فیلم روزی روزگاری آبادان یکی از فیلمهای اکران شده در سال 1403 است که توانست توجه مخاطبان سینمایی را به خود جلب کند. در ادامه مقاله پیش رو با معرفی و بررسی این فیلم همراه شما هستیم.
حمیدرضا آذرنگ بازیگر، نویسنده و کارگردان اهل ایران در سال 1351 به دنیا آمد. او نخستن بار در سال 1378 با فیلم گمشده جلوی دوربین رفت و سالها در تئاتر فعالیت میکرد. این بازیگر با فیلم یلدا اثر داوود میرباقری شناخته شد و فیلم سینمایی روزی روزگاری آبادان اولین تجربه او به عنوان کارگردان یک فیلم سینمایی است. آقای آذرنگ به واسطه این اثر توانست نامزدی سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه اقتباسی و سیمرغ بلورین بهترین فیلم از جشنواره فیلم فجر دریافت کند.
فیلم روزی روزگاری آبادان به کارگردانی و نویسندگی حمیدرضا آذرنگ، تهییهکنندگی عبدالله اسکندری و علی اوجی در سال 1399 ساخته شد. این اثر در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر شرکت کرد و توانست نامزد 7 عنوان از جوایز آن شود. در ادامه مقاله پیش رو پلازا با معرفی فیلم سینمایی روزی روزگاری آبادان همراه شما هستیم.
فهرست مطالب:
تاریخ اکران فیلم روزی روزگاری آبادان
ژانر فیلم سینمایی روزی روزگاری آبادان درام، ملودرام، جنگی و فانتزی است. این فیلم نخستین بار در سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و سپس در تاریخ 10 مرداد 1403 به اکران عمومی رسید. مدت زمان این اثر 90 دقیقه است.
داستان فیلم روزی روزگاری آبادان
خلاصه فیلم سینمایی روزی روزگاری آبادان درباره خانواده مردی به نام مصیب است. مصیب اعتیاد دارد و بسیار بدخلق است. او نه تنها رابطه سردی با همسرش، خیری، دارد، بلکه نمیتواند فرزندانش که با او یک شکاف نسلی دارند را درک کند. جریان در نزدیکی سال نو اتفاق میافتد و خیری نیز قصد دارد بعد از عید خانه را ترک کند. داستان از آنجا شروع میشود که یک موشک آمریکایی که قصد دارد به عراق حمله کند، این موشک با خطایی چند اینچی درست در سقف خانه مصیب فرود میآید. در چنین شرایط عجیبی درهای خانه قفل میشوند و موشک نیز به سخن میآید تا راه نجات خانواده مصیب را به آنها بگوید.
بازیگران فیلم روزی روزگاری آبادان
در این بخش درباره هنرپیشگان فیلم صحبت میکنیم. به جز دو بازیگر اصلی فیلم، بازیگران دیگر جز هنرپیشگان معروف نیستند و شهرت چندانی ندارند.
محسن تنابنده در نقش مصیب
محسن تنابنده بازیگر، نویسنده و کارگردان اهل کشور ایران متولد 26 فروردین سال 1354 است. او در رشته بازیگری فارغالتحصیل شد و از سال 1374 پا به عرصه تئاتر نهاد. آقای تنابنده در سال 1382 با فیلم دانههای ریز برف وارد سینما شد و در سال 1386 برای فیلم استشهادی برای خدا صاحب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد. در سال 1388 این هنرپیشه باری دیگر برای فیلمهای سنگ اول و هفت دقیقه تا پائیز سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد دریافت کرد. محسن تنابنده همچنین سابقه نویسندگی نیز دارد و فیلمنامه آثاری همچون سریال پیامک از دیار باقی را نوشته است. در سال 1395 این بازیگر برای فیلم فراری باری دیگر سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را برنده شد.
عمده شهرت آقای تنابنده به دلیل حضور و بازیگردانی سری تلویزیونی پایتخت و نقش نقی معمولی است. این بازیگر همچنین در سال 1401 برای فیلم جنگ جهانی سوم برنده جایزه بهترین بازیگر مرد بخش افقهای جشنوارهٔ فیلم ونیز شد.
فاطمه معتمد آریا در نقش خیری
فاطمه معتمدآریا بازیگر اهل ایران متولد 7 آبان 1340 است. او بازیگری را از پیش از انقلاب با تئاتر شروع کرد تا اینکه در نمایشهای مدرسه موشها و خونه مادربزرگه حضور پیدا کرد. خانم معتمدآریا با فیلم جدال وارد سینما شد. سپس توانست برای فیلمهای برهوت، مسافران، یکبار برای همیشه و همسر برنده سیمرغ بلورین جشنواره فجر شود. فاطمه معتمدآریا در واقع رکورددار زنان برای داشتن سیمرغ بلورین است. فیلمهای ریحانه، روسری آبی، بانوی اردیبهشت، گیلانه و قصهها از آثار دیگر این بازیگر هستند که مورد توجه قرار گرفتند. به علاوه این بازیگر چندین همکاری همچون کلاه قرمزی و پسرخانه، کلاه قرمزی و پسرخانه و زیر درخت هلو نیز با ایرج طهماسب داشت که توانست توجهها را به او جلب کنند.
الهام شفیعی در نقش سهیله
الهام شفیعی هنرپیشه جوان ایران اهل ایران در دهه 80 به دنیا آمد. او مدتی در تئاتر فعالیت داشت تا اینکه در سال 1399 برای نقش سهیله فیلم روزی روزگاری آبادان انتخاب شد. او سپس با سریال در انتهای شب و نقش مینا به شهرت خوبی رسید و از بازیگران آیندهدار اهل ایران است.
سایر هنرپیشه های روزی روزگاری آبادان عبارتند از:
- هیراد آذرنگ
- سهیل جمالی
- امیرحسین ابراهیمی
نقد فیلم روزی روزگاری آبادان
روزی روزگاری آبادان به کارگردانی حمیدرضا آذرنگ ساخته شده، کارگردانی که اگرچه اولین تجربه فیلم بلند خود را با روزی روزگاری آبادان داشت اما تجربه کارگردانی را با تئاتر آخرین مروارید در سال 1380 شروع کرد. این فیلم در واقع به کارگردانی او نخستین با در قالب یک تئاتر به روی صحنه رفته بود. آقای آذرنگ در واقع نامی آشنا در تئاتر شناخته میشود که نویسندگی و کارگردانی آثار مختلفی برعهده او بوده است. از لحاظ کارگردانی روزی روزگاری آبادان عملکرد خوبی دارد و فیلمنامه آن نیز جالب است. آقای آذرنگ در واقع قصد دارد یک مفهوم ضدجنگ را در قالب ملودرامی فانتزی به مخاطب نشان دهد. اثری که هم لایههای پنهان کمدی در خود دارد، هم پیامی اجتماعی به مخاطب و هم فانتزی جالبی را به مخاطب نشان میدهد.
این فیلم در واقع دو بخش دارد. بخش اول آن به اتفاقات پیش از حادثه برمیگردد و بخش دوم آن وقایع پس از حادثه را بیان میکند. تا قبل از حادثه فیلم یک درام اجتماعی بود که مسائلی همچون اعتیاد، بیعلاقگی و سردی زوجین و اختلاف والدین با فرزندان جوان را به مخاطب نشان میداد و نقد و نکوهش میکرد. پس از اتفاق اما فیلم حالتی فانتزی به خود میگیرد که پیامی ضدجنگ دارد. در واقع تنوع ژانری روزی روزگاری آبادان زیاد است که ممکن است مخاطب را کمی گیج کند. در حقیقت این اتفاق هم یک پوئن مثبت و هم یک امتیاز منفی محسوب میشود.
طراحی صحنه این فیلم چشمنواز است به طوری سهیل اشراقی برای آن توانست سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه را از سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر کسب کند. البته میتوان به کم کاری عوامل برای به تصویر کشیدن فضای آبادان جز چند آیتم اندک نیز اشاره کرد. روزی روزگاری آبادان همچنین توانست نامزد بهترین بازیگر نقش اول مرد، بهترین بازیگر نقش مکمل زن، بهترین فیلمنامه اقتباسی، بهترین فیلمبرداری، بهترین صداگذار و بهترین کارگردان اول نیز شود. نمرات فیلم روزی روزگاری آبادان نیز بسیار خوب است و تماشاگران آن را پسندیدهاند. به طور کلی باید بگوییم این اثر کاملا سرگرم کننده و دیدنی است.
سخن نهایی
با معرفی و بررسی فیلم روزی روزگاری آبادان همراه شما هستیم. این اثر به کارگردانی و نویسندگی حمیدرضا آذرنگ ساخته شد و تا کنون فروش خوبی داشته است. نظر شما درباره این فیلم چیست؟ چه نقاط مثبت و منفیای در این اثر دیدید؟ لطفا نظرات خود را با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.