طی سالیان اخیر پیشرفتهای بسیاری در زمینهی فناوری تولید اتومبیلهای خودران حاصل شده است اما مادامی که رانندگان ناشی یا متخلف در جادهها حضور داشته باشند دستاوردهای این فناوری تحت الشعاع قرار خواهد گرفت. نشان به آن نشان که روز گذشته یک ون مسافربری بدون راننده، سرویس دهی خود را در شهر لاسوگاس آمریکا آغاز کرد اما در کمتر از یک ساعت دچار حادثه شد. البته عامل بروز حادثه نقص در عملکرد این اتومبیل خودران نبوده بلکه رانندگی ناشیانهی شخصی که پشت فرمان یک کامیون نشسته بود سبب تصادف این دو وسیله نقیله شده است.
ظاهراً سیستم ایمنی اتومبیل خودران به درستی عمل کرده و با ظهور ناگهانی کامیون بر سر راه باعث توقف وسیله شده اما کامیون به حرکت خود در مسیر نادرست ادامه داده و به این ون مسافربری برخورد کرده است. در زمان تصادف چندین مسافر نیز داخل ون حضور داشتند اما به علت عدم شدت ضربهی وارده جراحتی به آنها وارد نشد.
این ون بدون راننده که به سفارش شرکت حمل و نقل Keolis و توسط کمپانی فرانسوی Navya تولید شده دارای ظرفیت حمل 8 سرنشین، سقف سرعت 44 کیلومتر در ساعت و مجهز به تکنولوژیهایی چون GPS و سیستم تشخیص فاصله است. همچنین برای افزایش ایمنی و اطمینان از صحت کارکرد سیستم، هنگام حرکت خودرو در مسیرهای عمومی یک مهندس در داخل آن مستقر میشود.
اما این حادثه شروع نا امیدکنندهای برای دست اندرکاران پروژه بود که قصد بررسی کارایی این شیوهی جابهجایی مسافر در شرایط واقعی را داشتند. کارشناسان همچنان در حال انجام بررسیهای بیشتری هستند تا دریابند که آیا میتوان سیستمهای کامپیوتری اتومبیلهای خودران را به گونهای برنامهریزی کرد که در مواجهه با شرایط مشابه از وقوع چنین تصادفاتی اجتناب به عمل آید یا خیر.
این شرکت حمل و نقل اعلام کرده به سرعت خودرو را برای سرویس دهی مجدد روانهی خیابانها خواهد کرد. البته در مقطع فعلی بسیاری از افراد با دیدهی تردید به کارایی و ایمنی خودروهای بدون راننده مینگرند و بروز چنین حوادثی هم بر شدت این بدبینیها میافزاید اما قطعاً سیر پرشتاب پیشرفتهای حاصله در این زمینه موجب مقبولیت بیشتر این تکنولوژی نزد افکار عمومی در آیندهای نزدیک خواهد شد.