستگاهها برای مقاصد گستردهتر جاسوسی نیز استفاده شود.
دولت آلمان علاوه بر ممنوع کردن فروش این ساعتهای هوشمند در کشور، یک قدم جلوتر نیز آمده و از والدینی که این دستگاه را خریدهاند، خواسته است تا آن را از بین ببرند. دولت پیشنهاد کرده آن را با یک چکش خراب کنند.
ای اقدام آژانس شبکه فدرال آلمان در ادامه ممنوعیت موارد مشابهی بوده است که البته فقط در آلمان رخ نداده. به عنوان مثال در اوایل سال جاری، فروش عروسکی که میتوانست بدون اجازه کودکان، صدای آنها را ضبط کند، ممنوع شد. همچنین در ایالت متحده آمریکا هنگامی که محصولات تولید کننده اسباب بازی VTech در سال 2015 هک شد و منجر به فاش شدن اطلاعات 6.4 میلیون مشتری کودک شد، فروش این محصولات نیز ممنوع اعلام شد. برخی از این اطلاعات شامل تصاویر و گزارش چت کودکان بوده است. همچنین تولیدکننده internet-connected teddy bear یا عروسک خرسی متصل به اینترنت، نتوانست نگهداری دادههای مشتریان خود را به خوبی مدیریت کند و باعث شد به راحتی و به صورت آنلاین روی اینترنت قابل دسترس باشند. سپس هکرها به سرعت این اطلاعات را دریافت کرده و از آن سوء استفاده کردند.
پس از آن، برخی از کمپانیهایی که اپلیکیشن و ابزارهایی برای کودکان تولید میکردند به جرم جمعآوری اطلاعات غیر قانونی از کودکان زیر 13 سال، توسط والدین مورد شکایت واقع شدند و توسط FTC مشمول جریمه نقدی شدند. همچنین عروسکهایی تولید شدند که نه تنها بدون اجازه کودکان صدای آنها را ضبط میکردند، بلکه اجازه میدادند دستگاههای بلوتوث بدون آن که احراز هویت شوند، به این عروسکها وصل شوند. کشور آلمان فروش این عروسکها را در اوایل سال جاری در این کشور ممنوع اعلام کرد.
ممنوعیت فروش ساعتهای هوشمند کودکان در آلمان پس از انتشار گزارشی از شورای مصرفکننده نروژ مطرح شد. در این گزارش اعلام شده بود که برخی از سازندگان ساعتهای هوشمند، اطلاعات را بدون رمزنگاری کردن منتقل میکنند. کن مونرو، کارشناس امنیت، به بی بی سی گفت: « فقدان قابل توجهی در زمینه قوانین اینترنت اشیا وجود دارد که باعث میشود تولیدکنندگان بتوانند چنین محصولات هوشمند غیر امنی را در بازار به فروش برسانند.» وی همچنین گفت: « استفاده از قوانین حریم خصوصی برای ممنوعیت تولید و فروش چنین دستگاههایی، باعث میشود تولیدکنندگان نتوانند به راحتی امنیت کودکان ما را تحتالشعاع قرار دهند.»
