در سینمای ایران فیلمهای بسیاری با مضمون اعتیاد ساخته شده است. شما کدام فیلم مواد مخدر ایرانی را تماشا کردهاید؟ آیا بهنظرتان فیلمهای ایرانی درباره اعتیاد به خوبی توانستهاند این معضل اجتماعی را به تصویر بکشند؟ در این مقاله با معرفی بهترین فیلم های مواد مخدر ایرانی با شما خواهیم بود.
اعتیاد یکی از مهمترین معضلات هر جامعه محسوب میشود. در سینمای ایران نیز مانند کشورهای دیگر، آثاری ساخته شده است که اعتیاد و سختیهایی که برای فرد معتاد، خانواده و نزدیکان او بهوجود میآورد را به تصویر میکشند. این موضوع یکی از دغدغههای اصلی فیلمسازان ایرانی بوده است و خوشبختانه تا کنون فیلمهای تاثیرگذار و جذابی درباره اعتیاد ساخته شده. لازم به ذکر است که نباید نقش رسانه را در کاهش یا حتی افزایش این نوع مشکلات نادیده بگیریم. فیلمهای سینمایی اعتیاد ایرانی با بازتاب واقعیت اعتیاد و تأثیرات مخرب آن، جامعه را نسبت به این مسئله آگاهتر کرده و تأثیرات مثبتی از خود بهجای گذاشتهاند. در این مقاله از پلازا بهترین فیلم های ایرانی در مورد مواد مخدر را به شما معرفی خواهیم کرد.
آنچه در ادامه میخوانید
بهترین فیلم های مواد مخدر ایرانی
در این بخش بهترین فیلم های ایرانی درباره اعتیاد را به شما معرفی میکنیم. همچنین، نگاهی به جزئیاتی از قبیل سال انتشار، کارگردان، بازیگران و داستان این فیلم های ایرانی در مورد اعتیاد به مواد مخدر خواهیم داشت. امیدواریم که از تماشای این سریالها لذت ببرید.
1. فیلم شب شکن از بهترین فیلم های مواد مخدر ایرانی
- سال ساخت: 1363
- کارگردان: خسرو ملکان
- بازیگران: چنگیز وثوقی، بهروز بهنژاد و پوراندخت مهیمن
لیست فیلمهای ایرانی درباره اعتیاد را با شبشکن شروع میکنیم. فیلم شبشکن از آثار پس از انقلاب خسرو ملکان است که به موضوع اعتیاد پرداخته است و یک اثر خانوادگی و اجتماعی محسوب میشود. داستان فیلم شبشکن درباره شخصی به نام مرتضی است که به دلیل اعتیاد، همسر و فرزندش او را از خانواده طرد کردهاند. مرتضی به اصرار شخصی به نام کریم، برای ملاقات با یک قاچاقچی خلافکار عازم چاهبهار میشود و در طول این سفر با چالشهایی روبرو میگردد. این فیلم مواد مخدر ایرانی به خوبی نشان میدهد که تنها کلید رهایی از هیولای اعتیاد، در دست خود فرد معتاد قرار دارد.
2. فیلم خون بازی
- سال ساخت: 1385
- کارگردان: رخشان بنیاعتماد و محسن عبدالوهاب
- بازیگران: باران کوثری، بیتا فرهی، بهرام رادان و مسعود رایگان
خونبازی یکی از آثار موفق رخشان بنیاعتماد درباره اعتیاد زنان است که آن را به تهیهکنندگی همسر خود جهانگیر کوثری و بازی دخترش باران کوثری ساخته است. باران کوثری برای بازی درخشان خود در خونبازی، فیلم سینمایی اعتیاد، موفق به دریافت جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن از یازدهمین جشن خانه سینما شد. این فیلم سینمایی مواد مخدر ایرانی همچنین توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن، بهترین فیلمنامه، بهترین چهرهپردازی، بهترین تدوین و کارگردانی را نیز از جشنواره فیلم فجر دریافت کند و در جشنواره فیلم حافظ نیز افتخارات و جوایز متعددی کسب کند.
خون بازی داستان دختری به نام سارا را روایت میکند که اعتیاد سنگینی دارد. آرش نامزد سارا در کانادا مشغول تحصیل است و قرار است برای برگزاری مراسم ازدواجش با سارا به ایران بیاید، اما از اعتیاد نامزد خود بیخبر است. سارا تصمیم میگیرد تا پیش از آمدن آرش اعتیادش را کنار بگذارد که در طول این مسیر برای ترک مصرف مواد مخدر با چالشها و اتفاقات زیادی روبرو میشود.
3. فیلم سنتوری از بهترین فیلم های مواد مخدر ایرانی
- سال ساخت: 1385
- کارگردان: داریوش مهرجویی
- بازیگران: بهرام رادان، گلشیفته فراهانی، مسعود رایگان و رویا تیموریان
فیلم سنتوری یکی از جنجالیترین فیلمهای ایرانی درباره اعتیاد است. نام این فیلم در ابتدا «علی سنتوری» بود، اما به علت ممیزیهای ارشاد به سنتوری تغییر یافت. این فیلم قرار بود در سال 1386 در سینماها اکران شود، اما به دلیل برخی مسائل و نگرفتن مجوز از سوی وزارت ارشاد، لغو اکران شد. پس از مدتی سیدی این فیلم به صورت قاچاقی و غیرقانونی در بازار منتشر شد که سر و صدای زیادی به راه انداخت.
فیلم سنتوری علاوه بر موضوع اعتیاد تا حدی به حوزه موسیقی نیز پرداخته است و شخصیت اصلی این فیلم یعنی علی سنتوری، خواننده و نوازنده ساز سنتور است. خواننده قطعات موسیقی پخش شده در این فیلم محسن چاوشی است که معروفترین قطعه آن نیز «سنگ صبور» است. بهرام رادان برای بازی هنرمندانه و تاثیرگذار خود در این فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد در سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر شد. این فیلم مواد مخدر ایرانی برنده جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاچیان جشنواره فجر نیز شد.
داستان فیلم سنتوری روایتگر زندگی پر فراز و نشیب خواننده و نوازنده جوانی به نام علی است که مجبور به انتخاب بین خانواده و سنتور میشود. او با انتخاب سنتور و پیشرفت در نوازندگی، به دنیای شهرت پا میگذارد اما ناگهان در اوج شهرت و محبوبیت، اسیر اعتیاد میشود و همه هستی خود را در این راه از دست میدهد. در این فیلم نیز میتوانیم آسیبهای ناشی از اعتیاد را به خوبی مشاهده کنیم. ناگفته نماند که سنتوری، فیلم سینمایی مواد مخدر ایرانی، برداشتی آزاد از کتاب عقاید یک دلقک به قلم هاینریش بل است.
4. فیلم مرهم
- سال ساخت: 1389
- کارگردان: علیرضا داوودنژاد
- بازیگران: طناز طباطبایی، رضا داوودنژاد و احترامالسادات حبیبیان
مرهم نیز فیلم دیگری از فهرست فیلمهای ایرانی درباره اعتیاد است که به اعتیاد زنان پرداخته است. در این اثر که یکی از آثار موفق علیرضا داوودنژاد محسوب میشود، خانواده داوودنژاد به ایفای نقش و هنرنمایی پرداختهاند. طناز طباطبایی برای ایفای نقش در این فیلم موفق به دریافت دیپلم افتخار از سوی پنجمین جشن منتقدان شد.
این فیلم در ابتدا داستان پیرزن پولداری به نام احترام را روایت میکند که با نوه خود در شمال کشور زندگی میکند. احترام خواهر بزرگتری به نام اشرف سادات دارد که سالها است با یکدیگر قهر هستند و هیچ رابطهای باهم ندارند. اشرف سادات یک روز بیخبر نزد خواهر خود میآید تا نوه خود مریم که اعتیاد دارد و از خانه فرار کرده است را پیدا کند.
5. فیلم به خاطر پونه
- سال ساخت: 1391
- کارگردان: هاتف علیمردانی
- بازیگران: فرهاد اصلانی، هانیه توسلی و ترلان پروانه
به خاطر پونه فیلم دیگری در خصوص اعتیاد است که در ژانر اجتماعی و خانوادگی ساخته شده است. این فیلم در زمان اکران، فروش خوبی داشت، اما نتوانست حضور موفقی در جشنواره فیلم فجر داشته باشد.
به خاطر پونه، روایتگر زندگی زن و شوهری به نامهای مجید و پونه است. مجید یک مرد سنتی و شهرستانی و شکاک است که اعتیاد هم دارد. از طرف دیگر، پونه خانواده و گذشتهای کاملا متفاوت از او دارد و همین تفاوتهای فرهنگی سبب بروز اختلاف بین این دو میشود. در این فیلم شاهد اختلافات این زوج در سایه اعتیاد هستیم.
6. فیلم عصر یخبندان
- سال ساخت: 1393
- کارگردان: مصطفی کیایی
- بازیگران: مهتاب کرامتی، بهرام رادان، فرهاد اصلانی و سحر دولتشاهی
عصر یخبندان، فیلم سینمایی ایرانی مواد مخدر دیگری است که در فضایی اجتماعی مسئله اعتیاد زنان و از هم گسیختگی بنیان خانوادهها را نشان میدهد. سحر دولتشاهی برای بازی در عصر یخبندان موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن در سی و سومین دوره جشنواره فیلم فجر شد.
عصر یخبندان روایتگر زندگی خانوادگی زنی به نام لیدا است که با همسر خود بابک دچار اختلاف هستند و رابطهشان سرد شده است. لیدا وضعیت روحی خوبی ندارد و به همین دلیل به مواد مخدر پناه برده است و در این میان نیز با مردی به نام فرید آشنا میشود. بابک که متوجه تغییر رفتار لیدا میشود به او شک میکند و سعی میکند سر از کار همسر خود در بیاورد.
7. فیلم ابد و یک روز
- سال ساخت: 1394
- کارگردان: سعید روستایی
- بازیگران: پیمان معادی، نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار، شبنم مقدمی، ریما رامینفر
در ادامه معرفی بهترین فیلم های مواد مخدر ایرانی به ابد و یک روز میرسیم. ابد و یک روز، اولین تجربه سعید روستایی در کارگردانی یک فیلم بلند بود. او با این اثر توانست جای پای خود را در سینمای ایران محکم و 9 سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر را از آن خود کند. ابد و یک روز از همان زمان اکران توجه مخاطبان و منتقدین را بهخاطر گروه بازیگری قوی –علیالخصوص بازی بینظیر نوید محمدزاده- و داستان قابل لمسش به خود جلب کرد. این فیلم ایرانی مواد مخدر، علاوه بر جشنوارههای داخلی، در جشنوارههایی مانند جشنواره بینالمللی فیلم داکا (2017)، جشنواره فیلم بینالمللی ژنو (2016)، جشنواره فیلم خیخون اسپانیا (2016) و … نیز افتخارات و جوایزی کسب کرد.
در این فیلم سینمایی ایرانی در مورد مواد مخدر، داستان خانوادهای پایینشهری را دنبال میکنیم که با مشکلات مختلفی از جمله فقر و اعتیاد و بیکاری دستوپنجه نرم میکنند. در ابد و یک روز، به خوبی شاهد آسیبهای اعتیاد و فقری که در جامعه ریشه دوانده است، هستیم. دختر این خانواده (سمیه با بازی پریناز ایزدیار) قرار است با مردی اهل افغانستان ازدواج کند ولی در این میان مسائلی رخ میدهد…
8. فیلم دارکوب
- سال ساخت: 1396
- کارگردان: بهروز شعیبی
- بازیگران: مهناز افشار، سارا بهرامی، امین حیایی و جمشید هاشمپور
فیلم دارکوب یکی از جالبترین فیلم های ایرانی درباره اعتیاد است که تأثیرات مخرب اعتیاد بر زندگی خانوادگی و اجتماعی انسانها را به خوبی نشان داده است. دارکوب جوایز بسیاری دریافت کرد و در زمان اکران نیز با استقبال گسترده مخاطبان روبرو شد.
دارکوب، از فیلمهای ایرانی درباره اعتیاد، نامزد 10 سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر شد و توانست دو تا از آنها را از آن خود کند. سارا بهرامی برای بازی درخشان خود در این فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن در سی و ششمین دوره جشنواره فیلم فجر شد و علاوه بر آن نیز در بیست و یکمین جشن خانه سینمای ایران، تندیس شایستگی بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرد. جمشید هاشمپور نیز برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد.
فیلم دارکوب داستان زنی معتاد به نام مهسا است که چندین سال است همسرش روزبه او را ترک کرده و تجدید فراش کرده است. مهسا فکر میکرد دخترش سالها پیش مرده، اما چندین سال بعد متوجه میشود که دخترش زنده است. به همین دلیل دوباره همسر سابق خود را پیدا میکند و به دنبال دخترش میگردد. تلاشهای مهسا برای پس گرفتن دخترش، سبب ایجاد مشکلات زیادی برای روزبه و همسر جدیدش میشود.
9. فیلم مغزهای کوچک زنگ زده
- سال ساخت: 1396
- کارگردان: هومن سیدی
- بازیگران: نوید محمدزاده، فرهاد اصلانی، نوید پورفرج و نازنین بیاتی
مغزهای کوچک زنگزده پنجمین تجربه ساخت فیلم بلند هومن سیدی است. این فیلم در ژانر اجتماعی و اکشن، معضل اعتیاد را با موضوعی جذاب و نو به تصویر میکشد. هومن سیدی برای ساخت این فیلم موفق به اخذ سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه هنر و تجربه و بهترین فیلمنامه شد و فرهاد اصلانی نیز در بیست و یکمین جشن خانه سینمای ایران، برنده تندیس شایستگی بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد. مغزهای کوچک زنگزده همچنین در جشنواره فجر، برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد. در مجموع این اثر یکی از بهترین فیلمهای ایرانی درباره اعتیاد است که ارزش چندین بار دیدن را دارد.
فیلم ایرانی مواد فروشی مغزهای کوچک زنگزده داستان زندگی یک خانواده خلافکار و از هم گسیخته را در منطقهای فقیرنشین در نزدیکی زندان قزل حصار روایت میکند. برادر بزرگ این خانواده به نام شکور سرپرستی خانواده را برعهده دارد و با برادر دیگر خود به نام شاهین کسب و کار خلاف و پخش مواد مخدر راه انداختهاند. روزی پلیس رد این باند پخش مواد مخدر را میزند و شبانه برای دستگیری آنها به خانهشان میآیند. شکور که رئیس این باند تبهکاری است دستگیر میشود و به زندان میافتد. پس از دستگیری او، شاهین جایش را میگیرد و میخواهد مانند برادر خود رئیس باشد. او در این مسیر با برخی چالشها و حقایقی روبرو میشود که زندگیاش را دستخوش تغییر قرار میدهند.
10. فیلم متری شیش و نیم از بهترین فیلم های مواد مخدر ایرانی
- سال ساخت: 1397
- کارگردان: سعید روستایی
- بازیگران: نوید محمدزاده، پیمان معادی، فرهاد اصلانی و پریناز ایزدیار
آخرین فیلم این لیست، یکی از فیلم های ایرانی درباره مواد مخدر شیشه و دومین فیلم بلند سعید روستایی است. تجربه اول فیلمسازی این کارگردان جوان، فیلم موفق و جذاب ابد و یک روز بود که پیش از این دربارهاش صحبت کردیم. متری شیش و نیم نیز مانند ابد و یک روز با استقبال گسترده مخاطبان روبرو شد. این فیلم سینمایی ایرانی با موضوع مواد مخدر شیشه، در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین تدوین، صدابرداری و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد. پیمان معادی نیز برای بازی درخشان خود در این فیلم موفق به کسب تندیس حافظ از نوزدهمین دوره جشن حافظ شد و همچنین سعید روستایی در بیست و یکمین دوره جشن خانه سینما موفق به دریافت تندیس شایستگی بهترین کارگردانی شد.
متری شیش و نیم در ژانر پلیسی و اکشن و یک فیلم سینمایی درباره مبارزه با مواد مخدر ایرانی است. این فیلم تلاشهای ماموران پلیس مبارزه با مواد مخدر برای دستگیری یک باند بزرگ فروش شیشه را نشان میدهد. رئیس این باند بزرگ، شخصی به نام ناصر خاکزاد است که بعد از تلاشهای سرگردی به نام صمد دستگیر میشود. برای خواندن نقد فیلم متری شیش و نیم میتوانید به این مقاله مراجعه کنید.
کلام آخر
ممنون از اینکه همراه ما بودید. در این مقاله به بررسی 10 عنوان از بهترین فیلم های مواد مخدر ایرانی پرداختیم. شما تا کنون کدامیک از فیلمهای معرفی شده در این فهرست را تماشا کردهاید؟ بهنظرتان بهترین فیلمی که به معضل مواد مخدر میپردازد کدام است؟ لطفا نظرات خود را در بخش ارسال دیدگاه با ما در میان بگذارید.