اینترنت پیش از آن که این چنین با دنیای ما گره بخورد، سرگذشتی طولانی را طی کرده که افراد بسیاری بر آن تأثیرگذار بودهاند؛ افرادی هرچند گاه نه چندان نامآشنا. لری رابرتز یکی از این افراد و از بنیانگذاران اینترنت به تازگی در سن 81 سالگی درگذشت.
اینترنت یکی از نخستین معماران خود را از دست داد. لری رابرتز، که بیش از هر چیز به عنوان مدیر برنامهی آرپانت (ARPAnet، اولین شبکه سوئیچیگ بستهها در دنیا که پس از مدتی تبدیل به اینترنت جهانی شد) شناخته میشد، در ۲۶ دسامبر ۲۰۱۸ (۵ دی سال ۱۳۹۷) دار فانی را وداع گفت.
گرچه در این راه، وی هم چون تیم بارنرز-لی (Tim Berners-Lee) یا وینت سرف (Vint Cerf) از طراحان مطرح اینترنت در اذهان عمومی نبود، اما تصمیمات مهمی را دربارهی اصول پیشبرد اینترنت اتخاذ کرد.
رابرتز در دههی ۱۹۶۰ بعد از خواندن مقالهی مهم جی.سی.آر لیکلیدر (J.C.R. Licklider) با مضمون «شبکه کامپیوتری بین کهکشانی»، بر مفهوم ایجاد شبکه بین دو کامپیوتر (Computer-to-Computer Networks) پافشاری کرد.
رابرت تیلور، رئیس دفتر تکنیکهای پردازش اطلاعات آرپا، به دنبال یافتن فردی برای همکاری در ایجاد ارتباط بین کامپیوترهای تحقیقاتی این موسسه، رابرتز را به عنوان نخستین طراح این پروژه برگزید. اما رابرتز در ابتدا موفق به انجام این کار نشد و نهایتا این امر با پیشنهاد وسلی کلرک برای استفاده از کامپیوترهای کوچک برای شبکهبندی میسر شد. پس از آن رابرتز در اجرای آرپانت موفق عمل کرد و از سوئیچینگ بستهای برای کنترل ترافیک شبکه استفاده نمود که در آن زمان روشی انقلابی بود.
رابرتز در ۱۹۷۳ آرپا را ترک کرد (وینت سرف و باب کان جایگزین وی شدند) اما تأثیر او بر پایهریزی دنیای اینترنت در اینجا به پایان نرسید.
او به وسیلهی شرکت خود یعنی تلنت، به تجاریسازی تکنولوژی سوئیچینگ بستهای کمک کرد و پس از راهاندازی تلنت هم زمان خود را صرف پیشرفت کیفیت شبکههای اینترنت کرد. شرکتهای دیگر او هم با نام Caspian Networks (که اکنون دیگر مشغول به کار نیست) و Anagran به دنبال افزایش کیفیت خدماتی مانند ویدئو استریم بودهاند.
کلام آخر
به هر حال حتی اگر رابرتز را نشناسید هم تأثیر او بر دنیای اینترنت بر کسی قابل چشمپوشی نیست. با نظرات و دیدگاههای خود ما را در پلازا همراهی کنید.