رن ژنگفی، مؤسس و رئیس شرکت هواوی از موفقترین تاجران و مدیران چینی است که توانسته Huawei را بهعنوان یکی از شرکتهای برجسته در حوزهی فناوری دنیا مطرح کند.
رن ژنگفی، تاجر و مهندس چینی، بیشتر بهعنوان صاحب شرکت هواوی، بزرگترین تولیدکننده تجهیزات مخابراتی و گوشیهای همراه، شناخته شده است. هواوی با رهبری او در یکچهارم اول سال 2019 موفق شد با از پیش روی برداشتن اپل، پس از سامسونگ نام خود را به عنوان دومین تولیدکننده گوشی هوشمند در جهان مطرح کند.
امروزه هواوی یکی از برجستهترین و بزرگترین برندهای جهان در حوزه فناوری و زیرشاخههای مختلف آن به حساب میآید. تا سپتامبر سال 2018 بیش از 188 هزار نفر در این شرکت مشغول به کار بودند. هواوی درحالحاضر محصولات خود را در 170 کشور مختلف در سطح جهان عرضه میکند. این غول چینی دنیای فناوری تمامی موفقیتهای خود را مدیون مدیرعامل و مؤسس خود، رن ژنگفی است. او توانسته Huawei را در 30 سال از برندی محلی و کوچک به یکی از معروفترین و ارزشمندترین شرکتهای جهان تبدیل کند.
بااینهمه، ژنگفی برخلاف مدیرانی مثل جف بیزوس و مارک زاکربرگ و بیل گیتس آنقدرها تیتر اخبار و خبرگزاریها نیست و کمتر شناخته شده است. در این مقاله، بیوگرافی رن ژنگفی را باهم مرور میکنیم و نگاهی میاندازیم به زندگی و موفقیتهای شغلی او بهعنوان صاحب شرکت هواوی.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- سالهای اول زندگی رن ژنگفی، رئیس شرکت هواوی
- زندگی شخصی رن ژنگفی، صاحب شرکت هواوی
- تأسیس هواوی و تحریمهای دولت آمریکا
سالهای اول زندگی رن ژنگفی، رئیس شرکت هواوی
رن در 25 اکتبر 1944 در یکی از فقیرترین و محرومترین استانهای چین، یعنی گوئیژو، بهدنیا آمد. پدر او، رن موشنگ، پس از اشغال بخشهای شمالی چین بهدست سربازان ژاپنی، به جنوب مهاجرت کرد و در یکی از کارخانههای نظامی دولت کومینتانگ بهعنوان حسابدار مشغول به کار شد. در سال 1949، وی بهعنوان مدیر مدرسه دویون انتخاب شد و در آنجا با مادر رن آشنا شد که یکی از معلمهای مدرسه بود. آنها هفت فرزند دارند و رن دومین فرزند ارشد خانواده است.
نام | تاریخ تولد | تحصیلات | محل تولد | محل زندگی | سالهای فعالیت | ثروت خالص |
---|---|---|---|---|---|---|
رن ژنگفی | 25 اکتبر 1944 (3 آبان 1323)، 75 سال | مهندسی ساخت، دانشگاه چانگکینگ | گوئیژو، چین | شنژن، چین | 1988 (1368) تابهامروز | 1.4 میلیارد دلار (دسامبر 2019) |
او در یکی از مصاحبههای خود به فقر شدید خانوادهاش اشاره کرده و گفته بود خانواده آنها درمقایسهبا دیگر خانوادهها، خانوادهای ثروتمند بهحساب میآمد؛ زیرا آنها برای پختن غذا نمک داشتند؛ درحالیکه دیگران توانایی خرید نمک را هم نداشتند. او میگوید تنها داراییاش در سالهای ابتدایی زندگی، مدرک تحصیلی و نمراتش بودند.
رن ژنگفی پس از پایان دوران تحصیل خود در مدرسه، در سال 1963 برای ادامه تحصیل به دانشگاه چانگکینگ رفت. در آنجا، او در رشته مهندسی ساخت فارغالتحصیل شد و پیش از پیوستن به ارتش چین، مدتی بهعنوان مهندس عمران مشغول به کار بود. با اینکه در ارتش خدمت میکرد، وی درجه نظامی نداشت. علاوهبراین، در آن زمان بهدلیل موقعیت اجتماعی پدرومادرش و ارتباطات آنها با حزب کومینتانگ اجازه نداشت به حزب کمونیست بپیوندد. او پس از پیوستن به ارتش چین، بهدلیل تجربیاتش درزمینه مهندسی، مسئول ساخت کارخانه تولید الیاف مصنوعی در شمالشرقی این کشور شد.
مدتی بعد، ارتش چین بهطورکامل واحد مهندسی خود را تعطیل و ژنگفی نیز ارتش را ترک کرد و در واحد لجستیک شرکت نفتی شنژن استخدام شد. با اینکه وی علاقهای به این کار نداشت، چند سالی در این سمت مشغول بود تا اینکه درنهایت از این سمت کنار رفت و شرکت کوچک خودش بهنام «هواوی» را تأسیس کرد.
زندگی شخصی رن ژنگفی، صاحب شرکت هواوی
همسر اول ژنگفی، منگ جون بود. او از ازدواج اول خود صاحب یک دختر و یک پسر است. فرزند دختر او منگ وانژو که با نام سابرینا وانژو نیز شناخته شده است، دسامبر 2018 بهدلیل نقض تحریمهای ایران در کانادا بازداشت شد. رن پس از 20 سال زندگی مشترک، از همسر اول خود جدا شد و با یائو لینگ ازدواج کرد. او از این ازدواج صاحب یک فرزند دختر بهنام آنابل یائو است.
آنابل رقصنده باله است و هماکنون در دانشگاه هاروارد در رشته علوم کامپیوتر تحصیل میکند. بااینحال بر اساس شایعات، دومین ازدواج ژنگفی نیز دوام نداشته و او برای سومینبار ازدواج کرده است. گفته میشود همسر سوم او سو وی، منشی سابقش است. البته خود ژنگفی تابهامروز خبر ازدواج سومش را تکذیب کرده و همچنان از یائو لینگ بهعنوان همسر خود یاد میکند.
تأسیس هواوی و تحریمهای دولت آمریکا
رن در سال 1987 شرکت هواوی را با 21 هزار یوآن (5 هزار دلار) تأسیس کرد. هواوی در ابتدا تجهیزات ارتباطی میفروخت و خدماتی مثل نصب و تعمیر این تجهیزات را نیز به مشتریان ارائه میکرد. بااینهمه، ژنگفی از روز اول میخواست این تهجیزات را خود هواوی تولید کند و بفروشد. او پس از گذشت چندین دهه از فعالیت خود بهعنوان رئیس شرکت Huawei، اکنون توانسته به این هدف دست پیدا و هواوی را به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان جهان تبدیل کند. او برای آنکه بتواند وارد بازار جهانی شود و به مردم چین نشان دهد موفقیتهای هواوی با فساد و رشوه بهدست نیامده، چندین ماه پشتسرهم در خارج از چین زندگی میکرد و ارتباط چندانی هم با خانوادهاش نداشت.
در زمان شروع به کار هواوی، چین ازنظر فناوری و تجهیزات ارتباطی فاصله زیادی با کشورهای غربی داشت. رن برای ازمیانبردن این فاصله تصمیم گرفت با همکاری محققان این کشور ازطریق مهندسی معکوس قطعات و فناوریهای تولیدی شرکتهای مطرح غربی را بومی سازی کند. در آن زمان، تمامی تجهیزات ارتباطی استفادهشده در چین از خارج وارد کشور میشد و او امیدوار بود از این طریق، شرکت داخلی تأسیس کند تا بتواند در وهله اول، با شرکتهای خارجی رقابت و درنهایت، آنها را جایگزین کند. هواوی در سالهای ابتدایی سوییچهای تلفن را از هنگکنگ وارد میکرد و در چین میفروخت.
البته آنها فقط مشغول خریدوفروش سوییچ نبودند و در همان زمان کار مهندسی معکوس روی این سوییچها را نیز شروع و هزینه زیادی نیز صرف واحد تحقیقوتوسعه خود میکردند تا بتوانند در تولید این قطعات خودکفا شوند. تا سال 1990، 600 نفر در بخش تحقیقوتوسعه هواوی فعالیت میکردند. تلاشهای آنها سبب شد این شرکت بتواند همان سال، سوییچهای ساخت خود را به شرکتهای کوچک و هتلها بفروشد.
هواوی با بهبود و توسعه سوییچهای خود، تا سال 1993 توانسته بود بهترین و قدرتمندترین سوییچهای موجود در چین را تولید کند. این شرکت توانست با بهکارگیری سوییچهای تولیدی خود در شهرهای کوچک و مناطق روستایی، کمکم سهم خود از بازار چین را بیشتروبیشتر کند و بهعنوان یکی از برندهای مطرح این کشور مطرح شود؛ اما یکی از مهمترین پروژههایی که به رشد و توسعه این شرکت کمک کرد، امضای قرارداد با ارتش چین برای ساخت اولین شبکه ارتباطی ملی بود.
ژنگفی در سال 1994 با جیانگ ژیمین، دبیرکل وقت حزب کمونیست چین، مذاکره کرد و موفق شد او را به امضای این قرارداد متقاعد کند. او در این جلسه به دبیرکل گفته بود:
تجهیزات مربوط به سوییچ شبکه مسئلهای است که تأثیر زیادی بر امنیت ملی کشور میگذارد. اگر کشوری نتواند سوییچهای خود را تولید کند، مثل این است که هیچ ارتشی برای دفاع از خود ندارد.
گفته میشود جیانگ نیز با این صحبتهایش موافق بوده و بههمیندلیل قرارداد را امضا کرده است.
البته سوابق کاری گذشته رن ژنگفی نیز در موفقیتهایش در چین بیتأثیر نبودند. شرکت او بهلطف ارتباطات ژنگفی توانسته قراردادهای زیادی با دولت چین برای ساخت مراکز داده و توسعه شبکه 4G این کشور منعقد کند. علاوهبراین، شرکت او از دهه 1990 با ساخت شبکههای ارتباطی در کشورهای آفریقایی نقش مهمی در بهبود و برقراری روابط مختلف سیاسی و اقتصادی دولت چین با این کشورها ایفا کرده است.
روابط حسنه او با دولت چین را میتوان بهنوعی دلیل تحریمهای آمریکا علیه شرکتش دانست. برای مثال، دولت آمریکا میگوید دولت چین ازطریق تجهیزات مخابراتی هواوی خواهد توانست از شهروندان این کشور جاسوسی کند؛ بههمیندلیل در سال 2012، شرکتهای آمریکایی از خرید تجهزات هواوی منع شدند. درادامه، دونالد ترامپ نیز با صدور فرمانی استفاده از هرگونه ابزار و تهجیزات ساخت این شرکت را در تجهیزات مخابراتی آمریکا ممنوع کرد. بااینهمه، دولت آمریکا هنوز هیچ مدرک مستندی ارائه نکرده که صحت این ادعا را تایید کند.
علاوهبراین، پس از بازداشت دختر ژنگفی بهدلیل نقض تحریمهای ایران، آمریکا شرکت Huawei را تحریم و از بازار این کشور خارج کرد؛ ازاینرو، تمامی شرکتهای آمریکایی ازجمله گوگل روابط خود با این شرکت را قطع کردند. با قطع روابط با گوگل، دیگر هواوی نتوانست بهروزرسانیهای سیستم عامل اندروید را برای گوشیهای خود دریافت کند. اینتل، برادکام، کوالکام، مایکروسافت و وسترن دیجیتال، تأمینکننده قطعات گوشیهای این شرکت، از دیگر شرکتهایی بودند که با هواوی قطع رابطه کردند. البته تنها شرکتهای آمریکایی نبودند که هواوی را تحریم کردند و دراینمیان، آرم هولدینگز، یکی از شرکتهای ژاپنی مستقر در بریتانیا، درکنار شرکت مخابراتی سافتبانک ژاپن و تایوانموبایل و چانگهوا تلکام در تایوان از دیگر شرکتهایی بودند که با هواوی قطع رابطه کردند.
ژنگفی در پاسخ به این اقدامات و اتفاقات مدعی شد سیاستمداران آمریکایی قدرت هواوی را دستکم گرفتند. او گفت:
زمانیکه از فناوری 5G سخن بهمیان میآید، شرکتهای دیگر دوسه سال با هواوی فاصله دارند. ما خودمان و خانوادهمان را برای رسیدن به ارزشها و ایدئالهایمان قربانی کردیم تا بالاتر از هر شرکت دیگری در جهان قرار بگیریم. دیر یا زود آمریکاییها با ما مقابله میکنند.
بااینحال بهنظر میرسد بهزودی و پس از آنکه ترامپ و شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، در حاشیه اجلاس 2019 سران گروه 20 توافق کردند مذاکرات بر سر تعرفهها را ادامه دهند، شرایط برای Huawei به حالت عادی بازگردد. ماه گذشته، وزیر بازرگانی ایالات متحده آمریکا، ویلبر راس، در مصاحبه با بلومبرگ اعلام کرده بود پس از پایان مرحله اول مذاکرات میان دو کشور، شرکتهای آمریکایی میتوانند همکاریهای خود با هواوی را از سر بگیرند.
رن ژنگفی در سالهای ریاستش در شرکت هواوی توانسته این شرکت را بهخوبی هدایت و رهبری کند. شاید بزرگترین بحرانی که او در طول دوران مدیریتش با آن مواجه شده، تحریمهای اعمالشده آمریکا باشد که با توافق میان آمریکا و چین، احتمالا بهزودی برطرف خواهد شد. این شرکت دسامبر سال گذشته اعلام کرد با وجود تحریمهای آمریکا، به سود سالانه 108.5 میلیارد دلار دست یافته که درمقایسهبا سال قبل افزایش 21 درصدی را نشان میدهد. البته باتوجهبه سن او، بهنظر میآید بهزودی باید شاهد جدایی وی از فرزندش، یعنی شرکت هواوی باشیم؛ اما بدون شک اگر بهخاطر او نبود، هواوی هرگز نمیتوانست به جایگاهی کنونیاش در دنیای فناوری دست پیدا کند.