زمانی که قصد خرید لپ تاپ را داریم، اولین سوالی که ذهن ما را مشغول میکند، این است که کدام پردازنده لپ تاپ را انتخاب کنیم؟ اینتل Core i7 ، Core i5 ، پنتیوم N یا سلرون U؟ در این مقاله قصد داریم به سوالات شما پاسخ دهیم.
اهمیت پردازنده (CPU) در لپتاپ خیلی بالاتر از اهمیت آن در کامپیوترهای رومیزی یا دسکتاپ است؛ چرا که برای بسیاری از پردازندههای لپتاپ امکان تعویض وجود ندارد و این در حالیست که اگر پردازنده کامپیوتر رومیزی شما دچار مشکل شود و یا اینکه قصد ارتقای آن را داشته باشید، میتوانید بهراحتی آن را تعویض کنید. به همین دلیل قصد داریم در این مقاله به معرفی بهترین پردازندههای لپتاپ پرداخته تا بتوانیم به شما در انتخاب آگاهانه آنها، کمک کرده باشیم. در بسیاری از مواقع، اینکه یک لپتاپ با پردازنده Core i7 بخریم یا سلرون، نسل هفتم باشد یا نسل هشتم، H بهتر است یا U، دچار تردید میشویم. در این مقاله باهم خواهیم آموخت که در انتخاب پردازنده لپ تاپ چه فاکتوری از اهمیت بالاتری برخوردار است.
فهرست عناوین این مطلب:
- پردازنده لپ تاپ: Core i9، Core i7، Core i5، Core i3
- پردازنده Core i3: مناسب برای لپتاپهای مقرون به صرفه
- پردازنده Core i5: مناسب برای لپتاپهای سری میانرده
- پردازندههای Core i7: مناسب برای لپتاپ پرچمدار و گیمینگ
- پردازنده Core i9: مناسب برای لپتاپهای قدرتمند و گیمینگ
- معنای HK، U، Y، H و HQ در پردازندههای اینتل چیست؟
- انتخاب بهترین پردازنده کاری
- اهمیت مگاهرتز
پیش از اینکه برای خرید لپتاپ اقدام کنید، ابتدا باید هدف خود را از کار با آن مشخص کنید. کار اصلی شما با لپتاپ چیست؟ وبگردی؟ ارسال و دریافت ایمیل؟ ویرایش ویدیو و عکس؟ کار با نرمافزارهای آفیس؟ و یا بازی؟ اگر هدف خود را از خرید لپتاپ مشخص کنید، میتوانید بهتر و هدفمند دسته خاصی از لپتاپ با سطح خاصی از قدرت پردازنده و قیمت آن، تعیین کرده و آنگاه لپتاپی متناسب با کار خود بخرید.
پردازنده لپ تاپ : Core i9، Core i7، Core i5، Core i3
زمانیکه بدانید از لپتاپ خود چه میخواهید، میتوانید پردازنده لپ تاپ متناسب با کارِ خود را انتخاب کنید. شرکت اینتل، پردازندههای قدرتمندی در سری Core i معرفی کرده که برندهای معتبر سازنده لپتاپ به تناسب نیاز کاربر، لپتاپ های بسیار متنوعی به بازار ارائه کردهاند. در ادامه سعی بر آن شده تا در خصوص ویژگیهای هر پردازنده توضیحات اصلی داده شده و بهترین لپتاپ در هر سری را به عنوان نمونه معرفی کردهایم.
پردازنده Core i2: مناسب برای لپتاپهای مقرون به صرفه
پردازندههای Core i3، پردازندههای سری مقرون بهصرفه هستند که کاربران به اصطلاح آنها را «خوب» مینامند. این پردازنده لپ تاپ ، برای انجام کارهای روزمره مناسب بوده و اغلب لپتاپهای با قیمت مناسب، از این سری پردازنده در ساختار خود بهره بردهاند. پردازندههای Core i3 در دو نوع دو هستهای و چهار هستهای ارائه شدهاند. پردازنده Core i3-8130U یک پردازنده مناسب برای لپتاپهای بودجهای است. چیپست این پردازنده، دو هستهای بوده اما تعداد رشتههای منطقی و حداکثر سرعتی که دارد، عملکردی مناسب و قابل قبول را ارائه میدهد. از لپتاپهایی که از این پردازنده بهره بردهاند میتوان به ایسر اسپایر E15 و لنوو آیدیاپد 330s اشاره کرد.
پردازنده Core i5: مناسب برای لپتاپهای سری میانرده
Core i5 پردازنده لپ تاپ بهتری نسبت به Core i3 بوده و از چهار هسته برخوردار است؛ به این معنا که قادر به انجام وظایف سنگینتری نسبت به Core i3 مانند بازی با پیچیدگی و گرافیک میانه و مالتی مدیا خواهد بود. اینتل این سری از پردازندههای خود را در سه دسته مختلف عرضه کرده است. پردازنده Core i5-8250U چیپستی است که لپتاپهای زیادی از آن بهره بردهاند. میتوان گفت لپتاپهایی که دارای این پردازنده هستند، به تناسب قدرتی که ارائه میدهند، از قیمت مناسبی برخوردارند، برای مثال لنوو فلکس 6، دل اینسپایرون 15.6 نمونههایی از این لپتاپها هستند. اگر هم به دنبال یک لپتاپ با پردازنده Core i5 برای اجرای بازیهای با پیچیدگی کم هستید، اچپی پاویلیون 15، ایسوی TUF و اماسآی GL63 انتخابهای مناسبی برای شما هستند.
پردازندههای نسل هشتم اینتل، عملکرد چهار هستهای را در لپتاپهای فوق باریک مانند دل EXP 13 و اچپی اسپکتر x360 13 ارائه میکنند.
پردازندههای Core i7: مناسب برای لپتاپ پرچمدار و گیمینگ
پردازنده لپتاپ Core i7 را میتوان بهترین پردازندههای اینتل دانست که قدرتی بسیار بالا را به لپتاپهایی که از این پردازنده در ساختار خود بهره بردهاند، میدهد. اینتل این پردازنده را در سه مدل مختلف ارائه کرده، دو مورد از آنها چهار هستهای و یک مورد، شانزده هستهای و از اورکلاکهای بالا پشتیبانی میکند. این پردازنده تاکنون فقط در لپتاپهای رده بالا و گیمینگ استفاده شده است.
پردازنده Core i7-8550U یک انتخاب فوقالعاده برای اولترابوکها است که قدرت و عملکردی فوقالعاده را برای آنها به ارمغان میآورد. برای نمونه میتوان به لپتاپهای اچپی اسپکتر x360 13 ، دل XPS 13 9370، دل XPS 13 9360 و لنوو فلکس 6 اشاره کرد. اگر به دنبال قدرت بالاتری هستید، پردازنده Core i7-8750H مناسب شماست. این پردازنده شگفتانگیز در لپتاپهایی مانند CyberPower Tracer III Slim، اماسآی GS65 Stealth Thin، ریزر Blade و دل XPS 15 9570 استفاده شده است.
پردازنده Core i9: مناسب برای لپتاپهای قدرتمند و گیمینگ
قدرتی که Core i9 ارائه میدهد، بسیار بالاتر از Core i7 است. پردازندههای Core i9 را میتوان نقطه اوج فناوری اینتل در تولید CPU دانست. ارائه شش هسته Hyper-Threaded و Turbo-Boosted و سرعت بالای اورکلاک از ویژگیهای این پردازنده است. از لپتاپهایی که از این پردازنده در ساختار خود بهره بردهاند میتوان به Alienware 17 R5 و اماسآی GT75 Titan اشاره کرد.
معنای H،Y، U، HK و HQ در پردازندههای اینتل چیست؟
حتما متوجه وجود حروفی مانند H ،U ،HK و HQ در انتهای پردازندههای اینتل شدهاید، این حروف نشاندهنده کاری هستند که آن پردازنده قادر به انجام آن است؛ بنابراین ارزش رمزگشایی را دارد. پردازندههای اینتل که در انتهای نام آنها حروف H ،HQ یا HK وجود دارد، پردازندههای رده بالا هستند و باید برای کارهایی مانند ویرایش فیلم و عکس، بازیها و برنامههای سنگین استفاده شوند. پردازندههایی که در انتهای نام خود حروفی مانند U و Y دارند، پردازندههایی هستند که با برقراری تعادل در مصرف برق، به حفظ عمر باتری کمک میکنند. این پردازنده بیشتر برای کارهای میناستریم مناسب هستند.
اینتل سال 2018 سری جدیدی از پردازنده را معرفی کرد که ترکیبی از پردازندههای نسل هشتم با حرف H و گرافیک رادئون RX Vega M هستند. این نوع از پردازنده، حرف G را در انتهای نام خود دارند مانند پردازنده Core i7 8705G. در حال حاضر، تعداد انگشتشماری لپتاپ از این پردازنده در ساختار خود بهره بردهاند.
انتخاب بهترین پردازنده لپ تاپ کاری
در جدولی که در ادامه مشاهده میکنید، سعی شده تا پردازندههای نسل هشتم با مشخصات آن آورده شود.
برای اکثر کاربران، تعداد هسته از مهمترین فاکتورهای یک پردازنده به شمار میرود. هر هسته، بیانگر عملکردی است که ارائه میکند. پردازندههای شش هستهای Core i7 پنجاه درصد عملکرد بالاتری نسبت به پردازندههای چهار هستهای ارائه کرده و وظایف را بهتر اجرا میکنند. برای انجام کارهایی مانند کار عادی در وب و تولید محتوا، پردازنده دو هستهای با Hyper-Threading مانند Core i3-8130U میتواند پاسخگوی نیاز شما باشد. اگر به دنبال انجام کارهایی مانند ویرایش فیلم، مدل سازی سه بعدی و یا عکاسی حرفهای هستید، باید از پردازنده چهار هستهای استفاده کنید.
همه هستهها برابر نیستند. پردازندههای بودجهای مانند پنتیوم و سلرون ممکن است دارای چهار هسته باشند و از این لحاظ، شناخته شده باشند اما در مقایسه با پردازندههای سری Core، تفاوت بسیار زیادی در عملکرد و قدرت دارند. اگر بین پردازنده چهار هستهای بودجهای و دو هستهای Core دچار تردید هستید، پردازندههای سری Core را به شما توصیه میکنیم. ویژگیهایی مانند Hyper-Threading که حداکثر عملکرد پردازنده را در انجام وظایف به منظور حداکثر بهرهوری ارائه میکنند، Turbo Boost که موجب سرعت بالاتر کلاک شده و همچنین اورکلاک، از مهمترین ویژگیهای پردازنده است که توصیه میشود در انتخاب یک پردازنده به آن دقت کنید.
آنچه در نگاه اول میتوان از این جدول دریافت کرد، این است که جهش از پردازندههای نسل هفتم به نسل هشتم، زیاد بوده است. افزایش قدرت و کارایی در پردازندههای نسل هشتم نسبت به نسل هفتم خود، قابل مشاهده است. برای مثال، پردازنده چهار هستهای نسل هشتم Core i5 نسبت به نسل هفتم خود دارای ویژگی Hyper-Threading شده که تاثیر بسزایی در سرعت آن دارد. ویژگی Hyper-Threading تا پیش از این در نسل هفتم، تنها به پردازندههای Core i7 محدود شده بود اما در نسل هشتم، پردازندههای Core i5 هم از این ویژگی بهره بردند.
در این ارتقای نسل، پردازندههای بودجهای هم جهش بزرگی داشتند. پردازندههای نسل هشتم Core i7 U و Core i5 U به جای دو هسته، از چهار هسته بهره بردهاند. حتی در پردازندههای نسل هشتم Core i3 نیز از ویژگی Hyper-Threading استفاده شده، ویژگیای که تنها مختص پردازندههای Core i7 و Core i5 بود.
اهمیت مگاهرتز
یکی دیگر از اعدادی که در انتخاب پردازنده باید به آن توجه کرد، عدد فرکانس به مگاهرتز یا همان سرعت کلاک پردازنده است. بازاریابان تجاری بازار پردازنده و فروشندگان، مانور بسیار زیادی روی هستههای بالا دادهاند اما حقیقت این است که تعداد کمی از برنامهها، عملکردی قدرتمند با سرعت بالا، در پردازندههای با هسته بالاتر یا Hyper-Threading ارائه میکنند؛ در مقابل، اگر سرعت کلاک پردازنده بالاتر باشد، سرعت اجرای برنامهها نیز بالاتر است.
در لپتاپ، سرعت کلاک معمولا به عنوان کلاک پایه بیان میشود که حداقل مگاهرتز تضمین شده در بدترین حالت است. سرعت کلاک Turbo Boost، به منظور رساندن سرعت به بالاترین مگاهرتز همزمان با مصرف بهینه است که برای اکثریت کاربران، کافی است. مگاهرتز چیزی نیست که در انجام برنامههای سبُک قابل درک باشد. برای مثال در لپتاپ A با پردازنده Core i5-8250U با 1.6GHz – 3.4GHz و در لپتاپ B Core i5-8350U با 3.6GHz، نمیتوان تغییر سرعت را به سادگی متوجه شد و این موضوع تا فرکانس 500 مگاهرتز صادق است. چنانچه تفاوت 800 تا 1000 مگاهرتزی را دریافت کردید، میتوانید سرعت واقعی در اجرای برنامههایی مانند فتوشاپ را مشاهده کنید.
در حالیکه لپتاپهای اینتل با پردازندههای سری Core، عملکردی مناسب ارائه میکنند، اما در عین حال، عملکرد آنها با پردازندههای ارزان قیمت، جای صحبت داشته و چندان رضایت بخش نیست. به عنوان مثال، پردازنده Core i5 در واقع عملکردی سریعتر از Core i3 دارد و پردازنده Core i3-8130U کمی سریعتر از پردازنده Core i3-8109U عمل میکند. به همین ترتیب، پردازندههای نسل هشتم، به طور کلی سریعتر از پردازنده معادل خود در نسل هفتم هستند.
ممکن است پردازندههای سری Core در لپتاپهای اینتل، کمی گرانقیمت بوده و خرید آنها برای برخی از کاربران ممکن نباشد، برای این دسته از کاربران، لپتاپهای با پردازنده سلرون و پنتیوم میتواند مناسب باشد. به عنوان مثال، سلرون N3160 یک پردازنده معمولی است که در لپتاپهای ویندوزی و کرومبوک بسیار عالی عمل میکند. زمانیکه با این پردازنده کار میکنید، عملکرد آن بسیار نزدیک به سلرون 3215U است، در حقیقت سلرون 3215U عملکرد بهتری ارائه میکند، در حالیکه سلرون N3160 مصرف باتری بهینهتری دارد.
پردازندههای سری N عمر باتری را بهینه کرده اما عملکرد ضعیفتری دارند. پردازندههای پنتیوم و سلرون با حروف U و Y عملکردی قابل قبول ارائه داده اما مصرف باتری بالایی داشته و در نهایت عمر باتری را کم میکنند. در این مقاله سعی بر آن شد تا نگاهی جامع و کلی به انواع پردازنده لپ تاپهای شرکت اینتل داشته و بهترین لپتاپهایی که از این CPU در ساختار خود بهره بردهاند، پرداخته شود. نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
لپ دل مدل ام چهار هزار و شیصد دل پرسیشن گزینه خیلی بهتری هست البته استوکش زیر پنج تومنه که خیلی سرتره