راهنمای خرید مادربرد ؛ نکاتی که باید قبل از خرید بدانید

راهنمای خرید مادربرد / راهنمای انتخاب مادربرد
  • twiter
  • linked-in
  • whatsapp

در این راهنمای خرید مادربرد می‌خواهیم به مهمترین نکاتی که پیش از خرید مهمترین قطعه کامپیوتر، برای اسمبل کردن یک سیستم برای گیمینگ یا کاربری معمولی، باید به آن‌ها توجه داشته باشید اشاره کنیم.

معمولا انتخاب قطعات یک سیستم رومیزی یا دسکتاپ، با انتخاب بهترین پردازنده‌ها و برترین کارت‌های گرافیک گرافیک آغاز می‌شود. ولی انتخاب مادربرد یکی از قسمت‌های مهم باقیمانده است و از جهات بسیاری روی کیفیت سیستم نهایی شما تاثیر می‌گذارد. انتخاب یک مادربرد نامناسب علاوه بر آنکه می‌تواند باعث شود از تمام توانایی پردازنده و کارت گرافیک خود استفاده نکنید، ممکن است دست شما را برای بهبود سیستم نیز ببندد و برای آپدیت آن در آینده با مشکل مواجه شوید.

در این مقاله راهنمای خرید مادربرد، با ویژگی های مهم مادربرد که قبل از انتخاب نسخه مناسب سیستم خود باید از آنها اطلاع داشته باشید آشنا می‌شویم. با پلازا همراه باشید.

فهرست مطالب

نکات مهم قبل از انتخاب مادربرد

  • انتخاب سوکت سازگار با پردازنده: اولین موردی که باید به آن توجه کنید، سازگاری سوکت مادربرد با پردازنده‌ است. هرنسل از پردازنده‌ها تنها با مادربردهای هم‌نسل خود سازگار هستند. اگر مادربردی خریداری کنید که با پردازنده سازگاری نداشته باشد، سیستم اصلا CPU شما را تشخیص نخواهد داد. در حال حاضر جدیدترین نسل پردازنده‌های AMD، یعنی سری رایزن 7000، با مادربردهایی که سوکت AM5 داشته باشند و پردازنده‌های نسل 13 اینتل هم با مادربردهایی که سوکت LGA 1700 دارند، سازگار هستند.
  • بردهای کوچک‌، ویژگی‌ها و درگاه‌های کمتری دارند: مادربردها در 3 سایز عرضه می‌شوند. ATX ،Micro-ATX و Mini-ITX. بردهای مینی و مایکرو را می‌توانید در کیس‌های کوچک نیز استفاده کنید ولی درعوض اسلات‌های PCIe و رم کمتری هم خواهید داشت.
  • مادبردهای با قیمت کمتر از 5 میلیون تومان در بازار موجود هستند: می‌توانید با حدود 5 میلیون تومان، مادربردهای بسیار خوبی خریداری کنید. ولی اگر قصد اورکلاک کردن داشته باشید، مادربرد شما باید درگاه‌ PCIe 4.0 به بالا داشته باشد و در نتیجه باید هزینه بیشتری کنید. پردازنده‌های رده‌بالا مثل سری زئون یا Threadripper از اینتل و AMD نیز به مادربردهای بسیار گران‌تر نیاز دارند.
  • هزینه اضافی برای قابلیت‌هایی که نیازی به آن‌ها ندارید، نکنید: مثلا اگر به‌صورت سیمی به مودم متصل می‌شوید، هیچ لزومی ندارد برای مادربردی که وای‌فای دارد، هزینه اضافی کنید. درعوض برای قابلیت‌های کاربردی مثل USB 3.2 یا تاندربولت 4 و همچنین PCIe 5.0 هزینه کنید. چرا که در آینده احتمالا به آن‌ها نیاز خواهید داشت.

راهنمای خرید مادربرد کامپیوتر

برای انتخاب مادربرد خوب برای کامپیوتر باید با برخی از مهمترین مشخصات قطعات کامپیوتر مانند انواع سوکت‌های پردازنده، انواع اتصالات کارت گرافیک و… آشنا شوید. در ادامه این مقاله به برخی از مهمترین مشخصات این قطعات می‌پردازیم و همراه با آن شما قدم به قدم با نکات قبل از خرید مادربرد آشنا خواهید شد. پس از خواندن راهنمای خرید مادربرد شما خواهید توانست مادربردهای مختلف را با یکدیگر مقایسه کنید و از بین آنها بهترین را برای سیستم گیمینگ یا کاری خود انتخاب کنید.

1. چقدر هزینه خواهید کرد؟

قیمت مادربردها، در حال حاضر، از زیر 4 میلیون تومان شروع و به بالای 70 میلیون تومان نیز می‌رسد. در هربازه قیتمی، به‌طور کلی می‌توانید به ویژگی‌های زیر دسترسی داشته باشید:

  • تا 5 میلیون تومان (زیر 100 دلار): در این بازه قیتمی می‌توانید مادربردهایی با قابلیت اورکلاک برای پردازنده‌های AMD خریداری کنید. اما برای پردازنده‌های اینتل، در این بازه، امکان اورکلاک ندارید. بسته به قیمت ارز و همچنین قیمت فروشنده، در این بازه قیتمی می‌توانید مادربردهایی با پشتیبانی از وای‌فای نیز خریداری کنید.
  • تا 7 میلیون تومان (زیر 150 دلار): مادربردهایی که تراشه Z490 یا جدیدتر اینتل را دارند و از قابلیت اورکلاک هم پشتیبانی می‌کنند، تقریبا قیمتی حدود 7 میلیون تومان دارند. همچنین در این بازه می‌توانید مادربردهای AMD با تراشه‌های رده‌بالاتری مثل X570 و ویژگی‌هایی مثل نورپردازی RGB و وای‌فای نیز پیدا کنید.
  • تا 8 میلیون تومان (زیر 200 دلار): هرچقدر که بودجه خرید مادربرد را افزایش دهید، کم کم به گزینه‌هایی با قابلیت‌هایی مثل نورپردازی RGB، هیت‌سینک‌های پیشرفته‌تر با قابلیت‌های اضافی برای مدیریت برق و همچنین ماژول‌های تنظیم ولتاژ که برای اورکلاک، اهمیت زیادی دارند، دسترسی پیدا می‌کنید. همچنین درگاه‌ها نیز بیشتر و جدیدتر می‌شوند. بیشتر مادربردهای Z590 نیز در همین بازه قیمتی هستند.
  • بیش از 8 میلیون تومان (بالای 200 دلار): برای کاربران خانگی و معمولی، در این بازه تنها بهترین و پیشرفته‌ترین مادربردهای بازار وجود دارند. بردهایی با بهترین قطعات، هیت‌سینک‌های غول پیکر و کاورهای I/O که ظاهر بسیار زیبا و رده‌بالایی به برد می‌دهند. در این بازه می‌توانید بردهایی با تراشه‌های جدیدتر مثل Z690 و امکانات اضافی پیدا کنید. همچنین بردهایی که از پردازنده‌های با هسته‌های بالا مثل سری اینتل Core X و ای‌ام‌دی Threadripper، نیز بالای 10 میلیون تومان هستند.

2. سازگاری مادربرد با سی پی یو ؛ AMD یا Intel

نظرات مختلفی درمورد اینکه کدام‌ یک از این دو خانواده بهتر هستند وجود دارد. یکی از نکات مهم در راهنمای خرید مادربرد گیمینگ این است که هر مادربوردی فقط از یکی از این دو نوع پردازشگر پشتیبانی می‌کند. پس در همین ابتدا باید انتخاب خود را انجام دهید. برخی از کاربران می‌گویند که پردازنده گرافیکی داخل پردازشگر‌های AMD قوی‌تر است. لذا برای کارهای روزمره نیازی به خرید کارت گرافیک جدا نخواهد بود.

برخی عقیده دارند که در ازای توان پردازشی یکسان، قیمت پردازشگرهای AMD کمتر است. برخی از کاربران هم به‌دلیل پرچم‌دار بودن اینتل در داشتن قوی‌ترین پردازشگرهای حال حاضر جهان،‌ طرفدار آن هستند. گروهی دیگر نظرشان این است که قطعات مناسب پردازنده‌های AMD مانند مادربورد و… کمتر در بازار یافت می‌شود و ریسک خرید را بالا می‌برد. همه این حرف‌ها شاید به‌نوبه خود صحیح باشد. به‌هرحال واقعیت این است که فعلا  ازنظر قیمت برگ برنده در دست AMD و از نظر تنوع مدل‌ها و وفور در بازار پرچم در دست اینتل است. انتخاب با شماست!

راهنمای خرید مادربرد-راهنمای انتخاب مادربرد

اما گذشته از سازنده پردازنده، یکی از مهمترین نکات پیش از خرید مادربرد، توجه به سوکت آن است. اگر ابتدا پردازنده خود را خریداری کرده باشید، در آن صورت در انتخاب مدل مادربرد کار راحت‌تری خواهید داشت چرا که سوکت نصب شده روی هر مادربرد، تنها با پردازنده‌های به‌خصوصی سازگاری دارد.

برای مثال مهمترین نکته در راهنمای خرید مادربرد نسل ۱۲ این است که حتما مادربردی که می‌خرید، باید سوکت LGA 1700 داشته باشد. اما نسل‌های 11 و 10، با سوکت LGA 1200 سازگار هستند و نسل 9 نیز تنها با سوکت LGA 1151 سازگاری دارد.

برای پردازنده‌های AMD کار کمی آسان‌تر است. تمام پردازنده‌های تجاری آن‌ها از رایزن 1000 گرفته تا رایزن 5000 از سوکت AM4 پشتیبانی می‌کنند. از پردازنده‌های Athlon گرفته تا پردازنده‌های 16 هسته‌ای رایزن 9. اما سری جدید پردازنده‌های آن‌ها، یعنی سری رایزن 7000 با سوکت جدید AM5 سازگار است.

اما پردازنده‌های رده‌بالا و غیرتجاری مثل سری Core X و Threadripper، اینتل از سوکت LGA 2066 و AMD از سوکت sTRX4 استفاده می‌کنند تا به‌شکل بهتری، برق موردنیاز آن‌ها را تامین کنند.

3. اندازه مادربرد ؛ راهنمای خرید بهترین مادربرد برای گیمینگ و کاربری معمولی

مادربردها در سه اندازه اصلی ATX و Micro-ATX و Mini-ITX تولید می‌شوند.

  • ATX: سایز استاندارد مادربردها که بیشترین فضا و بیشترین درگاه‌ها را در اختیار کاربر می‌گذارد.
  • Micro-ATX: این مادربردها 2.4 اینچ کوتاه‌تر هستند و فضای کمتری برای اسلات‌ها و درگاه‌ها دارند.
  • Mini-ITX: برای ساخت کامپیوترهای کوچک استفاده می‌شوند و معمولا فقط فضای کافی برای 1 کارت اضافی (مثل کارت گرافیک) دارند و همچنین تعداد درگاه‌های ورودی، حافظه و رم آن‌ها نیز محدود است.

اندازه اصلی همان ATX است که همیشه و درهمه‌جا آن را دیده‌اید. بیشتر کیس‌ها هم از همین اندازه پشتیبانی می‌کنند. این سه اندازه از‌نظر قیمتی چندان تفاوتی با یکدیگر ندارند.

راهنمای انتخاب مادربرد / نکات پیش از خرید مادربرد

به‌جز در حالتی که تصمیم به خرید یک کیس کوچک دارید، دلیلی برای خرید اندازه‌های کوچکتر نخواهد بود. ضمنا مادربوردهای مینی و میکرو، فضای کمتری برای اسلات‌های خارجی مثل کارت گرافیک و… دارند. شاید نتوانید کارت‌های گرافیک بزرگ را روی آنها نصب کنید.

4. چه درگاه‌هایی نیاز دارید؟

در راهنمای خرید مادربرد، همیشه اول درگاه‌های مادربرد و پنل I/O آن را چک کنید تا مطمئن شوید همان درگاه‌هایی که دنبالشان هستید را دارد. علاوه بر این درگاه‌های جلویی یا هد را نیز چک کنید. از طریق آن‌ها می‌توانید درگاه‌های پنل جلویی کیس را به مادربرد وصل کنید. درگاه‌هایی که ممعولا در مادربوردها وجود دارند، موارد زیر هستند:

  • USB 3 / USB 3.1 نسل اول: هرچقدر از این نوع درگاه‌ها بیشتر داشته باشید بهتر است. این درگاه‌ها تقریبا با تمام لوازم جانبی سازگار هستند.
  • USB 2: سرعت آن‌ها نسبت به USB 3 پایین‌تر است و بهتر است برای کیبورد و ماوس از آن‌ها استفاده کنید.
  • USB 3.1/3.2 نسل دوم: این استاندارد به‌تازگی عرضه شده و هنوز لوازم جانبی که بتوانند از نهایت سرعت آن‌ها بهره ببرند هم در بازار وجود ندارد. این درگاه‌ها، 10 گیگابیت پهنای باند دارند که 2 برابر بیشتر از USB 3 / USB 3.1 نسل اول است. این درگاه‌ها بیشتر در بردهای میان‌رده و رده‌بالا پیدا می‌شود.
  • USB Type-C: این درگاه‌ها معمولا از USB 3.1 نسل اول یا نسل دوم پشتیبانی می‌کنند و برای دستگاه‌های جدیدتری مثل گوشی‌های هوشمند طراحی شدند. برخی از آن‌ها ممکن است از استاندارد USB 2.0 پشتیبانی کنند. در این صورت به‌عنوان Audio USB-C در مشخصات ذکر می‌شوند و تنها برای اتصال هدست‌هایی که چنین درگاهی داشته باشند مناسب هستند.
  • درگاه خروجی HDMI و دیسپلی‌پورت: این درگاه‌ها تنها زمانی مهم هستند که بخواهید از گرافیک مجمع پردازنده استفاده کنید. اگر قصد خرید کارت گرافیک را دارید، نیازی به آن‌ها ندارید چرا که کارت گرافیک شما، درگاه جداگانه‌ای برای آن‌ها خواهد داشت.
  • درگاه: PS/2: برای اتصال کیبوردهای بسیار قدیمی کاربرد دارند. کیبوردهای جدید همگی از درگاه USB استفاده می‌کنند. اگر کیبوردی دارید که از درگاه قدیمی PS/2 بهره می‌برد، به این درگاه روی برد نیاز خواهید داشت.
  • تاندربولت: این درگاه بیشتر در مدل‌های رده‌بالا پیدا می‌شود و برخی مادربردها نیز از کارت‌هایی که این درگاه‌ها را به برد اضافه می‌کنند، پشتیبانی می‌کنند. این درگاه برای اتصال لوازم جانبی، توسط اینتل و اپل طراحی شده و بیشترین سرعت ممکن را دارد. نسل فعلی، تاندربولت 3 و 4 هستند که از طریق یک درگاه USB-C به سیستم متصل می‌شوند و پنهای باند آن‌ها به حداکثر 40 گیگابیت برثانیه می‌رسد.

5. انتخاب نوع و تعداد اسلات های رم

بیشتر مادربردهای بازار از 4 اسلات رم برخوردار هستند. البته بردهای Mini-ITX تنها 2 اسلات دارند و بردهای رده‌بالا هم ممکن است با 8 اسلات عرضه شوند. تعداد اسلات‌های مادربرد، رابطه مستقیمی با مقدار رمی که می‌توانید روی سیستم نصب کنید دارد. برای استفاده عادی و گیمینگ، 16 گیگابایت کافی است و 32 گیگابایت نیز حالت ایده‌آل است.

حتی با 2 اسلات نیز شما می‌توانید تا حداکثر 64 گیگابایت رم روی سیستم نصب کنید. اما نسل رم نیز بسیار مهم است. در حال حاضر رم‌های DDR4 حرف اول را می‌زنند و بیشتر مادربردها نیز از آن‌ها پشتیبانی می‌کنند. اما با معرفی نسل 12 پردازنده‌های اینتل و سری رایزن 7000، کم کم پشتیبانی از رم‌های نسل جدید DDR5 نیز به مادربردها اضافه شده است.

راهنمای خرید مادربرد-راهنمای انتخاب مادربرد

اما نکته‌ای که باید در راهنمای خرید مادربرد DDR5 به آن توجه کنید این است که این مادربردها به‌خصوص مدل‌های گیمینگ، قیمت بیشتری دارند چرا که تنها پردازنده‌های نسل 12 و 13 اینتل و سری رایزن 7000 از رم‌های نسل جدید پشتیبانی می‌کنند. همچنین قیمت رم‌های DDR5 نیز فعلا بسیار بالا است؛ به همین خاطر هزینه نهایی سیستم شما ممکن است بسیار بالاتر از مقداری شود که از قبل درنظر گرفته بودید. در حال حاضر یکی از ارزان‌ترین مادربوردهای DDR5، ام‌اس‌آی Z690-A Pro است که حدود 7 میلیون تومان قیمت دارد!

6. تعداد و نوع مسیردهی به اسلات ها؛ راهنمای خرید مادربرد

خب از دست پردازنده و رم خلاص شدیم! در ادامه راهنمای جامع خرید مادربرد گیمینگ، به ویژگی دیگری می‌پردازیم که مربوط به ارتباط مادربرد با کارت‌های جانبی است که روی آن نصب می‌شود. برای نصب کارت‌های جانبی مانند کارت گرافیک، کارت کپچر ویدیو، کارت وای فای و… از سوکت‌هایی استفاده می‌شود که به PCI معروف هستند. این سوکت‌ها در مادربوردهای مختلف ظاهر مشابه ولی استانداردهای مختلفی دارند.

همچنین اینطور نیست که بتوانید از همه سوکت‌های روی مادربورد خود استفاده کنید. چیزی شبیه این است که به شما بگویند چهار جعبه دارید که در هرکدام ده عدد توپ جا می‌گیرد. ولی مجموعا می‌توانید 15 عدد توپ در آنها بریزید! اصطلاح تخصصی این مثال در مادربورد، مسیر است. هر مادربورد تعدادی مسیر دارد که به همه سوکت‌های PCI اختصاص داده است. هر کارتی هم که روی اسلات‌ها یا همان سوکت‌ها نصب می‌کنید می‌تواند از تعدادی از این مسیرها استفاده کند. بیشتر کارت گرافیک‌های مدرن میان‌رده امروزی نیاز به 16 مسیر دارند و می‌توانند با 8 مسیر هم کار کنند. برخی از آنها نیز دو اسلات را اشغال می‌کنند و نیاز به 32 مسیر دارند! برای درک بهتر مطلب به مثال زیر توجه کنید.

یک مادربورد ارزان قیمت ممکن است دو سوکت PCI داشته باشد. ولی در مجموع 24 مسیر به آنها اختصاص داده باشد. به این ترتیب اگر یک کارت گرافیک معمولی 16 مسیره را روی یک اسلات نصب کنید برای اسلات بعدی تنها 8 مسیر باقی خواهد ماند. اگر تصمیم دارید دوکارت گرافیک روی سیستم خود نصب کنید باید مادربوردی خریداری کنید که حداقل 32 مسیر داشته باشد. برای مثال مادربورد X399 گیگابایت 4 اسلات PCI و در مجموع 48 مسیر دارد که به شکل 16X+8X+16X+8X می‌توانید از آنها استفاده کنید

راهنمای انتخاب مادربرد

در اکثر مادربوردهای امروزی 2 نوع اسلات وجود دارد. اسلات PCIe x1 که برای اتصال کارت توسعه SATA و USB کاربرد دارند و اسلات PCIe x16 که برای کارت‌های گرافیک، کارت‌های RAID و حافظه‌های بسیار سریع SSD مثل حافظه Optane 905 اینتل مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اگر فقط می‌خواهید یک کارت گرافیک روی سیستم نصب کنید و در کنار آن چند درایو SATA/M.2 و یک کارت صدا یا ویدیو کپچر هم داشته باشید، بیشتر مادربوردهای ATX یا Micro-ATX جوابگو خواهند بود. اکثر آن‌ها حداقل دارای یک اسلات PCIe x16 و یک یا دو اسلات PCIe x1 هستند.

اما علاوه بر نوع اسلات، باید به نسل آن هم توجه داشته باشید. جدیدترین استاندارد در حال حاضر PCIe 5.0 است که بیشتر در مادربوردهای با سوکت LGA 1700 اینتل یا AM5 از AMD پیدا می‌شود. اما این استاندارد هنوز فراگیر نشده و در حال حاضر رایج‌ترین استاندارد PCIe 4.0 است که پهنای باند هر مسیر را 2 برابر می‌کند و می‌تواند سیستم شما را تا چندین سال بیمه کند.

7. تعداد اتصالات SATA و M2 برای حافظه

خوشحالیم که با ادامه راهنمای خرید مادربرد گیمینگ با ما همراه هستید! امروزه دو استاندارد اصلی بر روی ماژول‌های حافظه استفاده می‌شود. هارد‌دیسک‌‌های معمول از استاندارد SATA استفاده می‌کنند. مدل‌های SSD جدید که قطعات مکانیکی ندارند و شبیه فلش‌ مموری هستند نیز همین طور هستند. در چند سال اخیر نوع جدیدی از حافظه‌های SSD با استاندارد M2 به بازار آمده است. پورت M2 سرعت بالاتری نسبت به SATA در اختیار می‌گذارد. در مادربوردهای میان‌رده به بالا معمولا یک یا دو پورت M2 نیز قرار داده شده است. از این پورت‌ها می‌توانید برای اتصال هارددیسک‌های M2 پرسرعت استفاده کنید. برخی از کارت‌ها مانند کارت شبکه وایرلس نیز با این استاندارد وجود دارند و بر روی سوکت‌های M2 نصب می‌شوند.

8. پورت های پنل پشتی

قسمت دیگری که در راهنمای خرید مادربرد مناسب برای کامپیوتر باید به آن اشاره کنیم، پورت‌های موجود در پنل پشتی مادربرد است. مادربردهای مختلف تنوع زیادی در این قسمت دارند. البته بیشتر آنها دارای تعداد زیادی از انواع مختلف پورت‌های USB هستند. خیلی از پورت‌های استاندارد مثل جک 3ونیم میلیمتری صدا و میکروفون، پورت اتصال کابل LAN و… نیز در همه مادربرد‌ها وجود دارد.

شاید نکته‌ای که باید در اینجا به آن دقت کنید وجود یا عدم وجود اتصالات مونیتور است. اگر قصد استفاده از کارت گرافیک جدا را ندارید می‌توانید پردازنده‌ای بخرید که گرافیک داخلی داشته باشد. در این صورت حتما باید مادربردی انتخاب کنید که از این قابلیت پردازنده پشتیبانی کند و سوکت اتصال مونیتور را داشته باشد. برعکس اگر قصد خرید کارت گرافیک دارید، بهتر است مادربوردی بخرید که این ویژگی را حذف کرده است. به این ترتیب در هزینه‌های خود صرفه‌جویی خواهید کرد.

پیشنهاد خوب این است که ابتدا براساس پارامترهایی که تا الان معرفی شده انتخاب خود را محدود کنید. سپس بین مدل‌هایی که باقی‌مانده، انتخاب خود را با توجه به سوکت‌های پشت پنل و البته سایر مواردی که در ادامه راهنمای خرید مادربرد گیمینگ به آنها اشاره می‌شود نهایی کنید.

نکات قبل از خرید مادربرد-راهنمای خرید مادربرد

9. مسائل مربوط به اورکلاک ؛ راهنمای خرید مادربرد گیمینگ

احتمالا راجع به این مورد زیاد شنیده‌اید و فکر کرده‌اید که آیا من به اورکلاک نیاز دارم یا نه. در برخی از پردازنده‌ها، امکان تنظیم سرعت کلاک به حدی بالاتر از استاندارد قرار داده شده است. افزایش فرکانس پردازنده به مقداری بالاتر از استاندارد آن را اورکلاک می‌گویند. نکته اول راجع به اورکلاک این است که باید بقیه سیستم شما مثل مادربرد و رم‌ها و… از کلاک جدید و افزایش یافته پشتیبانی کنند. نکته دوم آن است که با افزایش سرعت کلاک پردازنده، دمای آن به‌صورت نمایی زیاد می‌شود. پس قبل از اورکلاک باید به فکر خنک‌کردن پردازنده خود باشید. شاید نیاز باشد که یک خنک کننده چند میلیون تومانی هم برای سیستم خود درنظر بگیرید. نکته بعدی که مربوط به مادربرد است این است که افزایش دمای پردازنده درحالت اورکلاک به مادربرد هم منتقل می‌شود. مادربورد شما باید تحمل این گرمای اضافی را داشته باشد.

اگر قصد اورکلاک کردن دارید، شاید بهتر است مادربوردی با بیش از 8 فاز خریداری کنید. این اصطلاحی مربوط به برق ساختمان نیست! بلکه به تعداد لایه‌هایی از فلز اشاره دارد که در ساخت مادربورد به‌کار رفته است. یکی از مزایای تعداد بیشتر فازها، انتقال بهتر گرما در سطح مادربرد است. امروزه مادربوردهای با تعداد 16 فاز و بیشتر هم وجود دارند.

نکته مهم بعدی قبل از انتخاب مادربورد برای اورکلاک این است که پردازنده در این حالت نیاز به تغذیه بسیار خوبی دارد و اندکی تداخل و نویز در تغذیه باعث می‌شود که عمل اورکلاک انجام نشود یا در بدترین حالت سیستم شما وسط کار خاموش شود! واحد VRM یا کنترل ولتاژ در مادربورد وظیفه تامین تغذیه پردازشگر را برعهده دارد. اگر تصمیم به اورکلاک دارید بهتر است به مشخصات این قسمت در راهنمای مادربورد نگاهی بیندازید.

راهنمای انتخاب مادربرد-نکات قبل از خرید مادربرد

10. سایر امکانات مادربورد؛ راهنمای خرید مادربرد

یک راهنمای انتخاب مادربرد کامل بدون اشاره به ویژگی‌هایی مثل نورپردازی ناقص به‌نظر می‌رسد. امکانات نورپردازی و سایر امکاناتی که در مادربوردها وجود دارند شبیه امکانات جانبی هستند و براساس آنها نمی‌توان راجع به ارزش خرید یک مادربرد خوب نظر داد. ولی خوب است بدانید که علاوه برمواردی که در اینجا به آنها اشاره شد، امکاناتی وجود دارند که روی قیمت تمام‌شده مادربورد تاثیر می‌گذارند. نورپردازی و امکان کنترل LEDهای همه‌رنگ که در بدنه کیس یا فن‌ها وجود دارد مثالی از آن است. برخی مادربوردها امکان اتصال وای‌فای و بلوتوث را نیز دارا هستند. برای خرید یک مادربرد خوب با قیمت مناسب خوب است نگاهی هم به سایر مشخصات آن بیندازید.

سوالات متداول

1. مادربرد خوب چیست؟

مادر برد خوب، مادربردی است که درعین مقرون به صرفه بودن، با سایر قطعات مانند رم، پردازنده، کارت گرافیک و... سازگاری داشته باشد و شرایط استفاده از تمامی امکانات آنها را فراهم کند. انتخاب مادربرد خوب به پارامترهای زیادی بستگی دارد که در این مقاله راجع به آنها توضیح داده شده است.

2. از کجا بفهمیم مادربرد نسل چند است؟

سوال صحیح‌تر آن است که از کجا بفهمیم مادربرد از پردازنده نسل چند پشتیبانی می‌کند. برای فهمیدن این موضوع با دانستن مدل دقیق مادربرد می‌توانید راهنمای آن را دانلود کنید یا به صفحه مشخصات آن مادربرد در سایت سازنده مراجعه کنید.

جمع بندی

در مقاله راهنمای خرید مادربرد، ما ویژگی هایی که باید هنگام انتخاب مدل‌های مختلف برد، از مدل‌های گیمینگ گرفته تا معمولی لحاظ کنید بررسی کردیم. بدیهی‌ است که جزئیات زیادی راجع به هرکدام از قطعات وجود دارد که هرکدام مقاله‌ جداگانه‌ای می‌طلبد. همیشه یک پیشنهاد خوب آن است که نکات قبل از خرید مادربرد را بررسی کرده و در عین حال با چند نفر از دوستانتان مشورت کنید. یادتان باشد که تنها منبع معتبر برای دانستن مشخصات مادربرد، دفترچه راهنمای همان مدل است. اگر راجع به مباحث این مقاله سوالی داشتید می‌توانید در قسمت نظرات مطرح کنید.

{{farsiNumber(model.mPrc.data && model.mPrc.data.rate)}}
تعداد رای: {{farsiNumber(model.mPrc.data && model.mPrc.data.count)}} نفر
{{farsiNumber(n)}}
مقالات مرتبط
دیدگاه شما
captcha
دیدگاه کاربران1 دیدگاه
avatar
فرحان درخشانی
.
03 مهر 1401، 22:10
پاسخ
0
0
سلام ببخشید میخواستم بدونم کارت گرافیک gt730 روی مادربرد ga h61m s2pv کار می‌کنه یا نه ممنون میشم جواب بدید
جدول فروش فیلم ها