یکی از محبوبترین و جذابترین نوشیدنیهای دنیا قهوه است. این نوشیدنی که به شیوههای مختلفی سرو میشود، در سراسر دنیا طرفداران زیادی دارد. در این مطلب به انواع قهوه میپردازیم.
احتمالا برای شما هم تا به حال پیش آمده که وارد کافهای شوید و شمار فراوان انواع قهوه موجب سردرگمیتان شود. قهوه انواع و اقسام متنوعی دارد. افراد باحوصله میتوانند در منزل خود نیز انواع این نوشیدنی خوش طعم را تهیه کنند. انواع قهوه تفاوتهای متعددی دارند. شاید بتوان بزرگترین این تفاوتها را نحوه آسیاب کردن دانه قهوه دانست. اندازه دانههای آسیاب شده تاثیری مستقیم در طعم و قدرت کافئین قهوه دارند. قهوههای قویتر، چون قهوه ترک و اسپرسو باید به طور کامل به حالت پودری درآیند. در طرف دیگر برای تهیه قهوههایی چون فرانسوی و قهوه سرد که نیاز به زمان بیشتری برای جا افتادن دارند، دانههای بزرگتر مناسب است. در این مطلب سعی میکنیم تا انواع قهوه ها را بررسی کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- قهوه از چه به دست می آید؟
- تفاوت قهوه عربیکا با قهوه روبوستا چیست؟
- پرطرفدارترین انواع قهوه کدامند؟
- دسرهایی با قهوه
قهوه از چه به دست می آید؟
دانه قهوه، بذر گیاه قهوه و منبع قهوه است. این دانه در واقع هسته میوه قرمز یا بنفشرنگ این گیاه است که معمولا از آن به عنوان گیلاس قهوه نیز یاد میکنند. این میوه معمولا شامل دو هسته در کنار هم میشود. بخش کوچکی از گیلاسهای قهوه تنها یک دانه دارند. به این نوع از قهوه پی بری میگویند. اغلب کارشناسان معتقدند که پی بری طعمی تندتر نسبت به دانه قهوه معمولی دارد.
دانههای قهوه همچون برنج سفید، عمدتا از دروندانه تشکیل میشوند. متداولترین انواع گیاههای قهوه، عربیکا و روباستا هستند. حدود 60 درصد قهوههای جهان ریشه عربیکایی و 40 درصد آنها ریشه روباستایی دارند. دانههای قهوه به لطف محبوبیت دیوانهوار این نوشیدنی در سراسر دنیا، یکی از مهمترین کالاهای کشاورزی و صادراتی به حساب میآیند. این محصول بیش از 50 درصد درآمد برخی از کشورهای در حال توسعه را تشکیل میدهد.
تفاوت قهوه عربیکا با قهوه روبوستا چیست؟
همانطور که گفته شد، متداولترین انواع گیاهان قهوه در دنیا، عربیکا و روباستا هستند. قهوههای به دست آمده از این دو گیاه تفاوتهای متعددی با یکدیگر دارند. انواع قهوههای عربیکا طعمی شیرینتر و نرمتر دارند. میزان اسیدی بودن این قهوهها بیشتر است. در طرف دیگر قهوههای روبوستایی قویتر و تلختر هستند. میزان کافئین موجود در این نوع از قهوه دو برابر قهوههای عربیکا است. از دانههای قهوه روبوستا، به دلیل طعم و کف غلیظ آنها، در تهیه اسپرسو استفاده میشود.
پرورش گیاه روبوستا بسیار آسانتر از عربیکا است. این گیاهان نسبت به آفات، مقاومتر بوده و در شرایط متنوعتری رشد میکنند. میوه گیاه قهوه روبوستا سریعتر به عمل میآید. محصول به دست آمده از هر گیاه روبوستا نیز بیشتر است. این گیاه به طور خاص در نیمکره شرقی و در آفریقا و اندونزی رشد میکند. گیاه عربیکا نیز با وجود رشد در مناطقی چون آفریقا، عمدتا در کشورهای آمریکای لاتین به عمل میآید. برخی کشورها چون هند به پرورش هر دوی این گیاهان میپردازند.
پرطرفدارترین انواع قهوه کدامند؟
قهوه یکی از متنوعترین نوشیندنیهای دنیاست. افراد مختلف بسته به سلیقه خود به انواع قهوه ها علاقه دارند. در ادامه سعی میکنیم تا به پر طرفدارترین قهوههای دنیا بپردازیم.
قهوه سرد یا آیس کافی
قهوه سرد از طریق قرار دادن دانههای قهوه در آب در دمای اتاق به مدت 12 الی 24 ساعت تهیه میشود؛ این میزان بستگی به قدرت مورد نظر افراد دارد. نکته مثبت در به عمل آوردن این قهوه این است که در صورت قوی بودن بیش از حد، امکان رقیق کردن آن با آب یا خامه وجود دارد.
برای تهیه قهوه سرد باید بعد از خیس خوردن، آن را مجددا با آب ترکیب کرده و سپس یخ را به آن اضافه کنید. اگر علاقه به نوشیدن قهوه شیرین دارید، میتوانید شیره یا هر ماده شیرینکننده دیگری را نیز به آن اضافه کنید.
قهوه ترک
برای دم کردن صحیح قهوه ترک نیاز به قوری مخصوصی به نام جزوه دارید. این قهوه از منظر قدرت مشابه به اسپرسو بوده، اما طعم آن به کل متفاوت است. قهوه ترک کاملا فیلتر نشده و معمولا شیرین سرو میشود.
برای تهیه قهوه ترک به صورت ساده نیاز به دم کردن شکر، آب سرد و دانه قهوه دارید. این فرآیند را باید تا جایی که کف بر سطح قهوه تشکیل شود ادامه دهید. حواستان باشد که طعم قهوه ترک با سرد شدن آن تغییر میکند. قهوه ترک یکی از محبوبترین انواع قهوه در دنیا است.
قهوه اسپرسو
اسپرسو یکی از متداولترین انواع قهوه ها در دنیا است. برای تهیه این نوشیدنی باید آب را با فشار بر روی دانههای آسیاب شده قهوه ریخته و سپس ترکیب به دست آمده را در فنجان کوچکی سرو کنید. تهیه قهوه اسپرسو ممکن است در ظاهر آسان به نظر بیاید، اما بههیچوجه این گونه نیست. اسپرسو را میتوان خالصترین نوع از قهوه دانست که در صورت عمل آمدن مناسب، طعمی عالی و عطری مطبوع خواهد داشت.
قهوه بلک آی و رد آی
قهوههای رد آی و بلک آی از قدرتمندترین انواع قهوه هستند. قهوه رد آی از طریق افزودن یک شات اسپرسو به فنجانی از قهوه سیاه به دست میآید. این قهوه را میتوانید به صورت گرم یا سرد همراه با یخ مصرف کنید. قهوه بلک آی حتی نسبت به نوع پیشین هم سنگینتر بوده و با افزودن دو شات اسپرسو به یک فنجان قهوه سیاه تهیه میشود. این قهوه مناسب زمانی است که خستگی شدیدی حس میکنید، اما باید هوشیار بمانید.
قهوه آمریکانو
طرز تهیه این قهوه بسیار ساده است. شما میتوانید با افزودن آب جوش به شاتی از اسپرسو قهوه آمریکانو دم آورید. گفته میشود که در جنگ جهانی دوم سربازان آمریکایی برای تهیه نوشیدنیهای بادوام بیشتر، از این نوع قهوه استفاده میکردند. روش تهیه این قهوه پس از جنگ در بین باریستاهای آمریکایی متداول شد.
در واقع آمریکانو را میتوان اسپرسوی رقیق شده دانست. با افزدون آب جوش به اسپرسو، کف موجود بر سطح آن به سمت بالای فنجان یا لیوان میآید. این امر منجر به رقیق شدن اسپرسو شده، اما طعم آن را از بین نمیبرد.
قهوه فلت وایت
جنوبیترین انواع قهوه ها را میتوان لانگ بلک و فلت وایت دانست. ریشههای این قهوهها به استرالیا و نیوزیلند برمیگردد. در تهیه قهوه فلت وایت، شیر جوشانده شده در یک پارچ را که حالتی خامهای دارد به شاتی از اسپرسو اضافه میکنند. قهوه فلت وایت در بین افراد میانسال و پدر و مادرهایی که شبها به بچهداری میپردازند، محبوبیت بالایی دارد.
قهوه فلت وایت به عبارت ساده با افزودن نصف فنجان خامه یا کف شیر به یک یا دو شات از اسپرسو تهیه میشود. مزه این قهوه شباهتهایی با اسپرسو و کاپوچینو دارد.
قهوه لاته
در قهوه لاته برخلاف فلت وایت، نسبت خامه از اسپرسو بیشتر است. یک لاته عالی از ترکیب 2 شات اسپرسو، یک فنجان شیر جوش آمده و یک لایه کف تشکیل میشود. شما میتوانید بسته به علاقه خود شیرینکنندههایی چون وانیل، کارامل، شکلات و دیگر موارد را به آن اضافه کنید. برای تهیه لاته سرد نیز میتوان از شیر یخچالی استفاده کرد.
لاته یکی از محبوبترین انواع قهوه بوده و به دلیل شباهت فراوانی که با فلت وایت دارد، در بسیاری از مواقع با آن اشتباه گرفته میشود.
قهوه ماکیاتو
ماکیاتو شباهتهای فراوانی به فلت وایت دارد، اما در تهیه آن از شیر و کف کمتری استفاده میشود. نسبت اسپرسو و شیر در این قهوه تقریبا یکسان بوده و از قدرت بیشتری نسبت به موارد قبلی برخوردار است. هدف از سرو این قهوه کاهش اندک سنگینی اسپرسو با مقادیر ناچیزی شیر است.
قهوه کاپوچینو
کاپوچینو با ساختار دقیق خود شناخته میشود. برای تهیه این قهوه باید کف، شیر جوش آمده و اسپرسو را با نسبتهای مساوی داشته باشید. کاپوچینو یکی از انواع قهوه است که با اسیدی بودن پایین خود و ساختار خامهای شناخته میشود.
این قهوه را میتوان یکی از محبوبترین انواع قهوه ها در دنیا دانست. باریستاها در سرو این قهوه میتوانند از شکلات رنده شده یا پودر شده استفاده کنند. کاپوچینو قهوه مورد علاقه ایتالیاییها در کنار صبحانه است.
قهوه موکا و موکاچینو
اگر به طعم شکلات علاقه دارید، قهوه موکا برای شما ساخته شده است. این قهوه از ترکیب ربع فنجان اسپرسو، ربع فنجان شکلات ذوب شده، اندکی شیر جوش آمده و کف تشکیل میشود. این نوشیدنی به طور همزمان شیرین و قوی است.
قهوه موکاچینو عملا همان لاته به همراه شکلات است. گاهی اوقات در سرو این قهوه از خامه نیز استفاده میکنند. موکاچینو مناسب افرادی است که تازه وارد دنیای قهوه شدهاند.
دسرهایی با قهوه
قهوه علاوه بر ایفای نقش به عنوان مهمترین بخش گروهی از محبوبترین نوشیدنیهای گرم و سرد دنیا، یکی از ترکیبات دسرهای جذابی چون آفوگاتو و بستنیهای مخصوص است. در ادامه به مشهورترین دسرهای تهیه شده براساس قهوه میپردازیم.
آفوگاتو، قهوه داغ و بستنی سرد
آفوگاتو دسری ایتالیایی بر پایه قهوه است. این دسر معمولا به شکل بستنی غرق در شاتی از اسپرسوی داغ سرو میشود. رستورانها و کافههای ایتالیا، آفوگاتو را در گروه دسرها قرار میدهند، اما برخی بر نوشیدنی بودن آن تاکید دارند. این دسر را میتوان همراه با نارگیل، تمشک و دیگر طعمدهندهها مصرف کرد.
فراپه، یک اشتباه خوشمزه
قهوه فراپه یا قهوه یونانی نوعی از قهوه سرد بوده که از ترکیب پودر قهوه فوری با آب و شکر تهیه میشود. این دسر ابتدا توسط یکی از نمایندگان کمپانی نسکافه در سال 1957 تهیه شد. فراپه در بین یونانیان محبوبیت زیادی داشته و به یکی از نمادهای فرهنگ مدرن این کشور تبدیل شده است.
فراپاچینو، فراپه ای با کاپوچینو
فراپاچینو یکی از محصولات کمپانی مشهور استارباکس است. این نوشیدنی از ترکیب قهوه، یخ، خامه و شیرینکنندههای دیگر تهیه شده است. این نوشیدنی به صورت صنعتی نیز تولید میشود. فراپاچینو در انواع مختلفی چون بدون کافئین و خامهای به فروش میرود.
تیرامیسو، دسر مشهور ایتالیایی
تیرامیسو در زبان ایتالیایی به معنای «حال مرا خوب کن» است. این دسر ایتالیایی از ترکیب قهوه با تخم مرغ، شکر، پنیر ماسکارپونه و کاکائو به دست میآید. تیرامیسو یکی از محبوبترین دسرهای جهان است.
در این مقاله به بررسی انواع قهوه و دسرهای بر پایه آن پرداختیم. قهوه مورد علاقه شما چیست؟ نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید.