آیا میدانید CDN چیست؟ سی دی ان یا شبکه توزیع محتوا یکی از انواع شبکه دیجیتالی برای بهینهسازی ارسال و تحویل محتوا است. در ادامه با پلازا همراه باشید تا با این نوع شبکه از سرورها بیشتر آشنا شویم.
مهمترین کاربرد CDN، امکان انتقال سریع محتوا برای بارگذاری در شبکه اینترنت است. از این طریق میتوان صفحات HTML، فایلهای جاوا اسکریپت، تصاویر و ویدیوها را با سرعت بیشتری بارگذاری و در اختیار کاربران قرار داد. امروزه اکثر ترافیک صفحات وب از طریق CNDها در اختیار کاربران قرار میگیرند. بهخصوص سایتها و سرویسهای بزرگ و محبوبی مثل فیسبوک، تلگرام و نتفلیکس. اما سی دی ان دقیقا چیست و چه کاربردی دارد؟
فهرست مطالب
CDN (سی دی ان) چیست؟
سی دی ان به یک گروه از سرورهایی که در نقاط مختلف مستقر و به یکدیگر متصل باشند گفته میشود. این سرورها محتوای دیتا سنترهای اصلی یک سایت را توزیع و آن را در اختیار کاربرانی که از همه به آنها نزدیکتر هستند قرار میدهند. در این صورت هم پهنای باند شبکه کمتر مصرف میشود و هم صفحات وب و خدمات سرویسهای مختلف با سرعت بالاتری در اختیار کاربران قرار میگیرند. اکثر دادهها مثل تصاویر، کدهای CSS و جاوا اسکریپتها بهصورت کش شده در یک CND ذخیره میشوند تا با سرعت بالاتری در اختیار کاربرانی که در نقاط مختلف جهان هستند قرار گیرند.
اما بیشترین مزیت سی دی ان چیست؟ یک CDN بیشتر از همه برای وبسایتهای معروفی که از نقاط مختلف جهان بازدید کننده دارند، مناسب هستند. از جمله شبکههای اجتماعی، سایتهای سرگرمی، پلتفرمهای اقتصاد دیجیتال و البته بازیهای آنلاین که محتوای گرافیکی بازی را از طریق CDNها در اختیار کاربران قرار میدهند.
زمانی که بحث سی دی ان به میان می آید بسیاری از اشخاص فکرشان به سمت اینترنت ملی سوق داده می شود. اگر در این خصوص اطلاعاتی ندارید میتوانید از مقاله همه آن چه باید در مورد شبکه ملی اطلاعات بدانید کمک بگیرید و تمامی اطلاعاتی که قرار است از اینترنت ملی بدانید را در اینت مقاله مطالعه کنید. در ادامه توضیحات میتوانید با مزایای استفاده از سی ان ان در بستر اینترنت ایران آشنا شوید.
مزایا و خدمات CDN چیست؟
مزایای شبکه توزیع محتوا CDN، بستگی به حجم و نیازهای یک وبسایت و یا سرویس دارد. اما مزایای اصلی یک سی دی ان را میتوان در 4 مورد خلاصه کرد:
- بهبود سرعت بارگذاری سایت: یک CDN کاربر را بهجای اتصال به سرور اصلی یک سایت (که ممکن است فاصله زیادی با کاربر داشته باشد) به دیتا سنترهایی که به او نزدیکتر هستند متصل میکند. با توزیع محتوا سایت به نقاطی که نزدیک کاربران مختلف هستند، بازدیدکنندگان میتوانند با سرعت بالاتری یک سایت را بارگذاری کنند. از آنجایی که اکثر کاربران از سایتهایی که سرعت کمی دارند فراری هستند، یک CDN میتواند علاوه بر بالا بردن سرعت سایت، تعداد بازدیدکنندگان آن را نیز افزایش دهد.
- کاهش هزینههای صرف شده برای پهنای باند: هزینه پهنای باند برای میزبانی از سایت، خیلی کم نیست. با کش کردن محتوا از طریق CND، میتوان از میزان دادهای که سرور اصلی سایت ارائه میکند کاست و در نتیجه هزینه میزبانی از سایت را نیز برای صاحب آن سایت کمتر کرد.
- افزایش میزان دسترسی کاربران به محتوا: خیلی از اوقات سایتها دچار مشکلات سختافزاری میشوند یا ناگهان تعداد بازدیدکنندگان آنها آنقدر بالا میرود که سرور قادر به پاسخگویی به همه آنها نخواهد بود. بهلطف تعداد بیشتر و پراکنده بودن CDNها، این نوع شبکه میتواند ترافیک بیشتری نسبت به سرور اصلی را مدیریت کند و کمتر دچار مشکلات سختافزاری شود چرا که ترافیک بین چندین سرور پخش میشود و متمرکز بر یک سرور نخواهد بود.
- بهبود امنیت وبسایت: CDN میتواند در امنیت یک سایت هم نقش مهمی داشته باشد. در صورتی که CND بهدرستی راهاندازی و پیکربندی شود، میتواند در برابر حملات DDoS به کمک سایت بیاید، فایروال WAF را در اختیار سایت قرار دهد و همچنین گواهیهای تازه TLS/SSL را برای سایت اعمال کند.
همانطور که گفته شد استفاده از سی دی ان ایران میتواند در مدیریت ترافیک و مصرف بهینه به شما کمک نماید. امروزه بسیاری از سایت های داخلی که در ایران میزبانی می شوند از ترافیک نیم بهاء برخوردار هستند که اگر قصد دارید در این زمینه با اطلاعات بیشتری مواجه شوید میتوانید از مقاله گزارش مصرف اینترنت ویندوز کمک بگیرید و روند مصرفی اینترنت خود را بررسی کنید.
سرور CDN چگونه کار میکند؟
بالاتر به این که CDN سایت چیست پرداختیم اما این شبکه چگونه کار میکند؟ همانطور که گفتیم یک CDN متشکل از شبکهای از سرورهای متصل به هم با هدف توزیع سریع، رایگان و امن محتوا است. بهمنظور افزایش سرعت انتقال دادهها، CND در نقاط تبادل اینترنت (IXP) مستقر میشود.
IXP در حقیقت نقاطی است که در آن شرکتهای ارائه دهنده اینترنت بهمنظور دسترسی به ترافیک شبکههای یکدیگر، به هم متصل میشوند و دادهها را تبادل میکنند. CDN با دسترسی به این نقاط میتواند علاوه بر کاهش هزینهها، دادههای سایتهای مختلف را نیز با سرعت بسیار بالایی بین کاربران مختلف پخش کند.
CND با توجه به محل جغرافیایی یک کاربر، فاصله نزدیکترین سرور به او را محاسبه کرده و همان سرور را برای توزیع محتوا برای آن کاربر، انتخاب میکند.
امروزه اتصال بازی های بتل آنلاین در پلتفرم PC با کندی سرعت مواجه بوده که گیمرهای بسیاری با تغییر دادن دی ان اس به بازی مربوطه متصل میشوند. به همین دلیل ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چرا حجم اینترنت زود تمام می شود؟ در پاسخ به این سوال به نکات بسیار خوبی اشاره نموده ایم که میتوانید از آنها استفاده کنید.
سی دی ان های ایرانی و خارجی
شرکتهای مختلفی خدمات CDN را به سایتها ارائه میکنند. از معروفترین آنها میتوان به کلاودفلر و Verizon اشاره کرد که خدمات خود را با سرویسهای اضافی مثل WAF و ابزارهای امنیتی برای مقابله با حملات DDoS ارائه میکنند. شرکتهای سرویس CDN داخلی ایرانی نیز طی چندین سال گذشته بیشتر رو به ارائه CDNها آوردهاند و تعداد زیادی از آنها این خدمات را در اختیار سایتهای داخلی و خارجی قرار میدهند.
یکی دیگر از مقالات مرتبط با این مبحث آشنایی با ۱۰ کشور اول دنیا در سرعت اینترنت بوده که در این مقاله به اصلی ترین دلایل صدر نشینی کره جنوبی در سرعت اینترنت اشاره نموده ایم و میتوانید جایگاه ایران در میان پرسرعت ترین کشورهای دنیا را بررسی کنید که چه مقدار در این زمینه از کشور های دیگر عقب مانده ایم.
سوالات متداول
1. CND چیست بازی؟
مزایای CND برای گیمینگ نیز مانند سایتها و سرویسهای عادی است. با استفاده از یک CDN محتوای بازی با سرعت بیشتری در اختیار کاربرانی که در نقاط مختلف جهان هستند قرار میگیرد و در نتیجه میزان لگ برای کاربران کمتر میشود.
2. CDN چیست تلگرام؟
تلگرام از CDN برای کش کردن تصاویر و ویدیوهایی که بهصورت عمومی در کانالهای با عضو زیاد مثلا 100 هزار نفر، آپلود میشوند استفاده میکند. به این ترتیب کاربران مختلفی که عضو یک کانال محبوب هستند ولی در نقاط مختلف جهان زندگی میکنند، میتوانند با سرعت بالایی به این محتوا دسترسی داشته باشند.
سخن پایانی
در این مطلب به سوال CDN چیست پاسخ دادیم و با مزایای مختلف یک سی دی ان هم آشنا شدیم. در حقیقت با توجه به گسترش اینترنت در جهان، تصور اینترنت بدون CDN کار غیرممکنی است. CDNها نقش کلیدی در توزیع محتوا با سرعت و امنیت بالا در نقاط مختلف جهان دارند و بخش اعظم محتوای اینترنت را در اختیار کاربران قرار میدهند.