کورتانا (Cortana) را می شناسید؟ گیمرها او را می شناسند. کورتانا یک خانم مجازی است که برای شخصیت دادن به هوش مصنوعی خلق شده است. او به جای هوش مصنوعی دستگاه با کاربر صحبت می کند، پرسش های کاربر را پاسخ می دهد و کارهایی را که از او خواسته شود به خوبی انجام خواهد داد.
این خانم اولین بار در بازی Halo ظاهر شد و به خوبی توانست پاسخگوی نیاز کاربران باشد. همین مساله باعث شد در نسخه های بعدی Halo هم از آن استفاده شود. وظیفه ی خانم کورتانا راهنمایی کردن بازیکن در ماموریت ها است. اولین صدای به کار رفته برای این شخصیت مجازی متعلق به جن تیلور است.
کورتانا به دلیل موفقیت بسیار و ارتباط برقرار کردن بازیکنان با او بعدها از دنیای گیم به دنیای فناوری و نرم افزار وارد شد. بزرگ ترین شرکتی که از این کاراکتر هوش مصنوعی استفاده می کند مایکروسافت است. مایکروسافت نخستین بار از خانم کورتانا در ویندوز فون 8.1 استفاده کرد. البته پروژه ی ویندوز فون اصلا موفق نبود اما این هیچ ربطی به خانم کورتانا نداشت.
از این هوش مصنوعی بعدها در Xbox one استفاده شد و در ساخت دستیارهای مجازی مانند سیری و بیکسبی نقش مهمی داشت.
زمانی که کمپانی گوگل از اپلیکیشن الو (Allo) رونمایی کرد، یکی از ویژگی های آن بلافاصله توجه همه را به خود جلب کرد. قابلیتی که در هیچ اپ مشابهی وجود نداشت: قابلیت Google Assistant. این دستیار مجازی در همه جا و همه وقت مفید است. در اپلیکیشن چت گوگل کاربر می تواند هر زمان که بخواهد با هوش مصنوعی چت کند. همچنین می تواند هنگام گفتگو با دیگران دستیار مجازی را فرابخواند و از آن بخواهد که وظایفی مانند جستجو، رزرو، فراهم کردن مقدمات مراسم و غیره را انجام دهد.
بر کسی پوشیده نیست که ویندوز 10 مایکروسافت روی دستگاه های موبایل چندان خوب کار نمی کند. همین مساله باعث شده این غول فناوری قدری از تمرکز روی سیستم عامل فاصله بگیرد. مایکروسافت سخت در تلاش است تا سرویس های خود را وارد سیستم های رایج مانند اندروید و iOS کند.
مایکروسافت کورتانا را کاملا متعلق به خود کرده است. این هوش مصنوعی تحت مالکیت مایکروسافت هم اکنون روی پلتفرم اندروید در دسترس کاربران قرار دارد. با این حال، به نظر می رسد قرار است به کمک فرآیندی یکپارچه سازی شده و درون برنامه ای (به زبان خودمانی اضافه کردن ابزار به اپ) کورتانا در سطح وسیع با کاربران ارتباط برقرار کند.
حالا مایکروسافت می خواهد خانم کورتانا را وارد اسکایپ کند. در واقع قرار است این دو با هم یکپارچه سازی شوند. هوش مصنوعی آنقدر فناوری بزرگی است که تمام یک نرم افزار را تحت شعاع قرار می دهد.
هنگامی که نسخه ی جدید اسکایپ همراه خانم کورتانا عرضه شود، او در هنگام مکالمات شما خود به خود می فهمد درباره ی چه موضوعی صحبت می کنید و به شما پیشنهادات مفید می دهد. علاوه براین کورتانا می تواند فیلم جستجو کند، برنامه های شخصی را در روزهای مشخص روی تقویم زمانبندی کند، برنامه ی سفر بچیند، رستوران رزرو کند و کاربردهای فراوان دیگری که وقتی پای هوش مصنوعی در میان است حد و مرز ندارند.
اگر برایتان این پرسش به وجود آمده که آیا در نسخه ی آتی اسکایپ امکان چت کردن با خود کورتانا وجود دارد یا خیر پاسخ مثبت است. تیم های مایکروسافت در حال حاضر سرگرم کار کردن روی هوش مصنوعی کورتانا هستند. حاصل کار آنان نسخه های iOS و اندرویدی است که به زودی عرضه خواهد شد. این عرضه از ایالات متحده آغاز می شود و به تدریج با آپدیت شدن گسترش می یابد. به همین خاطر نمی توان مدت زمانی که طول می کشد تا همه ی مردم به آن دسترسی داشته باشند را به درستی تخمین زد.