کیفیت تصاویر دوربین سونی اکسپریا 1
تصاویری که با دوربین اصلی گوشی ثبت میشوند در نمای تمام صفحه بسیار عالی هستند. رنگها عمق دلپذیری دارند، نوردهی دقیق و صحیح است و کنتراست نیز مناسب است. وقتی به نمای 1:1 زوم میکنیم جزییات زیادی نمایان میشوند، گرچه نویز تصویر نیز به همان اندازه بیشتر میشود. ظاهرا الگوریتمهایی که وظیفه کاهش نویز تصاویر بر عهده آنهاست به منظور حفظ جزییات بیشتر، اجازه میدهند نویز تصویر اندکی از حد قابل قبول فراتر رود. در گالری زیر تصاویری را مشاهده میکنید که با دوربین اصلی گوشی گرفته شدهاند.
دامنه دینامیک خوب است اما فاصله زیادی با برخی دیگر از پرچمداران تست شده دارد. در صورت نیاز و برای بهبود دامنه دینامیک باید به حالت دستی دوربین بروید و HDR را فعال کنید. Auto Mode دارای حالت نور پس زمینه است اما این حالت همیشه و در هر زمان که نیاز باشد فعال نمیشود. این موضوع که شما باید به حالت Manual بروید و HDR را به طور دستی فعال کنید یک نقطه ضعف بزرگ گوشیهای سونی به حساب میآید، به خصوص که در تمامی گوشیهای رقیب میتوان HDR را به گونهای تنظیم کرد که در همه حال روشن باشد. علاوه بر این زمانی هم که HDR را به صورت دستی فعال میکنید، دیگر نمیتوانید از قابلیت تشخیص چشم (EyeAF) استفاده کنید. همچنین در حالت حرفهای (Pro Mode) هیچ دکمهای برای سوییچ میان دوربینها وجود ندارد و تنها راهی که میتوان از طریق آن به دوربین تله سوییچ کرد زوم کردن با استفاده از انگشتان دست است. این شرایط زمانی بدتر میشود که در مییابید در حالت عکاسی حرفهای به هیچ زور و ضربی نمیتوانید به دوربین اولترا واید دسترسی پیدا کنید.
اگر تمامی این محدودیتهای عجیب و غریب را کنار بگذاریم، HDR در حفظ جزییات سایه روشنها عملکرد خیلی خوبی دارد. این افکت در سایهها تاثیر چندانی نداشته و به نظر نمیرسد کار خاصی انجام دهد.
تصاویر دوربین تله فوتو هم به خوبی دوربین اصلی هستند. این دوربین دارای لنز f/2.4 است و به همین دلیل تصاویر را اندکی تاریکتر ثبت میکند، اما دامنه دینامیک بسیار عالی بوده و لرزش گیر اپتیکال هم کمک زیادی به ثبت تصاویر با کیفیت میکند. جزییات تصویر زیاد بوده، وضوح تصاویر بالا و رنگها هم زیبا و دلنشین هستند. تنها نکته منفی که در این قسمت پیدا میشود، عملکرد نه چندان خوب قابلیت زوم خودکار در لنز تله فوتو در مقایسه با سایر گوشیهای هم رده است. این قابلیت به خصوص زمانی که ویژگی تشخیص چهره را فعال کنید به مشکل بر میخورد.
در انتها نوبت به دوربین اولترا واید میرسد که این لنز هم قادر است تصاویر بسیار خوبی ثبت کند. در تنظیمات این دوربین امکانی برای اصلاح تصویر در صورت بروز اعوجاج وجود دارد. استفاده از این امکان به قیمت از دست رفتن جزییات تمام میشود اما نتیجه نهایی راضی کننده است چون به طور پیش فرض اعوجاج هندسی لنز اولترا واید بیش از حد زیاد است. در تمامی تصاویر زیر قابلیت اصلاح تصویر روشن است و واقعا کیفیت این تصاویر خوب هستند. در این تصاویر دامنه دینامیک به اندازه کافی بوده، کنتراست فوق العاده است و رنگها نیز شاداب و سرزنده هستند.
از آنجایی که سونی اکسپریا 1 در اروپا ابتدا در شهر ونیز ایتالیا عرضه شد، تصاویر ثبت شده با هر 3 دوربین هم در این شهر گرفته شدهاند. متاسفانه هوا در بیشتر مواقع ابری و بارانی است اما حتی در این شرایط سخت هم اکسپریا 1 توانسته تصاویر زیبایی ثبت کند. تصاویر زیر به ترتیب از راست به چپ با لنز نرمال، تله فوتو و اولترا واید گرفته شده است.
در نتیجه اکسپریا 1 احتمالا اولین گوشی سونی است که در محیطهای تاریک تصاویر خیره کنندهای ثبت میکند. آن هم در حالی که هیچ نیازی به سه پایه یا فعال کرد حالت شب نخواهید داشت. این تصاویر جزییات زیاد و نویز اندکی دارند و رنگها را هم به خوبی حفظ کردهاند. علاوه بر این اکثر سایه روشنها نیز به تصویر کشیده شدهاند و نوردهی هم در بیشتر مواقع یکسان است.
در شب نمیتوان از لنز تله فوتو استفاده کرد. اگر به حالت زوم 2 برابر بروید تصاویر توسط دوربین اصلی و با زوم دیجیتال گرفته و سپس برش داده میشوند که تصمیم درستی است.
اما لنز اولترا واید قابل استفاده است و برخلاف انتظار، عکسهای بسیار خوب با جزییات قابل قبول و نویز کمی را میتوان با این لنز گرفت. البته این تصاویر قابل مقایسه با تصاویری که با دوربین اصلی گرفته شدهاند نیستند ولی آنقدرها هم افتضاح نبودند.
تصاویر پرتره
اکسپریا 1 قادر است تصاویر پرتره بسیار خوبی را ثبت کند. محو شدن قسمت پشتی سوژه ظاهر طبیعی دارد و مصنوعی به نظر نمیرسد. همچنین تشخیص و جداسازی سوژه هم در حد خوبی است اما بدون ایراد نیست. در برخی تصاویر و بر روی چهره افراد اندکی اختلالات تصویر یا Artifacts که بیشتر در نقاشیهای رنگ روغن آنها را میبینیم را مشاهده میکنیم، اما باز هم حالت پرتره وظیفه خودش را به خوبی انجام میدهد و کار با آن هم لذت بخش است.
متاسفانه وقتی چندین تصویر پرتره را پشت سر هم بگیرید به نظر میآید فرایند پردازش عکسها گوشی را دچار مشکل کرده و برنامه دوربین برای چندین ثانیه هنگ میکند. در این وضعیت دیگر نمیتوانید عکسهای جدیدی بگیرید.
تصاویر سلفی
اکسپریا 1 از یک دوربین سلفی 8 مگاپیکسلی با سنسور 1/4 و پیکسلهایی به طول 1.12 میکرومتر استفاده میکند. اندازه دریچه دیافراگم لنز آن نیز f/2.0 است. طبق سنت سونی زوم این دوربین ثابت است و نمیتوان آن را کم و زیاد کرد. وقتی در محیط پرنوری باشید دوربین تصاویری با جزییات بالا و رنگهای واقعی ثبت میکند. در محیطهایی که نور از اندازه ایده آل کمتر است عکسها کمی جزییاتشان را از دست میدهند اما همچنان ظاهر با کیفیت و قابل قبولی را در حالت تمام صفحه دارند.
دوربین سلفی نیز حالت پرتره دارد، اما عملکرد دوربین در این حالت با عملکرد سایر دوربینهای با زوم ثابت رقبا برابر است. به این معنی که تصاویر آنقدر جالب در نمیآیند. در محیطهای با نور زیاد تصاویر خوب هستند اما مقدار نویز نیز زیاد است. تشخیص و جداسازی سوژه و فرایند محو کردن نیز خیلی خوب نیست، اما اگر به دنبال حالت پرتره در دوربین سلفی بودید میتوانید آن را در این گوشی داشته باشید. با وجود ایراداتی که دارد آنقدرها بد نیست و کارتان را راه میاندازد.
ضبط ویدیو
اکسپریا 1 در بخش ویدیو نیز چند ویژگی قابل توجه دارد. سیستم جدید SteadyShot که قبلا هم به آن اشاره کردیم اکنون با لرزش گیر اپتیکال به یک سیستم کامل تبدیل شده است. علاوه بر این با توجه به اینکه سونی در تبلیغات این گوشی بیشتر از همه به صفحه نمایش 21:9 آن اشاره میکرد، مطابق انتظارات در برنامه دوربین هم یک حالت ضبط ویدیو با نسبت 21:9 قرار داده است. در این حالت میتوان ویدیوها را با رزولوشن اصلی صفحه نمایش (1644×3840 پیکسل) ضبط کرد.
ضبط ویدیو با هر 3 دوربین گوشی امکان پذیر است. رزولوشنهای قابل انتخاب 4K@30fps ،1080p@30/60 fps و 720p@30fps هستند. در این گوشی امکان ضبط ویدیو 4K با نرخ 60 فریم بر ثانیه وجود ندارد. SteadyShot در تمامی این رزولوشنها قابل استفاده است. در دوربین اصلی و تله اگر لنز بدون حرکت باشد، لرزش گیر اپتیکال نیز فعال میشود.
امکان ضبط ویدیو HDR هم وجود دارد. میتوانید ویدیوهای HDR با کیفیت 4K را با استفاده از دوربین اصلی و تله فوتو ضبط کنید، اما لنز اولترا واید از HDR پشتیبانی نمیکند. سیستم 5 محوره لرزش گیر الکترونیکی تصویر (5axis EIS) عملکرد بسیار عالی دارد و برای ضبط ویدیو 4K هم در دسترس است. پس از مشاهده اندکی تلاطم در ویدیو، به نظر میرسد که لرزش گیر اپتیکال (OIS) در کار لرزش گیر الکترونیکی اختلال ایجاد میکند. این اختلالات بیشتر زمانی روی میدهند که لنز دوربین تثبیت شده باشد و سیستم نتواند خودش را با تکانهای دوربین وفق دهد. برای مثال دوربین اولترا واید لرزش گیر اپتیکال ندارد و به نظر میرسد SteadyShot و لرزش گیر الکترونیکی در نبود آن همکاری بهتری با یکدیگر دارند.
اکنون نوبت به کیفیت تصاویر میرسد. ویدیوهای 4K با بیت ریت 55Mbps انکود میشوند که اندکی از میزان معمول بیشتر است. ویدیوهای 1080p/60fps بیت ریت 30Mbps و ویدیوهای 1080p/30fps نیز بیت ریت 17Mbps تا 17.5Mbps دارند. صدا در همه رزولوشنها در حالت استریو و با بیت ریت 156kbps ضبط میشود.
دوربین اصلی
تصاویر 4K دوربین اصلی دامنه دینامیک فوق العادهای دارند، رنگها واقعی هستند و کنتراست نیز عالی است. جزئیات نیز در حد بسیار خوبی حفظ شده اما پرچمداران دیگری هم هستند که در این بخش عملکرد بهتری دارند.
دامنه دینامیک، رنگ و کنتراست ویدیوهای 1080p/30fps همسطح با ویدیوهای 4K است. تصاویر وضوح بسیار خوبی دارند و جزئیات را نیز به اندازه قابل توجهی حفظ کردهاند. ویدیوهای 1080p/30fps جزو بهترین ویدیوهایی هستند که تا به حال ضبط شدهاند. ویدیوهای 1080p/60fps هم جزئیات کمتری نسبت به ویدیوهای 30fps دارند و تار به نظر میرسند.
دوربین تله فوتو
ویدیوهای 4K دوربین تله فوتو، تاری بیشتری نسبت به ویدیوهایی که با دوربین اصلی گرفته شدهاند دارند. با این حال کنتراست خوبی داشته و رنگها را هم به خوبی به تصویر کشیدهاند. تصاویر 1080p از نظر کیفیت با تصاویر دوربین اصلی برابری میکنند و در هر دو حالت 30 و 60 فریم عالی هستند.
دوربین اولترا واید
تصاویر 4K دوربین اولترا واید مانند ویدیوهای زوم شده تاری زیادی دارند. این در حالی است که ویدیوهای 1080p/30fps خیلی خوب از آب درمیآیند ولی در حالت 60 فریم دوباره تار میشوند. یک موردی که در ویدیوهای اولترا واید مشاهده میشود این بود که رنگها در این لنز بیش از حد اشباع میشوند.
برنامه ضبط ویدیو Cinema Pro
سونی در کنار برنامه دوربین، یک برنامه ضبط ویدیو جداگانه به نام سینما پرو (Cinema Pro) که با همکاری با برند سینهآلتا (CineAlta) خود طراحی و تولید کرده را هم به طور پیش فرض در اکسپریا 1 نصب کرده است. این برنامه بیشتر از همه برای کاربرانی که علاقه زیادی به ضبط ویدیو دارند عرضه شده است.
اما جالبترین قابلیت این برنامه ویژگی Look Selector است. به کمک این ویژگی میتوانید از میان چندین تم مختلف، رنگ و ظاهر ویدیو خود را تغییر دهید. این تمها شامل VENICE CS ،Strong/BU60 YE60 ،Bright/BU20 YE60 ،Soft/YE80 ،String/BU100 ،Cool/BU60 و Deep/YE40 میشوند. از میان اینها تم VENICE CS با رنگهای نرم و لطیف، کنتراست حداقلی و یک دست بودن طیف رنگهای استفاده شده از سایر تمها ظاهری روانتر و شفافتری دارد و هنگام ویرایش و در مرحله Color Grading میتواند کارایی بیشتری داشته باشد.
حرف آخر
از میان تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند، سونی تنها کمپانی است که به استفاده از نمایشگرهای 4K بر روی گوشی اصرار میورزد و واقعا هم در این زمینه روز به روز پیشرفت میکند. داشتن یک صفحه نمایش سینماتیک اولد HDR با رزولوشن 4K برای هر گوشی کافی است تا کاربران را به خرید خود راضی کند، اما سونی پا را از این هم فراتر گذاشته و تلاش کرده یکی از بهترین دوربینهای سه گانه موجود در بازار را تولید کند. از آخرین باری که یک گوشی اکسپریا توانسته بود در محیطهای کم نور تصاویر بسیار خوبی بگیرد مدت زیادی میگذرد؛ از همین رو سونی اکسپریا 1 از این بابت شایسته تحسین است. سونی در این دوربینها از نوردهی طولانی برای ثبت عکسها استفاده کرده که نتیجه آن تصاویری روشن با ظاهری طبیعی است. هر 3 دوربین نه تنها در عکاسی عملکرد ممتازی دارند، بلکه در بحث ویدیو نیز میتوانند ویدیوهای مختلفی با کیفیت بسیار بالا و بدون لرزش ضبط کنند.
نمایشگر گوشی همانطور که سونی در تبلیغاتش ادعا میکند فوق العاده است و میتواند هنگام تماشای محتوای HDR در رزولوشن 4K و با نسبت 21:9 تجربه منحصر به فردی را به کاربر ارائه دهد. در کنار صفحه نمایش، بلندگوهای استریو و پشتیبانی از دالبی اتموس برای هدفون نیز لذت استفاده از گوشی را دو چندان میکنند. تماشای عکسها و ویدیوها حتی اگر در حالت HDR یا 4K هم نباشد باز هم لذت بخش است، زیرا اکسپریا 1 در این حالت به شکل نرم افزاری و با موفقیت سعی میکند تا جای ممکن دامنه دینامیک و رزولوشن تصویر را بهبود ببخشد.
طراحی ساده بدنه و رابط کاربری گوشی هم جزو فاکتورهایی هستند که طرفداران سونی از گوشی خود انتظار دارند و اکسپریا 1 در این زمینه خریداران خود را ناامید نخواهد کرد. البته این گوشی هم مانند سایر گوشیهای پرچمدار و رده بالا بی عیب و نقص نیست. دوربین سلفی میتوانست بهتر از این باشد و جک صدا هم باید نگه داشته میشد. برنامه دوربین هم مشکلات زیادی دارد اما این مشکلات آنقدر دردسر ساز نبودند که تاثیری بر تجربه در مجموع مثبت از دوربین بگذارند.
با تمام اینها سونی اکسپریا 1 یک گوشی بسیار عالی است که ارزش خرید برای تمامی مقاصد چندرسانهای از جمله تماشای فیلم، عکسبرداری و یا ضبط ویدیو را دارد.
رقبا
اگر داشتن یک نمایشگر HDR اولد برایتان اهمیت زیادی دارد اما 4K بودن آن زیاد مهم نیست، میتوانید به جای این گوشی به سراغ وان پلاس 7 پرو یا اوپو رینو 10x زوم بروید. هردو آنها مانند سونی اکسپریا 1 از تراشه اسنپدراگون 855 استفاده میکنند، طراحی زیبایی دارند، دوربین سلفی آنها از نوع پاپآپ است و پنل جلویی بدون حاشیه و دوربینهای خوب نیز از دیگر ویژگیهایشان است.
اما اگر وجود ناچ برایتان آزار دهنده نیست، گلکسی اس 10 پلاس و هواوی پی 30 پرو که قیمت ارزانتری هم دارند شاید انتخاب مناسبی باشند. هردو آنها دارای صفحه نمایش با کیفیت، تراشههای قدرتمند و طراحی خیره کننده هستند. دوربین اس 10 پلاس در سطح مشابهی مانند سونی اکسپریا 1 قرار دارد در حالی که پی 30 پرو اگر نگوییم بهترین، یکی از بهترین دوربینهای موجود در بازار را در اختیار دارد. علاوه بر این که تجربه کار با دوربین آن هم بهتر از سونی است. اما نکته مهمی که باید در نظر داشت این است که هواوی در حال حاضر با مشکلات زیاد مواجه شده و اگر با عدم دریافت نسخههای آتی اندروید مشکلی ندارید، این گوشی میتواند بهترین انتخاب باشد.
نظر نهایی
صفحه نمایش اولد 4K و HDR سونی اکسپریا 1 در نوع خود بینظیر است. دوربین سه گانه، بلندگوهای استریو، جدیدترین تراشه اسنپدراگون، طراحی به روز و گواهینامه IP68 برای مقاومت در برابر آب و گرد و غبار همه مواردی هستند که به ارزش این گوشی میافزایند. کار با دوربین مقداری آزار دهنده است ولی سونی بالاخره دوربینی تولید کرده که در فاکتورهای مهم، توانایی رقابت با دوربین سایر گوشیها را دارد. باتری میتوانست عمر بیشتری داشته باشد اما با توجه به نمایشگر 4K، عملکرد آن قابل قبول است.
شکی نیست هرکس سونی اکسپریا 1 را خریداری کند از عملکرد آن راضی خواهد بود. قیمت اکسپریا 1 هم تراز با سایر پرچمداران بازار موبایل است، نمیشود آن را ارزان قیمت به حساب آورد اما به نسبت قیمت مناسبی دارد و با گذشت زمان ارزش خود را نشان میدهد. اما در حال حاضر هم از نظر ما هرکس که به دنبال خرید یک پرچمدار رده بالا است، باید سونی اکسپریا 1 را هم در نظر داشته باشد.
نقاط قوت | نقاط ضعف |
---|---|
نمایشگر سینماتیک اولد 4K HDR | نبود جک صدا |
تراشه اسنپدراگون 855 | عدم امکان ضبط ویدیو 4K با نرخ 60 فریم بر ثانیه |
طراحی شیک به همراه گواهینامه IP68 | حالت شب وجود ندارد (اگر چه تصاویر گرفته شده در شب عالی هستند) |
عملکرد عالی بلندگوهای استریو | عدم وجود زوم خودکار در دوربین اولترا واید |
عملکرد ممتاز دوربینها در عکسبرداری و ضبط ویدیو | کیفیت صدای خروجی به خوبی رقبا نیست |
ثبت بهترین تصاویر گرفته شده در شب میان گوشیهای سونی | عمر باتری |
زوم خودکار تشخیص چشم و سرعت بسیار بالای دوربین در تشخیص چهره | عدم پشتیبانی از شارژ وایرلس |
رابط کاربری روان و زیبا با سازگاری بالا با اکوسیستم سونی | عدم پشتیبانی از نسل ششم وایفای |