شاید میشل اوباما را با کاخ سفید بشناسید. اما خواندن کتاب «شدن» جنبههای دیگری از زندگی وی را بازگو میکند. برای اینکه بیشتر با زندگینامه میشل اوباما و کتابش آشنا شوید، در ادامه همراه ما باشید.
میشل اوباما (Michelle Obama) را میتوان یکی از زنان تأثیرگذار در جهان معرفی کرد. کسی که با وجود تبعیضات نژادپرستانه اولین بانوی اول آمریکایی-آفریقایی در آمریکا بوده است و فعالیتهای اجتماعی زیادی نیز در کارنامه کاری خود دارد. میشل اوباما حقوقدان و نویسنده است. علاوه بر موارد اشاره شده، وی در طول زندگی حرفهایاش علاوه بر وکیل بودن، مدیر بیمارستان و مسئول یک موسسه غیرانتفاعی و فعال اجتماعی نیز بوده است. ما در این مقاله از پلازا میخواهیم بیشتر با این شخصیت سیاسی-اجتماعی آشنا شویم و به معرفی کتابی از وی به نام شدن (Becoming) بپردازیم. این کتاب، زندگینامه میشل اوباما را توصیف میکند و یک خودزندگینامه (Autobiography) است و شما میتوانید از زبان نویسنده در دل زندگی وی از کودکی تا کنون سفر کنید و ببینید که وی برای میشل اوباما شدن چه از سر گذرانده است.
فهرست مطالب:
بیوگرافی میشل اوباما
- تاریخ تولد میشل اوباما: 17 ژانویه 1964 (27 دی 1342)
زنان تأثیرگذار در جهان کم نبوده و نیستند. یکی از آنها میشل اوباما است. وی که بانوی اول پیشین آمریکا بوده، به عنوان یک شخصیت محبوب نیز در جهان شناخته میشود. بهطوریکه این محبوبیت بعد از انتشار کتاب زندگینامهاش یعنی «شدن» نیز بیشتر شده است. در این قسمت با بیوگرافی میشل اوباما شما را همراهی خواهیم کرد. اگر هم به خواندن کتابهای زندگینامه علاقه دارید، توصیه میکنیم مطلب معرفی بهترین کتاب های زندگینامه را مطالعه کنید.
تولد و خانواده میشل اوباما
میشل اوباما که نام قبل از ازدواجش میشل رابینسون (Michelle Robinson) بود، در 17 ژانویه 1964 میلادی (27 دی 1342) به دنیا آمد و در یک خانه اجارهای در جنوب شهر شیکاگو دوران کودکیاش را گذراند. میشل یک برادر بزرگتر نیز دارد که 21 ماه با او اختلاف سنی دارد. او در همان محله تحصیلات ابتداییاش را آغاز کرد و نواختن پیانو را یاد گرفت. پدر میشل به بیماری ام اس مبتلا بود و این مسئله تأثیر زیادی روی او گذاشت. میشل دانشآموز خوبی بود و تحصیلات دبیرستانش را نیز در یکی از مدارس خوب شیکاگو گذراند. این مدرسه که در غرب شیکاگو بود، 3 ساعت با خانهی آنها در جنوب شهر فاصله داشت. او در سال 1981 به عنوان شاگرد دوم مقطع تحصیلیاش فارغالتحصیل شد.
میشل اوباما در سال 1991 پدرش را بر اثر بیماری از دست داد. یکی از دوستان نزدیکش نیز در همان دوران بر اثر سرطان از دنیا رفت. مرگ عزیزانش اما باعث شد او به فکر فرو برود و از خودش بپرسد چه مسئولیتهایی نسبت به جامعه و اطرافیانش دارد.
تحصیلات میشل اوباما
میشل اوباما در سال 1981 مانند برادرش وارد دانشگاه پرینستون شد. او در این دانشگاه رشته اصلی جامعهشناسی و رشته فرعی مطالعات آفریقایی-آمریکایی را برگزید. او در سال 1985 مدرک کارشناسیاش را از این دانشگاه گرفت. میشل پس از آن به دانشگاه هاروارد رفت و مدرک دکترای حقوقش را در سال 1988 گرفت. میشل اوباما سومین بانوی اول آمریکای است که تحصیلاتی بیش از لیسانس داشت. خودش میگوید که تحصیلاتش فرصتهایی را پیش رویش قرار دادند که فکرش را هم نمیکرد.
شغلهای میشل اوباما
شاید میشل اوباما را تنها به عنوان بانوی اول آمریکا بشناسید. اما او تا کنون شغلهای مختلفی را تجربه کرده است. میشل اوباما بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه در یک دفتر حقوقی مشغول به کار شد. او سپس در سال 1991 به عنوان دستیار شهردار شیکاگو مشغول به کار شد. میشل در سال 1993 به عنوان مدیر اجرایی شرکت Public Allies انتخاب شد. این شرکت در واقع یک موسسه غیرانتفاعی بود که جوانان را به کار کردن روی مشکلات اجتماعی کشور در موسسههای غیرانتفاعی یا دولتی تشویق میکرد. او چهار سال در این مجموعه کار کرد و در این مدت توانست فعالیتهای مثبت زیادی برای آن انجام دهد.
در سال 1996 میشل اوباما همکاریاش را با دانشگاه شیکاگو آغاز کرد. او سپس از سال 2002 تا 2008 در دو پست مدیریتی در بیمارستان دانشگاه شیکاگو خدمت کرد. میشل در سال 2008 به خاطر اینکه وقت بیشتری با دخترهایش بگذراند و بتواند در کمپینهای انتخاباتی همسرش فعالیت کند، در ابتدا ساعات کاریاش را کاهش داد و سپس به طور کلی استعفا داد.
علاوه بر فعالیتهای سیاسی و اجتماعی، او در رسانهها نیز کارهایی انجام داده. میشل اوباما زندگینامه خود را تحت عنوان «شدن» منتشر کرده که در ادامه بیشتر دربارهاش صحبت میکنیم. او همچنین «پادکست میشل اوباما» را ساخته. میشل را در سریال آشپزی برای کودکان Waffles + Mochi نیز میبینیم. جدیدترین کتاب اوباما نیز قرار است در نوامبر 2022 منتشر شود. این کتاب The Light We Carry نام دارد.
میشل اوباما عضو هیئت مدیره کمپانی TreeHouse Foods و شورای امور جهانی شیکاگو نیز بود. میشل همچنین یک الگو و سمبل مد نیز است و میتوان از وی به عنوان طراح سبک زندگی نیز یاد کرد. او مشاور سبک زندگی در فقر و مواد غذایی و سلامت نیز هست. وی معتقد است زندگی را باید ساخت و قرار نیست که همیشه همه چیز عالی پیش رود و آنچه که اهمیت دارد این است که زندگی هر فرد متعلق به خود اوست و باید ساخته شود. در این راستا خوب است نگاهی به زندگی اپرا وینفری نیز داشته باشید. اوباما در سال 2021 اعلام کرد کمکم میخواهد بازنشسته بشود و حجم کارهایش را کمتر کند تا وقت بیشتری را با همسرش بگذراند.
زندگی شخصی و ازدواج با باراک اوباما
میشل اوباما به عنوان اولین تجربه کاریاش در یک دفتر حقوقی مشغول به کار شد و همانجا نیز با باراک اوباما آشنا شد. زمانیکه باراک اوباما در این شرکت کارآموز بود، میشل به عنوان سرپرست و مربی او انتخاب شد. رابطهی آنها از یک ناهار کاری شروع شد و کمکم علاقهی بین آنها شدت گرفت. جالب است بدانید که قبل از آشنایی با باراک اوباما، میشل به مادرش گفته بود که میخواهد فقط روی کارش تمرکز کند. باراک اوباما نیز معتقد بود علاقهی بینشان بهخاطر تفاوتهای زیادشان است. این دو سرانجام در سال 1992 ازدواج کردند. حاصل این ازدواج دو دختر به نامهای مالیا آن اوباما (متولد 1998) و ساشا اوباما (متولد 2001) است.
میشل و باراک اوباما بعد از ازدواج نیز در شیکاگو زندگی کردند. آن زمان باراک اوباما در دانشگاه حقوق تدریس میکرد. وقتی باراک اوباما در سال 2004 به عنوان سناتور انتخاب شد و مجبور بود به خاطر کارش به واشنگتن سفر کند، این زوج تصمیم گرفتند به خاطر دخترانشان زندگی در شیکاگو را ادامه بدهند. وقتی که باراک اوباما در سال 2008 در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرد، میشل به خودش قول داد فقط یک شب در هفته بهخاطر کمپینهای انتخاباتی از خانه دور باشد و بیش از آن دخترهایش را تنها نگذارد.
بعدها باراک اوباما در یکی از کتابهایش عنوان کرد که با وجود حجم زیاد کار، حفظ صمیمیت بینشان کار سختی بود. با این حال این دو تلاش میکردند هر از گاهی به یاد قدیم قرارهای دو نفره بگذارند و باهم بیرون بروند. وقتی باراک اوباما به عنوان رئیس جمهور آمریکا انتخاب شد نیز، مادر میشل همراه آنها به کاخ سفید آمد تا در نگهداری از بچهها به این زوج کمک کند.
زندگی کنونی
وی هماکنون از سیاست و داشتن جایگاه و مقام فاصله گرفته است و سعی میکند به جنبههای دیگر زندگی و انجام کارهای انسان دوستانه خود ادامه دهد. او در کتاب «شدن» هم اشارهای به این موضوع دارد که میگوید هرگز قصد ورود مجدد به کاخ سفید را ندارد و همیشه تاکیدش بر این است که بیشتر زندگیاش را وقف این موضوع کرده و حالا قصد دارد صحبتهای مردم را از نزدیک ببیند و بشنود و معتقد است در نقش یک مقام سیاسی این کار امکانپذیر نیست. او حتی در این باره گفته است:
«تمایلی به رهبری ندارم و پشت شیشه دودی خودروها نمیتوان زندگی کرد.»
همانطور که در بخشهای مختلف این مطلب نیز به آن اشاره شد، وی در کتاب «شدن» زندگینامه خود را به رشته تحریر در آورده است که در بخش بعدی به بررسی آن میپردازیم.
بررسی کتاب شدن میشل اوباما
کتاب شدن (Becoming) در 13 نوامبر 2018 (22 آبان 97) منتشر شد. آنچه در کتاب آمده است زندگینامه میشل اوباما و تعریفی از روند زندگی وی بوده است. در این کتاب از زبان نویسنده اشاره میشود که چگونه دوران مختلف زندگیاش را سپری کرده است. در کتاب شدن میشل اوباما میتوانید بیشتر با این شخصیت آشنا شوید و ببینید که چطور از کودکی تا بزرگسالی، وی تبدیل به یک دانشجوی عالی و بعد زنی قدرتمند میشود و این قدرت را با باراک اوباما در کاخ سفید ادامه میدهد.
مسلما خواندن زندگینامه زنی قدرتمند که بانوی اول آمریکا نیز بوده و در کارنامه کاریاش کارهای بشردوستانه و اجتماعی زیادی انجام داده است، لذت بخش و البته تأثیرگذار خواهد بود. هر چند شرایط زندگی انسانها متفاوت است، اما چیزی که میتوان در همه زندگیها یافت، مبارزه با چالشها است. خواندن زندگی افراد موفق میتواند دریچهای باشد به سوی اینکه همیشه چالشها بازدارنده نیستند و گاهی میتوان از آنها به عنوان فرصتی برای بهتر شدن و تأثیرگذاری بیشتر استفاده کرد.
میشل اوباما در کتابش به ما میآموزد که قضاوتهای اشتباه را کنار بگذاریم و از ترویج تبعیضها نیز دست بکشیم. وی میگوید مهم نیست که کامل نیستید یا در نهایت چه میشود، آنچه که مهم است این است که اجازه دهید تا شناخته و شنیده شوید و بتوانید با افتخار داستان مخصوص به خود را بازگو کنید. از طرفی قدرت شنیدن داستانهای دیگران را نیز در خود پرورش دهید.
بله او اولین زن سیاهپوست آمریکایی است که وارد کاخ سفید شده بود. با این حالا تلاش بسیاری کرد تا در شرایط سخت بتواند نظراتش را عملی کند و به عنوان یک الگوی متفاوت زندگی زنان نیز شناخته شود. او بیان میکند که زندگی سیاسیاش و کارهای خیرخواهانه و بشردوستانهاش جزو محرکهای اصلی در ایجاد کتاب «شدن» بودهاند. داستان زندگی وی در سه بخش در کتاب شدن میشل اوباما بیان میشود که عبارتند از:
بخش اول: من شدن
وی در بخش اول که شامل هشت فصل است داستان کودکی خود را که در محلهای فقیرنشین زندگی میکرده است بیان میکند. او چنین روایت میکند که خانوادهاش در بالای خانهای دو طبقه زندگی میکردند. طبقه اول عمه مادرش سکونت داشت. وی معلم پیانو بود و همیشه میشل صدای پیانو را میشنید. بودن در چنین محیطی باعث شد میشل به موسیقی علاقهمند شود و از سن 4 سالگی آموختن موسیقی را در پیش بگیرد. میشل روابط خانوادگی خود را روابطی صمیمانه توصیف میکند، به طوری که بیان میدارد تأثیر چنین روابطی همیشه در زندگیاش جاری بوده است. او بیان میکند مادرش همیشه توصیه میکرد: «صدای خودتو به گوش برسون و نترس».
با این حساب میتوانیم متوجه شویم که چگونه میشل اوباما از دل سختیهای بسیار روی پای خود میایستد و با چالشها مبارزه میکند تا اینکه موفقیتهای ابتدایی که ورود به دانشگاه پرینستون بود را به دست میآورد. وی در ابتدا در رشته جامعه شناسی تحصیل کرد و بعد از آن به فکر تحصیل در رشته حقوق افتاد و مستقیم در آزمون ورودی پذیرفته شد. بعد اتمام دوره تحصیلی در هاروارد، در شرکت سیدلی و آستین (Sidley & Austin) مشغول به کار شد و آنجا بود که آشنایی وی با باراک اوباما رقم خورد.
بخش دوم: ما شدن
در این بخش از کتاب خاطرات میشل اوباما، جریان ازدواج او با باراک اوباما و همچنین سالهای اولیه زندگیاش را میخوانیم. در آن سالها که میشل در سیدلی و آستین کار میکرد، باراک اوباما به عنوان کارآموز وارد شرکت شد و بعد از مدتی آنها به هم علاقهمند شدند و در سال 1992 با هم ازدواج کردند. آن سالها، آنها سخت و قدرتمندانه کار میکردند و جلو میرفتند. حتما این بخش از کتاب را بخوانید و از دست ندهید. درواقع در این بخش نشان داده میشود که چگونه این دو فرد موفق برای رسیدن به اهداف بزرگتر یکدیگر از خواستههای کوچک صرفنظر کردند و به راهشان ادامه دادند.
وی از ازدواج به عنوان اتحادی عاشقانه یاد میکند و بیان میدارد که هیچگاه تمایل به داشتن زندگی مشابه زندگی والدینش نداشته است و همیشه میخواسته مشاغل مختلف و در جاهای متفاوت را تجربه کند. وی معتقد است که هر فردی علایق مختص به خود را دارد و هر چند مخالف پستهای سیاسی همسرش بوده، اما همیشه به الهام گرفتن از زندگی کودکیاش تلاش کرده تا خانواده را آرام نگه دارد و به دنبال اهداف شخصیاش نیز باشد.
بخش سوم: بیشتر شدن
این بخش از کتاب شدن میشل اوباما با روز پیروزی در انتخابات آغاز میشود. وی به طور مفصل این روز را شرح میدهد و نقل مکان به کاخ سفید را با جزئیات به تصویر میکشد. در این میان که آنها حالا فرزندانی نوجوان داشتند و هر کاری مستلزم اقدامات امنیتی بود، تلاش زیادی میکنند تا دخترانشان به مانند سایر نوجوانان این دوره را بگذرانند و بتوانند هر از گاهی در تولدی دوستانه و یا دورهمیهای اینچنینی حضور داشته باشند.
میشل اوباما با ورود به کاخ سفید به کارهای اجتماعی خود نیز ادامه داد و پروژههایی را در آن سالها در رابطه با بهبود سلامت کودکان، امور سربازها و وضعیت آموزش در پیش گرفت و با اینکه در رشته حقوق تحصیل کرده بود، اما به انجام کارهای اجتماعی علاقه بیشتری نشان میداد و علیرغم بسیاری از مخالفتها، جریان را آنطور که خود میخواست پیش میبرد.
سخن پایانی
ممنون از اینکه تا پایان این مطلب همراه پلازا بودید. در این مقاله بیوگرافی بانوی اول سابق آمریکا را بررسی کردیم و نگاهی به «زندگینامه میشل اوباما کتاب شدن» داشتیم. نظر شما درباره این زن قدرتمند و خودساخته چیست؟ آیا کتاب شدن را خواندهاید یا قصد مطالعهاش را دارید؟ فراموش نکنید نظراتتان را در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید.