از لیست بهترین فیلم فانتزی ایرانی با خبر هستید؟ در ایران اگرچه کمتر به ساخت آثار فانتزی پرداخته میشود و اما سینمای ایران خالی از این موضوع نیست. در ادامه با معرفی فیلم های فانتزی ایرانی همراه شما هستیم.
کشور ما از نظر دارا بودن اسطورههای خیالی و جادویی نظیر دیو، جن، پری، آل و… بسیار غنی است. حتی ادبیات گذشته و معاصر ما نمونههایی مانند هفتخوان رستم، قصههای فولکور، قصههای دینی – مذهبی و… دارد که میتوانند دستمایه ساخت فیلمهای فانتزی قرار بگیرند. چنانکه در ادامه شاهد هستیم، در ساخت فیلمهایی مانند امیرارسلان، آتش سبز، دمرل و… از این قصهها به درستی استفاده شده است. با معرفی فیلم های سینمایی تخیلی ایرانی همراه پلازا باشید.
فهرست مطلب:
فهرست بهترین فیلم های فانتزی ایرانی
انتخاب بهترین فیلم های فانتزی سینمای ایران میتواند تا حدودی سلیقهای هم باشد. در اینجا سعی کردهایم فیلمها را به گونهای انتخاب کنیم که همه سلیقهها بتوانند فیلم مناسبی در آن پیدا کنند. از فیلمهای قدیمی تا جدیدترین فیلمها، فیلمهای جشنوارهای و سیمرغی و حتی فیلم کودک. در ادامه بهترین فیلم های فانتزی افسانه ای ایرانی را برای شما فهرست کردهایم که امیدواریم از تماشای آنها لذت ببرید.
20. شهر گربه ها ؛ از لیست بهترین فیلم فانتزی ایرانی
- سال ساخت: 1398
- کارگردان: سید جواد هاشمی
- بازیگران: علیرضا خمسه، رضا بنفشهخواه، امین زندگانی، مریم سعادت، یوسف تیموری
شهر گربهها از جدیدترین فیلمهای فانتزی ایرانی به کارگردانی و نویسندگی سید جواد هاشمی است که پیش از این آثار فانتزی جذابی را تولید کرده بود. داستان این فیلم درباره گربههای گربستان است که با نقشه حاکم و با طمع رسیدن به آرزوهای خود طی دسیسهای عمرهایشان گرفته میشود و حال باید عمرهای خود را با کمک گروفسور پس بگیرند.
19. بازیوو
- سال ساخت: 1397
- کارگردان: امیرحسین قهرایی
- بازیگران: برزو ارجمند، پژمان بازغی، محمدرضا هدایتی، لیندا کیانی، ایلیا نصرالهی
بازیوو یکی از فیلم های جادوگری ایرانی به کارگردانی امیرحسین قهرایی و نویسندگی سلمان خورشیدی است که صاحب چندین جایزه در زمینه کودک و نوجوان شد و ژانری موزیکال و کمدی دارد.
داستان این فیلم ایرانی فانتزی جدید درباره مردی به نام ماپان است که در ساخت و اختراع بازیگران خارقالعاده استعداد بالایی دارد و سرزمین بازیو را خلق کرده است. شروری به نام سیلیوس سرزمین او را تصاحب میکند و حال تنها امید ماپان پسری دست و پا چلفتی به نام ژوبین است.
18. قانون مورفی
- سال ساخت: 1397
- کارگردان: رامبد جوان
- بازیگران: امیر جدیدی، امیر جعفری، مهسا طهماسبی، دانیال غفارزاده، سروش صحت
قانون مورفی یک فیلم سینمایی فانتزی تخیلی ایرانی به کارگردانی رامبد جوان است که محمدعلی حسینی، پوریا شجاعی و پویا مهدوی زاده نویسندگان آن بودند. این اثر در زمان اکران خود فروش موفقی داشت و نامزد چندین جایزه شد.
این فیلم فانتزی ایرانی درباره فردی به نام فرخ است که از اداره پلیس اخراج میشود و مشکلات مالی زیادی دارد. پس از ربوده شدن دختر دوست فرخ، بهمن، او در ازای یافتن دخترش قول میدهد تا مشکلات مالی فرخ را حل کند. از طرف دیگر فرخ به قانونی با نام مورفی معتقد است و فکر میکند دنیا با او سر لج دارد.
17. اعترافات ذهن خطرناک من
- سال ساخت: 1393
- کارگردان: هومن سیدی
- بازیگران: سیامک صفری، نگار جواهریان، میترا حجار، رویا نونهالی، عباس غزالی
اعترافات ذهن خطرناک من یک فیلم سینمایی فانتزی ایرانی به کارگردانی و نویسندگی هومن سیدی است که توانست جایزه ویژه هیئت داوران بخش بینالملل جشنواره فجر را از آن خود کند. این اثر داستانی جذاب با مضمون درام دارد که توجهها را به خود جلب کرد.
داستان این اثر از بهترین فیلم های فانتزی ایرانی درباره مردی است که نوعی خاص از مواد روانگردان به نام اسید را مصرف میکند که منجر میشود تا توهم بزند و دچار اغتشاش ذهنی شود. در فیلم 24 ساعت از زندگی او را میبینیم که چیزی را به یاد نمیآورد.
16. سفر جادویی
- سال ساخت: 1369
- کارگردان: ابوالحسن داوودی
- بازیگران: اکبر عبدی، آزیتا حاجیان، حسین محباهری، فرهنگ مهرپرور، سعید شیخزاده
سفر جادویی از جمله فیلم های جادویی ایرانی است که به کارگردانی ابوالحسن داوودی و نویسندگی او در سال 1369 ساخته شد. این اثر براساس فیلمنامه ایرج کریمی که مداد قدیمی نام داشت ساخته شد و توانست برنده دو جایزه قاهره نقره بهترین فیلم بلند و پروانه طلایی بهترین فیلم شود.
داستان این اثر از فیلم های جادویی ایرانی درباره دکتر رضا کمالی است که با تنبیه پسرش سینا قصد دارد تا او را تبدیل به دانشآموزی ممتاز کند اما وقتی سینا درون ماشین لباسشویی میرود و غیب میشود، آقا رضا نیز به دنبال او میرود و پس از یک محاکمه توسط بچههای مدرسهای به دوران کودکی خود تبعید میشود.
15. آتش سبز | بهترین فیلم فانتزی ایرانی
- سال ساخت: 1386
- کارگردان: محمدرضا اصلانی
- بازیگران: عزت الله انتظامی، مهتاب کرامتی، مهدی احمدی، پگاه آهنگرانی
در لیست بهترین فیلم فانتزی ایرانی، اولین معرفی ما، آتش سبز، فیلمی اسطورهای است که بر اساس افسانه سنگ صبور ساخته شده است. دختری به نام نازدانه، با ندایی درونی و شهودی میداند که با مردی مرده ازدواج میکند. روزی به طور ناگهانی، نازدانه وارد قلعهای قدیمی میشود و مردی مرده مییابد که هفت تیر در بدن دارد. نازدانه باید کتابی که در اتاق است را برداشته و در طی هفت روز، روایتی از آن را بخواند و روزی یک مغز بادام بخورد که مرد زنده شود و با او ازدواج کند.
14. 316 از فیلم های فانتزی ایرانی
- سال ساخت: 1392
- کارگردان: پیمان حقانی
- بازیگران: سارا وزیرزاده
فیلم 316، از فهرست فیلم های سینمایی تخیلی ایران، داستان زنی است که زندگی 63 ساله خود را از قبل تولد تا لحظه مرگ خود روایت میکند. روایت این فیلم در نوع خود جالب است و از طریق کفشها و پاهای زن صورت میگیرد. پاهایی که به جاهای عجیبی رفتهاند که یکی از آنها، جبهه جنگ ایران و عراق است. در این فیلم چهره هیچکدام از شخصیتها نشان داده نمیشود.
دومین ساخته پیمان حقانی در جشنوارههای مختلفی از جمله: جشنواره میل ولی سانفرانسیسکو، شصت و سومین جشنواره مانهایم آلمان، جشنواره پراگ، دانشگاه UCLA و… اکران شده است.
13. مادر قلب اتمی از برترین فیلم های تخیلی ایرانی
- سال ساخت: 1393
- کارگردان: علی احمدزاده
- بازیگران: محمدرضا گلزار، ترانه علیدوستی، مهرداد صدیقیان، پگاه آهنگرانی
نام این فیلم، از آلبوم موسیقی گروه پینک فلوید به همین نام گرفته شده است. این اثر، بارها برای گرفتن پروانه نمایش، شکست خورد و چندین بار تغییر کرد تا بالاخره، توانست در 10 خرداد 1396 اکران شود.
داستان آن با مهمانی مهاجرت کامی به لبنان آغاز میشود. در بازگشت از این مهمانی، در شبی تاریک در یکی از خیابانهای تهران، آرینه و نوبهار تصادف میکنند و شخصیت مرموزی به نام طوفان به آنها پیشنهاد میدهد که روی تصادف سرپوش بگذارند. آنها در چند موقعیت مرموز دیگر نیز، با این غریبه برخورد میکنند.
رقم فروش گیشه این فیلم، 1 میلیارد و 322 میلیون تومان بوده و در چندین جشنواره خارجی از جمله: جشنواره فیلم برلین، جشنواره آستین تگزاس و جشنواره فیلمهای آسیایی سن دیگو اکران شده است.
12. ایتالیا ایتالیا از برترین فیلم های تخیلی ایرانی
- سال ساخت: 1398
- کارگردان: کاوه صباغ زاده
- بازیگران: حامد کمیلی، سارا بهرامی، همایون ارشادی، سارا میرشکاری
فیلمی درام کمدی فانتزی است که با الهام از داستان کوتاه «یک موضوع موقت» نوشته جومپا لاهیری، نویسنده زن هندی ساکن آمریکا، ساخته شده است. این فیلم در سیوپنجمین جشنواره فیلم فجر، نامزد بهترین بازیگر زن و بهترین چهرهپردازی بود و در جشن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران نیز، توانست جایزه بهترین کارگردان و بهترین بازیگر اول زن را به دست آورد. سارا بهرامی با این فیلم، برنده جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره تامیل نروژ شد.
داستان آن درباره برفا و نادر است که خیلی اتفاقی با هم آشنا میشوند، اما زندگی و ارتباط آنها دستخوش اتفاقاتی غیرمترقبه میشود و به بحران میرسد.
11. دُمرُل | بهترین فیلم فانتزی ایرانی
- سال ساخت: 1372
- کارگردان: یدالله صمدی
- بازیگران: علیرضا لرستانی، ماندانا نبیزاده، محمد برسوزیان، خسرو دستگیر، عباس امیری
فیلمی درام فانتزی تاریخی است که با اقتباس از داستان «دلی دومرول» در کتاب دده قورقود، ادبیات مشترک مردم ترک آذربایجان، ترکیه، ترکمن و… تولید شده است. دمرل پهلوان توانایی است که با پهلوانان مختلف مبارزه کرده و آنها را شکست میدهد که در نهایت، به عنوان پهلوان پهلوانان برسد.
10. تورنادو از فیلم های فانتزی ایرانی
- سال ساخت: 1401
- کارگردان: جواد هاشمی
- بازیگران: اکبر عبدی، ارسلان قاسمی، وحید نفر، راستین عزیزپور، امیررضا احمدی، نگار نافذ
فیلم فانتزی خانوادگی و از فیلم های تخیلی ایرانی جدید است. این فیلم، داستان چهار کودک را روایت میکند که به فضا سفر میکنند. پروفسوری، رستورانی تاسیس کرده که به فضاپیمای آنها تبدیل میشود. این فضاپیما اندکی زودتر از موعد به فضا پرتاب میشود و در سرزمین ناشناختهای فرود میآید.
9. گاوخونی | بهترین فیلم فانتزی ایرانی
- سال ساخت: 1381
- کارگردان: بهروز افخمی
- بازیگران: عزت الله انتظامی، بهرام رادان، بهاره رهنما، سروش صحت
گاوخونی داستان کابوسهای جوانی را حکایت میکند که خاطرات پدر مردهاش، شهر زادگاهش یعنی اصفهان و رودخانه زاینده رود او را به مرز پریشانی میرساند.
سیمرغ بلورین نقش دوم مرد و جایزه هیئت داوران بهترین کارگردانی در بخش مسابقه بینالملل و کاندیداتوری بهترین فیلمبرداری در بخش سینمای ایران از افتخارات این فیلم است. همچنین، این اثر در جشنواره بینالمللی فیلم ونکوور، کن، بریسبن و جشنواره بینالمللی فیلم آسیا پاسیفیک فوکوئوکا نیز، حضور داشته است.
8. شب نشینی در جهنم از قدیمیترین فیلم های فانتزی ایرانی
- سال ساخت: 1335
- کارگردان: ساومئل خاچیکیان، موشق سروری
- بازیگران: رضا ارحم صدر، روفیا، عزت الله وثوق، ابراهیم باقری
فیلمی سیاه و سفید ایرانی است که داستان آن، درباره جبار، مرد بسیار خسیسی است که به خاطر همین خست توسط خانواده و دیگران سرزنش میشود. تا جایی که به خاطر پول، حاضر میشود دخترش را به عقد پیرمردی درآورد. شبی او خواب جهنم را میبیند…
7. یک وجب از آسمان از برترین فیلم های تخیلی ایرانی
- سال ساخت: 1387
- کارگردان: علی وزیریان
- بازیگران: افسر اسدی، بهروز بقایی، محمدعلی دشتی، بهزاد فراهانی
«یک وجب از آسمان» از فیلم های جادویی ایرانی و فیلمی معناگرا و عدالتخواه است که در ضمن، فضایی فانتزی و مفرح دارد. محسن نوجوان گل فروشی است که شبی هنگام نجوا با خدا، فرشتهای را میبیند و از آرزوهایش با او سخن میگوید. او میخواهد تکهای از آسمان داشته باشد تا خانواده و تمامی دوستانش را به آنجا ببرد که سرخوش و آسوده در آن زندگی کنند. آرزوی محسن محقق میشود. فرشته به امر خدا یک وجب از آسمان را به او میدهد.
6. باز هم سیب داری؟ | بهترین فیلم فانتزی ایرانی
- سال ساخت: 1394
- کارگردان: بایرام فضلی
- بازیگران: ذبیح افشار، لیلا موسوی، احمدرضا اکبری، مریم بوبانی
«باز هم سیب داری؟» از فیلم های سینمایی تخیلی ایرانی است که در زمان و مکانی نامشخص میگذرد و داستان قومی به نام داسداران را روایت میکند که بر سرزمینی ثروتمند با ظلم و ستم حکومت میکنند، درحالیکه مردم آن، در گرسنگی و رنج به سر میبرند. مرد و زنی در تلاشند از آنجا فرار کنند. فیلم در فضایی سوررئال میگذرد.
5. آتشکار از فیلم های فانتزی ایرانی
- سال ساخت: 1386
- کارگردان: محسن امیریوسفی
- بازیگران: حمید فرخنژاد، محمد ماهوش، مینا مصطفی پور، مهرداد جلوخانی، عبدالرضا صرامی
آتشکار از فیلم های سینمایی تخیلی ایرانی، در جشنواره فیلم مونترال ۲۰۰۹ برنده جایزه نوآوری در سینما شده است. این فیلم داستان مردی است که در کارخانه ذوب آهن اصفهان کار میکند و شبی به خاطر تصمیمی که در ذهن دارد، با روح پدر مرحوم خود، دچار مشکل میشود.
4. روز فرشته ؛ از برترین فیلم های تخیلی ایرانی
- سال ساخت: 1372
- کارگردان: بهروز افخمی
- بازیگران: عزتالله انتظامی، اکبر عبدی، مینا لاکانی، محمدرضا هنرمند، اسماعیل داورفر
فردی خسیس و ثروتمند به نام عزت الله، برای رسیدگی به پرونده همکارش، فرزین، به دادگاه میرود. در جریان مشاجره با فرزین، کیفش روی مجسمهای میافتد و عزت الله در جریان بالا رفتن از مجسمه، سقوط میکند. در این جریان روح او از بدنش جدا میشود.
3. سیزده گربه روی شیروانی
- سال ساخت: 1383
- کارگردان: علی عبدالعلیزاده
- بازیگران: محمدرضا گلزار، محمدرضا شریفینیا، مهناز افشار، مریلا زارعی، حسام نواب صفوی، سیروس گرجستانی
سیزده گربه روی شیروانی اثری تخیلی ایرانی است. این فیلم موفق شد در بیست و دومین جشنواره فجر جایزه برای کاربرد خلاقانه جلوههای ویژه بصری، جایزه و دیپلم افتخار بگیرد و همچنین، در هشتمین جشن خانه سینما نیز، توانسته برای جایزه بهترین جلوههای ویژه بصری و بهترین موسیقی متن کاندیدا شود.
داستان سیزده گربه روی شیروانی در سرزمینی تخیلی خارج از زمین به نام سومارای میگذرد. فرمانروای این سرزمین نمیتواند صاحب فرزند شود. او با اهریمن شرط میبندد که اگر صاحب فرزندی شود، اجازه میدهد شوهر اولین دخترش را او انتخاب کند. انتخاب اهریمن، مردی ترسو به نام عودکا است…
2. آهوی پیشونی سفید (اختاپوس)
- سال ساخت: 1391
- کارگردان: سید جواد هاشمی
- بازیگران: ترلان پروانه، امین حیایی، امین زندگانی، محمدرضا شریفی نیا، گوهر خیراندیش، هومن حاجی عبداللهی
این فیلم کودک، از فیلم های سینمایی تخیلی ایرانی و اولین قسمت از سهگانه اختاپوس است که با نام آهوی پیشونی سفید 1 (1391)، آهوی پیشانی سفید 2 (1396) و آهوی پیشونی سفید 3 (1397) ساخته و در سینماهای ایران اکران شد. فیلم، داستان آهوی پیشانی سفیدی است که گول شخصیتی به نام عجوزه را میخورد و برای فرار از سختگیریهای پدرش، راهی شهر آرزوها میشود.
در این فیلم، شخصیتهای مشهور قصههای فلکلور ایرانی، مانند خاله سوسکه و آقا موشه، عفریته، عجوزه، خرس پلیس، روباه و… به کار گرفته شدهاند.
1. راز دشت تاران ؛ از برترین فیلم های تخیلی ایرانی
- سال ساخت: 1388
- کارگردان: محمد لطفعلی، هاتف علیمردانی
- بازیگران: ترانه علیدوستی، رضا شفیعیجم، ارژنگ امیرفضلی، شهرزاد کمالزاده، سارا روستاپور، رزیتا حفیظ
راز دشت تاران، عنوان فیلم فانتزی ایرانی برای کودکان است که در آن، پسربچهای تحت تاثیر قصههای پرستار مهربان و تخیلات شخصی خودش، به دختربچهای سرطانی کمک میکند.
در پایان
با بررسی 20 فیلم فانتزی ایرانی همراه شما عزیزان بودیم. فیلم فانتزی از جمله ژانرهای کمتر کار شده سینمای ایران است. چرا که یا سلیقه مردم ما نیست، یا هنوز در ساختن جلوههای ویژه این قبیل فیلمها مهارت کافی نداریم. قبل از خواندن این مقاله، تا چه حد با فیلمهای فانتزی ایرانی آشنایی داشتید؟ از نظرات شما درباره این فیلمها یا درباره این مقاله استقبال میکنیم.