مایکروسافت به عنوان یکی از غولهای صنعت فناوری، هشدار داده که برای جلوگیری از کاربرد فناوری تشخیص چهره مانند کتاب 1984، این حوزه نیاز به وضع قوانین ویژه دارد.
مایکروسافت از دولتهای مختلف خواستار است که تا سال آینده قوانینی را وضع نمایند تا فناوری تشخیص چهره به صورت مستقل مورد آزمایش قرار گیرد و دقت آن افزایش یابد، از پیشداوریهای غیرمنصفانه جلوگیری گردد و از حقوق افراد نیز محافظت به عمل آید.
برد اسمیت یکی از مسئولین ارشد مایکروسافت در پستی در بلاگ خود که روز پنجشنبه منتشر گردید، نوشت:
فناوری غول چراغ جادوی «تشخیص چهره» تازه در حال بیرون آمدن از درون چراغ خود است. در صورتی که قانونی در این حوزه وضع نشود، در پنج سال آینده شاهد خواهیم بود که خدمات تشخیص چهره به صورت گسترده در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و مشکلات اجتماعی را به شدت تشدید میکند. تا آن زمان، دیگر به سختی میتوان با چالشهای ایجاد شده مقابله کرد.
اسمیت این گونه نظر میدهد که نتایج تشخیص چهره به جای اینکه به کامپیوتر سپرده شود، باید توسط نیروهای انسانی مورد بازبینی قرار گیرد. وی در بلاگ خود نوشته:
این امر ممکن است باعث تصمیمگیریهایی شود که خطر آسیب جسمی و روحی به مصرفکننده را به همراه آورد، حقوق اساسی انسانی را نقض کند و به آزادیهای فردی یا حریم شخصی افراد تجاوز نماید.
او همچنین اضافه کرده که مسئولین اجراکننده این فناوری باید اطمینان حاصل نمایند که این قوانین از ایجاد تبعیض در مورد مصرفکنندگان و یا گروه خاصی از کاربران جلوگیری مینماید.
فناوری تشخیص چهره معمولا برای کارهای معمول روزانه اعم از باز کردن قفل صفحه گوشی و یا تگ کردن دوستان در شبکههای اجتماعی به کار میرود، اما با تمام این موارد، نگرانیها در مورد حریم خصوصی افراد به قوت خود باقی است. پیشرفتها در حوزه هوش مصنوعی و استفاده از دوربینها باعث شده تا کار ردیابی و نظارت بر کار افراد بسیار ساده شود.
مراجع قانونی به صورت مکرر از فناوری در تحقیقات خود استفاده میکنند، اما نرمافزارها هیچ گاه بدون نقص نبودهاند. اوایل سال میلادی حاضر، مشخص شد که نرمافزارهای مورد استفاده پلیس متروپولیتن در بریتانیا در 98 درصد از موارد، تشخیص اشتباه دادهاند.
مایکروسافت تنها شرکتی نیست که در این زمینه نگرانیهای خود را ابراز داشته است. در ماه می، اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا (ACLU) فاش کرد که آمازون در حال فروش فناوریهای تشخیص چهره خود (تحت عنوان Rekognition) به اداره پلیس اورلاندو در آمریکا است. در آزمایشی که این اتحادیه در ماه ژوئیه روی فناوری Rekognition انجام داد، در 28 درصد از موارد، نمایندگان کنگره آمریکا به عنوان تبهکار در سیستم شناسایی شدند.
اسمیت همچنین در مورد کاربرد دولتی این فناوری هشدار داده و گفته این کاربری میتواند آزادیهای فردی و حقوق بشر را محدود نماید. وی در بلاگ خود نوشته:
هنگامی که دوربینهای نصب شده در تمام نقاط دنیا، با قدرت پردازش گسترده و حافظه ابری همراه شوند، دولتها میتوانند از این فناوری برای نظارت دائمی افرادی خاص استفاده نمایند.
ما باید تمهیداتی را بیندیشیم که سال 2024 همچون صفحات رمان 1984 نوشته جورج اورول از آب در نیاید.
کلام آخر
لازم به یادآوری است که 1984 نام کتاب مشهوری از نوشتههای جورج اورول است که در سال 1949 منتشر گردید. اورول در این کتاب آیندهای را به تصویر کشیده بود که وسایل خانه نیز جاسوسی ساکنین را میکنند. وینستون اسمیت شخصیت اول داستان این کتاب، در کشوری زندگی میکند که مردمش به سه طبقه مجزا تقسیم شدهاند: طبقه کارگر، اعضای عادی حزب و اعضای ردهبالای حزب. او از جمله اعضای عادی حزب است. روزی در اقدامی غیرقانونی، دفترچهای میخرد و در آن تفکرات خود را روی کاغذ میآورد. در تمام خانههای اعضای حزب، دستگاههایی به نام صفحه سخنگو وجود دارد که توسط وزارت حقیقت این کشور کنترل میگردد و مانند دوربین، تمام اعمال افراد را تحت نظر دارد. نظرات خود را در پلازا با ما به اشتراک بگذارید.
