همواره هنگام رفتن به سینما توصیه می شود که تلفن های همراه خود را خاموش کرده و به هیچ وجه هنگام نمایش فیلم از آن ها استفاده نکنیم زیرا برای دیگران هنگام دیدن فیلم مزاحمت ایجاد می کند. اما سال گذشته فیلمی به نام «تغییر دیرهنگام» ساخته شد که نه تنها استفاده از تلفن همراه هنگام دیدن آن در سینما اشکالی ندارد، بلکه ضروری هم هست.
«تغییر دیرهنگام» یا Late Shift یک فیلم سینمایی دو ساعت و ده دقیقه ای است که در سال 2016 ساخته شد و نخستین بار در کشور روسیه بر پرده ی سینما رفت. این فیلم تجربه ی جدیدی در زمینه ی فناوری های تعاملی است. مخاطبان حاضر در سینما برای دنبال کردن داستان فیلم باید از تلفن های همراه خود استفاده کنند.
«تغییر دیرهنگام» اکشن و هیجانی است و اجرای آن کاملا متکی به مشارکت بیننده است و روند آن با توجه به تعامل افراد حاضر در سینما پیش میرود. برای مشارکت بیننده در روند فیلم از یک اپلیکیشن مخصوص استفاده شده است. در حین نمایش فیلم، آپشن هایی روی تلفن هوشمند بیننده ظاهر می شود که فرد با انتخاب آن ها می تواند به سلیقه ی خود یک مکالمه ی مشخص را دنبال کند یا دنباله ی یک صحنه ی اکشن را ببیند.
قطعا بینندگان انتخاب های متفاوتی دارند، به همین خاطر مسیر فیلم بر مبنای اکثریت انتخاب ها تعیین می شود. یعنی هر گزینه ای که بیشتری تعداد کاربران به آن رای داده باشند نمایش داده می شود. اگر هیچ یک از بینندگان در این برنامه شرکت نکنند یا انتخاب های آنان به کندی صورت گیرد، فیلم در مسیر خط داستانی یا همان «برش کارگردان» (director’s cut) پیش خواهد رفت.
در داستان فیلم، شخصیت اصلی با گذشت زمان رفته رفته بیشتر درگیر ماجرا می شود. جالب است بدانید که فیلم «تغییر دیرهنگام» 7 پایان متفاوت داشته و 100 مسیر مختلف برای رسیدن به این پایان ها در آن وجود دارد که تنها یکی از آن ها بر اساس انتخاب بینندگان نمایش داده می شود.
«تغییر دیرهنگام» یک تجربه ی متفاوت است. هر چند بار که به سینما بروید و آن را تماشا کنید، فیلم باز هم برایتان تازگی دارد. این نخستین فیلم تعاملی نیست که تا کنون ساخته شده است. فیلم های تعاملی فرم های گوناگونی دارند اما تاکنون هیچ فیلمی در این سطح و به این گستردگی تجربه ی مشارکت را برای مخاطب به ارمغان نیاورده است. مدل مشارکت در «تغییر دیرهنگام» برای کسانی که بازی ویدئویی انجام داده اند آشنا است.
ایلای متر (Eli Mattar) تولید کننده ی «تغییر دیرهنگام»، این فیلم را ترکیبی از سینما و گیم می داند و عقیده دارد که در «تغییر دیرهنگام» عنصر بازی ویدئویی با تار و پود فیلم درآمیخته شده است.
