آخرین نسخه سیستمعامل مایکروسافت با ورژن های مختلف در اختیار کاربران قرار میگیرد. شاید همه کاربران به تفاوت نسخه های ویندوز 11 آگاه نباشند. به همین خاطر؛ در این مطلب از پلازا، قصد داریم با مقایسه نسخه های مختلف ویندوز ۱۱ به بررسی ویژگیها و قابلیتهای هرکدام از آنها بپردازیم.
در حال حاضر ویندوز در دنیای کامپیوترهای خانگی حکمرانی میکند و بیش از 72 درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داده است. در این مقاله قصد داریم به بررسی تفاوت نسخه های ویندوز 11 با یکدیگر بپردازیم و موضوعاتی همچون فرق امکانات ورژن هوم و پرو ویندوز 11 را به طور کامل بررسی کنیم تا بسته به نیاز خود بتوانید از میان ورژن های مختلف ویندوز 11 بهترین را انتخاب کنید.
در ادامه میخوانید
تفاوت نسخه های ویندوز 11: ویندوز 11 Pro یا Home
قبل از اینکه به مقایسه ویندوز 11 Home و ویندوز 11 Pro بپردازیم باید به شما بگوییم که اصولاً تفاوت این دو نسخه در حدی نیست که برای کاربران عادی مشکلی ایجاد کند و در استفاده روزمره از نسخه هوم با مشکلی مواجه شوید. چون شباهتها بسیار بیشتر از تفاوتهاست به همین دلیل ما بیشتر به ذکر ویژگیهای متمایز ورژن های مختلف ویندوز 11 میپردازیم و در نهایت در یک جمعبندی به شما میگوییم که کدام نسخه را نصب کنید.
تفاوت ویندوز 11 هوم و پرو از نظر امکانات
مایکروسافت به بهترین شکل طراحی رابط کاربری ویندوز را بهبود داده است و این موضوع باعث میشود که آخرین ورژن ویندوز را زیباترین سیستمعامل مایکروسافت تا به امروز بدانیم. به طور کلی اکثر امکانات عادی در تمامی نسخه های ویندوز 11 در دسترس است. شما در هر دو نسخه هوم و پرو به ویژگیهایی همچون دستیار صوتی کورتانا، دسکتاپهای جداگانه، کلیپ بورد ابری، قابلیت چندوظیفگی (مولتی تسکینگ)، مرورگر محبوب مایکروسافت اج، ویجتهای متعدد، تایپ صوتی، برنامههای مایکروسافت 365 و قابلیت فوکوس اسیست برای افزایش تمرکز و بهرهوری دسترسی خواهید داشت.
این قابلیتها برای اکثر کاربران کافی است و هرگز کمبودی احساس نخواهید کرد؛ اما برخی از امکانات در نسخه Pro و Pro for Workstations وجود دارد که ورژن Home فاقد آن است که در ادامه اطلاعات بیشتری از امکانات نسخه های مختلف ویندوز ۱۱ را برای شما شرح خواهیم داد.
- Remote Desktop: اکثر افرادی که تجربه کار با سرور مجازی را دارند با این قابلیت آشنا هستند. ریموت دسکتاپ به شما این امکان را میدهد از راه دور به کامپیوتر خود دسترسی داشته باشید. شما میتوانید ویندوز را کنترل کنید و به اطلاعات لپتاپ یا پیسی خود حتی با گوشی دسترسی داشته باشید و برنامهها را در هر مکان و زمانی کنترل کنید.
- OneDrive for Business: نسخه عادی وان درایو که اکثر کاربران از آن استفاده میکنند بر روی نسخه خانگی ویندوز 11 نیز وجود دارد. نسخه OneDrive for Business پیشرفته تر از نسخه عادی است و بیشتر برای کسبوکارها طراحی شده تا از طریق آن بتوانید ساختاری یکپارچه و در عین حال امن را با SharePoint و Teams ایجاد کنید. به طور کلی نسخه بیزنس وان درایو را نمیتوان موردی مهم در تفاوت نسخه های ویندوز 11 دانست.
- Persistent Memory: پشتیبانی از این نوع حافظه بیشتر برای سرورها کاربرد دارد و اهمیت چندانی برای کاربران خانگی ندارد به همین دلیل حتی نسخه پرو فاقد این قابلیت است و تنها آن را میتوانید در ورژن Pro for Workstations بیابید. حافظه پایدار از نوع non-volatile media است که در اسلات استاندارد DIMM قرار میگیرد و سرعت آن نسبت به DRAM کندتر است؛ اما در هنگام عملیات مختلف نسبت به SSD و NVMe بهتر ظاهر میشود. اندازه ماژولهای persistent memory بزرگتر اما قیمت آن نیز از NVMe بالاتر است. از مزایای این نوع حافظه میتوان به حفظ اطلاعات حتی در صورت قطع شدن برق اشاره کرد و به همین دلیل آن را حافظه پایدار مینامند.
- SMB Direct: این قابلیت نیز تنها در نسخه Pro for Workstations قرار داد و سایر ورژن های مختلف ویندوز 11 از آن پشتیبانی نمیکنند. از SMB Direct برای آداپتورهای شبکه با RDMA با حداقل تأخیر استفاده میشود و شما با حداقل میزان فشار بر پردازنده مرکزی (CPU) میتوانید برای اشتراکگذاری فایلها با نهایت سرعت بهره ببرید.
مقایسه امکانات نسخه های هوم و پرو ویندوز 11 در بخش امنیت
خوشبختانه در بخش امنیت، امکانات نسخه های هوم و پرو ویندوز 11 تقریباً مشابه یکدیگر است و همه آنها از حسگر اثر انگشت، ویندوز دفندر، Find my device، Secure Boot و بسیاری از امکانات دیگر پشتیبانی میکنند و به لطف بهبودهای امنیتی امروزه اکثر افراد نیاز به نصب آنتیویروس و فایروال بر روی لپتاپ خود ندارند؛ اما در این زمینه تفاوتهایی میان نسخه ویندوز 11 Home، ویندوز 11 Pro و ویندوز 11 Pro for Workstations دیده میشود که به آنها به طور جزئی خواهیم پرداخت. در صورتی که امنیت برای شما اهمیت دارد، پیشنهاد میشود به روش های افزایش امنیت ویندوز مراجعه کنید.
- Bitlocker device encryption: بیت لاکر تنها در نسخههای حرفهای ویندوز همانند نسخه پرو قرار دارد و نسخه هوم فاقد آن است. این ویژگی به شما این امکان را میدهد که اگر دستگاه شما گم یا دزدیده شد؛ همه فایلها به حالت قفل قرار بگیرند و کسی نتواند به دادهها و فایلهای شخصی موجود در لپتاپ یا کامپیوتر شما دسترسی داشته باشد و این مورد را میتوان یکی از تفاوت نسخه های ویندوز 11 دانست.
- Windows Sandbox: قابلیت ویندوز سند باکس در نسخههای پرو ویندوز 11 وجود دارد و نسخه خانگی فاقد این قابلیت است. این ویژگی به شما این امکان را میدهد که برنامه یا فایلهای مورد نظر خود را در یک محیط کاملاً ایزوله اجرا کنید. از این طریق حتی در صورتی که نرمافزار موردنظر شما ویروس داشته باشد به کامپیوتر شما آسیبی وارد نشود و امنیتهای فایلهای اصلی شما حفظ شود و در یکی از نکات حائر اهمیت در مقایسه نسخه های ویندوز ۱۱ است.
- Remote deployment and compliance: این قابلیت بیشتر برای سازمانها طراحی شده است و این امکان را میدهد که بسته به سیاستهای شرکت بهوسیله فضای ابری از راه دور بتوانید کامپیوترهای مورد نظر را مدیریت کنید.
- Windows Information Protection (WIP): این قابلیت را میتوان از تفاوت نسخه های ویندوز 11 دانست که برای کاربران عادی اهمیت چندانی ندارد و با این هدف طراحی شده تا از درز اطلاعات شخصی جلوگیری کند. WIP ویندوز را میتوان تفاوت ویندوز 11 پرو و هوم دانست که از کپی کردن اطلاعات مهم و اشتراکگذاری آنها در فضاهایی همچون دراپباکس جلوگیری میکند و از این طریق کارمندان و شرکت میتوانند از لو رفتن اطلاعات مهم جلوگیری به عمل آورند.
جمع بندی: ورژن هوم یا پرو؟
به طور کلی ورژن هوم برای اکثر کاربران کافی است و در اغلب موارد نیاز به نصب نسخه پرو نیست. در این بخش مقایسه نسخه های ویندوز ۱۱ باید بگوییم که نسخه هوم از پس کارهایی همچون وبگردی، کار با نرمافزارهای آفیس، تماشای فیلم، دانلود، انجام بازیهای مختلف، اجرای برنامههای ویرایش تصویر و ویدیو بر میآید و بسیاری از امکانات در آن وجود دارد.
نسخه هوم | نسخه پرو |
---|---|
برای کامپیوتر و لپتاپ های ضعیفتر مناسبتر است. | برای کامپیوترهای قدرتمند و گیمینگ گزینه بهتری است. |
برای کاربران عادی بینقص عمل میکند. | علاوه بر کاربران عادی برای توسعهدهندگان نیز مناسب است. |
امکانات کمتری دارد. | امکانات بیشتری دارد و سطح امنیت آن بالاتر است. |
در صورت خرید نسخه اورجینال قیمت پایینتری دارد. | نسخه اورجینال آن گرانتر است. |
حجم کمتری از هارد دیسک را اشغال میکند. | فضای بیشتری اشغال میکند و به منابع بیشتری نیاز دارد. |
اما اگر شما کاربر حرفهای هستید و با کامپیوتر کارهایی همچون برنامهنویسی یا مدیرت شبکه انجام میدهید امکانات بیشتر نسخه پرو برای شما مناسبتر است. از طرفی دیگر وجود امکانات بیشتر بدون بها نیست و باعث اشغال شدن بیشتر رم و هارد دستگاه میشود و تا حدی فشار بیشتری به کامپیوترهای ضعیف وارد میشود و به همین دلیل در صورتی که نیازی به امکانات ذکر شده ندارید؛ نیازی نیست که نسخه پرو را نصب کنید.
مقایسه نسخه های ویندوز ۱۱ به کامل ترین شکل
در بخش قبل بهطور کامل ورژن های مختلف ویندوز 11 بهخصوص نسخه پرو و هوم را در کنار یکدیگر مقایسه کردیم و تفاوتهای آنها را زیر ذرهبین قرار دادیم. در ادامه قصد داریم به کامل ترین شکل به مقایسه ویژگی های ویندوز 11 پرداخته و به شما بگوییم که ویندوز 11 چه نسخه هایی دارد؟
1. سیستم عامل Windows 11 Home
در اولین بخش به معرفی نسخه Home ویندوز 11 میپردازیم که یکی از ابتداییترین نسخهها است و کمترین میزان فضای هارد دیسک را اشغال میکند. Windows Home قادر به انجام تمام فعالیتها روزمره است و کاربرانی که نیاز به یک سیستمعامل بهینه برای انجام مصارف خانگی دارند؛ به لطف طراحی زیبای ظاهری و امکانات متعدد هیچگونه کمبودی حس نخواهند کرد. هرچند به علت نبود تعدادی از قابلیتها که در بخش تفاوت نسخه های ویندوز 11 به آن پرداختیم، شما یک سری امکانات از دست خواهید داد.
این نسخه بیشتر برای کاربرانی طراحی شده که تمایل دارند با نرمافزارهای آفیس کار کنند، به وبگردی بپردازند و در کامپیوتر خود به تماشای فیلم مشغول شوند. البته مزیت اصلی نسخه هام ویندوز 11 سبکتر بودن آن است و اگر پردازنده لپتاپ شما قدیمی و از سری core i3 یا ضعیفتر است و حافظه رم کامپیوتر شما کمتر از 8 گیگابایت است؛ پیشنهاد میشود آن را نصب کنید.
2. سیستم عامل Windows 11 Pro
نسخه پرو همانطور که از نامش پیداست برای کاربران حرفهای طراحی شده و ویژگیهای بیشتری نسبت به نسخه Home دارد. مایکروسافت Windows 11 Professional بیشتر برای کاربرانی پیشنهاد میشود که نیاز به امکانات امنیتی بیشتر دارند. وجود امکانات و ویژگیهای بیشتر باعث شده که ورژن پرو حجم بیشتری داشته و از طرفی بهترین گزینه برای کامپیوتر قدیمی یا ضعیف نباشد.
3. نسخه سازمانی ویندوز (Windows 11 Enterprise)
در بررسی تفاوت ورژن های مختلف ویندوز ۱۱ نمیتوان به نسخه اینترپرایز اشاره نکرد. این ورژن از ویندوز روزگاری در ایران محبوبیت بسیاری بالایی داشت و حتی دیویدیهای آن باقیمت بالاتری به فروش میرسیدند؛ اما اکنون با افزایش آگاهی در سال 2022 میدانیم که همانطور که از نام آن پیدا است این ورژن از ویندوز 11 بیشتر برای سازمانها و شرکتها است و بهترین گزینه برای کاربران عادی نیست.
برای مقایسه نسخه های ویندوز ۱۱ باید بدانید که ورژن Enterprise به صورت Volume Licensing در دسترس است و امکانات بیشتری نسبت به پرو دارد که اکثر این امکانات برای کاربران عادی اهمیتی ندارد. تنها در صورتی پیشنهاد میشود نسخه سازمانی را نصب کنید که دارای یک شرکت با چندین کامپیوتر باشید و نیاز باشد که این موارد را در کنار هم کنترل کنید.
4. Windows 11 Education
در میان ورژن های مختلف ویندوز 11 این نسخه برای فعالیتهای آموزشی طراحی شده است و به طور کلی تفاوت چندانی با نسخه Enterprise ندارد و تنها تعدادی از امکانات در آن حذف شده است.
5. Windows 11 SE
مانند ورژن آموزشی ویندوز 11 نسخه se نیز برای مصارف آموزشی توسعه داده شده؛ اما تفاوت این است که بیشتر برای دستگاههای سرفیس مایکروسافت بهینه شده. ویندوز اس ای در مقایسه نسخه های ویندوز ۱۱ برای اینکه حواسپرتی را به حداقل برساند، فاقد بازی و برنامههای سرگرمی محور است.
سخن پایانی
در این مطلب بهطور کامل به بررسی تفاوت نسخه های ویندوز 11 با یکدیگر پرداختیم. همانطور که مشاهده کردید؛ هرکدام از ورژن های سیستمعامل جدید مایکروسافت، دارای قابلیتهای متفاوتی هستند و برای کاربریهای متنوعی طراحی شدند. از نظر شما بهترین نسخه کدام است؟ دیدگاههای خود را با ما و سایر کاربران پلازا در بخش نظرات بهاشتراک بگذارید.