سازمان FDA به قرص های جدیدی موسوم به قرص های دیجیتالی مجوز داد. این قرص ها با سنسورهایی که دارند به پزشک می گوید آیا بیمار در زمان های مشخص شده داروی تجویز شده را مصرف کرده و آیا دوز تجویزی را رعایت کرده است یا خیر؟
تصور کنید شما یا یکی از اطرافیانتان بیمار است و باید سر ساعت های معینی دارو مصرف کند، در حالت ایده آل، بیمار همیشه سرموقع دارو را می خورد و اصلا دچار فراموشی نمی شود، اما متأسفانه در دنیای واقعی، گاهی اوقات بیمار فراموش می کند که داروهای خود را مصرف کند. گاهی این اتفاق در طی دوره درمان چندی بار تکرار می شود و برای برخی بیماری ها که به موقع مصرف کردن دارو الزامی است، می تواند خوشایند نباشد.
حالا سازمان غذا و دارو امریکا (FDA)، مجوز قرص دیجیتال را صادر کرده تا این مشکل برطرف شود. شاید بپرسید قرص دیجیتال چیست ؟
FDA اخیرا به قرص دیجیتالی مجوز داده است که اساسا دارویی که دارای سنسور بوده و می تواند به پزشکان کمک کند تا بدانند آیا بیمار به موقع داروهای خود را مصرف کرده است یا خیر؟
پزشکان با این سنسور می توانند وضعیت بیمار را به خوبی دنبال کنند و متوجه می شوند آیا میزان داروی تجویز شده در ساعت های معینی به بیمار رسیده یا اینکه فرد بیمار به هر دلیلی از جمله فراموشی، میزان معین دارو را در فواصل منظم زمانی دریافت نکرده است.
برخی از داروها مثل آنتی سایکوتیک ها که Abilify نامیده می شوند، داروهای حساسی هستند و باید دقیقا سرساعات معین و با مقدار معین مصرف شوند. با توجه به قوانین مربوط با حفظ حریم خصوصی افراد، چنین بیمارانی که از این دارو مصرف می کنند، با امضای فرم های رضایت نامه به پزشک و چهار نفر دیگر که پزشک آن افراد را تعیین می کند و می تواند از اعضای خانواده فرد هم باشد، اجازه می دهد تا اطلاعات مربوط به زمان و مقدار داروی مصرفی فرد را توسط قرص دیجیتال که دارای سنسور هست رصد کرده و وضعیت فرد را مونیتور کنند.
طبق گفته دکتر ویلیام شرکن، پزشک ارشد بخش بهداشت و درمان در مرکز پزشکی دانشگاه پیتزربورگ :«هنگامی که بیماران به گونه ای زندگی می کنند که ما احتمال می دهیم متوجه عواقب بد به موقع مصرف کردن دارو نیستند، و نمی دانند که عدم مصرف دارو در زمان مشخص و با دوز معین چه عواقبی برای آنها در پی خواهد داشت و یا بیمارانی که به هر دلیل دچار هواس پرتی و فراموشی هستند و ممکن است فراموش کنند دارو مصرف نمایند، چنین قرص های دیجیتالی را تجویز می کنیم . عدم مصرف دارو برای یک نوبتیا بیشتر برای برخی بیماری ها بسیار بسیار خطرناک می تواند باشد. »
نیویورک تایمز ادعا می کند که متخصصان تخمین زده اند که بیماران که دارو خود را در زمان مشخص شده مصرف نمی کنند، هزینه ای حدود 100 میلیارد دلار در سال به علت بیمار شدن و نیاز به درمان های اضافی ایجاد می کنند.
البته این اولین باری نیست که شاهد چنین طرح هایی برای کمک به بیماران هستیم. روش های مختلفی برای کمک به چنین بیمارانی تاکنون توسط شرکت های مختلف بررسی و گاها به مرحله اجرا هم رسیده اند. همه آنها سعی دارند کمک کنند بیماران در ساعات مشخص شده و به میزان تعیین شده دارو مصرف کنند. مثلا سال گذشته یک شرکت دارویی، قرصی را تولید کرد که می توانست در معده بیمار باز شود و دوزهای تجویز را در طول زمان بیماری و برابر با میزان مشخص شده توسط پزشک به طور جداگانه در طی دوره درمان به بدن بیمار برساند.
حالا باید ببینیم قرص های دیجیتالی که تاییده FDA هم دریافت کرده است به کجا خواهد رسید.