کمیسیون فدرال تجارت امریکا طی شکایتی بار دیگر کمپانی کوالکام را به عقد قراردادهای غیر منصفانه و دریافت حق امتیازهای انحصارطلبانه از اپل متهم کرده است. نکات جدیدی در دادگاه جدید افشا شدهاند.
استیو جابز، بنیانگذار و مدیرعامل کمپانی اپل در سال ۲۰۰۷ هنگامی که اولین نسخهی آیفون را معرفی میکرد، موافقت کرده بود که در ازای هر آیفون مبلغ ۷ دلار و ۵۰ سنت را به عنوان حق امتیاز به کوالکام بپردازد. جابز به این طریق میخواست تراشههای مودم را که برای گوشیهای هوشمند اپل نیاز داشت، تامین کند. اینها اطلاعاتی هستند که در جریان دادگاه دیروز که در غیاب تشکیل شد، از سوی شاهد کمیسیون تجارت فدرال (FTC) امریکا فاش شدند.
جریان از آن جا شکل گرفت که در آن سالها از طرفی، اپل نامی جدید در صنعت تولید گوشی هوشمند به شمار میآمد و از طرف دیگر هم جابز به تراشههای کوالکام نیاز داشت. اما اکنون بعد از گذشت ۱۲ سال تغییرات بزرگی شکل گرفته است. تا آن جا که روز دوشنبه ۱۴ ژانویه ۲۰۱۹ (۲۴ دی ماه سال ۱۳۹۷)، جف ویلیامز مدیر عملیات اپل به عنوان شاهدی بر این ادعا در دادگاه حضور پیدا کرد تا از کوالکام به دلیل دریافت چنین هزینهای شکایت کند.
با وجود آن که اپل از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۰ از تراشههای مودم اینفینئون (Infineon) استفاده کرد، اما هم چنان موظف به پرداخت حق امتیاز به کوالکام برای استفاده از پتنتی بود که توسط اینفینئون استفاده میشد (اینفینئون در سال ۲۰۱۰ توسط اینتل خریداری شد).
از سال ۲۰۱۱ تا سال ۲۰۱۶ مدلهای آیفون تنها به تراشههای مودم کوالکام مجهز بودند اما در سالهای پس از آن، هم کوالکام و هم اینتل این تراشهها را برای اپل تهیه میکردند. اما برای مدلهای ۲۰۱۸ به دلیل درگیریهایی که بین کوالکام و اپل شکل گرفت، اپل مصمم شد تا تراشههای مودم خود را تنها از اینتل خریداری کند.
ویلیامز در صحبت با قاضی «لوسی کوه»، اظهار داشت که با وجود آن که ۷ دلار و ۵۰ سنت به تنهایی رقم بالایی به حساب نمیآید (قیمت متوسط آیفون، ۷۹۳ دلار است)، اگر مقدار آن در تعداد هزاران میلیون نسخه از گوشیهای اپل که هر ساله فروخته میشوند ضرب شود، نتیجه مبلغی بالغ بر یک میلیارد دلار در سال خواهد شد.
کمیسیون تجارت فدرال، این مدیر شرکت اپل را به عنوان شاهد این پرونده ضد کوالکام فراخواند. طی این پرونده، رفتار کوالکام انحصارطلبانه خوانده شده است. مسئلهی اصلی این دادگاه، سیاست «نبود مجوز، نبودتراشه» کوالکام است که براساس آن این کمپانی، سازندگان گوشی همراه را به پرداخت حق امتیاز حتی پیش از خرید محصول این شرکت مجبور میکند.
کوالکام میگوید که این شرکت برای تأمین هزینههای تحقیق و توسعهای که در راستای پیشرفت تکنولوژی در زمینهی صنعت موبایل نیاز بوده، این مبالغ را دریافت کرده است.
کلام آخر
انتظار میرود که این دادگاه ده روز طول بکشد و اگر کمیسیون فدرال تجارت پیروز این میدان باشد، میتواند شیوهی تجارت کوالکام را تغییر دهد. بر این اساس این کمپانی باید در روش فروش تراشههای خود به سازندگان موبایل تجدید نظر کند. اگر چنین اتفاقی بیفتد، خریداران هم با گوشیهایی با قیمت پایینتر روبه رو خواهند شد. نظرات خود را در پلازا با ما به اشتراک بگذارید.