شرکت سداد بر اساس جزئیاتی که در ادامه آمده است اعلام کرد با اجرای رزمایش قطع اینترنت در آینده نزدیک، خدمات بانکی و درگاه پرداخت اینترنتی سرورهایی که در خارج از کشور قرار دارند، قطع میشود.
اگر با پرداختهای الکترونیکی سرو کار دارید حتما با شرکت پرداخت الکترونیکی سداد آشنا هستید. این شرکت در آخرین روز دیماه 97 طی نامهای که به پذیرندگان درگاه پرداخت اینترنتی ارسال کرد، اعلام نمود براساس دستور پدافند غیرعامل و شاپرک، در تاریخ 7 بهمن 97 از ساعت 10 تا 12 همه سرویسهای مبتنی بر کارت و درگاه پرداخت اینترنتی در خارج به منظور «رزمایش قطع اینترنت» از دسترس خارج میشود. همچنین در این نامه صراحتاً اعلام شده است که در آینده نزدیک نیز این مانور تکرار خواهد شد تا همه پذیرندگان که از سرویس خارج از کشور استفاده میکنند، نسبت به انتقال سرورهای خود به داخل اقدام کنند. این نامه به شرح زیر است:
جالب است بدانید نامه اشاره شده از بعدازظهر دیروز در بین جامعه استارتآپ داخلی و دارندگان درگاه پرداخت اینترنتی در خارج کشور منتشر شد و البته ابهامات و سوالات زیادی را نیز در ذهن مخاطبان ایجاد کرد. در این راستا امیر ناظمی «رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران» در رسانه اجتماعی توییتر بیان کرد که امروز (2 دی 97) این موضوع را مورد بررسی قرار خواهد داد. البته نیاز به بررسی جدی نیز وجود دارد که آیا این اقدام تناقضی با حقوق کاربران خواهد داشت یا خیر؟ و همینطور اینکه چه نهادی و با چه اختیاراتی میتواند درباره این موضوع تصمیمگیری کند؟
با این حساب به نظر میرسد مانور یاد شده بخشی از مسالهای بزرگتر از استفاده از امکانات درگاه پرداخت اینترنتی در خارج از کشور باشد. بهطوری که مهدی عبادی دبیر انجمن فین تک اذعان داشت این مساله به طور مستقیم با بانک مرکزی در ارتباط است. وی در این باره افزود: «برخی از صرافیها و افراد فعال در زمینه فعالیتهای ارزی از PSPها دستگاه پوز دریافت کرده و دستگاههای خود را از ایران خارج کردهاند. به این ترتیب ایرانیان خارج از کشور با دسترسی به چنین دستگاههایی میتوانند با کارت شتاب دلار و یا سایر ارزها را از این افراد دریافت کنند. حالا نگرانی بانک مرکزی توجه به این موضوع است که صادرکنندگان، دلار و ارز خود را وارد کشور نمیکنند.» از این جهت به شاپرک دستور داده شده است تا تمام دستگاههای پوز را که از بیرون خاک ایران قابل استفاده هستند را به نحوی قطع کنند. درنتیجه PSPها نیز اخطار جدی دریافت کردهاند.
همچنین مهدی عباری در ادامهی این موضوع بیان میکند، درگاه پرداختهایی که بیرون از ایران از آنها استفاده میشود میبایست قطع گردند. وی توضیح میدهد: «مصوبه بانک مرکزی میگوید، درگاههای پرداخت نباید با IP های غیر ایرانی باز شود. همچنین سرور فرستنده رکوئست نیز نباید ایرانی باشد. درواقع شکل ساده این مساله یعنی اینکه اگر فروشگاهی اینترنتی، سروری در خارج از ایران دارد، دیگر مشتریانش نمیتوانند از خارج از کشور درگاه پرداخت را مشاهده کنند. یا اگر یک ایرانی خارج از ایران از کارت بانکی شتاب استفاده میکند دیگر قادر نخواهد بود از آن در درگاه پرداخت بهره بگیرد. همچنین بانک مرکزی ایران در حال انجام اقدامانی مانند بستن درگاه پرداخت سایتهای فروش گیفت، کارتهای ویزا، مستر و مواردی اینچنین نیز است.»
علاوه بر اینها عبادی اعلام کرد که انتقال سرورها به داخل کشور نیز مشکلاتی را در پی خواهد داشت. درواقع این عمل برای سرویسدهندگان اقدامی پرهزینه است و از طرف دیگر زمان زیادی برای اندیشیدن چنین تمهیداتی موردنیاز خواهد بود. بر این اساس قرار است این تغییرات به مرور رخ دهد و البته تا پایان کامل انتقال سرورها، کاربران در زمانهایی قطعیهای 2 ساعتهای را شاهد باشند.
کلام آخر
حالا باید منتظر بمانیم و نتیجه اجرای چنین تصمیماتی را در عرصه فعالیت شرکتهای ایرانی که سرورهایی در خارج از کشور دارند، شاهد باشیم. در این راستا باید به این نکته نیز اشاره کنیم که چنین مانوری میتواند نشان از آمادگی باشد اما پذیرفتن اینکه سایتها و شرکتها محبور به پذیرش چنین سیاستهایی باشند چندان ساده نیست. از سوی دیگر هاستینگ داخلی کشور نیز با موانع و مشکلاتی مواجه است که مسئولین میبایست در صدد رفع آنها اقدام کنند تا بدین جهت حداقل دارندگان کسب و کار با اطمینان از امنیت و نگهداری مطمئن دادهها توسط سرورهای ایرانی، این انتقال را انجام دهند. نظرات خود را در پلازا با ما به اشتراک بگذارید.