از چای ماسالا چه میدانید؟ آیا تاکنون چای ماسالا نوشیدهاید؟ ما در این مقاله این چای مقوی را به شما معرفی کرده و خواص بینظیر آن را نیز بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
درباره چای ماسالا (Masala Chai) چه میدانید؟ آیا از خواص معجزه آسای این چای برای حفظ سلامت و جلوگیری از بیماریهای مختلف و یا حتی درمان بیماریها اطلاعی دارید؟ در این مقاله قصد داریم شما را با این چای فوقالعاده آشنا کنیم و خواص شفابخش آن را با شرح جزئیات کامل به شما توضیح دهیم. پس اگر برای سلامتی خود و خانوادهتان اهمیت قائل هستید، تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا شما را با این چای شفابخش و مفید آشنا کنیم.
چای ماسالا یکی از قدیمیترین نوشیدنیهای دستساز است که طعم شیرین و تندی دارد. چای ماسالا یا چای ادویه یک دمنوش هندی است که از ترکیب چندین ماده مغذی ساخته میشود و در نهایت یک دمنوش خوشعطر و خوشطعم را به وجود میآورد که هم برای حفظ سلامتی بسیار مفید است و هم خواص قابلتوجهی دارد. چای ماسالا به دلیل خوش عطر بودن آن توجه هر فردی را به خود جلب میکند. این چای را میتوان با مواد و شیوههای مختلف و با توجه به سلیقه هر فرد دم کرد. برخلاف چای معمولی که با آب جوش درست میشود، برای دم کردن چای ماسالا هم از آب جوش و هم از شیر گرم استفاده میشود. شما میتوانید این چای خوشمزه را در منزل به راحتی دم کرده و نوش جان کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- چای ماسالا چیست؟
- تاریخچه چای ماسالا
- خواص چای ماسالا
- چای ماسالا از چه چیزی ساخته می شود؟
- طرز تهیه چای ماسالا
- کالری چای ماسالا
چای ماسالا چیست؟
چای ماسالا (چای ادویه مخلوط) یک نوشیدنی طعمدار است که با دم کردن چای سیاه و با مخلوطی از ادویهجات و گیاهان معطر هندی ساخته شده است. این نوشیدنی که از شبه قاره هند سرچشمه گرفته، محبوبیت جهانی پیدا کرده و در بسیاری از قهوهخانهها و کافهها به یک نوشیدنی اصلی تبدیل شده است که طرفداران بسیاری دارد. اگرچه این چای به طور سنتی به عنوان جوشانده هل سبز، چوب دارچین، میخک زمینی، زنجبیل زمینی، فلفل سیاه و به همراه برگهای چایسیاه تهیه می شود، اما نسخههای خردهفروشی چای ماسالا شامل کیسههای چای دم کرده، مخلوطهای پودر فوری و کنسانترهها هستند.
کلمه چای از واژه هندی (Chai) سرچشمه گرفته که از کلمه چینی چای، معروف به «Cha» گرفته شده است. در زبان انگلیسی، این چای ادویهدار معمولاً به عنوان ماسالا یا به طور ساده چای خوانده میشود؛ اگرچه این اصطلاح در اصل و به طور کلی به چای اشاره دارد. تعداد زیادی از کافهها و کافیشاپها از اصطلاح چای لاته (در اصل به معنی چای شیر) استفاده میکنند تا نشان دهند که این چای با شیر دم شده است. دقیقاً مانند آنچه که در ساخت قهوه لاته معمولی استفاده میشود، اما در آن به جای اسپرسو از چای ادویهدار استفاده میشود.
چای ماسالا یک چای ادویهدار مخصوص است. چایها به اشکال مختلف و متنوعی وجود دارند که یکی از آنها چای ماسالا است. ماسالا یک چای سنتی هندی است که هزاران سال است برای درمان بسیاری از بیماریها، تقویت سیستم ایمنی بدن، حفظ سلامتی و افزایش آرامش خاطر مورد استفاده قرار گرفته است.
چای ماسالا همچنین دارای یک بافت مخملی است که با طعم خامهای مانند همراه است. حدود 5000 سال پیش، در یکی از افسانههای قدیمی آمده است که در جایی در درهای باستانی سیام و هند، پادشاهی با تلاش و کوشش خود برای ساخت یک نوشیدنی سالم، دستورالعملهایی را ارائه کرده است. از آن زمان تا کنون چای ماسالا در طب سنتی جایگزین علم آیورودا شده است.
تاریخچه چای ماسالا
گیاهان مخصوص چای از دوران باستان در منطقه آسام رشد میکردند؛ اما از نظر تاریخی، هندیها چای را نه به عنوان یک نوشیدنی تفریحی، بلکه به عنوان یک گیاه دارویی در نظر میگرفتند. برخی از مخلوطهای ادویهای چای ماسالا یا کارا و کاشایام (خا شی یام) که هنوز هم در حال استفاده هستند، از متون قدیمی آیورودا گرفته شدهاند. در دهه 1830، شرکت هند شرقی انگلستان نگران انحصار چای توسط چینیها بود که بیشتر تجارت آنها را تشکیل میداد و از مصرف عظیم چای در انگلستان حدود یک پوند (بر وزن) به ازای هر نفر در سال حمایت میکرد.
استعمارگران انگلیسی اخیراً متوجه وجود گیاهان چای Assamese شده بودند و از آن پس به صورت محلی شروع به کشت مزارع چای کردند. در سال 1870، بیش از 90٪ چای مصرفی در انگلستان هنوز از کشور چین وارد میشد، اما تا سال 1900، این میزان به 10٪ کاهش یافت که عمدتا با چای کاشته شده در هند بریتانیا (50٪) و سیلان بریتانیایی (33٪) جایگزین شد. با این وجود، مصرف چای سیاه در هند بسیار پایین بود؛ اما از زمانی که کمپینهای تبلیغاتی توسط انجمن چای هند (متعلق به انگلستان) که کارخانهها، معادن و کارخانههای نساجی را تشویق کردند تا در زمان استراحت کارگران به آنها چای سیاه بدهند، میزان مصرف چای سیاه به طور چشمگیری افزایش پیدا کرد.
اولین تبلیغ رسمی چای به صورت انگلیسی و با مقادیر کمی شیر و شکر در آن نشان داده شد. انجمن چای هند در ابتدا تمایل فروشندگان مستقل را مبنی بر اضافه کردن ادویهجات به چایها و افزایش سهم شیر و شکر آنها را نپذیرفت و بدین ترتیب میزان مصرف (و در نتیجه خرید) برگ چای آنها برای هر لیوان چای کاهش پیدا کرد.
خواص چای ماسالا
چای ماسالا را میتوان به سادگی به عنوان ترکیبی از ادویهجات، شیر و چای سیاه توصیف کرد. کلمه Masala در زبان هندی به معنای ادویه مخلوط است.
مواد تشکیلدهنده این مخلوط معمولاً در سراسر جهان با عنوان Masala Chai شناخته میشوند و با استفاده از ادویهجات در طعم و عطرهای مختلف مانند دارچین، هل، میخک، فلفل سیاه، زنجبیل ساخته میشوند. چای ماسالا همچنین به دلیل محتوای شیری یا چای هندی آن به عنوان چای لاته نیز شناخته میشود.
برخی خواص چای ماسالا عبارتند از:
- چای ماسالا روند بهبودی بیماریهایی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی را تسریع میکند.
- گلو درد را برطرف میکند.
- گرفتگی و آبریزش بینی را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
- به کاهش استرس، تسکین افسردگی و اضطراب کمک میکند و علائم آنها را نیز کاهش میدهد.
- چای ماسالا به کاهش و بهبود شرایط جسمانی و روانی منفی که برخی مواقع در اثر تغییر فصل رخ میدهند نیز کمک میکند.
- به محافظت از سلامت قلب کمک میکند و با آرام ساختن رگها، گردش خون را تنظیم میکند. بنابراین به کاهش کلسترول خون شما کمک میکند.
- به دلیل خاصیت ضد التهابی، برای کاهش التهاب و درد و تنش ناشی از التهاب در بدن نیز مؤثر است.
- چای ماسالا به از بین بردن بیقراری و استرس در دوران قاعدگی کمک میکند. چای ماسالا اگر به طور مرتب مصرف شود (1 یا 2 فنجان در روز)، میتواند عارضههایی از قبیل بیقراری، ضعف، استرس و دردهای مفاصل را در سندرم پیش از قاعدگی کاهش دهد.
- به کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری و در نتیجه لاغری و کاهش وزن کمک میکند. تحقیقات همچنین نشان داده است که ترکیبات موجود در چای ماسالا باعث افزایش چربیسوزی و کاهش چربی شکم شده و در نتیجه به لاغری و کاهش وزن کمک میکند.
- خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد و سوخت و ساز بدن شما را افزایش میدهد.
- از ابتلا به بیماری دیابت جلوگیری میکند.
- انرژی مورد نیاز شما در طول روز را تامین میکند.
چای ماسالا از چه چیزی ساخته می شود؟
آیا می دانستید که چای ماسالا با توجه به مکان زندگی شما متفاوت است؟ چای ماسالا برخلاف چای سبز، چای سیاه یا حتی چای رویبوس که در درختان و برگها به وجود میآیند، ترکیبی از مواد مختلف است که با توجه به سلیقه هر شخص، طعم آن را جذابتر میسازد. ما در اینجا فهرستی از ترکیبات استاندارد موجود در تهیه چای ماسالا و خواص شفابخش آنها را برای شما گردآوری کردهایم.
چای سیاه
چای سیاه برای بدن شما بسیار مفید است؛ زیرا به محافظت از LDL یا چربی بد و کلسترول خوب کمک میکند و از بیماریهای قلبی عروقی نیز جلوگیری میکند. به علاوه، چای سیاه سرشار از آنتی اکسیدان است که میتواند به بهبود سلامت عمومی شما کمک کند.
زنجبیل
آیا میدانید زنجبیل یک گیاه کاربردی و مهم است که معمولاً در طب شرقی مورد استفاده قرار میگیرد؟ دلیل این امر آن است که زنجبیل میتواند به هضم غذا، بهبود گردش خون، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش التهاب و کاهش درد به ویژه زمانی که دچار التهاب مفاصل میشوید کمک شایانی کند.
دارچین
گذشته از طعم خوبی که میتواند به غذاهای شما بدهد، دارای خواص هضم کننده فوقالعادهای نیز هست که میتواند به تعادل قند خون شما کمک کند. به علاوه، دارچین دارای اثرات ضد التهابی، ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی نیز هست.
فلفل سیاه
چه کسی میگوید فلفل سیاه فقط برای افزودن طعم تند به غذاها مورد استفاده قرار میگیرد؟ ظاهراً فلفل سیاه، ماده اصلی موجود در آشپزخانه است که به افزایش جریان خون و سوخت و ساز بدن شما کمک میکند. در واقع، فلفل سیاه میتواند به طور مستقیم بر ذخیره چربی فرد نیز تأثیر بگذارد و از تجمع چربی در بدن جلوگیری کند.
هل
این ماده در اکثر فرمولهای پزشکی یافت میشود. دلیل این امر آن است که هل به هضم غذا کمک میکند و سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت میکند و در عین حال، به سمزدایی بدن، بهبود گردش خون و مقابله با هرگونه آلرژی تنفسی کمک میکند.
میخک
آیا میدانستید که میخک، گیاه بومی اندونزی است؟ این ادویه خاصیت تسکین درد و ضدعفونیکننده دارد که در صورت بروز زخم میتواند در درمان آن به شما کمک زیادی کند.
رازیانه
احتمالاً از دانه رازیانه و ارتباط آن با مکملهای تقویتی اطلاع دارید. گذشته از آنکه رازیانه به درمان بیخوابی کمک میکند، همچنین منبع خوبی از آنتیاکسیدانها، ویتامین C، پتاسیم و فیبر است. حتی در فرانسه و آلمان قرون وسطی نیز این گیاه برای درمان مشکلات کلیوی و چشمی و همچنین لارنژیت مورد استفاده قرار میگرفت.
جوز هندی
این ماده سالهای زیادی است که برای کاهش مشکلات سیاتیک و تسهیل هضم غذاهای سنگین مورد استفاده قرار میگیرد. در عین حال، پزشکان باستان عرب حتی از جوز هندی برای درمان مشکلات کلیوی و لنفاوی نیز استفاده میکنند. اگر به دنبال یک دلیل محکم برای مصرف روزانه چای ماسالا هستید، دلیلی بهتر از وجود جوز هندی در آن پیدا نخواهید کرد. گذشته از خود چای، محتویات چای ماسالا، این نوشیدنی را به یک نوشیدنی سالم و سلامت تبدیل کرده که برای بدن بسیار مفید است.
طرز تهیه چای ماسالا
حال که با چای ماسالا و خواص آن آشنا شدید، اکنون میخواهیم طرز تهیه چای ماسالا را به شما توضیح دهیم. طرز تهیه چای ماسالا به شرح زیر است:
- سه فنجان آب را در یک قابلمه یا یک قوری بزرگ بجوشانید.
- 6 عدد هل، 4 عدد میخک، 4 عدد فلفل سیاه (سیاه، سفید یا قرمز) و یک قاشق چایخوری گیاه انیسون (2 یا 3 لپه) خرده شده را به آب جوش اضافه کنید.
- 3 یا 4 برش زنجبیل تازه (یا 2 قطعه زنجبیل خشک) و یک پوسته تقریبا خرد شده دارچین را نیز به مخلوط خود اضافه کنید.
- 1 فنجان شیر به مخلوط اضافه کنید. همچنین میتوانید از شیر سویا، شیر بادام یا شیر بز نیز به عنوان گزینه ثانویه استفاده کنید.
- این مخلوط را به مدت 2 یا 3 دقیقه بجوشانید و درب قوری را بگذارید.
- 2 قاشق غذاخوری چای سیاه به مخلوط اضافه کنید.
- سپس این مخلوط را به مدت 10 دقیقه بجوشانید (درب قوری را حتما بگذارید).
- پس از آنکه چای به جوش آمد، آن را با عسل شیرین کنید.
حال چای ماسالا شما آماده نوشیدن است. به این نکته نیز توجه داشته باشید که علاوه بر ترکیبات ذکر شده در بالا، میتوانید از مواد دیگری مانند زعفران که خواص خوبی برای سلامتی دارد نیز استفاده کنید.
کالری چای ماسالا
این نوشیدنی از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است. انرژی چای ماسالا کمتر از 100 کالری است و میتوانید آن را بدون هیچگونه نگرانی مصرف کنید و از مزایای آن بهرهمند شوید. چای ماسالا اگر بدون شیر یا شکر تهیه شود، دارای 0٪ چربی است؛ بنابراین میتواند به گروههای سنی مختلف توصیه شود.
چای ماسالا همچنین به کاهش وزن کمک بسیاری میکند. پس اگر میخواهید در طی روز فقط میزان کالری مورد نیاز بدن خود را جذب کنید و کالری اضافه را حذف کنید، باید چای ماسالا را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
چای ماسالا بستهبندی شده با عطر و طعم و با کمتر از صد کالری، نوشیدنی مناسبی برای تناسباندام محسوب میشود. درست کردن این چای نیز بسیار آسان است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که مقداری میخک خرد شده، هل و دارچین را در یک کاسه بریزید. مقداری زنجبیل و فلفل نیز به آن اضافه کنید و تمام این مواد را در آب بجوشانید. قوری را از اجاق گاز برداشته و بگذارید حدود 5 دقیقه خنک شود. حالا تنها کاری که باید انجام دهید این است که کمی شیر و شکر را به این مخلوط اضافه کنید و بگذارید به جوش بیاید و سپس چای سیاه را نیز به آن اضافه کنید.
حال چای ماسالا شما آماده نوشیدن است. البته این دستورالعمل فوری دم کردن چای ماسالا است. اگر میخواهید این چای را به صورت اصولی دم کنید باید از دستورالعملی که در بخش قبل توضیح دادیم استفاده کنید تا خواص دارویی و درمانی بیشتری داشته باشد.
چای ماسالا بخش مهمی از زندگی هندیها است و نوشیدن آن بسیار حائز اهمیت است؛ همانطور که چای سبز برای چینیها بسیار مهم است. چای ماسالا هندی تاثیرات مثبتی را برای بدن شما به همراه دارد و به آرامش روان و خاطر شما کمک کرده و همچنین از بروز افسردگی و اضطراب نیز جلوگیری میکند. اگر به خوردن این چای عادت پیدا کنید، دیگر نمیتوانید از نوشیدن حداقل 2 لیوان از آن در طی روز دست بکشید.
نوشیدن این چایی محدودیت سنی ندارد و بدون ایجاد هیچگونه عارضهای به بهبود برخی بیماریهای شما کمک میکند. اگر اضطراب دارید و از درمان شیمیایی و مصرف قرصهای مختلف نتیجهای نگرفتهاید، چای ماسالا بهترین گزینه برای مصرف است. مصرف این چای همچنین برای درمان افسردگی و بیخوابی نیز توصیه میشود. به طور کلی این چای خواص بسیار زیادی دارد و به حفظ سلامتی شما کمک بسیاری میکند. اگر این چای را به صورت روزانه مصرف کنید، پس از مدت کوتاهی میتوانید تاثیرات معجزهآسای آن را مشاهده کنید. آیا شما تاکنون تجربه مصرف چای ماسالا را داشتهاید؟ لطفا تجارب خود را در بخش ارسال دیدگاه با ما در میان بگذارید.
خوشحالیم که مطلب مارو دوست داشتین
بله جدا از طعم خوبش، هم بسیار خوشمزه است و هم خواص درمانی زیادی داره. خوشحالیم که مطلب ما رو پسندیدین
بله این چای بسیار مرسوم شده و طرفدارای زیادی داره