در بین مجموعه نرم افزاری Creative Cloud Suite شرکت ادوبی، دو نرم افزار به طور خاص برای طراحی و ویرایش حرفه ای عکس ساخته شده اند که عبارتند از ادوبی فوتوشاپ و ادوبی لایت روم.
در نگاه اول شاید وجود دو برنامه برای ادیت عکس بیش از حد نیاز بنظر برسد. اما واقعیت این است که این دو برنامه با اهداف متفاوتی طراحی شده و امکانات مجزایی در اختیار کاربران قرار می دهند.
به بیان ساده تر ادوبی فوتوشاپ را می توان به یک تاریک خانه تشبیه کرد که در آن قادرید تغییرات و تنظیمات دلخواه را با دقیق ترین جزئیات بر روی انواع مختلف عکس اِعمال نمایید. در سوی دیگر، ادوبی لایت روم قابل تشبیه به یک استودیو پیشرفته عکاسی است که امکان کار بر روی تعداد زیادی از عکس ها و ادیت، دسته بندی و مدیریت آن ها را فراهم می نماید. البته تفاوت عملکرد این دو نرم افزار به لطف دو برنامه جانبی فوتوشاپ با نام های Adobe Camera Raw و Adobe Bridge کمتر نمود پیدا می کند اما با این حال نمی توان از تفاوت های ساختاری فوتوشاپ و لایت روم چشم پوشی کرد.
در ادامه ویژگی های هر یک از این دو نرم افزار را برخواهیم شمرد تا شما به جمع بندی دقیقی جهت استفاده از آن ها دست پیدا کنید.
Adobe Photoshop :
فوتوشاپ را می توان استاندارد ویرایش تصویر در دنیای عکاسی قلمداد کرد که مورد وثوق تمامی کاربران خواه آماتور و یا حرفه ای است. این نرم افزار برای رسیدن به چنین جایگاهی راه درازی را از بدو پیدایشش در اوایل دهه 90 میلادی پیموده و امروزه با الحاق Adobe Camera Raw و Adobe Bridge به آن کارایی دو چندانی پیدا کرده است. این سه نرم افزار در کنار یکدیگر می توانند تجربه ای مشابه کار با ادوبی لایت روم را برای کاربر ایجاد نمایند.
شروع کار بر عهده Adobe Bridge است. بعد از وارد کردن عکس های دلخواه از حافظه دستگاه به محیط کار، Bridge امکان دسته بندی آن ها در پوشه های مجزا و همینطور جستجوی آن ها را فراهم می نماید. علاوه بر این از طریق پنل metadata اطلاعات عکس ها را با ریز جزئیات (اعم از حجم و ابعاد عکس، فرمت فایل، برخی مشخصات دوربین و..) نمایش داده و حتی توانایی ایجاد پیش نمایش بند انگشتی (thumbnail) از عکس ها را نیز دارد. بطور کلی این برنامه سرعت جستجو در فولدرها را مخصوصآ هنگام کار با عکس های دارای فرمت RAW افزایش می دهد.
برنامه Adobe Camera Raw نیز یکی دیگر از اجزای حیاتی برای کار با فوتوشاپ است. بر خلاف فایل های JPEG که مستقیماً قابل باز شدن در فوتوشاپ هستند، فایل های RAW را می بایست ابتدا در Camera Raw و سپس در فوتوشاپ وارد نمود. با Camera Raw تقریباً می توان هر تغییری روی عکس انجام داد: از تراز سفیدی (white balance) تا اصلاح لنز، exposure و انحنای تصویر (curve) . امروزه این برنامه کامل تر شده و بعضی از امکانات فوتوشاپ از جمله ابزار Magic Healing Brush و قابلیت تنظیم لایه های تصویر را نیز کسب نموده است.
در واقع باید گفت چنانچه بر روی یک عکس با فرمت RAW کار می کنید بدون نیاز به فوتوشاپ و تنها از طریق Camera Raw و Bridge قادر به اعمال 90 درصد از تغیرات مدنظر خود بر روی عکس خواهید بود. با این حال برای تکمیل کار، می توانید عکس مربوطه را پس از Camera Raw در فوتوشاپ نیز باز کرده و فیلترهای دقیق تر و افکت های سنگین تر را به آن اضافه نمایید.
مزیت کاربری توأمان فوتوشاپ، Bridge و Camera Row سهولت استفاده از آن ها نسبت به لایت روم مخصوصاً هنگام کار بر روی تعداد نه چندان زیاد عکس است. از طرفی ادوبی لایت روم نرم افزار سنگین تری بوده و استفاده از آن مستلزم داشتن کامپیوتری با توان پردازشی بسیار بالا می باشد.
البته این که برای تکمیل کار ناگزیر به استفاده از سه برنامه مختلف و باز نمودن پنجره های متعدد هستید شاید کمی آزار دهنده باشد و یک نقص تلقی گردد.
Adobe Lightroom :
لایت روم به شیوه ای متفاوت، نتایج مشابهی نسبت به روش قبل را ارائه می دهد و بر خلاف فوتوشاپ، یک پکیج کامل است و کلیه فرآیندهای لازم از قبیل دسته بندی، ادیت، ذخیره و انتشار عکس ها را می توان تنها با استفاده از آن به انجام رساند. هسته اصلی و مغز متفکر لایت روم، کاتالوگ آن است. در کاتالوگ، عکس ها و اطلاعات آن ها ذخیره می شوند و جهت دسته بندی و مدیریت آن ها، امکان ایجاد فولدرها و آلبوم های مختلفی در هر یک از کاتولوگ ها وجود دارد.
رابط کاربری این نرم افزار از ماژول های (modules) مختلفی تشکیل یافته که هر کدام علیرغم انجام پروسه ای مجزا، نهایتاً در نقش مکمل یکدیگر واقع می شوند. به عنوان مثال ماژول Library ، دسته بندی تصاویر و ویدئوها و جستجو در میان آن ها را فراهم می کند. در این ماژول امکان مشاهده فراداده ی عکس ها (metadata)، افزودن فراداده ی جدید، رتبه بندی عکس ها و بررسی اجمالی عکس های موجود در کاتالوگ میسر است.
ماژول Develop احتمالاً جایی است که کاربران بیشترین وقت خود را در آن صرف می کنند. این ماژول در واقع نسخه پیشرفته تری از Camera Row است که تنظیماتی از قبیل تراز سفیدی، اصلاح لنز، exposure ، sharpening و … را برای کلیه فایل های JPEG و RAW ممکن می سازد. از ماژول های دیگر می توان به Book، Slideshow، Print و Web اشاره کرد که هر کدام امکانات خاصی را در اختیار کاربر قرار می دهند.
مهم ترین مزیت لایت روم این است که در اغلب موارد می توانید صدر تا ذیل کار را در همین نرم افزار و با باز نمودن تنها یک پنجره انجام دهید. البته در صورتیکه احتیاج به ابزار بیشتری برای ادیت عکس ها داشته باشید قادر خواهید بود مستقیماً از لایت روم دستور باز شدن عکس ها در فوتوشاپ را اجرا نمایید و با استفاده از ابزارهای پیشرفته تر فوتوشاپ، ویرایش دلخواه خود را به انجام برسانید. جالب اینکه در چنین حالتی تصاویر ادیت شده در کاتالوگ لایت روم ذخیره خواهند شد.
جمع بندی:
کسب مهارت در لایت روم کمی مشکل تر از فوتوشاپ است و کار با آن، سیستم سخت افزاری قدرتمندتری را نیز می طلبد اما در عین حال سازمان یافته تر بوده و امکانات سه نرم افزار را در خود جای داده است. از طرفی فوتوشاپ ابزارهای بیشتری برای ویرایش تصاویر داراست اما از یکپارچگی کمتری برخوردار بوده و در اغلب موارد نیاز به استفاده از Bridge و Camera Row نیز احساس می شود.
در نهایت باید گفت پاسخ به این سوال که کدامیک از این دو برای ویرایش تصاویر مناسبترند به نیازها، امکانات و مهارت کاربران بستگی دارد.