فناوری تشخیص چهره چیست؟ کامپیوترها و گوشیهای هوشمند چگونه از فناوری قفل تشخیص چهره برای شناسایی کاربران استفاده میکنند؟ در این مقاله به بررسی این موضوع میپردازیم.
کامپیوترها و گوشیهای هوشمند امروزی از فناوری و نرمافزار اسکن چهره برای شناسایی کاربر استفاده میکنند و این کار با استفاده از ویژگیهای چهره و مقایسه اطلاعات با پایگاه داده مخصوص چهرهها صورت میگیرد. فناوری تشخیص چهره به صورت روزافزون در حال تبدیل شدن به ایمنترین و قابل اطمینانترین ابزار برای تایید هویت کاربر است و حتی تیلور سویفت در یکی از کنسرتهای خود از فناوری تشخیص چهره استفاده کرد. اما واقعا تشخیص چهره چیست و چگونه کار میکند؟ در این مقاله پلازا با ما همراه شوید تا این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- فناوری تشخیص چهره چگونه کار میکند؟
- کاربردهای فناوری تشخیص چهره
- محدودیتهای تشخیص چهره
- استفاده از قفل تشخیص چهره در گوشی هوشمند و اپلیکیشنهای همراه
فناوری تشخیص چهره چگونه کار می کند؟
سیستمهای فناوری تشخیص چهره دارای نوعی راهکارها و فناوریها برای اسکن چهره هستند که شامل تصویربرداری حرارتی، فاصله نقشهبرداری بین ویژگیهای مهم چهره و آنالیز بافت سطحی پوست میشود. فناوری تشخیص چهره از جمله تکنولوژیهای تشخیص چهره بیومتریک یا اندازهگیری دادههای بیولوژیکی محسوب میشود. از جمله مثالهای دیگر حوزه فناوریهای قفل بیومتریکی میتوان به اسکن اثر انگشت و سیستمهای اسکن عنبیه و چشم اشاره کرد.
کاربردهای فناوری تشخیص چهره
نرمافزار تشخیص چهره دارای کاربردهای گوناگونی است، اما مرسومترین کاربرد آن برای اهداف امنیتی و مراجع قضایی است. فرودگاهها از نرمافزار تشخیص چهره برای جستجوی چهره افراد تبهکار و همین طور مقایسه تصاویر گذرنامه با چهره افراد برای تایید هویت استفاده میکنند.
ماموران بخشهای قضایی از نرمافزارهای تشخیص چهره برای شناسایی و دستگیری افرادی استفاده میکنند که دست به جرم و جنایت میزنند. ایالتهای مختلفی در آمریکا از نرمافزارهای تشخیص چهره برای جلوگیری استفاده افراد از کارتهای شناسایی و گواهینامههای جعلی استفاده میکنند. افراد در آمریکا از این کارتها برای تغییر نتایج انتخابات و دیگر اهداف استفاده میکنند.
محدودیت های تشخیص چهره
در حالی که برنامههای تشخیص چهره میتوانند معیارها و اسکنهای مختلف را برای شناسایی و تشخیص چهره مورد استفاده قرار دهند، اما محدودیتهایی نیز دارند. از آن جمله این محدودیتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تصاویری با رزولوشن ضعیف و محیطهایی با میزان نور کم میتوانند دقت نتایج اسکن چهره را کاهش دهند.
- زاویههای مختلف و حالات چهره مختلف حتی یک لبخند ساده میتواند چالشهایی را برای سیستمهای تشخیص چهره به وجود آورند.
- تشخیص چهره بیومتریک در صورتی که شخص مواردی همچون عینک، کلاه، شال گردن و یا مدل مختلفی از مو را داشته باشد و یا به صورتی باشد که بخشی از صورت را بپوشاند، ممکن است با کاهش کیفیت روبرو شوند. آرایش غلیظ صورت و همچنین ریش گذاشتن نیز میتواند باعث ایجاد مشکل در شناسایی برای برنامههای تشخیص چهره شوند.
- اسکن چهره ضرورتا به یک پروفایل متصل نمیشود و این بدان معناست که اگر تصویری از چهره فرد در پایگاه داده وجود نداشته باشد، اسکن کردن چهره وی بیفایده است. بدون انطباق یافتن، هویت فردی که چهرهاش اسکن میشود، همچون یک راز باقی میماند.
نگرانیهایی که در رابطه با حریم شخصی و امنیت به وجود آمده نیز میتواند باعث ایجاد محدودیتهایی برای سیستمهای تشخیص چهره شود. برای مثال، اسکن کردن و یا جمعآوری دادههای تشخیص چهره بدون اطلاع شخص و همچنین رضایت وی بر خلاف قوانین حریم شخصی است.
فناوریهای تشخیص چهره همچنین برای اهداف نامناسب نیز میتوانند به کار روند. برای مثال، دادههای تشخیص چهره که به صورت مثبت با تصاویر آنلاین و یا حسابهای کاربری شبکههای اجتماعی مطابقت دارند میتوانند باعث شوند تا سارقین هویت، اطلاعاتی کافی را برای سرقت هویت شخص به دست آورند.
استفاده از قفل تشخیص چهره در گوشی هوشمند و اپلیکیشنهای همراه
تشخیص چهره حوزهای با کاربری روزافزون در زندگی روزمره ما به شمار میرود و از فناوری تشخیص چهره در گوشی هوشمند و همچنین اپلیکیشنهای همراه استفادههای زیادی میشود. در میان اپلیکیشنهای امروزی، سیستم تشخیص چهره فیسبوک که دیپ فیس (DeepFace) نام دارد، میتواند به شناسایی چهره افراد در تصاویر دیجیتال با دقت نزدیک به 97 درصد بپردازد.
اپل همچنین نوعی قابلیت تشخیص چهره در گوشی به نام فیس آیدی را به گوشیهای آیفون 10 اضافه کرده که تشخیص چهره آیفون یکی از معتبرترین این فناوریها به شمار میرود. فناوری تشخیص چهره آیفون که فیس آیدی نام دارد، قرار است جای فناوری اسکن اثر انگشت آیفون یا همان تاچ آیدی (Touch ID) را بگیرد. این فناوری اطلاعات ریاضی از اسکن چهره شما را در یک فضای ایمن در درون گوشی ذخیره میکند. این اطلاعات در سرورهای اپل کپی و یا ذخیره نمیشوند.
فیس آیدی از نوعی تشخیص عمقی استفاده میکند و دارای سنسورهای مادون قرمز است و بدین ترتیب، دوربین آیفون در واقع به جای تصویر یا مدلی سهبعدی، یک تصویر واقعی از چهره شما را اسکن میکند. در این سیستم همچنین لازم است که چشمان شما باز باشند و همین مسئله باعث میشود در شرایطی که خواب و یا بیهوش هستید، کسی نتواند با استفاده از چهره قفل گوشی شما را باز کند.
اپل هشدار داده که برادران دوقلو که شباهت بسیار زیادی به فرد دارند قادر هستند تا قفل گوشی وی را باز کنند. حتی بدون داشتن برادر دوقلو هم این امکان وجود دارد که یک فرد غریبه از میان یک میلیون نفر، ویژگیهای ریاضی کاملا مشابه با شما را داشته باشد. کودکان زیر 13 سال چندان گزینههای مناسبی برای استفاده از این فناوری نیستند، چرا که چهره آنها به صورت مداوم در حال رشد و تغییر کردن است.
کاربران اندروید و لپتاپ نیز این قابلیت را دارند تا با دانلود کردن اپلیکیشنهای مختلف، قابلیتهای تشخیص چهره اندروید را به گوشی خود اضافه کنند. اما هیچ یک از این سیستمهای تشخیص چهره اندروید همچون فیس آیدی معتبر نیستند. گزینههای مختلف برای تشخیص چهره اندروید شامل مواردی همچون True Key طراحی شده توسط مکافی و Face Lock Screen میشود. هرقدر که فناوریهای تشخیص چهره پیشرفت میکنند، باید انتظار داشته باشیم که گوشیهای بیشتری به قابلیتهای تشخیص چهره داخلی مجهز شوند؛ چه این فناوری میخواهد به صورت تشخیص چهره اندروید باشد و یا تشخیص چهره آیفون در گوشیهای اپل.