مرکز مشاورین کمبریج به تازگی یک سیستم هوش مصنوعی جدید ارائه کرده است که کاربرد جالبی در زمینهی هنر و به ویژه نقاشی دارد. این سیستم نقاشیها و تصاویر ساده را دریافت و آنها را به آثار هنری تبدیل میکند. این سیستم در به وجود آوردن پرترههای هنری از سبک نقاشان مشهور و به ویژه وینسنت ون گوگ نقاش شهیر هلندی الهام میگیرد. بیشتر تصاویر خروجی این سیستم شبیه پرترههای شناخته شدهی ون گوگ است و همین مسأله باعث شده است تا سازندگان نام مستعار «وینسنت» را برای این سیستم برگزینند. وینسنت یکی از نمونههای فناوری یادگیری عمیق ساخته شده در مرکز مشاورین کمبریج است. اخیراً چندین نمونه از کار این دستگاه برای عموم به نمایش در آمده است.
سیستم وینسنت با استفاده از روش یادگیری ماشین مفاهیم هنری نقاشان مشهور از زمان رنسانس را میفهمد و مدتهاست با آثار هنرمندانی چون پیکاسو و ون گوگ آشنایی پیدا کرده است. سیستم به کمک دانش کسب کرده و ذخیره شدهی خود تصاویر کاربر را میگیرد و روی آن افکتهای هنری پیاده میکند. این فرآیند را نقاشان معمولی هم میتوانند انجام دهند اما نکتهی جالب در مورد وینسنت هوش بی نظیر این دستگاه است که باعث خلق نقاشیهای بسیار خوبی میشود. نتیجهی کار وینسنت معمولاً یک نقاشی رنگی است که اگر ندانیم کار یک ماشین است تصور میکنیم یک انسان بسیار بااستعداد آن را کشیده است.
شرکت مشاورین کمبریج طی فرآیند آماده سازی وینسنت این هوش مصنوعی را با هزاران تصویر از پرترههای مختلف آموزش دادند. آنها رفته رفته مفاهیمی همچون کنتراست، بافت و کاربرد رنگ را به وینسنت آموختند و حالا او از همهی آنها استفاده میکند. این مهم با به کارگیری چندین روش مختلف در زمینهی یادگیری ماشین ممکن شد. مانتی بارلو (Monty Barlow) رئیس کمپانی مشاورین کمبریج در مورد این سیستم میگوید:
« آنچه ما ساختهایم شاید در ذهن پیشگامان اولیهی یادگیری، ناممکن به نظر میرسید با این حال ما توانستیم شیوههای مختلف یادگیری ماشین را با هم ترکیب کنیم. از روشهایی مانند یادگیری خصمانه، فقدان ادراکی و آموزش استفاده کردیم و شبکههای طراحی و نقاشی را روی سیستم پیاده نمودیم. آن چه خلق کردهایم به شدت تعاملیست. این سیستم با گرفتن اندکی از ایدهی پشت هر نقاشی، تاریخ هنر بشر را پیاده میکند ».
جای دارد اشاره کنیم که وینسنت تنها سیستم هوش مصنوعی در زمینهی تبدیل طرح های ساده به آثار بزرگ نیست. چندین دستاورد بزرگ در این زمینه حاصل شده است که برخی از آنها در دسترس عمومی قرار گرفتهاند. برای نمونه پروژهی pix2pix به کاربر امکان می دهد تا تصویر سادهای از یک شخص را در مرورگر رسم کند و سپس با پردازشهای هوش مصنوعی آن را به تصویری بدل میسازد که تداعیگر یک موجود زنده است. در تصاویر زیر دو نمونه از کارهای سیستم pix2pix را میبینید.