انتخاب بین گوشیهای آیفون و اندروید یکی از بحثبرانگیزترین موضوعات در دنیای فناوری است. با ما همراه باشید تا ببینیم آیفون بهتر است یا اندروید؟
هر دو سیستمعامل iOS و Android ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند که باعث میشود کاربران بر اساس نیازها و ترجیحات خود یکی را انتخاب کنند. آیفون به دلیل انحصاری بودن نرمافزار و سختافزار خود، به خوبی بهینهسازی شده است و تجربهای روان و بهینه شده ارائه میکند. از سوی دیگر، گوشیهای اندرویدی با تنوع بیشتر و قابلیتهای متنوع برای شخصیسازی، آزادی عمل بیشتری به کاربران میدهند و مهمتر از همه در بازههای قیمتی اقتصادی نیز قابل خریداری هستند. برای پاسخ به این سوال که کدام یک بهتر است، باید جنبههای مختلفی از این دو سیستمعامل بررسی شود؛ چراکه هر دو دارای نقاط قوت و ضعف مهمی هستند و هر کاربر با توجه به نیازها و سلیقه خود ممکن است یکی از این دو پلتفرم را ترجیح دهد. ما در این مقاله پلازا به مقایسه کامل و جامع iOS و Android میپردازیم تا به شما در انتخاب بهترین گزینه کمک کنیم.
فهرست مطالب
آیفون بهتر است یا اندروید؟
اکنون قصد داریم به تفاوت های سیستم عامل های اندروید و iOS در چندین بخش مختلف بپردازیم. مسلما بهترین سیستم عامل برای شما کاملا به خودتان بستگی دارد. مواردی که برایتان اهمیت دارند را در نظر بگیرید و سیستم عامل برنده را در هر بخش یادداشت کنید. بدین ترتیب میتوانید با توجه به علاقه شخصی خود، سیستم عامل مورد نظرتان را پیدا کنید.
۱. تفاوت iOS و اندروید از نظر قیمت
اپل از لحاظ قیمت همواره گرانقیمتترین گوشی موجود در سطح بازار بوده است؛ آیفون ۱۶ پرو مکس با قیمت ۱۱۰۰ دلار روانه بازار شده است. با این حال مدلهای ارزانتری هم در سری گوشیهای آیفون ۱۶ وجود دارند. از جمله باید به گوشی اقتصادی اپل یعنی آیفون SE 2022 نیز اشاره کنیم.
البته با توجه به عدم رجیستری آیفونهای جدید در ایران، باید قیمت گوشیهای سری آیفون ۱۳ را ملاک قرار دهیم. در حال حاضر، آیفون ۱۳ پرو مکس از گرانترین گوشیهای بازار است و بین ۷۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان قیمت دارد. آیفون ۱۳ اما ارزانتر است و با حدود ۴۰ میلیون تومان میتوانید آن را به خانه ببرید.
اما در سوی دیگر از جهت تنوع و انتخابهای گسترده، اندروید حرف اول و آخر را میزند. البته در بین گوشیهای اندرویدی نیز مدلهایی با قیمتهای فضایی وجود دارند. برای مثال گلکسی S24 اولترا در حال حاضر حدود ۶۰ میلیون تومان است یا حتی شیائومی ۱۴ اولترا که حدود ۶۵ میلیون تومان خرید و فروش میشود؛ با این حال، برگ برنده اندروید این است که علاوه بر این گوشیهای ردهبالا، تعداد بسیار زیادی گوشی میانرده و اقتصادی با قیمتهای بسیار کمتر نیز دارد. این گوشیها حتی یک نسخه سادهتر از اندروید بهنام اندروید Go را اجرا میکنند تا عملکرد روانتری داشته باشند. شما حتی با پرداحت حدود ۵ میلیون تومان نیز میتوانید یک گوشی اندرویدی خریداری کنید.
در واقع، اندروید با ارائه برنامههای رایگان در بازههای قیمتی بسیار کمتر، مطمئنا از سوی افرادی مقتصد برگزیده خواهد شد؛ چراکه در هر بازه قیمتی میتوانید یک گوشی اندروید پیدا کنید ولی iOS اینطور نیست. برنده این بخش، سیستم عامل اندروید است.
- برنده: اندروید
۲. مقایسه ایفون با اندروید از نظر برنامهها
بیایید این بخش را با نگاهی به اعداد و ارقام گزارش شده شروع کنیم؛ این اعداد دقیقا به شما میگویند که چه تعداد برنامه را میتوانید در گوگل پلی (Google Play) و اپ استور (App Store) پیدا کنید.
- برنامههای اندروید: ۲.۷ میلیون برنامه
- برنامههای آیاواس: ۱.۸ میلیون برنامه
در حقیقت، اعداد و ارقام بهترین معیار برای قضاوت نیستند؛ زیرا اکثر افراد تنها از برنامههای کاربردی و محبوبی که در هر دو سیستم عامل در دسترس هستند استفاده میکنند. به طورکلی، iOS یک سیستم عامل سودآورتر برای توسعهدهندگان بوده است. بنابراین در ابتدا هدف توسعه برنامههای جدیدتر در بازار وجود داشته است؛ اما با توجه به رشد سهم بازار اندروید، این روند در حال تغییر است. در ایالات متحده آمریکا، iOS همچنان رهبر بازار است؛ اما توسعه دهندگان، به طور روزافزون در هر کجای دیگر ابتدا اندروید را هدف قرار میدهند.
همچنین گوشیهای اندروید از لحاظ سختافزاری نیز تنوع بیشتری دارند و به همین خاطر بهینهسازی آنها برای توسعهدهندگان برنامهها کار مشکلتری است. به همین دلیل است که اکثر برنامهها در iOS عملکرد بهتری دارند.
تعداد برنامههای رایگان موجود در پلی استور از اپ استور بیشتر است؛ اما بهترین بازیهای موبایل همیشه در سیستم عامل iOS در دسترس بوده است که البته همیشه اینگونه نخواهد ماند. در نهایت کیفیت همیشه بر کمیت ارجحیت دارد. برنده این بخش، سیستم عامل iOS است.
- برنده: iOS
۳. فرق iOS و اندروید؛ بازار برنامهها
در مقایسه اندروید و iOS به فرق میان بازار برنامههای این دو سیستم عامل رسیدیم. سازماندهی میلیونها برنامه و بازی بسیار دشوار است و نه گوگل پلی و نه اپ استور این کار را به خوبی انجام ندادهاند. به طور کلی، فکر میکنیم که اپ استور تجربه بهتری را از ارائه و دانلود برنامههای موجود، برای شما فراهم میکند و همچنین پیشنهادات جذابتری را به شما ارائه میدهد. جستجو در پلی استور آسانتر است و شما میتوانید برنامههای دلخواه خود را از مروگر وبی که بر روی رایانه یا لپ تاپ خود دارید نیز دانلود و نصب کنید.
البته قابلیت خریداری برنامه در آیفون با استفاده از اثر انگشت یا Touch ID نیز قابلیت جذابی است؛ اما شما میتوانید همین کار را در پلی استور موجود در گوشیهای اندروید با سنسورهای اثر انگشت انجام دهید. پلی استور نیز به دلیل داشتن سیاست بازپرداخت قابل قبول تا دو ساعت پس از خرید برنامه، امتیاز ویژهای در این قسمت کسب میکند.
در بازار هر دو سیستم عامل، برنامههای مشکوک وجود دارند؛ اما اپل معمولا نسبت به مسدود کردن انواع خاصی از برنامههای موجود در اپل استور کمی سختگیرانهتر عمل میکند. این امر میتواند معیار خوبی برای سنجش کیفیت کلی باشد. اپل استور به دلیل ارائه برنامههای مفید و قابل استفاده، نسبت به گوگل پلی برتری دارد. برنده این بخش در مقایسه فرق های اندروید و iOS میتواند سیستم عامل iOS باشد.
- برنده: iOS
۴. فروشگاه های جایگزین برای دانلود؛ ایفون یا اندروید؟
دانلود برنامه در سیستم عامل اندروید بسیار ساده است. در کنار گوگل پلی، فروشگاههای جایگزین دیگری نیز برای دانلود برنامه در اندروید وجود دارند؛ اما دانلود آزاد برنامه از منابع ناشناس میتواند شما را در معرض خطر بد افزارها قرار دهد و اکثر افراد نسبت به این موضوع بیتوجهاند.
اما اپل با وجود فروشگاههای فرعی مخالف است و تنها فروشگاه معتبر و قابل دانلود آن اپ استور است. پس اگر به دنبال انتخابها و گزینههای گسترده و متنوعتری برای دانلود هستید، برنده شما برای انتخاب در این بخش مقایسه iOS با اندروید واضح و آشکار است و آن برنده، سیستم عامل اندروید محسوب میشود.
- برنده: اندروید
۵. تفاوت اندروید و آی او اس از نظر باتری و شارژدهی
یکی از بزرگترین شکایات دارندگان گوشیهای هوشمند، عمر باتری است که موضوع حائز اهمیتی محسوب میشود. مقایسه ایفون با اندروید در این بخش بسیار دشوار است؛ زیرا هیچ سخت افزار مشترکی میان این دو سیستم عامل وجود ندارد. از این رو میتوان گفت که iOS برای کسب بیشترین میزان باتری در هر میلیآمپرساعت بهینه شده است؛ اما میتوانید یک دستگاه اندروید با ظرفیت باتری بالاتری خریداری کنید تا از آیفون پیشی بگیرید.
هر دو سیستم عامل اندروید و iOS به شما امکان میدهند میزان مصرف باتری خود را مشاهده کنید؛ اما فقط اندروید است که تخمینی از عمر باتری شما را نشان میدهد. هر دو سیستم عامل دارای حالت صرفهجویی در مصرف میزان باتری هستند که در این حالت با محدود کردن عملکرد، اتصال و سایر ویژگیهای صرفهجویی در مصرف باتری میتوانید عمر متوسط باتری خود را توسعه دهید؛ اما چگونگی عملکرد دقیق آن در اندروید قابل تنظیم است.
اما از نظر سرعت شارژ، حرف اول را اندروید میزند. بسیاری از گوشیهای اندرویدی با پشتیبانی از سرعت شارژ بسیار بالا عرضه میشوند. برای مثال گوشی ریلمی GT نئو ۵ با پشتیبانی از شارژ ۲۴۰ وات عرضه شده و میتواند ظرف مدت تنها ۱۰ دقیقه باتری را از ۰ به ۱۰۰ برساند. اما اپل حتی در سری آیفون ۱۵ و با وجود جایگزینی درگاه لایتنینگ با USB-C، همچنان گوشیهایش را با پشتیبانی از شارژ ۲۰ وات در مدلهای استاندارد و ۲۷ وات در مدلهای پرو عرضه میکند. این سرعت شارژ حتی از سرعت شارژ گوشیهای میانرده و برخی گوشیهای اقتصادی اندروید نیز کمتر است.
از طرف دیگر برخی قابلیتها مثل پشتیبانی از شارژ بیسیم معکوس نیز تنها در گوشیهای اندرویدی پیدا میشوند. در نهایت در بخش باتری و شارژ شکی وجود ندارد که اندروید انتخاب بهتری است.
- برنده: اندروید
۷. تفاوت اندروید و آی او اس از نظر بهروزرسانیها
در زمینه آپدیت، ایفون بهتره یا اندروید؟ آیفون دائما نرم افزارها و سیستمهای عامل خود را بهروزرسانی میکند و اکثر گوشیهای آیفون نیز طی مدت کوتاهی به آخرین نسخه منتشر شده بهروزرسانی میشوند. به گفته اپل در حال حاضر ۹۰ درصد آیفونهای عرضه شده در ۴ سال گذشته از سیستمعامل iOS 16 استفاده میکنند که عدد فوقالعادهای است.
اما در این زمینه چرا iOS بهتر از اندروید است؟ در اندروید هر شرکت سازنده گوشیهای خود را با پوسته اختصاصی خود عرضه میکند و به همین خاطر تمام گوشیها همزمان با معرفی نسخه جدید اندروید مثل اندروید ۱۵ به این نسخه کوچ نمیکنند. شرکتهای سازنده معمولا نسخه جدید را ابتدا برای گوشیهای پرچمدار خود عرضه میکنند و بعد به سراغ سایر مدلها میروند و از آنجایی که تنوع گوشیها در دنیای اندروید زیاد است، ممکن است تا چندین ماه پس از انتشار نسخه جدید اندروید، آن نسخه برای یک گوشی میانرده و اقتصادی عرضه نشود.
مدت زمان پشتیبانی نرمافزاری نیز موضوع دیگری است که اپل در آن حرف اول را میزند. اپل رسما تا ۵ نسخه بعدی iOS را برای آیفونهایش عرضه میکند اما در عمل، آیفونها معمولا بین ۷ تا ۸ سال پشتیبانی میشوند. در حالی که در دنیای اندروید هر برند ساز خودش را میزند. در حال حاضر سامسونگ و گوگل از این نظر بهترین گزینه هستند؛ چراکه تا ۷ نسخه بعدی اندروید را برای گوشیهای پرچمدار خود منتشر میکنند. شرکتهای دیگر معمولا حداکثر تا ۴ نسخه بعدی اندروید را برای گوشیهایشان منتشر میکنند. در هر صورت در پاسخ به این سوال که از این نظر ایفون بهتره یا اندروید باید گفت اپل همچنان با پشتیبانی طولانی مدت و ۸ ساله خود حرف اول و آخر را میزند و بهترین انتخاب بهحساب میآید.
- برنده: iOS
۸. مقایسه ایفون با اندروید از نظر شخصیسازی؛ از مزایای اندروید نسبت به آیفون
شخصیسازی همیشه یکی محدودیت های آیفون نسبت به اندروید بوده است. سفارشیسازی گوشی اندروید بسیار آسان است و به سادگی میتوانید طرح دلخواهتان را در صفحه اصلی خود تنظیم کنید، ویجت (Widget) و میانبر اضافه کنید و یا حتی کل رابط کاربری خود را با رابطها تغییر دهید. گوگل با اندروید ۱۲ دست شما را از این بازتر گذاشته و امکان رنگبندی قسمتهای مختلف سیستمعامل را هم ارائه کرده است.
اما از طرف دیگر iOS 16 هم انقلابی برای گوشیهای آیفون بود؛ در این نسخه برای اولین بار امکان شخصیسازی صفحه قفل گوشی فراهم شد تا هر کاربر مطابق با سلیقه خود بتواند فونت و المانهای دیگر صفحه قفل مثل رنگ را تنظیم کند. در iOS 17 نیز اپل قابلیت پوستر مخاطبین را معرفی کرده است. با استفاده از آن میتوانید یک پوستر برای خودتان بسازید تا زمانی که به یک گوشی آیفون دیگر زنگ میزنید، آن پوستر روی صفحه گوشی طرف مقابل ظاهر شود. در نهایت در iOS 18 حتی امکان تغییر آیکون برنامهها نیز به آیفون اضافه شده است. ولی باز هم یکی از محدودیتهای آیفون نسبت به اندروید امکانات کمتر برای شخصیسازی تجربه کاربری است.
اگر به دنبال ظاهری منحصربهفرد و شخصی سازی شده برای هوم اسکرین (Home Screen) خود هستید، باید سیستم عامل اندروید را انتخاب کنید. عنوان برنده این بخش از مقایسه ایفون با اندروید به سیستم عامل اندروید تعلق میگیرد.
- برنده: اندروید
۹. مقایسه ایفون با اندروید از نظر راحتی استفاده
مورد بعدی که در مقایسه iOS و Android باید به آن بپردازیم، راحتی استفاده است؛ برای مثال، اگر بهدنبال یک گوشی برای فرد سالمند یا افرادی که آشنایی زیادی با دنیای فناوری ندارند باشید، میتوانید برخی از گوشیهای اندروید که بهصورت سفارشی برای چنین افرادی ساخته شدند را خریداری کنید. برخی گوشیهای عادی اندروید مثل گوشیهای سامسونگ نیز دارای حالتهایی مثل Easy Mode هستند که با استفاده از آنها، منوها و رابط کاربری سیستم بزرگتر و سادهتر میشود.
اما در نهایت استفاده از iOS برای بیشتر کاربر راحتتر و سادهتر است. بهخصوص از این جهت که امکانات شخصیسازی کمتری وجود دارد و رابط کاربری آن نیز یکپارچهتر است. البته اندروید نیز نسبت به نسخههای چندین سال قبل پیشرفت قابل توجهی داشته اما iOS همچنان گزینه بهتری از لحاظ راحتی استفاده است.
- برنده: iOS
۱۰. مقایسه ایفون با اندروید از نظر تماس و پیام رسانی
شیوه عملکرد اولیه تماس و پیامرسانی در هر دو سیستم عامل خوب است؛ اما در سیستم عامل اندروید کمی گیجکننده است. گوگل در ابتدا همه چیز را با نرم افزار پیامرسان هنگ اوت (Hangout) پوشش میداد اما پس از مدتی برنامههایی مثل Allo و Duo را جایگزین آن کرد و حالا برنامه Messages برنامه پیشفرض برای پیامرسانی و برنامه گوگل میت برنامه پیشفرض تماس ویدیویی است.
در iOS اما همه چیز سادهتر است؛ شما تنها به فیستایم برای تماسهای ویدیویی و آیمسیج برای ارسال پیام نیاز دارید. با استفاده از آنها میتوانید بهراحتترین شکل ممکن با سایر کاربران ارتباط برقرار کنید. البته تنها هنگام تماس با دیگر کاربران آیفون میتوانید از تمام قابلیتهای این دو برنامه بهره ببرید.
البته در اندروید نیز برنامههای متفرقهای مثل واتساپ و تلگرام نیز وجود دارند که از نظر امکانات بسیار بهتر از آیمسیج هستند. اما با توجه به این که هردوی آنها در کشور ما مسدود شدهاند، تمامی کاربران به آنها دسترسی ندارند ولی آیمسیج بهراحتی در دسترس است؛ به همین دلیل است که در زمینه پیامرسانی و تماس باید دست iOS را بهعنوان برنده بالا ببریم.
- برنده: iOS
۱۱. مقایسه ایفون با اندروید از نظر دوربین
مقایسه ایفون با اندروید در این بخش کمی دشوار است؛ در گذشته بر این باور بودیم که اپل در عکاسی، ترکیب رنگی، کیفیت دوربین و سایر ویژگیهای مشابه، عملکرد بهتری نسبت به اندروید دارد؛ اما جدیدترین گوشیهای اندروید در این ادعا شک و تردیدهای زیادی را در میان کاربران به وجود آوردهاند. گوشیهای سری گوگل پیکسل ۹ و موبایلهای چینی پرچمدار مانند آنر مجیک ۶ پرو یا اوپو فایند X7 اولترا دارای دوربینهای بسیار عالی و باکیفیتی هستند و گوشیهای آیفون ۱۶ نیز با این گوشیها رقابت میکنند.
اگر سری به ردهبندی گوشیها از نظر دوربین در سایت DXOMARK بزنید، میبینید رتبههای اول در اختیار موبایلهای اندرویدی است. گوشیهای آیفون، مثل آیفون ۱۶ پرو مکس، نیز در ردههای پایینتری قرار دارند؛ با این حال، اختلاف میان آنها ناچیز است و نمیتوان کیفیت فوقالعاده دوربینهای آیفون را نیز نادیده گرفت؛ به همین دلیل، در این زمینه باید بگوییم که فرق بین سیستم عامل اندروید و آی او اس ناچیز است.
برنده: مساوی
۱۲. مقایسه iOS و اندروید از نظر امنیت
در آخرین بخش مقایسه ایفون با اندروید به مبحث امنیت میرسیم. همیشه بحث زیادی در مورد امنیت پایین گوشیهای اندروید وجود داشته است ولی باید گفت اندروید آنقدرها هم از نظر امنیت دست و پا بسته نیست. اما امنیت در اندروید تا حد زیادی به خود کاربر بستگی دارد. اگر برنامههای خود را تنها از گوگلپلی دانلود کنید، بعید است که به مشکلی از این نظر بر بخورید. اما اگر فایلهای APK را از دیگر منابع و مارکتهای متقرقه دانلود و روی گوشی نصب کنید، خودتان امنیت دستگاه و دادهها را بهخطر میاندازید. از طرف دیگر بروزرسانیهای امنیتی اندروید نیز در تمام گوشیها بهصورت منظم منتشر نمیشوند؛ البته سامسونگ و گوگل در این زمینه عملکرد مثالزدنی دارند، اما سایر برندها این گونه نیستند.
همین موضوع سبب میشود که اندروید امنیت کمتری در برابر تهدیدات امنیتی جدید داشته باشد. بهخصوص از این نظر که بسیاری از کاربران گوشیهای اندروید، علاوه بر این که برنامهها را از منابع غیر رسمی دانلود میکنند، گوشی خود را به آخرین نسخه نیز آپدیت نمیکنند و راه را برای انواع خطرات باز میگذارند.
اما اپل همیشه به امنیت توجه ویژهای داشته است و اجازه انتشار هر برنامهای در اپاستور را نیز نمیدهد. گذشته از این که نصب برنامه از منابع دیگر در iOS نیز کار به مراتب سختتری است. همچنین، اپل آپدیتهای امنیتی را نیز بهطور منظمتری منتشر میکند چرا که برخلاف رقبایی مثل سامسونگ، کنترل کامل روی سیستمعامل گوشی خود را دارد. مهمتر از همه این که تمامی دادههای شما در iOS رمزگذاری میشود. همچنین iOS نسبت به اندروید، دسترسی محدودتری به دادههای کاربران از سوی برنامهها و سرویسهای شخص ثالث میدهد.
گوگل برخی دادههای اندروید را رمزگذاری میکند اما برخی از دادههای کاربری را نیز جمعآوری و برای بهینهسازی تبلیغات و محصولات خود مورد استفاده قرار میدهد و برخی دادهها را نیز در اختیار دیگر شرکتها مثل متا قرار میدهد. این دادهها همچنین در اختیار هوش مصنوعی قرار میگیرد تا تجربه شخصیسازی شدهای از اندروید در اختیارتان قرار گیرد.
در مجموع اگر تردیدی در این که از نظر امنیت ایفون بهتره یا اندروید دارید، باید بگوییم تردیدی وجود ندارد که iOS امنیت بهمراتب بیشتری دارد و به حریم خصوصی شما نیز بیشتر احترام میگذارد. اگر این دو مورد برایتان اهمیت بیشتری دارند، به سراغ یک گوشی آیفون بروید.
- برنده: iOS
سوالات متداول
محدودیت های اپل نسبت به اندروید چیست؟
اندروید سیستمعامل متن باز است. به همین خاطر دست شما در نصب برنامهها، روت کردن و اعمال تغییرات در این سیستمعامل کاملا باز است. از طرف دیگر iOS اینگونه نیست. شما در این سیستمعامل نمیتوانید از بسیاری از برنامههای اندروید استفاده کنید. بسیاری از برنامهها نیز قابلیتهای محدودتری نسبت به نسخههای اندرویدی خود دارند
آیا اپل گوگل دارد؟
اپل از بیشتر برنامههای گوگل پشتیبانی میکند اما بسیاری از کاربران آنها ترجیح میدهند از برنامههای خود اپل استفاده کنند چرا که این برنامهها با گوشیهای آیفون سازگاری بسیار بهتری دارند
ایفون بهتره بخرم یا اندروید؟
سوالی که همواره مطرح بوده این است آیفون بخریم یا اندروید؟ مباحث زیادی در مورد تفاوت اندروید و آی او اس مطرح میشود اما در انتها خود شما هستید که باید ببینید iOS برای استفاده بهتر است یا اندروید. هردو ویژگیها و امکانات کاربردی زیادی دارند و میتوانند شما را راضی کنند.
سخن پایانی
در نهایت، انتخاب بین آیفون و گوشیهای اندرویدی به نیازها، سلیقه و بودجه شما بستگی دارد. iOS به دلیل پایداری، امنیت بالا، بهروزرسانیهای منظم، برای کاربرانی که به دنبال تجربهای ساده و بدون دردسر هستند، گزینه مناسبی است. از طرف دیگر، گوشیهای اندرویدی با تنوع بیشتر، قابلیتهای گسترده برای شخصیسازی و پوشش بازههای قیمتی متنوعتر، برای افرادی که به دنبال انعطافپذیری و گزینههای بیشتر هستند، جذابیت بیشتری دارد. از دید شما آیفون بهتر است یا اندروید؟ دیدگاههای خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
خیلی از چیزایی که میگی رو میتونی از تنظیمات درست کنی درضمن اندروید پر امکاناته و آیفون ساده هست تو آمریکا به خاطر سادگیش استفاده میکنن.پیام رسان های ایرانی نسخه وب هم دارن تو آیفون میتونی استفاده کنی نیازی نیست از اندروید به خاطر یه برنامه استفاده کنی.
کور ای سون مهم نیست گرافیک و پردازنده مهمه تو کامپیوتر وخیز