برد های الکتریکی یا به بیان دیگر برد های مدار چاپ یکی از قطعات سخت افزاری بسیار مهم در وسایل الکتریکی و الکترونیکی هستندکه از مجموع قطعات مختلف و متفاوتی تشکیل شده اند و می توانیم بگوییم قطعات پیچیده ای به حساب می آیند. برد های الکتریکی یکی از قطعاتی بودند که به پیشرفت علم و ساخت وسایل مختلف کمک بسزایی کردند.
اگر اطلاعاتی در این باره داشته باشید می دانید که در گذشته از اتصالات الکترونیکی استفاده می کردند تا بتوانند دستورات لازم را به قطعات مختلف دستگاه انتقال دهند و در نتیجه دستگاه عملکردش را انجام دهد اما با پیشرفت علم این برد ها آمدند و جایگزین اتصالات الکترونیکی قرار گرفتند به صورتی که می توانیم بگوییم برد های مدار چاپی نمونه ی تکامل یافته اتصالات الکترونیکی هستند. برای آشنایی بیشتر و تعمیر انواع برد می توانید در دوره آموزش تعمیرات برد مجتمع آموزشی برق شرکت کرده و این حرفه را بصورت تخصصی آموزش ببینید.
همان طور که در ابتدا اشاره کردیم برد ها از قطعات مختلف تشکیل شده اند، از این رو در ادامه می خواهیم به معرفی قطعات مختلف برد های الکتریکی بپردازیم.
خازن : خازن یک وسیله ی الکتریکی دو پایه است که وظیفه اش مانند باتری ذخیره ی انرژی الکتریکی می باشد. اما نحوه ی کار این قطعه کمی با باتری متفاوت است. خازن الکترون جدید تولید نمی کند، بلکه الکترون ها را در خود ذخیره سازی می کند. خازن ها به طور کلی کاربرد های زیادی دارند، این قطعات از آسیب هایی که موقع خاموش شدن دستگاه هایی که از یک منبع نیرو جدا شدند وارد می شود جلوگیری کرده و بار الکتریکی آن دستگاه را فراهم می کنند.
از خازن ها همین طور برای جلوگیری از تخریب، اصلاح ضریب قدرت و فیلتر کردن امواجی که موقع یک سو سازیAC به DCرخ می دهند استفاده می شود. درون یک خازن دو صفحه ی فلزی وجود دارد که توسط یک ماده ی نارسانا از یکدیگر جدا شده اند، به این قسمت نارسانا که مانند یک عایق عمل می کند دی الکتریک گفته می شود.
دی الکتریک می تواند از جنس های مختلفی ساخته شود، مانند: شیشه، میکا، سرامیک، کاغذ و هر چیز دیگر، تنها شرطی که برای این عایق وجود دارد این است که نارسانا باشد. خازن ها در دو صفحه ی فلزی بار مثبت و منفی ایجاد می کنند که میزان بار هر دو صفحه یکسان، اما مخالف صفحه ی رو به رو باشد. در این حالت دی الکتریک یک میدان الکتریکی ایجاد می کند و به دلیل اینکه صفحات فلزی به هم نزدیک هستند بار های الکتریکی یکدیگر را جذب می کنند و به خازن اجازه می دهند به ازای ولتاژ داده شده نسبت به حالتی که صفحات از هم جدا هستند بیشتر شارژ شود.
مقاومت : مقاومت یکی از متداول ترین و پرکاربرد ترین قطعات الکتریکی است. کارکرد اصلی این قطعه محدود کردن جریان الکتریسیته در مدار است. برای مثال تصور کنید که یک ال ای دی را به یک باتری وصل کردید، در حالت عادی این باتری 5ولتی است، اما ال ای به جریان 3 ولتی نیاز دارد. در این صورت اگر باتری 5 ولتی را به ال ای دی وصل کنید ال ای دی می سوزد، پس کاری که باید در این موقعیت انجام داد این است که یک مقاومت را به مدار اضافه کنید تا اضافه بار را کاهش دهد و ال ای دی بتواند به درستی کار کند. مقاومت ها انواع زیادی دارند که هر یک از آن ها شکل و کاربرد متفاوت دارند، در این میان مقاومت های ثابت جزء پرکاربرد ترین مقاومت ها هستند و برای تنظیم شرایط مدار مورد استفاده قرار می گیرند. دلیل پرکاربرد بودن این مقاومت ها هم این است که مقاومتشان همواره ثابت است و تغییر نمی کند. از نمونه مقاومت های ثابت هم می توانیم به مقاومت های لایه کربنی اشاره کنیم که در آن ها یک لایه از موارد کربنی دور یک سیلندر سرامیکی به صورت مارپیچی پیچیده شده است.
دیود : دیود ها کاربرد های منحصر به فرد زیادی دارند با این حال هدف عمومی آن ها این است که جریان را به یک جهت خاص محدود کنند. به عنوان مثال جریان دیود را می توانیم با یک دریچه ی یک طرفه مقایسه کنیم. دیود ها دو فاکتور عملکردی عمده دارند. اولین فاکتور، جریان دلخواهی است که می خواهد از دیود بگذرد. در این صورت در رابطه با دیود ها ضروریت وجود دارد که دیود استفاده شده باید درجه بندی مناسب داشته باشد.
زیرا در غیر این صورت ممکن است که دیود داغ کند. فاکتور دوم پیک ولتاژ معکوس است، یعنی حداکثر ولتاژی که دیود از جریان پیدا کرده و آن از قرارگیری در جهت غلط جلوگیری می کند، اگر ولتاژ از این حد بیشتر شود دیود دچار شکستگی بهمنی می شود و به جریان اجازه می دهد که در جهت نادرست حرکت کند.
از جمله انواع متداول دیود می توانیم به دیود پیوندی PN اشاره کنیم، این دیود به عنوان یک دیود استاندارد برای مقاصد عمومی شناخته می شود و از پیوند AP و سیلیکون برای کنترل جهت جریان استفاده می کند. از این خازن برای مستقیم کردن جریان هایی با درجه بندی های مختلف استفاده می شود.
سوئیچ: سوئیچ ها یکی از قطعات بسیار مهم روی مدار هستند، که به طور کلی دو وظیفه ی اصلی دارند. یکی از وظایف این قطعه تقویت کردن سیگنال های انتقالی می باشد، وظیفه ی دیگری هم که این سوئیچ ها دارند این است که اطلاعات مدار را جمع آوری کنند. سوئیچ هایی که روی مدارات الکترونیکی قرار می گیرند انواع مختلفی دارند که با توجه به نوع کاربرد مدار مورد استفاده قرار می گیرند برای مثال می توانیم به سوئیچ های تک پورت، چهار پورت، هشت پورت، دوازه پورت و … اشاره کنیم.
ترانزیستور : ترانزیستور یک قطع الکترونیکی است، که دو کابرد مهم دارد. اولین کاربرد ترانزیستور کاربرد آن به عنوان یک تقویت کننده ولتاژ یا جریان است، تقویت کننده بودن ولتاژ یا جریان ترانزیستور با استفاده از مدار های خاصی قابل انجام است. دومین کابرد و نقش مهم تر ترانزیستور کاربرد آن به عنوان کلید زنی در مدارات الکترونیکی است.
ترانزیستور ها تجهیزات نیمه هادی هستند که به طور گسترده ای در سیستم های آنالوگ و دیجیتال استفاده می شوند، الکترونیک آنها بر اساس الکترونیک های مدرن است. همچنین ترانزیستور ها در کنترل بسیاری از مدار ها یا پردازنده ها ضروری می باشند، به طوری که سی پی یو یا همان پردازنده اصلی رایانه از حدود 5 میلیون ترانزیستور در یک تراشه بسیار کوچک ساخته شده است، بنابراین ترانزیستور یک موالفه الکترونیکی بسیار کوچک همه گیر در سیستم های فناوری اطلاعات به خصوص برد های الکترونیکی می باشد.
سلف : سلف یا سیم پیچ یکی از قطعات بسیار مهم و اساسی روی برد های الکترونیکی است که وظیفه دارد انواع مختلف نویز ها را در مدارات آنالوگ بر طرف کند. اگر بخواهیم واضح تر بگوییم سلف ها عملکردشان مانند مقاومت است با این تفاوت که مقاومت ولتاژ را کاهش می دهد اما سلف نویز را کاهش می دهد و در نتیجه آن را بر طرف می کند.
کریستال : کریستال های قطعات الکترومکانیکی هستند، که وظیفه ی اصلی شان تولید یک سیگنال بسیار دقیق ساعت یا ساعت با یک فرکانس مشخص برای راه اندازی IC های میکروکنترلر یا تراشه های مرکزی یک برد الکترونیکی است. سیگنالی که این قطعه تولید می کند می تواند در حد چندین مگا هرتس بسیار دقیق و با خطای نا چیز باشد.
سخن آخر
مجتمع آموزشی برق یکی از برترین آموزشگاه در زمینه برگزاری دوره های فنی و مهارتی با اساتید مجرب به همراه ارائه مدرک معتبر پس از پایان دوره می باشد. برای دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان مجتمع آموزشی برق با شماره های : 66953016-021 – 66957313-021 تماس بگیرید.