بیتکوین ابتکاری نو و خلاقانه بود که به خلق صنعتی هیجانانگیز منجر شد. در این مطلب، به یکی از جذابترین سیستمهای طراحیشده بر پایه بیتکوین بهنام اتریوم میپردازیم.
بیش از 10 سال از اختراع بیتکوین بهدست فرد مرموزی بهنام ساتوشی ناکاموتو میگذرد. امروزه شاهد نفوذ گسترده این پدیده در زندگی مدرن هستیم. با افزایش کاربرد بیتکوین، سیستمهای مستقل و متفاوت متعددی برپایه تکنولوژی بلاکچین بهکاررفته در آن ارائه شد. یکی از این سیستمها، اتریوم نام دارد. Ethereum سیستمی عمومی و منبعباز (Open Source) است که با بهرهگیری از ارز دیجیتال مخصوص به خود، زمینهای گسترده برای خلق برنامههای جدید و هیجانانگیز ایجاد میکند. در این مقاله، سعی میکنیم این سیستم را تعریف و مکانیزمهای جذاب آن را بررسی کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- اتریوم چیست؟
- تاریخچه اتریوم
- تفاوت بیت کوین و اتریوم
- اتریوم چطور کار می کند؟
- مزایا و معایب اتریوم
- استخراج ارز دیجیتال اتریوم
- آینده اتریوم
اتریوم چیست؟
اتریوم سیستمی کاملا مستقل است. این بدین معنی است که این سیستم بههیچعنوان تحت کنترل فرد یا گروه یا حکومت واحد نبوده و برپایه سیستمهای گروهی از داوطلبان در سراسر جهان، به فعالیت خود ادامه میدهد. این ابداع را میتوان مشابه با کامپیوتری جهانی دانست که با تکیه بر تکنولوژی بلاکچین، محیطی کاملا امن و آزاد را دراختیار کاربران خود قرار میدهد. کاربران این پلتفرم در تراکنشهای مالی خود، از واحد پولی مجازی مخصوصی بهنام «اتر» استفاده میکنند. امکان استخراج این واحد پولی همچون بیتکوین وجود دارد. بهعبارتساده، کاربران اتریوم میتوانند با استفاده از آن، کدهایی برای کنترل جریان مالی خود بنویسند و برنامههایشان را در محیطی مستقل بهاشتراک بگذارند.
کارکردهای این پلتفرم بسیار فراتر از بیتکوین است. ازجمله این کارکردها، میتوان به ایجاد محیطی امن برای رأیگیریهای اساسی و مهم و ضبط اموال بهصورت دیجیتالی و دادوستد اشاره کرد. در این سیستم، واحد پولی دیگری بهنام «گاز» وجود دارد؛ واحدی که در تمامی مبادلات انجامگرفته در این پلتفرم حضور دارد و استخراجکنندهها در زنجیره بلاکچین قرار میدهند.
تاریخچه اتریوم
در اواخر سال 2013، جوانی روس بهنام ویتالیک بوترین ایده اتریوم را با هدف ساخت برنامههای مستقل ارائه داد. بوترین، برنامهنویس جوان و مستعد، معتقد بود بیتکوین برای توسعه کاربردهای خود به زبانهای برنامهنویسی نیاز دارد؛ بههمیندلیل، تصمیم گرفت ایده گسترش پلتفرمی جدید با پشتیبانی از زبانهای برنامهنویسی عمومیتر را ارائه دهد.
بوترین در جریان کنفرانسی در سال 2014، رسما اتریوم را رونمایی کرد و کار توسعه این پروژه از اوایل سال 2014 آغاز شد. در سال 2017، تعدادی از شرکتها و گروههای تحقیقاتی فعال در حوزه بلاکچین، اتحادیه سازمان اتریوم را تشکیل دادند. این اتحادیه درحالحاضر بیش از 150 عضو دارد که از مشهورترین آنها میتوان به مسترکارت و سیسکو و بانک ملی کانادا اشاره کرد.
در سال 2016، شرکت مستقلی برای انجام پروژهای توانست 150 میلیون دلار در این پلتفرم، ازطریق کمکهای مردمی جمعآوری کند. بااینحال، همهچیز مطابق با تصور آنها پیش نرفت و هکری ناشناس حدود یکسوم این پول را بهسرقت برد. این مسئله به تجدیدنظر بنیانگذاران اتریوم درباره امنیت آن و درنتیجه دوشاخهشدن بلاکچین این پلتفرم منجر شد.
تفاوت بیتکوین و اتریوم
اتریوم پلتفرمی جامع و گسترده و بسیار فراتر از واحد پولی دیجیتال است. همانطورکه ذکر شد، واحد پولی استفاده شده در این پلتفرم برای انجام تراکنشهای مالی اتر نام دارد و کاربران میتوانند این منبع را در شبکه Ethereum استخراج کنند. اتر تفاوتهای متعددی با بیتکوین دارد. نخستین تفاوت به زمان موردنیاز برای ایجاد بلاکهای جدید برمیگردد. سرعت بیشتر خلق بلاکهای جدید بهمعنای سرعت بیشتر تراکنشها و درنتیجه، افزایش تعداد آنها است. زمان موردنیاز برای ایجاد بلاکهای جدید در این پلتفرم بین 14 و 15 ثانیه و در بیتکوین حدود 10 دقیقه است.
تفاوت دیگر به نرخ استخراج این منابع مربوط میشود. اتر بهصورت مرتب و با نرخی ثابت و پایدار، دراختیار استخراجکنندهها قرار میگیرد. این در حالی است که نرخ استخراج بیتکوین در دورههای چهارساله نصف میشود. Ethereum برای کاهش برتری چیپهای مخصوص استخراج، از الگوریتمی بهنام Ethash استفاده میکند. تفاوت دیگر بین اتر و بینکوین به هزینه تراکنشهای انجامگرفته ازطریق آنها برمیگردد. اتر برای تعیین این هزینه بر معیارهایی چون پیچیدگی محاسبات و پهنای باند و حافظه موردنیاز تمرکز میکند. این در حالی است که بیتکوین برای تعیین این نرخ فقط اندازه تراکنش را در نظر میگیرد.
اتریوم چطور کار میکند؟
ماشین مجازی اتریوم نرمافزاری هوشمند است که اداره شبکه Ethereum را برعهده دارد. این نرمافزار کدهای نوشتهشده را در شبکهای گسترده از کامپیوترها اجرا میکند و به کاربران اجازه اجرا و ذخیره عملیات گوناگونی چون تراکنشهای مالی را میدهد. اتریوم برای تولیدکنندگان امکان خلق کاربردها و نوشتن برنامههای مختلف و خلاقانهای فراهم میکند. این کاربردها میتوانند شامل مواردی چون بازیها، سازمانها، قراردادهای مالی و بسیاری موارد دیگر شوند. این پلتفرم برپایه چهار اصل بنا شده است: سادگی، عمومیت، انعطافپذیری، سرعت و آزادیبیان. یکی دیگر از کاربردهای اتریوم، استفاده از آن برای عرضه واحدهای ارزی دیجیتال جدید است. کاربران برای این منظور، باید مقادیر مشخصی از واحد پولی خود را بفروشند و درادامه با تعویض آن با اتر، واحد خود را ثبت کنند. یکی از ارزشمندترین واحدهای ارزی دیجیتال دنیا، EOS، برپایه اتر بنا شده است.
مزایا و معایب اتریوم
اتریوم یکی از بهترین پلتفرمها برپایه بلاکچین است. این پلتفرم درمقایسهبا دیگر رقبای خود، مزایای فراوانی دارد. تراکنشهای انجامشده در اتریوم، کاملا برگشتناپذیر هستند و هیچ فرد سومی توانایی دخالت در تبادلات انجامشده را ندارد. این پلتفرم کاملا تخریبناپذیر و سانسورنشدنی است و شبکه مستقل آن، زمینه را برای انجام تبادلات حساس و امنیتی فراهم میکند. شاید بتوان بهترین ویژگی این ارز دیجیتال را فعالیت دائمی آن دانست. کاربران این پلتفرم میتوانند در هر ساعتی از شبانهروز، با اطمینان کامل فعالیتهای خود را در آن انجام دهند و ترسی از خرابی سرورهای آن نداشته باشند. ترکیب تکنیکهای بلاکچین و کریپتوگرافی بهکاررفته در اتریوم، امنیت تصورناپذیری در آن ایجاد کرده است. از طرفی نبود نقطه شکست مرکزی، از شبکه این پلتفرم درمقابل تهدیدهای امنیتی محافظت میکند.
البته این پلتفرم کاملا عاری از نقص نیست و ذات نرمافزاریاش آن را به میزان نامشخصی دربرابر تهدیدهای برنامهنویسی آسیبپذیر کرده است. همچنین، تمرکز فراوان آن بر امنیت و استقلال، به کاهش مقیاسپذیری این ارز دیجیتال منجر شده است؛ مسئلهای که یکی از برجستهترین اولویتهای توسعهدهندگان این سیستم در سالهای آینده خواهد بود.
استخراج ارز دیجیتال اتریوم (Ethereum Mining)
استخراج اتریوم از بسیاری جهات مشابه استخراج بیتکوین است. بزرگترین تفاوت بین این دو ذخیره اطلاعات آخرین وضعیت شبکه و فهرست تراکنشهای انجامشده بلاکچین در اتریوم است. Ethereum همچنین بهجای استفاده از سیستم درختی مرکل، از سیستم پاتریشیا بهعنوان بخشی از چرخه بلاکچین خود بهره میبرد. سیستم درختی پاتریشیا نوع بهبودیافته سیستم مرکل است و به اتریوم اجازهی ذخیره و تنظیم وضعیت بلاکچین را در هر بلاک میدهد. از دیگر ویژگیهای استراج ارز دیجیتال در این پلتفرم میتوان به زمان موردنیاز اندک برای ساخت بلاکهای جدید و استفاده از الگوریتم استخراج Ethash و پاداشهای سخاوتمندانه به کاربران اشاره کرد.
آینده اتریوم
اتریوم درکنار بیتکوین در مرکز دنیای ارز دیجیتال قرار دارد. توسعهدهندگان این پلتفرم دائما استانداردهای جدیدی مطرح میکنند و در آن بهکار میبندند. شاید بتوان بزرگترین ویژگی مثبت این ارز را جامعه خلاق و فعال برنامهنویسان و توسعهدهندگان آن دانست. از طرفی رهبری الهامبخش ویتالیک بوترین نوید آیندهای روشن را برای این پلتفرم میدهد.
اتریوم با افزودن مواردی چون تراکنشهای برنامهریزیشده، در قله حوزه بلاکچین قرار گرفته است. ازجمله تکنولوژیهای وعدهدادهشده این پلتفرم میتوان به کیف پولهای مجازی، بیمهنامه، خوراک داده مستقل، محاسبات ابری، شرطبندی بین کاربران و فروشگاههای بیشتر را نام برد.
اتریوم را میتوان یکی از مهمترین و محبوبترین پلتفرمها در صنعت بلاکچین و ارز دیجیتال دانست؛ محبوبیتی که بعید است به این زودیها از بین برود. آیا شما تابهحال از ارزهای دیجیتال استفاده کردهاید؟ تجربیاتتان را در قسمت نظرات با ما بهاشتراک بگذارید.