فیلم پرویز خان یکی از فیلمهای بیوگرافی جدید ایرانی است که با نمایش در جشنواره فیلم فجر 1402 تحسین منتقدان را برانگیخت. در ادامه با معرفی و بررسی این فیلم همراه شما هستیم.
ساخت فیلمهای بیوگرافی امری موسوم در دنیا است. سالانه چندین فیلم بیوگرافی در دنیا و کشورهای مختلف ساخته میشود تا در مواردی از برخی بزرگان تحسین کند یا اثراتی که برخی افراد در دنیا گذاشتهاند را نشان دهد. مثلا در سال 2023 یکی از بزرگترین فیلمهای بیوگرافی، فیلم اوپنهایمر از روی زندگی پدر بمب هستهای جهان، جی رابرت اوپنهایمر، ساخته شد. کشور ایران نیز فیلمهای بیوگرافی ساخته شده، کم ندارد.
فیلم پرویز خان به کارگردانی به کارگردانی و نویسندگی علی ثقفی و تهییه کنندگی عطا پناهی ساخته شده است. این فیلم در بخش سودای سیمرغ جشنواره فجر 1402 قرار داشت و توجهات را به خود جلب کرده بود. پرویز خان اثری بیوگرافی محسوب میشود که از روی زندگی پرویز دهداری، بازیکن و مربی فوتبال ایرانی، ساخته شده است. در ادامه مقاله پیش رو پلازا با معرفی فیلم سینمایی پرویز خان همراه شما هستیم.
فهرست مطالب:
تاریخ اکران فیلم سینمایی پرویز خان
ژانر فیلم پرویز خان بیوگرافی، تاریخی، درام و ورزشی است. این اثر نخستین بار در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد. مدت زمان فیلم پرویز خان نیز چیزی حدود 65 دقیقه است.
داستان فیلم پرویز خان
پرویز دهداری بازیکن سابق و مربی فوتبال تیم ملی ایران متولد سال 1312 بود و اصالتی آبادانی داشت. ایشان از بازیکنان و مربیان پیش و پس از انقلاب بودند که به سبب اخلاق خوب ورزشی، لقب مربی اخلاق را به او دادند. آقای دهداری، اولین مربی باشگاه پرسپولیس تهران بود و در جام ملتهای آسیا 1988 سرمربیگری تیم ملی ایران را برعهده داشت. این سرمربی سرانجام در سال 1371 به علت عارضه کلیوی درگذشت.
خلاصه فیلم سینمایی پرویز خان، قصه زندگی ایشان و مقطعی است که او با ستارگان وقت تیم ملی فوتبال ایران به مشکل برمیخورد. پس از بازیهای آسیایی 1986 سئول، 14 نفر از اعضای تیم ملی وقت به دلیل اعتراض به نحوه مربیگری پرویز دهداری، استعفا دادند. از این رو او تیمی از بازیکنان گمنام که شامل ستارگان فوتبال ایرانی، احمدرضا عابدزاده، مجتبی محرمی، جواد زرینچه و صمد مرفاوی تشکیل میشد، گردآوری کرد و سرانجام پس از حاشیههای دیدار دوستانه ایران و ژاپن در استادیوم آزادی از سمت خود استعفا داد.
بازیگران فیلم پرویز خان
در این بخش قصد داریم تا بازیگران این اثر را به شما معرفی کنیم.
سعید پورصمیمی در نقش پرویز دهداری
سعید پورصمیمی بازیگر اهل ایران در 9 اسفند 1322 به دنیا آمد. او بازیگری را از دهه 40 و تئاتر شروع کرد و به بازی عمیق و عالی در نقشهای مکمل سینمایی مشهور است. این هنرپیشه برای سه نقش مکمل خود تا کنون برنده سیمرغ بلورین جشنواره فجر شده و در جهان نیز به عنوان یک بازیگر ایرانی دیده شده است. اولین فیلم سینمایی آقای پورصمیمی ناخدا خورشید در سال 1365 بود و چند سریال نیز در کارنامه خود دارد.
از فیلمهای مشهور این بازیگر باید به تحفهها، پرده آخر، دلشدگان، آبادانیها، نسل سوخته، اینجا چراغی روشن است، یه حبه قند، بوسیدن روی ماه، دوزیست و برادران لیلا اشاره کنیم.
مریم سعادت
مریم سعادت بازیگر خانم ایرانی در 24 شهریور 1337 به دنیا آمد. او علاوه بر بازیگری، عروسکگردانی نیز انجام داده است. او نخستین بار در نیمه دوم دهه 60 به عنوان بازیگر انتخاب شد و ابتدا در آثار کودک و نوجوان حضور پیدا کرد. بازی در سریالهای آرایشگاه زیبا، قصههای تابهتا، بدون شرح و خوش رکاب باعث شد تا خانم سعادت به عنوان یک بازیگر جایگاه خود را به دست آورد. او در فیلمهایی همچون تارزن و تارزان، از ما بهترون، عملیات مهد کودک، دشمن زن، شهر گربهها و فیلم شب طلایی حضور پیدا کرده است. از دیگر سریالهای محبوب این بازیگر باید به کتابفروشی هدهد، نقطه سر خط، آبپریا، باغ سرهنگ، دردسرهای عظیم و شهرک کلیله و دمنه اشاره کنیم.
بهنام تشکر
بهنام تشکر بازیگر، صداپیشه، گوینده و مجری ایرانی متولد 4 بهمن 1355 است. او بازیگری را از سال 1375 و تئاتر شروع کرد و سالها اگرچه بازیگر بزرگی در تئاتر بود، اما فعالیت تلویزیونی و سینمایی کمی داشت. شهرت این بازیگر به دلیل نقشآفرینی شخصیت، نیما افشار در سریال پرمخاطب ساختمان پزشکان است. او به سبب زوج هنری بودن با هومن برق نورد سریالهایی همچون دزد و پلیس، دودکش و پادری را بازی کرد و بسیار مورد توجه قرار گرفت. آقای تشکر حضور سینمایی موفق نیز در کارنامه خود کم ندارند. فیلمهای استرداد، لاک قرمز، زندانیها و بهشت تبهکاران از آثار سینمایی او هستند. چند سریال موفق دیگر او نیز لیسانسهها، وارش، دراکولا و آنتن هستند.
حمیدرضا پگاه
حمیدرضا پگاه بازیگر کاریزماتیک ایرانی در 11 دی 1350 به دنیا آمد. او بازیگری را از سال 1372 با سریال ضلع ششم شروع کرد. این بازیگر علیرغم داشتن پتانسیل بالا، عموما فردی گزیده کار است. حمیدرضا پگاه در فیلمهایی همچون این زن حرف نمیزند، قلادههای طلا، گیلدا و دیدن این فیلم جرم است حضور داشته و به واسطه نقشآفرینیهایش در سریالهایی همچون تفنگ سرپر، پیدا و پنهان، آوای باران، گیله وا و خانه امن شناخته میشود.
سایر هنرپیشه های فیلم سینمایی پرویز خان عبارتند از:
- علی باقری
- المیرا دهقانی
- یدالله شادمانی
- یاسین مسعودی
- محمد صادق ملک
- نیما نادری
- مهدی فریضه
- روزبه رئوفی
- منوچهر علیپور
- امیر دانشجو
- سید ابوالفضل موسوی
- و…
نقد فیلم سینمایی پرویز خان
پرویز خان یک روایت حماسی است که ادعای زیادی نداشت و آرام آرام به چشم مخاطب جشنواره فجر آمد. این فیلم دست روی یک شخصیت درست و حسابی و جاندار فوتبالی میگذارد که اتفاقات جذابی پیرامون زندگی او افتاده بود. پرویز خان اگرچه از لحاظ محتوا شباهتهایی به مستندی با همین نام اثر سجاد ترابی دارد، اما قصهگویی وجه تمایز آن است. یعنی اگر فوتبالی هم نباشید و اصلا خود مرحوم دهداری را نشناسید هم باز از فیلم لذت خواهید برد.
فیلم ریتمی معقول و روایتی منطقی دارد و البته آوردن مقوله جنگ در آن، که امضای کاری تولیدات رسانه اوج است، کمی غیرمنطقی به نظر میرسد اما به بدنه اصلی فیلم لطمهای وارد نکرده است. جدا از این، ایرادات دیگری به فیلم وارد بود. مثلا سن مرحوم دهداری و سن سعید پورصمیمی نزدیک به هم نبودند و اختلاف فاحشی وجود داشت. یا گریم بازیکنان فوتبال شبیه بازیگران اصلی نبود. از همه اینها گذشته سعید پورصمیمی، بدجوری در قامت مربی اخلاق خوش درخشیده است. به طور کلی نمرات فیلم پرویز خان بالا بودند و جز آثار دیدنی جشنواره امسال بود.
سخن نهایی
در این مقاله با معرفی و بررسی فیلم ایرانی پرویز خان همراه شما بودیم و سعی کردیم یک توضیح کامل از فیلم برای شما داشته باشیم. این اثر مورد استقبال منتقدان سینمایی قرار گرفت و 9 نامزدی سیمرغ بلورین در جشنواره فجر کسب کرد و برای ردهبندیهای بهترین فیلم اول و بهترین تدوین سیمرغ بلورین گرفت. علی ثقفی نیز توانست دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه را برای این اثر کسب کند. همچنین انتظار میرفت تا آقای پورصمیمی برای پرویز خان سیمرغ بگیرند اما این اتفاق نیافتاد. نظر شما درباره این اثر چیست؟ لطفا دیدگاههای خود را با ما به اشتراک بگذارید. از همراهی شما متشکریم.