مانیتور یکی از مهمترین اجزای هر کامپیوتری است. اگر یک نمایشگر درست نداشته باشید نمیتوانید از بازیها، دیدن یا ویرایش تصاویر و ویدیوها و یا حتی خواندن وبسایتهای موردعلاقهتان در وب لذت ببرید. به همین منظور با ارائه راهنمای خرید مانیتور کامپیوتر در این مقاله پلازا، میخواهیم به مهمترین نکات پیش از خرید یک نمایشگر بپردازیم.
تولیدکنندگان مانیتور به خوبی میدانند با استفاده از قطعات و افزودن ویژگیهای مختلف تا چه حد میتوانند بر تجربه کار با کامپیوتر کاربران تاثیرگذار باشند؛ به همین دلیل است که اگر امروز نگاهی به بازار مانیتور داشته باشید، میتوانید تعداد بسیار زیادی مانیتور با امکانات و قابلیتهای مختلف را پیدا کنید.
اما باید بدانیم کدام یک از این امکانات و قابلیتها بیشتر از همه اهمیت دارند. آیا باید یک مانیتور 4K بخریم یا یک مانیتور 1440p؟ شاید یک مانیتور 1080p کافی باشد؟ اصلا فرق میان آنها چیست؟ نرخ تازهسازی و زمان پاسخگویی مانیتور چقدر اهمیت دارند؟ آیا ویژگیهایی مثل فیلتر نور آبی، G-Sync و FreeSync واقعا مهم هستند؟ در این راهنمای خرید Monitor سعی میکنیم به تمامی این سوالات پاسخ دهیم.
همچنین در ویدیو زیر میتوانید با نکات کلی خرید مانیتور آشنا شوید:
فهرست مطالب
راهنمای خرید مانیتور کامپیوتر
برای خرید یک مانیتور باید چندین فاکتور بسیار مهم، که در ادامه به آنها میپردازیم، را مدنظر قرار دهید. با درنظر گرفتن این موارد، میتوانید بهترین انتخاب را نسبت به استفاده خودتان داشته باشید.
۱. استفاده شما از مانیتور چیست؟
اولین نکتهای که باید در راهنمای انتخاب مانیتور خوب به آن اشاره کنیم نحوه استفاده کاربر از مانیتور است. اگر اهل گیمینگ هستید، باید نرخ تازهسازی بالا و زمان پاسخ اندک برایتان اولویت داشته باشد.
اما افرادی که میخواهند به طور حرفهای برای ویرایش تصویر و ویدیو از مانیتور استفاده کنند، باید دقت و وضوح رنگها برایشان مهم باشد. اگر هم میخواهید استفاده عادی داشته باشید، بهتر است مانیتوری خریداری کنید که دارای پنل VA و کنتراست بالا باشد.
۲. رزولوشن بیشتر، کیفیت تصاویر بهتر
رزولوشن یک مانیتور به شما میگوید آن نمایشگر در فرمت عرض x طول، چه تعداد پیکسل در خود جای میدهد. رزولوشن ۱۹۲۰x۱۰۸۰ که با عناوینی مثل 1080p / Full HD (FHD) / HD نیز شناخته میشود، حداقل رزولوشنی است که توصیه میکنیم. هرچقدر مانیتوری با رزولوشن بالاتر مثل QHD یا 4K بخرید، کیفیت و وضوح تصاویر بیشتر خواهد شد و طبعا قیمت نمایشگر کامپیوتر شما هم بالاتر میرود.
البته اگر قصد اجرای بازی دارید، باید به کارت گرافیک سیستم خود هم توجه داشته باشید. هر چقدر رزولوشن و تعداد پیکسلها بالاتر برود، کارت گرافیک شما به قدرت پردازشی بیشتری برای مدیریت این پیکسلها نیاز خواهد داشت.
مانیتورهای 4K تصاویر را با کیفیت فوقالعادهای نشان میدهند، اما اگر سیستم شما نتواند در هر فریم ۸.۳ میلیون پیکسل را پردازش کند، خرید بهنرین نمایشگر برای پی سی با رزولوشن 4K هیچ فایدهای ندارد و آن رزولوشن اضافی احتمال زیاد شما را آزار خواهد داد. اما برای استفاده معمولی و عادی، مثل تماشای فیلم و سریال و کار با برنامههای مایکروسافت آفیس، احتیاجی به کارت گرافیک قدرتمند ندارید و حتی گرافیک مجمع پردازنده نیز کافی خواهد بود.
چه رزولوشنی برای گیمینگ مناسب است؟
برای داشتن بهترین کیفیت تصویر، هرچقدر تعداد پیکسلها بالاتر باشد بهتر است. اما اگر اهل گیمینگ باشید و کارت گرافیک قدرتمندی نداشته باشید، آن پیکسلهای اضافی شما را اذیت خواهند کرد.
بیشتر مانیتورهای 4K موجود در بازار، با رفرشریت ۶۰ هرتز عرضه میشوند اما برخی مدلهای گرانقیمت هم هستند که رفرشریت بالاتر دارند. اما برای چنین مانیتورهایی شما به یک کارت گرافیک درست و حسابی نیاز دارید تا بتوانید فریمریت حداقل ۶۰ و یا بالاتر داشته باشید؛ حداقل کارت گرافیکی که برای رزولوشن 4K با فریمریت بالای ۶۰ بدون رهگیری پرتو نیاز دارید، RTX 4070 یا RTX 3080 Ti است.
اما در حال حاضر بهترین رزولوشن برای گیمینگ، QHD یا 1440p است. مانیتورهای با این رزولوشن، تا اندازه ۳۲ اینچ عرضه میشوند و تعادل بسیار خوبی هم میان تراکم پیکسلی و جزئیات و کیفیت تصویر دارند. مهمتر از همه گرافیکهای ارزانتر مثل RTX 4060 نیز از پس چنین مانیتورهایی برمیآیند.
اما اگر بهدنبال بالاترین فریمریت هستید و نمیخواهید هزینه زیادی هم برای کارت گرافیک کنید، باید بهسراغ یک مانیتور 1080p بروید. این مانیتورها بالاترین فریمریت را در اختیارتان قرار میدهند و کارتهایی مثل RTX 4050 نیز برایشان کافی هستند؛ با این حال تحت هیچ شرایطی یک مانیتور 1080p با اندازه بیشتر از ۲۷ اینچ را خریداری نکنید چرا که کیفیت تصویر آنها اصلا چنگی به دل نمیزند.
۳. سایز مانیتور کامپیوتر
علاوه بر رزولوشن، تراکم پیکسل نیز تاثیر زیادی بر کیفیت تصاویر دارد. به طور کلی تراکم ۱۰۹ پیکسل در هر اینچ، حد ایدهآلی است که باید درنظر داشته باشید. یک مانیتور بزرگ اگر رزولوشن پایینی داشته باشد، تراکم پیکسلی کمتری هم خواهد داشت. برای استفاده به عنوان مانیتور کامپیوتر، یک مانیتور ۳۲ یا ۲۷ اینچ با رزولوشن QHD، بهترین ترکیب است.
۴. نرخ تازه سازی
نرخ تازهسازی در واقع عددی است که به شما نشان میدهد صفحه نمایش مانیتور در هر ثانیه چندین بار با اطلاعات جدید بروزرسانی میشود. این عدد در واحد هرتز محاسبه میشود و هرچقدر بالاتر باشد، تصاویری که دریافت میکنید بهتر، واضحتر و روانتر خواهند بود. اگر گیمر هستید، نرخ تازهسازی یکی از فاکتورهای اصلی است که باید در نظر بگیرید و باید مانیتوری خریداری کنید که نرخ تازهسازی آن حداقل ۷۵ هرتز (نرخ تازهسازی بیشتر مانیتورهای مخصوص بازی حداقل ۱۴۴ هرتز است) و زمان پاسخ نیز در کمترین حد باشد.
اما از طرف دیگر بسیاری از مانیتورهای با کیفیت گیمینگ، نرخ تازهسازی ۶۰ هرتز دارند و بسیاری از مانیتورهای 4K هم از ۶۰ هرتز فراتر نمیروند؛ بنابراین اگر قصد خرید مانیتور کامپیوتر ۶۰ هرتز دارید و میخواهید بازی کنید، حتما مانیتوری بخرید که از G-Sync یا FreeSync پشتیبانی کند.
این فناوری (در کارتهای گرافیک انویدیا با نام G-Sync و در کارتهای AMD با نام FreeSync) مانع نمایش خطوط افقی و یا پارگی تصاویر که معمولا در پی عدم همخوانی سیگنالهای خروجی کارت گرافیک با سیگنالهای مانیتور پیش میآید میشود. اگر بودجه خریدتان در حد یک کارت گرافیک پایینرده و میانرده است، بهتر است مانیتوری بخرید که از G-Sync یا FreeSync پشتیبانی میکند.
۵. زمان پاسخ برای گیمرها؛ راهنمای خرید مانیتور کامپیوتر
زمان پاسخ در حقیقت مدت زمانی است که یک مانیتور در طی آن، رنگ هر پیکسل را از مشکی به سفید تغییر میدهد. اگر این زمان زیاد باشد، هنگام اجرای بازیها یا تماشای ویدیوهایی که تحرک زیادی دارند تصاویر تار خواهند شد. در مدلهای مختلف مانیتورهای گیمینگ بیشترین زمان پاسخ ۵ میلی ثانیه و کمترین زمان ۰.۵ میلی ثانیه است.
۶. فناوری ساخت پنل: TN < IPS < VA
مانیتورها با 3 نوع LCD مختلف وارد بازار میشوند. این پنلها TN یا VA و یا IPS هستند. هرکدام از این پنلها نیز دارای خصوصیات و نقاط ضعف و قوت جداگانهای هستند. در جدول زیر میتوانید با نحوه عملکرد هرکدام از آنها بیشتر آشنا شوید:
پنل TN | پنل VA | پنل IPS | |
---|---|---|---|
عملکرد | سرعت پاسخگویی پایین، بالاترین رفرشریت ممکن، کمترین میزان تاری حرکتی | سرعت پاسخگویی بالا، معمولا رفرشریت پایینتری دارد | سرعت پاسخگویی کمتر از TN و سریعتر از VA، رفرشریت بالا |
کیفیت تصویر | بدترین زاویه دید و کیفیت رنگ را دارد | زاویه دید بهتر از TN و بدتر از IPS، کیفیت رنگ خوب، بهترین گزینه از نظر کنتراست و عمق و تصویر | بهترین زاویه دید و بهترین کیفیت رنگ را دارد |
قیمت | ارزانترین پنل است | مدلهای گرانقیمت آن از نظر عملکرد با پنلهای TN برابر هستند | گرانترین پنل است |
مناسب برای | گیمینگ | کاربری عادی | کارهای گرافیکی |
همانطور که در جدول بالا میبینید، مانیتورهای TN زمان پاسخ بسیار کمی دارند؛ اما از آنجایی که کیفیت تصاویر در آنها تعریفی ندارد، ارزانترین نوع نیز به حساب میآیند. مانیتورهای IPS نسبت به مانیتورهای VA زمان پاسخ کمتری دارند و رنگها را نیز بهتر نشان میدهند؛ ولی از نظر کنتراست تصویر، این پنلهای VA هستند که حرف اول را میزنند و به همین خاطر هم بهترین کیفیت تصویر را ارائه میکنند.
۷. مانیتور خمیده
این مورد بیشتر به سلیقه بستگی دارد. بهترین نمایشگر های خمیده تجربه جذابتری در اختیارتان قرار میدهند و میدان دید بیشتری نیز ارائه میکنند و همچنین گفته میشود چشمها را نیز کمتر اذیت میکنند. رفته رفته با افزایش سطح تکنولوژی، بیشتر مانیتورهای مناسب گیم در حال رفتن به سمت ماینتور های خمیده هستند.
اما نقطه ضعف اصلی آنها بازتاب نور از سطح نمایشگر در زاویههای به خصوص است؛ چون در اینجا نور به جای یک منبع از چندین منبع انعکاس پیدا میکند؛ علاوه بر این بیشتر مانیتورهای خمیده باکیفیت نیز از نوع فوقعریض و حداقل ۳۰ اینچ هستند؛ در نتیجه قیمت گرانتری هم دارند.
کدام ویژگیها برای استفاده عادی مهمتر هستند؟
مانیتورهای گیمینگ و مانیتورهای مناسب ادیت، هردو برای استفاده عادی گزینههای مناسبی هستند اما اگر بخواهید در هزینهها صرفهجویی کنید، باید یک مانیتوری انتخاب کنید که فاکتورهای لازم برای ارائه بهترین عملکرد ممکن در تمامی زمینهها را داشته باشد.
کیفیت تصویر
کنتراست و بعد از آن میزان اشباع رنگها، دقت رنگ و رزولوشن، مهمترین فاکتورها در کیفیت تصویر هستند؛ به همین خاطر هم در زمینه کیفیت تصویر، پنلهای VA بهترین گزینه بهحساب میآیند. زمانی که مانیتور دارای دامنه داینامیک گستردهای داشته باشد، تصویر نهایی بیشتر به واقعیت شبیه است. پنلهای VA نیز معمولا بین ۳ تا ۵ برابر پنلهای IPS و TN کنتراست دارند و به همین خاطر کیفیت تصویر بهمراتب بهتری در اختیارتان قرار میدهند.
بهدنبال مانیتورهای Flicker-Free باشید
اگر در طول روز بیش از ۸ ساعت از مانیتور استفاده میکنید، بهدنبال یک مانیتوری بروید که از فناوری Flicker-Free پشتیبانی میکند. این مانیتورها قابلیت حذف یا کاهش چشمکزدن یا سوسو زدن تصویر را دارند و به همین خاطر مانع از خستگی چشمان شما در هنگام استفاده طولانی مدت میشوند.
برای استفاده حرفهای باید به چه مواردی توجه کنیم؟
کاربرانی که استفاده حرفهای دارند، باید به فاکتورهای مهم دیگری توجه کنید. اگر عکاس هستید یا کار طراحی دیجیتال انجام میدهید، اولویت شما باید مانیتورهای با عنوان Color Accurate باشند.
اگر مانیتوری میخواهید که بهصورت پیشفرض و با تنظیمات کارخانه دارای دقت رنگ بالا باشد، مانیتورهایی که بهعنوان Color Accurate توسط سازنده تبلیغ میشوند، بهترین انتخاب خواهند بود. بهخصوص اگر مانیتور از قابلیت کالیبره کردن تصویر برخوردار نباشد. بهطور معمول DeltaE حداقل ۲ یا کمتر، نشانه خوبی برای دقت رنگ مانیتور است.
همچنین در صورت امکان مانیتوری انتخاب کنید که امکان کالبیره کردن تصویر را داشته باشد و حداقل از استانداردهای sRGB و ادوبی RGB، دمای رنگ قابل تنظیم بین ۵۰۰۰ تا ۷۵۰۰ و گاما بین ۱.۸ تا ۲.۴ را پشتیبانی کند؛ افزون بر این، اگر مانیتور را برای ادیت فیلم و سریال خریداری میکنید، حتما باید از استاندارد گاما BT.1886 پشتیبانی کند و البته پشتیبانی از ویژگی Flicker-Free که در بالا به آن پرداختیم نیز، اهمیت زیادی دارد.
فاکتور مهم بعدی عمقبیت (Bit depth) است. عمقبیت هرچقدر بالاتر باشد بهتر است و برای استفاده حرفهای نیز شما حداقل به ۱۰ بیت نیاز دارید. یک پنل ۸ بیت برای بسیاری از کارهای گرافیکی مناسب نیست و در حالت ایدهآل هم نیاز به یک نمایشگر ۱۲ بیت نیاز دارید. اما حتما حواستان به کارت گرافیک هم باشد؛ اگر کارت گرافیک شما نتواند خروجی ۱۰ یا ۱۲ بیت ارائه کند، خرید یک مانیتور با بیت بالا فایدهای برایتان ندارد.
سوالات متداول
۱. تفاوت پنلهای نمایشگر در چیست؟
پنلهای مورد استفاده در مانیتورها در چند زمینه کلیدی از جمله کیفیت تصویر، کنتراست، رفرشریت، زاویه دید و زمان پاسخگویی با یکدیگر متفاوت هستند و هرکدام نیز با توجه به این تفاوتها، برای کاربریهای مختلفی مناسب هستند.
2. آیا مانیتورهای خمیده ارزش خرید دارند؟
این مورد بیشتر به سلیقه بستگی دارد. مانیتورهای خمیده تجربه جذابتری در اختیارتان قرار میدهند و میدان دید بیشتری نیز ارائه میکنند و همچنین گفته میشود چشمها را نیز کمتر اذیت میکنند. اما نقطه ضعف اصلی آنها بازتاب نور از سطح نمایشگر در زاویههای به خصوص است. همچنین مدلهای درست و حسابی این مانیتورها نیز، قیمت بسیار بیشتری از مانیتورهای تخت دارند.
جمع بندی
در این مطلب راهنمای خرید مانیتور کامپیوتر، تلاش کردیم نکات پیش از خرید نمایشگر را به طور خلاصه شرح دهیم. اگر شما نیز نکته خاصی برای خرید مانیتور مدنظرتان است یا اگر مانیتور به خصوصی را خریداری کرده و از آن راضی بودید، حتما در قسمت نظرات، ما را در جریان قرار دهید.