شاید این مساله برای شما غیرمنتظره باشد اما باتری های قابل تعویض برای همیشه به تاریخ پیوستهاند و در دنیای گوشیهای مدرن جایی نخواهند داشت. در این مقاله به بررسی باتری غیر قابل تعویض گوشی ها میپردازیم.
تا چند سال پیش باتریهای مورد استفاده در گوشیهای موبایل، عموما قابل تعویض بودند. هنوز هم بسیاری از گوشیهایی که از قبل در دست داریم از باتری قابل تعویض برخوردارند. اما حالا باید باتریهای قابل تعویض را هم در ردیف بسیاری دیگر از فناوریهایی که به تاریخ پیوستهاند قرار داد. نشان به این نشان که در حال حاضر تقریبا هیچ شرکت مطرحی از باتریهای قابل تعویض در گوشیهایش استفاده نمیکند و همه نامهای بزرگ این صنعت، به باتریهای موسوم به غیر قابل تعویض (پلمپ شده) روی آوردهاند. البته عنوان «غیر قابل تعویض» شاید کمی گمراه کننده باشد زیرا این باتریها قابل تعویض هستند و تنها چون به گوشی متصلند، نمیتوان مثل باتریهای سابق، به راحتی آنها را جدا و تعویض کرد. در ادامه به بررسی این نوع باتریها خواهیم پرداخت.
عناوین این مطلب:
- مقایسه باتری قابل تعویض و باتری غیر قابل تعویض گوشی
- چگونه باتری غیر قابل تعویض گوشی را عوض کنیم؟
- آموزش تعویض باتری باتری غیر قابل تعویض کوشی گلکسی اس 9
- آموزش تعویض باتری غیر قابل تعویض گوشی آیفون 7
- آموزش تعویض باتری غیر قابل تعویض گوشی گلکسی اس 7
- آموزش تعویض باتری غیر قابل تعویض گوشی گلکسی اس 6
- بهترین گوشیهای هوشمند که از باتری قابل تعویض برخوردارند
- باتری اتمی چیست؟
مقایسه باتری قابل تعویض با باتری غیر قابل تعویض گوشی
خصوصیت ضدآب را نمیتوان با باتریهای قابل تعویض ترکیب کرد.
شاید در نگاه اول روی آوردن غولهای صنعت تلفن همراه به باتریهای غیر قابل تعویض، تصمیمی عامدانه برای آزار کاربران تلقی شود. اما این شرکتهای بزرگ دلایل متعددی برای این تصمیم خود داشتهاند که بد نیست از آن آگاهی یابیم. بدین منظور و برای پاسخ به این سوال ساده که «چرا شرکتها به باتریهای پلمپ روی آوردهاند؟» در ادامه به مقایسه باتریهای قابل تعویض با غیر قابل تعویض، و مزایا و معایب آنها میپردازیم.
طراحی زیباتر
شاید جالب باشد که بدانید استفاده از باتریهای غیر قابل تعویض کمک میکند گوشی طراحی زیباتر و مدرنتری به خود بگیرد. این درست است که باتریهای قابل تعویض در مواردی باعث راحتی و عدم به زحمت افتادن کاربر میشود، اما همزمان باعث ایجاد محدودیتهایی در طراحی گوشی میشود. در ابتدای مقاله، تصویری از گوشی گلکسی اس 8 میبینید. چنین طراحی زیبایی به لطف عدم استفاده از باتریهای قابل تعویض محقق شده است.
حال به عنوان نمونه نگاهی به گوشی گلکسی اس 5 و نوت 4 بیندازید تا متوجه تفاوتها بشوید. این دو گوشی از درب پشتی پلاستیکی برخوردار هستند که به راحتی میتوان آن را جدا کرد و باتری را دید. هرچند این یک خصوصیت خوب است ولی تنها برای بدنههای پلاستیکی قابل استفاده است. به طور ساده باید گفت ترکیب باتریهای قابل تعویض و مواد مرغوبتر در طراحی بدنه (مانند شیشه و فلز) خوب از آب در نمیآید. باتریهای پلمپ علاوه بر فراهم کردن امکان استفاده از مواد زیبا و لوکس، باعث میشوند گوشیهای باریکتری نیز داشته باشیم. بدون باتریهای پلمپ، از گوشیهای زیبای کنونی محروم میشدیم.
گوشیهای ضدآب
آیا کسی پیدا میشود که گوشی ضدآب نخواهد؟ به لطف این خصوصیت، گوشی ما بعد از افتادن در استخر یا سرویس بهداشتی یا زیر باران قرار گرفتن، خراب نمیشود. باید توجه کرد که گوشی ضدآب به معنی داشتن درزهای کمتر و پلمپ بودن هرچه بیشتر قطعات است. بدین وسیله جلوی آسیب رسیدن به قطعات داخلی گرفته خواهد شد.
بسیار خب، حقیقت این است که نمیتوانید هنگامی که درب پشتی گوشی به راحتی جدا میشود یا درزهایی دارد، از خصوصیت ضدآب بودن بهرهمند باشید. البته این مساله به آب و مایعات ختم نمیشود. بسیاری از گوشیهای مدرن، ضد گرد و غبار نیز هستند. خصوصیتی بسیار مفید که از آلوده شدن قطعات گوشی و آسیب به آنها جلوگیری میکند.
باتریهای غیر قابل تعویض همچنین از مشکل سولفاته شدن که در مناطق مرطوب رخ میدهد مصون هستند.
فضای فیزیکی بیشتر
به طور ساده باید گفت باتریهای قابل تعویض فضای بیشتری را اشغال میکنند.
برخلاف یک باتری پلمپ، باتریهای قابل تعویض به یک لایه محافظ اضافی احتیاج دارد. این باعث ضخیمتر شدن باتریهای قابل تعویض میشود. حالا این نکته را اضافه کنید که در طراحی گوشیها هر یک میلیمتر نیز ارزش زیادی دارد و تفاوت آن، هنگام در دست گرفتن گوشی احساس میشود. با توجه به روند بازار که هر روز به سمت گوشیهای باریکتر میرود، توجیه بسیار ناچیزی برای ضخیمتر کردن گوشیها دیده میشود.
به جای اتلاف فضا برای لایه محافظ باتری، طراحان و مهندسان میتوانند خصوصیات دیگری همچون اسپیکرهای بهتر (و احیانا استریو)، شارژ بیسیم، قابلیتهایی برای مقاومت در شرایط بد جوی و نیز حسگر اثرانگشت در پشت گوشی را تعبیه کنند.
باتریهای با اشکال نامتعارف
باتریهای قابل تعویض همچنین محدود به اشکال چهارگوش مربع یا مستطیل هستند تا بتوان به آسانی آنها را نصب یا جدا کرد. این در حالی است که باتریهایی که در گوشیهای جدید استفاده میشوند به لطف اشکال نامتعارف خود قدرتمندتر هستند.
به عنوان نمونه، شرکت ال جی در گوشی جی 2 از طراحی موسوم به «Step» استفاده کرد که در آن باتری از فضاهای خمیده اطراف نیز بهره میبرد. این فضاها به طور معمول در صورت استفاده از باتریهای با لبه تیز به هدر میروند.
اگر قرار بود گوشیها از همان باتریهای قابل تعویض و چهارگوش استفاده کنند، احتمالا گوشیهای کنونی، چنین ماندگاری باتری بالا و طراحی کوچک و باریک کنونی را نداشتند. در این صورت گوشیها بزرگ، سنگین و زشت میشدند.
باتری اورجینال ال جی G2 مدل BL-54SG ظرفیت 2610 میلی آمپر ساعتLG G2 – BL-54SG 2610mAh Original Battery
درآمدزایی برای شرکتها
استفاده از باتریهای غیر قابل تعویض باعث میشود نمایندگیهای شرکتها عمل تعویض باتری را انجام دهند و از این طریق درآمد آنها افزایش مییابد.
از مزایای دیگر باتریهای غیر قابل تعویض میتوان به دور نگهداشته شدن باتری از دست کاربران بازیگوش به عنوان یک ماده آتشزا و کاهش احتمال جایگزینی باتری با یک باتری بی کیفیت را نام برد.
گوشی الجی جی 5 آخرین گوشی ال جی با باتری قابل تعویض بود. هرگز روی بازگشت چنین باتریهایی حساب باز نکنید.
باتری ال جی G5 مدل Bl-42D1F ظرفیت 2800 میلی آمپر ساعتLG G5 – Bl-42D1F 2800mAh Battery
با توجه به دلایل قابل توجهی که برای استفاده از باتریهای غیر قابل تعویض ذکر شد، کمتر میتوان از شرکتها بابت کنار گذاشتن باتریهای قابل تعویض گلایه کرد. اما این را هم نمیتوان منکر شد که باتریهای قابل تعویض نیز از برخی مزایا برخوردارند.
با این باتریها اگر گوشی شما مشکل دیگری نداشته باشد مجبور نیستید گوشی خود را تعویض کنید و ارتقا دهید. این مساله باعث تولید زباله الکترونیکی کمتر و در نتیجه آسیب کمتر به محیط زیست خواهد شد.
باتریهای قابل تعویض به راحتی توسط کاربر غیرمتخصص قابل تعویض هستند که علاوه بر راحتی کار، احتمالا هزینهها را هم کاهش میدهد. اگر باتری گوشی شما از نوع داخلی است باید بیش از پیش مراقب آن باشید و از اشتباهاتی که عمر باتری را کاهش میدهند خودداری کنید. زیرا تعویض آنها دشوارتر است.
همچنین برای گوشیهای دارای باتری قابل تعویض میتوان به راحتی یک باتری یدکی به همراه داشت تا در مواقع ضروری که به شارژر گوشی دسترسی نداریم از آن استفاده کنیم.
چگونه باتری غیر قابل تعویض گوشی را عوض کنیم؟
در اینجا میتوانید نحوه تعویض باتری چند گوشی محبوب که باتری آنها از نوع داخلی است را مشاهده کنید. لازم به ذکر است که اقدام به تعویض باتریهای داخلی دقت بالایی میطلبد و خالی از ریسک نیست.
آموزش تعویض باتری غیر قابل تعویض گوشی گلکسی اس 9
با ویدیوی آموزشی زیر میتوانید با استفاده از برخی ابزارها، باتری گوشی سامسونگ گلکسی اس 9 خود را در منزل تعویض کنید. البته این امر به احتیاط و دقت بالایی نیاز دارد.
باتری اورجینال سامسونگ گلکسی S9 مدل EB-BG960ABE ظرفیت 3000 میلی آمپر ساعتSamsung Galaxy S9 – EB-BG960ABE 3000mAh Original Battery
آموزش تعویض باتری غیر قابل تعویض گوشی آیفون 7
برخی از کاربران آیفون 7 از ماندگاری باتری آیفون 7 خود چندان راضی نیستند. با استفاده از ویدیوی کوتاه زیر میتوانید باتری این گوشی را تعویض کنید.
باتری اورجینال اپل آیفون 7 ظرفیت 1960 میلی آمپر ساعتApple iphone 7 1960mAh Original Battery
آموزش تعویض باتری غیر قابل تعویض گوشی گلکسی اس 7
در ویدیوی زیر میتوانید نحوه تعویض باتری گوشی سامسونگ گلکسی اس 7 را مشاهده کنید. بدین منظور به ابزارهایی چون سشوار، پیچگوشتی، ساکشن کاپ، پیک قاب باز کن، و ابزار Spudger نیاز دارید.
باتری اورجینال سامسونگ گلکسی S7 مدل EB-BG930ABA ظرفیت 3000 میلی آمپر ساعتSamsung Galaxy S7 – EB-BG930ABA 3000mAh Original Battery
آموزش تعویض باتری غیرقابل تعویض گوشی گلکسی اس 6
سامسونگ گلکسی اس 6 یک تحول نسبت به گوشیهای قبل از خود محسوب میشد که از جمله این تغییرات استفاده از باتری غیر قابل تعویض گوشی بود؛ مسالهای که برای بسیاری از کاربران خوشایند نبود. یکی از توسعه دهندگان ایکسدیای یک راهنما برای گلکسی اس 6 منتشر کرد که در آن روش تعویض باتری نیز نوشته شده بود تا کاربرانی که میخواهند این ریسک را به جان بخرند و نیز از خیر گارانتی بگذرند، بتوانند باتری را تعویض کنند. البته در این دستورالعمل تذکر داده شده است که عمل تعویض تنها باید توسط خدمات دهندگان یا تعمیرکاران مجاز صورت پذیرد. اما برای کاربرانی که همچنان میخواهند خودشان باتری را تعویض کنند، مراحل زیر ذکر شده است (بدین منظور به پیچگوشتی نیاز دارید):
باتری سامسونگ گلکسی S6 مدل EB-BG920ABE ظرفیت 2550 میلی آمپر ساعتSamsung Galaxy S6 – EB-BG920ABE 2550mAh Battery
قبل از آغاز عملیات بخش نگهدارنده سیم کارت را جدا کنید. سپس درب پشتی گوشی را باز کنید.
پیچهای اطراف را باز کنید.
برد مدار را جدا کنید.
کانکتور باتری را جدا کنید.
باتری را بیرون بیاورید.
بهترین گوشیهای هوشمند که از باتری قابل تعویض برخوردارند
گوشیهای هوشمند آینده ویژگیهای شگفت انگیزی خواهند داشت که برای تحقق آنها لازم است برخی خصوصیات فعلی که به آنها عادت کردهایم را رها کنیم. به خاطر همین است که این روزها پیدا کردن یک گوشی هوشمند با باتری قابل تعویض کار سادهای نیست. این در حالی است که در سالهای پیش تقریبا همه گوشیها باتری جداشدنی داشتند. واقعیت این است که باتریهای جداشدنی بر سر راه خصوصیات ضروری چون ضدآب بودن و طراحی باریک و زیبا قرار گرفته بود. اما اگر همچنان اصرار دارید گوشی با باتری جداشدنی داشته باشید ناامید نشوید زیرا در سال 2019 نیز همچنان گوشیهای نسبتا جدیدی با این باتریها در بازار پیدا میشوند. در ادامه به معرفی بهترین گوشیها با باتری قابل تعویض میپردازیم.
ال جی وی 20
این گوشی که در سال 2016 و به عنوان نسخه جدیدتر ال جی وی 10 عرضه شده، تفاوتهای قابل توجهی با آن ندارد. یکی از مهمترین ویژگیهای ال جی وی 20 باتری قابل تعویض آن است که باعث شد کاربران طرفدار این ویژگی، نفس راحتی بکشند. این گوشی همچنین آخرین نسخه از «سری وی» بود که همچنان از ایده نوآورانه نمایشگر دوم در بالای نمایشگر اصلی استفاده میکرد.
وی 20 از یک نمایشگر 5.7 اینچی 2440×1440، تراشه اسنپدراگون چهار هستهای، 4 گیگابایت رم، 32 یا 64 گیگابایت حافظه داخلی قابل افزایش، اندروید 7 نوقا، دوربین اصلی با وضوح 16+8 مگاپیکسل و باتری 3200 میلی آمپر ساعتی برخوردار است. ضدآب بودن جزو خصوصیات این گوشی نیست.
موتو جی 5
این گوشی حدود یک سال پیش عرضه شده است، بنابراین یکی از جدیدترین گوشیها با باتری قابل تعویض به شمار میآید. موتو جی 5 یک گوشی میان رده است که البته خصوصیات جالبی برای جذب کاربران دارد.
باتری با ظرفیت 2800 میلی آمپر ساعت، نمایشگر 5 اینچی، تراشه هشت هستهای اسنپدراگون 430، 2 یا 3 گیگابایت رم، 16 یا 32 گیگابایت حافظه داخلی، دوربین اصلی 13 مگاپیکسلی و اندروید 7 نوقا با امکان ارتقا به اندروید 8 در آینده از جمله خصوصیات این گوشی است.
سامسونگ گلکسی اس 5
خرید این گوشی قدیمی، با توجه به قیمت مناسب آن بسیار با صرفه است. گلکسی اس 5 اولین گوشی ضدآب سامسونگ بود. هرچند ذکر مشخصات ظاهری این گوشی حق مطلب را به اندازه کافی ادا نمیکند اما نمایشگر فول اچ دی 5.1 اینچی سوپر امولد، تراشه چهار هستهای اسنپدراگون 801 با فرکانس 2.5 گیگاهرتز، 2 گیگابایت رم، 16 گیگابایت حافظه داخلی قابل افزایش، دوربین اصلی 16 مگاپیکسل و اندروید قابل ارتقا به اندروید نوقا از جمله ویژگیهای آن هستند. همچنین باتری سامسونگ گلکسی اس 5 دارای ظرفیت 2800 میلی آمپر ساعت است.
نوکیا 1
برند نوکیا میتوانست برای همیشه منقرض شود اما با گوشی نوکیا 1 و قدرتمندتر از همیشه به دنیای گوشیهای هوشمند بازگشت. این گوشی در فهرست گوشی های مقرون به صرفه قرار دارد بنابراین برای آنهایی که به بودجه اهمیت زیادی میدهند بسیار جذاب خواهد بود.
نوکیا 1 از برخی ویژگیها برخوردار است که تحسین برانگیز هستند. باتری قابل تعویض 2150 میلی آمپر ساعتی، نمایشگر 4.5 اینچی، یک گیگابایت رم و تراشه مدیاتک نسبتا قدرتمند از جمله اینها هستند.
باتری اتمی گوشی چیست؟
به لطف محققان دانشگاه میسوری ممکن است گوشی هوشمند یا خودرو برقی شما در آینده به جای باتریهای لیتیوم یونی رایج کنونی از باتریهای اتمی تغذیه کنند. البته این احتمالا برای آنهایی که برروی سلامتی خود حساسیت بالایی دارند و فکر میکنند سیگنالهای وای فای برای سلامتی مضر است، ناراحت کننده خواهد بود اما برای آنهایی که ماندگاری باتری را مهمتر میدانند و طرفدار کاهش باروری انسانها هستند، خوشحال کننده خواهد بود!
اما در همین ابتدا باید گفت این باتریها یک نیروگاه شکافت اتمی کوچک در خود ندارند و اگر چنین بود احمقانه به نظر میرسید. در عوض این باتری از پروسه بتاولتائیک برای تولید برق استفاده میکند. بتاولتائیک شبیه فتوولتاییک (یکی از سامانههای تولید برق از انرژی خورشید) است؛ با این تفاوت که در آن فوتونهای نور با پرتوهای بتا جایگزین شدهاند. هرچند به همراه داشتن مواد پرتوزا به نظر خطرناک میآید اما تدابیری برای آن اندیشیده شده است.
در روش بتاولتائیک میتوان به سادگی پرتوها و تشعشعات را از طریق یک پوشش نازک آلومینیومی مهار کرد. این باتری اتمی از الکترود دی اکسید تیتانیوم با روکش پلاتین، آب و یک تکه استرانسیوم 90 تشکیل شده است. «نیمه عمر» ایزوتوپ استرانسیوم 90 (Sr-90) بیست و هشت سال است.
بهترین ویژگی استرانیوم 90 به عنوان یک سوخت، عدم تولید اشعه گاما است که از آن یک ماده رادیواکتیو ایمن و با قابلیت کنترل آسان میسازد. هرچند باتریهای بتاولتائیک محصولی جدید محسوب نمیشوند و حتی قبل از آنکه باتریهای لیتیوم یونی از راه برسند مورد استفاده بودند، اما ویژگی جدید این باتری اضافه شدن آب به آن است. آب نه تنها انرژی پرتوهای بتا را جذب میکند، بلکه این پرتوها مولکولهای آب را میشکافند و رادیکال آزاد و برق تولید میکنند که این به معنی افزایش بازدهی باتری است.
امروزه استفاده از باتریهای اتمی به خاطر خطراتی که دارند منحصر به تجهیزات نظامی و فضایی است. در چنین مواردی ماندگاری بسیار بالای باتریها مهمتر از خطرات احتمالی دیگر است. اما نمیتوان این احتمال را رد کرد که شاید روزی شاهد ورود باتریهای اتمی به صنعت گوشیهای هوشمند یا خودروهای برقی نیز باشیم.