درباره خواص موز چه میدانید؟ موز جزء یکی از مقویترین میوهها است که خواص بسیار زیادی دارد. در این مقاله خواص مختلف موز را به طور کامل مورد بررسی قرار میدهیم.
موز یک میوه خوراکی است که توسط انواع مختلف گیاهان بزرگ گلآور و از جنس موسا (Musa) تولید میشود. خواص موز بسیار متنوع و زیاد است و در بعضی از کشورها، موزهایی که برای پخت و پز مورد استفاده قرار می گیرند «پلنتین» نامیده میشوند و آنها را از موزهای مورد استفاده برای ساخت دسر متمایز میکنند. موز یک میوه شفابخش است که برای سلامتی بسیار مفید است. خواص موز بیشمار است و به همین دلیل برای انواع بیماریهای پوستی از قبیل چین و چروک، درمان ترک کف پا، درمان پف زیر چشم، آکنه و جوش صورت و همچنین تقویت موی سر مورد استفاده قرار میگیرد. موز یکی از محبوبترین میوهها در سراسر جهان است. این میوه حاوی مواد مغذی ضروری برای بدن است که میتواند تأثیرات محافظتی بسزایی بر سیستم ایمنی بدن داشته باشد.
مصرف موز میتواند به کاهش فشار خون کمک کند و احتمال ابتلا به سرطان را نیز کاهش دهد. علاوه بر خواص موز برای سلامتی که بینظیر هستند، از این میوه میتوان به عنوان یک میان وعده سالم نیز استفاده کرد. در ادامه این مقاله به معرفی خواص موز میپردازیم و شما را با این میوه شفابخش بیشتر آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
مواد مغذی موجود در موز
موز سرشار از پتاسیم معدنی است. پتاسیم به حفظ سطح مایعات در بدن کمک میکند و حرکت مواد مغذی و مواد زائد موجود در داخل و خارج سلولها را نیز تنظیم میکند. پتاسیم همچنین به انقباض عضلات و واکنش به سلولهای عصبی کمک میکند، ضربان قلب را منظم نگه میدارد و میتواند تأثیر سدیم بر فشار خون را به طور چشمگیری کاهش دهد. پتاسیم خطر ایجاد سنگ کلیه را نیز کاهش میدهد و شما با داشتن کلیههای سالم میتوانید از وجود مقدار مناسبی از پتاسیم در بدن خود اطمینان حاصل کنید. یک موز با اندازه متوسط حاوی 422 میلیگرم پتاسیم است. بهتر است برای بدست آوردن پتاسیم لازم بدن خود از منابع غذایی سالم و مقوی مانند موز استفاده کنید؛ در غیر این صورت میتوانید مکملهای پتاسیم را خریداری و مصرف کنید.
در جدول زیر مقدار هر ماده مغذی موجود در یک موز با اندازه متوسط نشان داده شده است. توجه داشته باشید که نیاز هر فرد با توجه به جنسیت و سن وی متفاوت است.
مواد مغذی | مقدار در یک موز متوسط | میزان نیاز روزانه بزرگسالان |
---|---|---|
انرژی (کالری) | 105 | 1800-3000 |
کربوهیدرات (گرم) | 27، شامل 14.4 گرم شکر | 130 |
فیبر (گرم) | 3.1 | 25.2–33.6 |
پروتئین (گرم) | 1.3 | 46-56 |
منیزیم (میلیگرم) | 31.9 | 320-420 |
فسفر (میلیگرم) | 26 | 700 |
پتاسیم (میلیگرم) | 422 | 4.700 |
سلنیوم در میکروگرم | 1.9 | 55 |
کولین (میلیگرم) | 11.6 | 425-550 |
ویتامین C (میلیگرم) | 10.3 | 75-90 |
فولات (میلیگرم DFE) | 23.6 | 400 |
بتا کاروتن (میلیگرم) | 30.7 | اطلاعاتی وجود ندارد |
آلفا کاروتن (میلیگرم) | 29.5 | اطلاعاتی وجود ندارد |
هر موز فقط حدود 105 کالری دارد و تقریباً به طور انحصاری از آب و کربوهیدرات تشکیل شده است. موز مقدار پروتئین بسیار کمی دارد و تقریباً چربی ندارد. کربوهیدرات موجود در موزهای سبز و نرسیده اغلب متشکل از نشاسته و نشاسته مقاوم است، اما با رسیدن موز، نشاسته آن به قند (گلوکز، فروکتوز و ساکارز) تبدیل میشود.
موزهای تازه در تمام طول سال موجود هستند. برخلاف برخی از میوهها، موزها پس از برداشت همچنان به رشد خود ادامه میدهند (اصطلاحا میرسند). موز به طور پیوسته در دمای اتاق رسیده میشود. برای رسیدن سریعتر موز، میتوانید آن را در یک کیسه کاغذی نگه دارید. موزهای نگهداری شده در یخچال آهستهتر میرسند. پوست بیرونی موز در یخچال تیره میشود، اما خود موز به مدت طولانیتری سالم باقی میماند. در این حالت خواص موز نیز از بین نمیرود. موز همچنین سرشار از فیبر، آنتیاکسیدان و چندین ماده مغذی دیگر است.
خواص موز
در این قسمت انواع مختلف خواص موز را مورد بررسی قرار میدهیم. اگر تاکنون از خواص موز اطلاعات خاصی نداشتید، در این قسمت میتوانید با تمام خواص آن آشنا شوید.
متعادل سازی سطح قند خون
موز سرشار از پکتین (نوعی فیبر ) است. پکتین شکل ساختاری اسفنجی به بدن میدهد. موزهای نارس حاوی نشاسته مقاوم هستند که مانند فیبر محلول عمل میکنند و از هضم غذا اجتناب میکنند. هم نشاسته مقاوم و هم پکتین با کاهش میزان اشتها و متعادل ساختن فرآیند خالی شدن معده شما، میزان قند خونتان را بعد از غذا تنطیم میکنند. علاوه بر این، موزها نیز از نظر شاخص گلوکز (GI) در سطح پایین و متوسطی رتبهبندی میشوند. این یک سنجش است که میزان آن از 0 تا 100 طبقهبندی شده است که تعیین میکند غذاها تا چه میزان میتوانند قند خون را افزایش دهند. مقدار GI موزهای نارس حدود 30 است، در حالی که این میزان در موزهای رسیده تقریبا نزدیک به 60 برآورد شده است. میانگین ارزش کل موزها نیز 51 است.
بهبود سلامت گوارش
فیبر رژیمی به بسیاری از مزایای سلامتی، از جمله بهبود هضم غذا مرتبط است. یک موز با اندازه متوسط حدود 3 گرم فیبر دارد که منبع مناسبی از تامین فیبر است.
موز حاوی دو نوع اصلی فیبر است:
- پکتین: میزان آن با رسیدن موز کاهش مییابد.
- نشاسته مقاوم: در موزهای نارس یافت میشود.
علاوه بر این، برخی از مطالعات نیز نشان میدهند که پکتین میتواند به محافظت بدن در برابر سرطان روده بزرگ کمک کند.
کمک به کاهش وزن
هیچ مطالعهای به طور مستقیم اثر موز بر کاهش وزن را آزمایش نکرده است. با این حال، موزها دارای چندین ویژگی هستند که باید آنها را به عنوان یک غذای مناسب برای کاهش وزن در نظر گرفت. موزها کالری کمی دارند. یک موز متوسط، تقریبا 105 کالری دارد و بسیار مغذی است. خوردن فیبر بیشتر از گروه سبزیجات و میوههایی مانند موز میتواند به کاهش وزن بدن کمک کند. علاوه بر این، موزهای نارس سرشار از نشاسته مقاوم هستند؛ بنابراین حجم زیادی از معده شما را اشغال میکنند و در نتیجه اشتهای شما را کاهش میدهند.
بهبود سلامت قلب
پتاسیم یک ماده معدنی است که برای سلامت قلب و مخصوصا کنترل فشار خون ضروری است. با وجود اهمیت بالای پتاسیم برای سلامت بدن، افراد کمی در رژیم غذایی خود به اندازه کافی پتاسیم دریافت میکنند. موز یک منبع عالی غذایی از پتاسیم است. یک موز به اندازه متوسط (118 گرم) حدود 9٪ از نیاز روزانه بدن به پتاسیم را تامین میکند. رژیم غذایی سرشار از پتاسیم میتواند به کاهش فشار خون کمک کند و افرادی که مقدار زیادی پتاسیم دریافت میکنند تا 27٪ از خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در امان هستند. علاوه بر این، موز حاوی مقادیر زیادی از منیزیم است که برای سلامتی قلب بسیار حائز اهمیت است.
سرشار از آنتی اکسیدان
میوهها و سبزیجات منبع عالی از آنتی اکسیدانهای غذایی هستند و موز نیز از این قاعده مستثنی نیست. موز حاوی چندین نوع آنتی اکسیدان قوی از جمله دوپامین و کاتچین است. این آنتی اکسیدانها میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهند. با این حال، باور غلطی که در میان مردم وجود دارد این است که دوپامین حاصل از موز به عنوان یک ماده شیمیایی خوب در مغز عمل میکند. اما در حقیقت، دوپامین حاصل از موز از سد مغز خون عبور نمیکند و به جای تغییر هورمونها یا خلق و خو به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل میکند.
کاهش اشتها
نشاسته مقاوم نوعی از کربوهیدرات غیر قابل هضم است که در موزهای نرسیده و سایر غذاها یافت میشود و در بدن شما مانند فیبر محلول عمل میکند. به طور کلی، هرچه موز سبزتر باشد، میزان نشاسته مقاوم آن نیز به مراتب بیشتر است.
از طرف دیگر، موزهای زرد و رسیده حاوی مقادیر کمتری از نشاسته مقاوم و فیبر هستند؛ اما فیبر محلول بالاتری دارند.
نشاسته پکتین و نشاسته مقاوم باعث کاهش اشتها شده و احساس سیری شما را پس از صرف غذا افزایش میدهند. موز در مجموع با توجه به میزان رسیدگی آن، مقادیر زیادی از نشاسته یا پکتین مقاوم را در خود دارد که هر دو میتوانند اشتها را کاهش دهند و در حفظ سلامت عمومی شما نیز موثر باشند.
کاهش حساسیت بدن به انسولین
مقاومت بدن در برابر انسولین یکی از مهمترین عوامل خطرناک در بسیاری از بیماریهای جدی جهان از جمله دیابت نوع دو محسوب میشود. مطالعات متعدد نشان میدهند که مصرف 15 تا 30 گرم نشاسته مقاوم در روز ممکن است ظرف مدت چهار هفته، میزان حساسیت به انسولین را بین 33 الی 50 درصد کاهش دهد. موزهای نارس منبعی غنی از نشاسته مقاوم هستند؛ بنابراین ممکن است به بهبود حساسیت به انسولین کمک کنند. با این حال، دلیل این تأثیرات هنوز به خوبی درک نشده است و تمام تحقیقات انجام شده بر سر این موضوع اتفاق نظر ندارند و همچنان مطالعات بیشتری باید درباره خواص موز و تاثیرات آن در کاهش حساسیت به انسولین انجام شود.
کمک به سلامت کلیه
پتاسیم برای کنترل فشار خون و عملکرد صحیح کلیه بسیار ضروری است. موز به عنوان یک منبع غنی از پتاسیم میتواند به سالم نگه داشتن کلیهها کمک کند. طی یک مطالعه 13 ساله در خانمها مشخص شد که افرادی که در هفته 2 یا 3 موز میل میکنند، احتمال ابتلا به بیماریهای کلیوی در آنها به میزان 33٪ کاهش پیدا میکند.
مطالعات دیگر نیز نشان میدهند افرادی که در هفته 4 یا 6 موز میل میکنند، تقریباً 50٪ کمتر از افرادی که این میوه را مصرف نمیکنند، دچار بیماریهای کلیوی میشوند.
مناسب برای ورزش و تمرین
موزها معمولا به دلیل داشتن مواد معدنی و کربوهیدراتهایی که به راحتی هضم میشوند، به عنوان غذایی مناسب برای ورزشکاران شناخته میشوند. مصرف موز کاهش گرفتگی و درد عضلات ناشی از ورزش را نیز بهبود میبخشد.
برخی تحقیقات، دادههای مختصری را درباره موز و تاثیر آن بر گرفتگی عضلات ارائه میدهند. در حالی که برخی از مطالعات مصرف موز را برای پیشگیری از گرفتگی عضلات مفید میدانند، برخی دیگر بر این باورند که موز هیچ تاثیری بر کاهش گرفتگی عضلات ندارد. یافتههای دیگر نیز مصرف موز را قبل، حین و پس از انجام تمرینات مقاومتی بسیار توصیه میکنند. به طور کلی، موز میتواند به تسکین گرفتگی عضلات ناشی از ورزش کمک کند و همچنین باعث سوخت و ساز عالی بدن در هنگام انجام ورزشهای استقامتی شود.
سهولت در مصرف
موزها علاوه بر دارا بودن فواید سلامتی فراوان، یکی از مناسبترین میوهها برای میان وعده محسوب میشوند. شما میتوانید از موز به عنوان یک افزودنی بسیار مقوی به ماست، غلات و اسموتیها استفاده کنید. حتی میتوانید از موز به جای شکر در پخت و پز خود نیز استفاده کنید.
پوست موز به راحتی کنده میشود و حمل آن نیز بسیار آسان است؛ پس میتواند به عنوان تغذیهای مناسب برای کودکان در مدرسه در نظر گرفته شود. علاوه بر این موز بسیار سبک است و به راحتی هضم میشود؛ بنابراین با خیال راحت میتوانید موز را به عنوان بخش ثابتی از برنامه غذایی خود در نظر بگیرید.
مضرات موز
بعضی از افراد باید مراقب باشند که بیش از اندازه موز مصرف نکنند. خواص موز بسیار زیاد است، اما نباید در مصرف آن نیز زیادهروی شود. در این قسمت برخی از مضرات احتمالی موز را به شما معرفی میکنیم.
مسدود کننده های بتا
پزشکان اغلب این داروها را تجویز میکنند تا خطر عوارض ناشی از بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهند. مسدود کنندههای بتا میتوانند سطح پتاسیم خون را بالا ببرند. مصرف زیاد پتاسیم میتواند برای کسانی که کلیههای آنها عملکرد خوبی ندارند به نحوی مضر باشد. اگر کلیهها قادر به از بین بردن پتاسیم اضافی موجود در خون نباشند، این امر میتواند منجر به مرگ فرد شود. افرادی که از مسدود کنندههای بتا استفاده میکنند، باید در مصرف غذاهای دارای پتاسیم بالا مانند موز کمی دقت کنند.
آلرژی
موز ممکن است در بعضی از افراد واکنش آلرژیک ایجاد کند. اگر فردی پس از مصرف موز دچار خارش، کهیر، تورم، خس خس سینه یا مشکل تنفسی شود، باید فورا به پزشک مراجعه کند. یک واکنش آلرژیک شدید ممکن است به آنافیلاکسی (نوعی واکنش آلرژیک جدی) منجر شود که در صورت پیشرفت میتواند کشنده باشد.
میگرن
موز ممکن است باعث ایجاد میگرن در بعضی از افراد شود.
جمع بندی
ما در این مقاله خواص موز را به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم. خواص موز بیشمار است و مصرف آن تاثیرات مثبتی را برای سلامتی شما به همراه دارد. موز میوهای محبوب است که حاوی مواد مغذی اساسی است و به سالم ماندن بدن فرد کمک میکند. شایان ذکر است در حالی که مواد مغذی موجود در موز میتوانند باعث تقویت سلامتی و جلوگیری از بروز برخی بیماریها شوند، اما مصرف آن ممکن است برای همگان تأثیرات یکسانی نداشته باشد و در برخی افراد باعث ایجاد آلرژی و عوارض جانبی گردد.
با این حال، یک رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات تازه، طیف وسیعی از مواد مغذی ضروری بدن را فراهم میکند که میتواند به سلامتی بدن فرد کمک بسیاری کند. موز بسیار سبک است و راحت هضم میشود؛ از این رو میتوانید از موز به عنوان یک میان وعده سالم و مغذی استفاده کنید و این میوه خوشمزه را در برنامه غذایی روازنه فرزندتان نیز قرار دهید.