از جمله محبوبترین آثار در عرصه کمیکها، کمیکهای مارول و دی سی محسوب میشوند. در این مطلب به این میپردازیم که کدامیک بهتر است: مارول یا دی سی. با ما باشید.
کمیکهای مارول یا دی سی از جمله محبوبترین کمیکهای دنیای سرگرمی هستند و از زمان انتشار، طرفداران بیشماری را در سراسر جهان مجذوب خود کردهاند. میتوان گفت نقطه آغاز کمیکهای مارول یا دی سی با جایگاهی که این کمیکها اکنون در نزد مخاطبان پیدا کردهاند از زمین تا آسمان تفاوت دارد. جا دارد بگوییم خود این کمیکها نیز در طی زمان دستخوش تغییرات زیادی شده و به رسانههای دیگر همانند سینما و بازیهای ویدیویی نیز انتقال پیدا کردهاند. در این مقاله سعی خواهیم داشت با معرفی کمیکهای مارول یا دی سی به مقایسه دنیاهای متفاوت هر یک پرداخته و شباهتهای مارول و دی سی را نیز زیر ذرهبین قرار داده و سعی کنیم پاسخی برای این سوال که «مارول یا دی سی، کدامیک بهتر است؟» داشته باشیم. با پلازا همراه باشید.
فهرست مطالب
مقایسه مارول و دیسی ؛ نقطه آغاز
شاید بهتر باشد جهت آشنایی افرادی که به طور کامل با دنیای مارول و دیسی آشنا نیستند، کمی به عقب برگردیم. نقطه شروع کمیکهای مارول و دی سی بسیار نزدیک به هم است. کمیکهای دیسی برای اولین بار در سال 1934 و کمیکهای مارول در سال 1939 جرقه خوردند.
کمیک های دی سی
جا دارد اشاره کنیم که کمیکهای دی سی برای اولین بار تحت نام National Allied Publications در سال 1934 شروع به انتشار یافتن کردند. نام دی سی در نتیجه ترکیب اسامی National Allied Publications و Detective Comics Inc پدید آمد. در حین این دوره، این کمیکها با اسم National Comics شناخته میشدند؛ اما نکته جالب آنجاست که توسط همه با اصطلاح دی سی (DC) از آنها یاد میشد. دلیل این امر لوگو DC در کاورهای این کمیکهاست و البته محبوبیت سری کمیکهای Detective Comics که در آن دوره منتشر میشدند. کمپانی مرتبط با کمیکهای دی سی، نام قدیمی خود را تا سال 1977 حفظ کرد؛ یعنی سالی که این کمیکها به شکل رسمی به DC Comics تغییر نام پیدا کردند.
کمیک های مارول
در سوی دیگر ماجرا، کمیکهای مارول در ابتدا با نام Timely Comics شناخته میشدند که توسط ناشر مجلهای به نام مارتین گودمن (Martin Goodman) در سال 1939 خلق شدند. از ابرقهرمانهایی که در کمیکهای Timely Comics موجود بودند میتوان به Human Torch و کاپیتان آمریکا (Captain America) اشاره کرد. از سال 1940 تا 1950 اوضاع کمیکهای Timely Comics رو به افول بود. به همین دلیل در سال 1951 گودمن تصمیم به ایجاد کمپانی نشر مختص به خود را گرفت و نام Timely Comics را به Atlas Magazines تغییر داد. پس از آن بود که در طی سالهای 1960 نهایتا نام Atlas Magazines نیز به Marvel Comics تغییر پیدا کرد.
جنگ و طنز در کمیک های مارول یا دی سی
اگر دقت کرده باشید هر دو کمیکهای مارول و دی سی در طی سالهای دهه 30 و درست چند سال قبل از جنگ جهانی دوم ایجاد شدند. جنگ جهانی دوم همانطور که میدانید تاثیر عمیقی در دنیا و به خصوص آمریکا داشت. کمیکها نیز به نوبه خود تحتتاثیر این جنگها قرار گرفتهاند. در نتیجه این اتفاق بود که هر دو کمیکهای مارول و دی سی درونمایه مشترکی پیدا کردند: جنگ و طنز. جا دارد اشاره کنیم که در دوره این جنگها، نیاز عمومی مردم آن بود که کمی از فشارهای روانی کاسته شود و برای تحقق این امر نیز یکی از بهترین وسیلهها کمیکبوکها محسوب میشد. بر همین اساس هر دو کمیکهای مارول یا دی سی نسخههایی منتشر میکردند که جنبه طنز و شگفتی در آنها سنگینی میکرد.
علاوه بر این جنبه طنز، جنبه جنگ کمیکها نیز با ابرقهرمانهایی همانند کاپیتان آمریکا (در کمیکهای مارول) و سوپرمن (در کمیکهای دی سی) مشخص میشد. البته این نکته را نیز فراموش نکنیم که هر دو کمیکهای مارول یا دیسی تمرکز اصلی خود را پس از گذار دوره جنگ تغییر دادند. بزرگترین تغییرات در دهه 60 اتفاق افتادند؛ در این دهه در کمیکهای دی سی شاهد نسخههایی همانند Silver و Golden Age هستیم و در کمیکهای مارول نیز نویسندههای مشهوری همانند استن لی (Stan Lee) و جک کیربی (Jack Kirby) مشغول به کار شدند.
مارول و دی سی؛ قهرمانان و شخصیتهای محبوب
در مورد شخصیتپردازی کمیکهای مارول یا دی سی، شاید اولین نکته قابلتوجه آن باشد که هر دو کمیک در رابطه با این مقوله از ابتدا در طراحی شخصیتهای خود متفاوت عمل کردهاند. شکی نیست که شخصیتهای هر دو کمیک مارول یا دی سی همانند دنیای کلی این کمیکها «غیرواقعی» محسوب میشوند. با این وجود میتوان گفت شخصیتهای مارول کمی «واقعیتر» از شخصیتهای دی سی به حساب میآیند.
شخصیت های کمیک های دی سی
در کمیکهای دی سی اغلب شخصیتهایی که با آنها مواجه هستیم به نوعی نمایندگان بلامنازع قدرتهای خداگونه هستند. برای درک بهتر این امر چند مثال آورده و برخی از شخصیتهای کمیکهای دی سی را معرفی میکنیم:
- سوپرمن (Superman): شخصیتی که از ابتدای تولد خود صاحب قدرت فیزیکی ماورایی است.
- گرین لنترن (Green Lantern): یک انسان معمولی است؛ اما به شکلی «ناگهانی»، انگشتری قدرتمند و ماورایی به او اهدا میشود.
- فلش (The Flash): دانشمندی که به شکلی غیرمنتظره از «نیرویی سریع» برخوردار میشود که در نتیجهاش قادر به کسب قدرت تفکر و سرعت غیرقابل باور میشود.
- واندر وومن (Wonder Woman): یکی از دختران زئوس (Zeus) که صاحب قدرت ماورایی خدای جنگ (Ares) است.
- آکوئامن (Aquaman): مردی که به شکلی «طبیعی» دارای قدرت اقیانوسها است و بعدها تبدیل به شاه آتلانتیس (Atlantis) میشود.
قابل ذکر است که علاوه بر مثالهای گفته شده، نمونههای مشابه متعدد دیگری نیز در مورد شخصیتهای دی سی و طراحی آنها میتوان شمرد. البته با وجود تمام اینها، برخی استثناها هم در این میان موجود هستند که از جمله آنها میتوان به بتمن (Batman) اشاره کرد. بتمن بر خلاف اکثر شخصیتهای دی سی، موجودی فانی و دارای عمر محسوب میشود و در عین حال از نظر قدرت و ویژگیهای خود، با دیگر ابرقهرمانها برابری میکند.
شخصیت های کمیک های مارول
در سوی دیگر ماجرا میتوان گفت شخصیتهای کمیکهای مارول جنبه واقعگرایانه بیشتری دارند؛ تا جایی که میتوان جنبههایی از این شخصیتها را از طریق علم توجیه کرد. علاوه بر این شخصیتهای مارول در ازای قدرتی که کسب میکنند، بهای تراژیکی نیز پرداخت میکنند. به عنوان مثال ایکس من (X-Men) در ازای قدرت غیرقابل باوری که دارد، توسط اجتماع مورد نفرت واقع میشود. از شخصیتهای مهم کمیکهای مارول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاپیتان آمریکا (Captain America): یک سرباز معمولی که در یک برنامه مختص ابرسربازها شرکت کرده و نهایتا تبدیل به فوق انسان میشود.
- اسپایدرمن (Spider-Man): یک دانشجو که پس از گزیده شدن توسط یک عنکبوت رادیواکتیو، از قدرت خارقالعاده عنکبوتها بهرهمند میشود.
- آیرونمن (Iron Man): یک دانشمند نابغه که با لباس مخصوصش تبدیل به یک ابرقهرمان میشود.
- هالک (The Hulk): یک دانشمند که پس از آنکه در معرض امواج گاما قرار میگیرد، تبدیل به غولی سبز و خشمگین میشود.
- شخصیتهای ایکس من (X-Men): تمامی شخصیتهای ایکس من، جهش یافته (Mutant) محسوب میشوند و همگی توسط افراد معمولی مورد تنفر قرار میگیرند.
البته در میان شخصیتهای مارول نیز برخی استثناها همانند ثور (Thor) هم وجود دارند که کمی متفاوتتر از کاراکترهای بالا محسوب میشوند؛ اما تعدادشان به اندازه شخصیتهای گفته شده نیست.
بررسی موضوعات مربوط به قهرمانان
هر دو شرکت کمیک، یعنی مارول و دیسی، دارای شخصیتهای محبوب و معروفی هستند. برخی از شخصیتهای مارول شامل اسپایدرمن، ایرون من، کاپیتان آمریکا، تور، هالک، تورم، بلک ویدو، و برخی دیگر هستند. بعضی از شخصیتهای دیسی شامل بتمن، سوپرمن، فلش، واندروومن، آکوامن و برخی دیگر هستند. هر دو شرکت دارای شخصیتهای محبوب و فوققهرمانی هستند و هواداران زیادی در سراسر دنیا دارند. ترجیح بین شخصیتهای مارول و دیسی اغلب به سلیقه و علاقه شخصی هر فرد بستگی دارد. مارول و دیسی دو شرکت بزرگ تولیدکننده کتابهای کمیک و فیلمهای سینمایی هستند و هر یک دارای قهرمانان و شخصیتهای مختلفی هستند. ویژگیهای اصلی بین قهرمانان مارول و دیسی عبارتند از:
- اصلی بودن قهرمانان:
– قهرمانان مارول بیشتر روی زندگی و مشکلات شخصیشان مورد تاکید هستند، مثل اسپایدرمن یا ایرون من.
– در حالی که قهرمانان دیسی، به طور عموم بر روی نقش قهرمانی و عملکرد در مقابل دشمنان تاکید دارند، مثل بتمن یا سوپرمن.
- خوشهبندی قهرمانان:
– قهرمانان مارول بیشتر به شکل خوشهبندی عمل میکنند و ماجراهای آنها به یکدیگر مرتبط هستند.
– در حالی که دیسی بیشتر از قهرمانان مستقل و جدا از یکدیگر دارد که در دنیای غیر مرتبط فعالیت میکنند.
- رنگآمیزی و سبک:
– قهرمانان مارول بیشتر بر روی رنگارنگی و سبک کومیکتر تمرکز دارند.
– در حالی که دیسی کمی محتشمتر بوده و شخصیتها دارای رنگآمیزیهای تاریکتر و جدیتر هستند.
به طور کلی، دو شرکت مارول و دیسی دارای شخصیتهای منحصربه فرد و داستانهای مختلف هستند و تفاوتهای ذکر شده تنها چند مورد از تفاوتهای بین آنها هستند. هر دو دارای طرفداران و هواداران زیادی هستند که از دنیای خلاقانهشان لذت میبرند.
تفاوتهای اصلی بین شخصیتهای مارول و دیسی شامل موارد زیر میشود:
- اصلیترین تفاوت بین دو شرکت مارول و دیسی، در سبک و روند داستانها و شخصیتهای آنها است. مارول معمولاً شخصیتهای مدرنتر، خندهدارتر و شخصیتهای پیچیدهتری را ارائه میدهد، در حالی که دیسی شخصیتهایی با تاریخچههای قدیمیتر، تاریخیتر دارد.
- شخصیتهای مارول معمولاً در یک دنیای موازی، شهرهای مجازی و قدرتهای خارقالعاده زندگی میکنند، در حالی که بسیاری از شخصیتهای دیسی براساس شهرها و بخشهای واقعی و واقعگرا ساخته شدهاند.
- شخصیتهای مارول معمولاً با موانع و دشواریهای داخلی جدی مواجه میشوند و باید با آنها مبارزه کنند، در حالی که شخصیتهای دیسی معمولاً با تهدیدات خارجی حساسیت بیشتری دارند.
یکی از تفاوتهای کلیدی مارول و دی سی، رویکرد آنها به داستان سرایی و توسعه شخصیت است. مارول به خاطر شخصیتهای مرتبطتر مانند مرد عنکبوتی و مردان ایکس، که در کنار مسئولیتهای ابرقهرمانیشان با مسائل دنیای واقعی دست و پنجه نرم میکنند، شناخته میشوند. از سوی دیگر، دی سی به خاطر ابرقهرمانان نمادین و بزرگتر از زندگی خود مانند سوپرمن و بتمن که اغلب نماینده آرمانها و نمادهای عدالت هستند، شناخته میشود.
تفاوت دیگر در لحن و مضامین آنهاست. مارول در فیلمها و کمیکهای خود لحن سبکتر و طنزآمیزتری دارد که اغلب عناصر کمدی و شوخ طبعی را در خود جای میدهد. از سوی دیگر، DC تمایل دارد لحن تیرهتر و جدیتری داشته باشد و موضوعات اخلاقی، قدرت و رستگاری را بررسی کند. از نظر دنیای سینمایی، مارول با فیلمهای به هم پیوستهاش که به سمت رویدادهای گروهی حماسی مانند انتقامجویان ساخته میشوند، به موفقیت بزرگی دست یافته است. از سوی دیگر، دی سی با تلاش هایش برای ایجاد یک جهان سینمایی منسجم توانسته موفقیت زیادی به دست آورد.
در نهایت، هر دو مارول و دی سی دارای سابقهای غنی در خلق شخصیتها و داستانهای دوست داشتنی هستند که قلب طرفداران در سراسر جهان را تسخیر کردهاند. فرقی نمیکند که قهرمانان خوشقلب و مرتبط مارول را ترجیح میدهید یا قهرمانان نمادین DC، تأثیری که هر دوی این غولهای کتابهای مصور بر فرهنگ عامه داشتهاند را نمیتوان انکار کرد.
فرق مارول و دی سی
در این بخش به بررسی تفاوتهای دنیای مارول و دی سی خواهیم پرداخت و در راستای پاسخ به سوال «مارول یا دی سی» به بررسی برخی از جنبههای مهم هر کدام از آنها میپردازیم. با ما باشید.
اسطوره در برابر بشریت
شاید بتوان گفت هستهایترین تفاوت بین شخصیتهای مارول و دی سی در این قضیه نهفته باشد که کمیکهای مارول، درونمایه بشریت در حال تلاش برای رسیدن به قدرت برتر را به تصویر میکشند؛ در حالی که کمیکهای دی سی اغلب روی شخصیتهایی متمرکز هستند که نماینده خدایان و یا موجودات اسطورهایاند. اگر نگاهی به کمیکهای دی سی بیندازیم به راحتی میتوانیم به رابطه بین قهرمانها و خدایان پی ببریم. مثالهایی که در این رابطه میتوان زد عبارتند از:
- سوپرمن که همانند مسیح و یا نماینده خدا از بشریت حفاظت میکند.
- واندر وومن (Wonder Woman) که دختر زئوس و فرمانروای معبد المپ (Olympia Pantheon) است.
- آکوئامن (Aquaman) که همانند نماینده قدرت اقیانوسی به تصویر کشیده شده و او را میتوان نماینده پوزئیدون (Poseidon)، خدای آبهای شور و شیرین دانست.
- و شازام (Shazam) که فردی فانی است که قدرت المپیا را دریافت کرده است.
در سوی دیگر وقتی به کمیکهای مارول مینگریم، شاهد تلاش برای قویتر نشان دادن بشریت هستیم. اکثر ابرقهرمانهای مارول فانی هستند؛ اما با این وجود یاد میگیرند که خود تبدیل به محافظان کره خاکی شوند. چند مثال برای این گفته میآوریم:
- کاپیتان آمریکا که در ابتدا برای تبدیل شدن به یک سرباز در جنگ جهانی دوم متولد میشود و سپس تبدیل به نماد آمریکا و محافظ کره زمین میشود.
- تونی استارک (Tony Stark) که یک میلیونر و یک دانشمند نابغه است و موفق به اختراع زرههای جنگی منحصربهفرد ایرون من (Iron Man) میشود.
- بروس بنر (Bruce Banner) یک دانشمند است که تحت تاثیر اشعههای گاما قرار گرفته و تبدیل به هالک (The Hulk) میشود. بروس پس از تبدیل شدن به این هیولا به مرور یاد میگیرد که قدرت خود را کنترل کند و تبدیل به یکی از قدرتمندترین محافظان کره زمین شود.
نهایتا با مقایسه دو مقوله گفته شده میتوان به تفاوت بین دو درونمایه شخصیتی که در بالا به آنها اشاره کردیم پی برد. با این وجود، تصمیمگیری در این رابطه که کدام یک از این درونمایهها بهتر است شاید درست نباشد؛ چرا که هر دو این موارد داستانهایی ساختگی هستند که در راستای هدف سرگرمی خلق شدهاند.
هدیه ها در برابر نفرین ها
قبل از این در رابطه با جنبههای رئالیستی و ایدهآلگرایانه کمیکهای مارول یا دی سی حرف زدیم؛ اما موضوعی که تاکنون به آن اشاره نکردهایم در رابطه با هدیهها و نفرینها است. در کمیکهای دی سی میتوان گفت قدرتهای مختلف بدون آنکه ریسک قابلتوجهی در کار باشد به شخصیتها اهدا میشوند؛ اما در کمیکهای مارول همانطور که گفتیم اغلب قهرمانها در ازای قدرتی که به دست میآورند، نوعی معامله انجام میدهند. بدون شک قدرت اسپایدرمن جزو قدرتهای قابلتوجه است؛ اما این قدرت در عین حال باید همواره همراه «مسئولیت» باشد. جا دارد اشاره کنیم که مرد عنکبوتی نمیتواند از قدرت خود برای سرگرمی یا تفریح استفاده کند.
قدرت هالک نیز در ازای قرار گرفتن او در معرض امواج رادیواکتیو به او میرسد. شخصیتهای ایکسمن را نیز از یاد نبریم که اغلبشان برای به دست آوردن قدرت خود، گذشتههای بد و دردناکی را پشت سر گذاشتهاند و همانطور که اشاره کردیم اغلب توسط اجتماع پس زده شده و مورد نفرت افراد معمولی قرار میگیرند. بر همین اساس میتوان گفت شخصیتهای مارول به شکل کلی بیشتر از شخصیتهای دی سی درگیر مشکلات روزمره و مسائل مربوط به جامعه خود هستند.
مکان
تفاوت دیگری که در رابطه با کمیکهای مارول یا دی سی و مقایسه آنها میتوان به آن اشاره کرد، مسئله مکان محسوب میشود. میتوان گفت کمیکهای دی سی به شکل کلی در مکانهایی رخ میدهند که نسبت به کمیکهای مارول فانتزیترند؛ البته مدنظر ما در این باره بیشتر مکانهای روی زمین هستند و لوکیشنهایی همانند Asgard و یا Apokolips را وارد این بحث نمیکنیم. در کمیکهای دی سی بیشتر شاهد مکانهای غیرواقعی هستیم؛ جاهایی همانند متروپولیس (Metropolis) یا گاتهام (Gotham) که به وسیله قدرت تخیل بنا شدهاند. دو مکانی که نام بردیم شهرهای محبوب آمریکا در کمیکهای دی سی محسوب میشوند؛ با وجود آنکه در آمریکای واقعی خبری از آنها نیست. برخلاف دی سی، کمیکهای مارول در شهرهای واقعی رخ میدهند که از جمله آنها میتوان به نیویورک (New York) و واشینگتون دی سی (Washington D.C.) اشاره کرد.
فیلم ها
آخرین موردی که در رابطه با تفاوتهای مارول یا دی سی میخواهیم به آن اشاره کنیم فیلمهای این کمیکهاست. در رابطه با اقتباسهای انجام شده در قالب فیلم میتوان گفت که کمیکهای مارول و دی سی از نظر تعداد این فیلمها به همدیگر نزدیک هستند؛ چه در رابطه با کارتونها و چه فیلمهای زنده. اما از آنجا که در حال حاضر در قرن بیست و یکم زندگی میکنیم، شاید بهتر باشد فیلمهای این دوره را بیشتر زیر ذرهبین قرار دهیم. به طور کلی میتوان گفت آثار مارول نسبت به دی سی رنگ و بوی طنز بیشتری دارند. اغلب اوقات فیلمهای مارول رویدادهای طنزآمیز بیشتری دارند؛ به خصوص در فیلمهای اخیر همانند اونجرز (Avengers) و محافظ کهکشان (Guardian of the Galaxy).
در سوی دیگر ماجرا میتوان گفت کمیکهای دی سی وقتی تبدیل به فیلم شدهاند، تاکنون رویکردشان جدیتر شده است و در آثار فیلم دی سی شاهد دنیاهای جدیتری نسبت به مارول هستیم. اگر بخواهیم مثالی بر این امر بیاوریم میتوانیم به سهگانه شوالیه تاریکی (The Dark Knight) به کارگردانی کریستوفر نولان اشاره کنیم؛ به ویژه خود فیلم Dark Knight که بتمن را درگیر یک جنگ روانی عجیب با جوکر میکند. جا دارد اشاره کنیم حتی در فیلمهای اخیر دی سی همانند Batman vs Superman Dawn of Justice نیز شاهد موضوعی جدی میان این دو قهرمان هستیم.
کمیکهای مارول و دی سی را برایتان معرفی کرده و شخصیتها و دنیاهای متفاوتی که این کمیکها ارائه میدهند را با همدیگر بررسی کردیم. واقعیت امر آن است که هر کدام از این کمیکها به نوبه خود تاثیر عمیقی در صنعت سرگرمی گذاشتهاند؛ تا جایی که در بسیاری از بازیها و فیلمهای کنونی ردپای آنها را به راحتی میتوان مشاهده کرد. امیدواریم مقالهمان در جهت آشنایی شما با دنیای جذاب کمیکهای مارول یا دی سی مفید واقع شده باشد.
نظر شما چیست؟ نظرات خود را میتوانید از طریق بخش کامنتهای سایت با ما در میان بگذارید.
🤢تور با تبرش سوپرمن نسف میکنه😏😏😏😏😏😏😏😏😏😏😏😏