امروز موزیلا در رقابت با گوگل برگ برنده جدید خود را رو کرد. فایرفاکس کوانتوم اسلحه ی جدیدی است که موزیلا با آن به جنگ گوگل می رود و امیدوار است بتواند کروم را شکست دهد.
کمپانی موزیلا امروز برند جدیدی از مرورگر را به دنیا معرفی کرد. این برند فایرفاکس کوانتوم (Firefox Quantum) نام دارد. کمپانی موزیلا این مرورگر تازه را بر مبنای یک موتور وب کاملا جدید طراحی کرده است و می گوید فایرفاکس کوانتوم نه تنها از مرورگر کروم گوگل جلو می افتد بلکه از لحاظ مصرف مموری کروم را می خورد.
مرورگر گوگل کروم به مصرف زیاد RAM شهرت دارد. به خصوص وقتی تعداد زیادی تب در آن باز کنید. در واقع کروم به صورت تکه تکه RAM کامپیوتر را مصرف می کند و در مجموع فشار زیادی به آن می آورد. من به شخصه به خاطر مصرف زیاد مموری گوگل کروم را کنار گذاشتم و سراغ فایرفاکس رفتم.
موزیلا مدعی شده اگر در مرورگر جدیدش به اندازه ی گوگل کروم صفحه باز کنید، کوانتوم نسبت به کروم 30 درصد کمتر از RAM دستگاه استفاده می کند. این خبر بسیار خوبی برای خوره های اینترنت است که البته تعدادشان هم کم نیست. شاغلینی که با اینترنت کار می کنند (مانند خود ما) معمولا مجبورند تب های زیادی باز کنند و مجبورند این تعداد زیاد را مدت ها باز نگه دارند. به همین خاطر آمدن مرورگر باکیفیتی مانند فایرفاکس در حالی که فشار کمتری روی کامپیوتر بیاورد بسیار عالی است.
اما این تنها ویژگی خوب فایرفاکس کوانتوم نیست. این مرورگر جدید قادر است صفحات را به سرعت نور باز کند. موزیلا می گوید اگر در Speedometer 2.0 سرعت کوانتوم را با Firefox 52 مقایسه کنید متوجه می شوید کوانتوم 2 برابر سریع تر از آخرین نسخه های Firefox است.
با این وجود، موزیلا در مورد سرعت مرورگر جدید خود برای کروم رجز خوانی نکرده. من سرعت فایرفاکس کوانتوم را تست کردم و دیدم با آخرین نسخه ی Chrome 62 برابر است. البته این مساله به سرعت اینترنت هم بستگی دارد. ممکن است عملکرد کروم و کوانتوم به لحاظ سرعت در اینترنت های کند تفاوت داشته باشد.
کوانتوم به نوعی فرزند فایرفاکس است ویژگی های خوب این مرورگر که طی سال ها در 52 نسخه شکل گرفته را به ارث برده است. یکی از این ویژگی ها برخورداری از جستجوگرهای مختلف است. در مرورگر کوانتوم می توانید به سرعت با هر موتور جستجویی که بخواهید سرچ کنید.
کافی است عبارت مورد نظر را در نوار آدرس تایپ یا کپی کنید تا بلافاصله نتایج آن ظاهر شود. علاوه بر این، برای موتورهای جستجوی مختلف دکمه هایی ظاهر می شود که با انتخاب هر کدام، عبارت شما در آن موتور جستجو سرچ می شود. نگران نباشید، گوگل همچنان مرورگر پیش فرض است و لازم نیست برای هربار جستجو، از میان موتورهای جستجوی مختلف گوگل را انتخاب کنید.
فایرفاکس کوانتوم با Pocket همخوانی دارد. Pocket به معنای « جیب » یک افزوده ی بسیار مشهور برای بوکمارک کردن صفحات است. یعنی اگر بخواهید آدرس یک صفحه را در مرورگر ذخیره کنید تا بعدا بتوانید به آن دسترسی داشته باشید، می توانید به راحتی با Pocket صفحه را بوکمارک کنید. شرکت موزیلا چند ماه پیش این افزونه را خریداری کرد.
البته خود مرورگر قابلیت بوکمارک کردن صفحات را دارد اما افزونه های طراحی شده امکانات اضافی در اختیار شما می گذارند. برای نمونه Pocket به شما امکان می دهد صفحات مختلف را در یک ابزار feed (خوراک) قرار دهید تا بعدا سراغ آن بروید. خود feed هم قابل تنظیم و تغییر است.
اگر وقت کافی برای خواندن مطالب یک صفحه را ندارید کافی است آن را به Pocket اضافه کنید تا بعدا خود کوانتوم به شما یادآوری کند که صفحه ی ذخیره شده را بخوانید.
مرورگر فایرفاکس کوانتوم در روز نخست رونمایی بسیار جذاب به نظر می رسد و قطعا از خود فایرفاکس بهتر است. کوانتوم یک مرورگر مدرن با امکانات نوین است که موزیلا خیلی به آن دل بسته است، باید دید این محصول جدید در برابر کروم چه خواهد کرد.