فرق انیمیشن با موشن گرافی و استاپ موشن در چیست؟

  • twiter
  • linked-in
  • whatsapp

انیمیشن‌ها هر روز جلوی چشم های‌ما هستند. اگر شما نیز یکی از طرفداران جهان خلاقانه و متنوع انیمیشن‌ها هستید، پیشنهاد می‌کنیم که با این مقاله از پلازا همراهمان باشید تا از تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن و تفاوت استاپ موشن با انیمیشن برای‌ شما سخن بگوییم.

به طور کلی انیمیشن به معنای روشی است که در آن اشکال را با تکنیک خاص به تصاویر متحرک تبدیل می‌کنند. پس می‌توانیم نتیجه بگیریم که این تکنیک سرچشمه اصلی تمام تصاویر متحرک است. در ادامه به بررسی تفاوت استاپ موشن با انیمیشن، فرق انیمیشن با موشن‌ گرافی، تعاریف آن‌ها، و این موضوع که با وجود فرق انیمیشن و موشن گرافیک آیا می‌توان آن‌را نوعی انیمیشن دانست، می‌پردازیم.

آنچه در ادامه می‌خوانیم

انیمیشن و انواع آن

امروزه انیمیشن هنر به حرکت درآوردن اشیاء بی‌جان با استفاده از خلاقیت و تکنیک های کامپیوتری است. اما این هنر به کمتر از صد سال پیش محدود نمی شود. اولین انیمیشن ها در یونان باستان و اساطیر روم، به شکل نقاشی هایی بر روی سنگ یا سفال ساخته شدند.

چشمان ما قادرند درهر‌ 0.1  ثانیه فقط یک تصویر را درست مشاهده کنند. هنگامی که چندین تصویر به صورت سریع و پشت سرهم نمایش داده می‌شود، ذهن آن‌ها را ترکیب می‌کند و ما تصویری متحرک می‌بینیم. در این شرایط، ما شاهد دیدن یک انیمیشن، به صورت کاملا ابتدایی هستیم. حال که متوجه شدیم ماهیت انیمیشن چیست بگذارید با انواع آن آشنا شویم.

انواع انیمیشن

  • انیمیشن سنتی
  • انیمیشن دو بعدی (2D) یا براساس تصاویر وکتوری (Vector-based)
  • انیمیشن سه بعدی (3D)
  • موشن گرافیک یا موشن گرافی (Motion Graphics)
  • استاپ موشن (Stop Motion)

انیمیشن سنتی

انیمیشن سنتی از قدیمی ترین نوع انیمیشن‌ها است که آن‌ را سل انیمیشن (Cel animation) نیز می‌نامند. در این نوع انیمیشن انیماتور حالات مختلف یک جسم را فریم به فریم بر روی طلق‌های شفاف سلولوئیدی (Celluloid) طراحی می‌کند. درست مانند یک ورق پویانما (Flipbook) که در ابعاد وسیع تر طراحی شده‌ باشد.

از انیمیشن‌های معروف ساخته شده به این روش می‌توانیم به: علاءالدین (Aladdin1992)، شیرشاه ( The Lion King 1994) و دیگر کارتون‌های اولیه اشاره کنیم.

فرق انیمیشن با موشن‌ گرافی-انیمیشن سنتی شیرشاه

انیمیشن دو بعدی (2D) یا براساس تصاویر وکتوری (Vector-based)

این نوع انیمیشن نیز مشابه همان مدل سنتی است. با این تفاوت که برخی از انیمیشن‌های دو بعدی را با تصاویر وکتوری (Vector) می‌سازند. واژه وکتور به معنای مقیاس پذیر‌ است. در نتیجه این تصاویر کیفیت بهتری نسبت به نوع پیکسلی یا سنتی خود دارند. به علاوه در این نوع انیمیشن انیماتور مجبور به طراحی چندباره یک حرکت مشخص نیست، بلکه می‌تواند از یک حرکت چندین بار استفاده کند. از انیمیشن های معروف این سبک می‌توانیم به دیو و دلبر (Beauty and the Beast 1991) و پینوکیو (Pinocchio 1940) اشاره کنیم.

انیمیشن سه بعدی (3D)

امروزه انیمیشن‌های سه بعدی یا کامپیوتری متداول‌ترین نوع انیمیشن در جهان هستند. در این نوع پویانمایی‌ها برخلاف باور عموم فرآیند تولید آسان‌تر نیست؛ بلکه کل فرآیند فقط در کامپیوتر اتفاق می‌افتد و نیاز به طراحی فریم به فریم آن روی ورق‌ها نیست. از این سبک در داستان اسباب بازی ها (Toy Story 1995) استفاده شده‌ است و از انواع امروزی‌تر آن می‌توانیم به انیمیشن معروف کوکو (Coco 2017) اشاره کنیم.

فرق انیمیشن با موشن گرافی-انیمیشن دو بعدی و سه بعدی

موشن گرافیک یا موشن گرافی (Motion Graphics)

موشن گرافیک‌ها تکه هایی از گرافیک‌ دیجیتال (نقاشی دیجیتالی) هستند که تصاویر متحرک را به وجود می‌آورند. به معنای ساده تر موشن گرافی، هنر به وجود آوردن انیمیشن از اشکال، عناصر مفهومی یا متن است. موشن گرافیک‌ها نوعی از انیمیشن هستند که در تبلیغات و عناوین فیلم و سریال‌ کاربرد دارند. ترکیب آن‌ها با صدا پروژه‌های چندرسانه‌ای را تشکیل می‌دهند. حال ممکن است این سوال پیش بیاید که فرق انیمیشن با موشن‌ گرافیک چیست؟ که در عنوان های پیش رو  راجع به فرق انیمیشن و موشن گرافیک بحث خواهیم کرد.

فرق انیمیشن و موشن گرافیک-انواع موشن گرافی

استاپ موشن (Stop Motion)

استاپ موشن‌ها انواع دیگری از انیمیشن هستند که بوسیله تکنیک هایی همچون کلیمیشن (حرکت عروسک های خمیری:claymation)، (pixelation: حرکت شئ به صورت فریم به فریم) و کات اوت یا بریده جنبانی (cutout شکل دادن به یک شئ با تکه تکه چسباندن اجزای آن) ساخته می‌شوند. به طور کلی فرآیند اصلی ساخت یک استاپ موشن مشابه ورق پویانما است؛ با این تفاوت که در استاپ موشن به جای استفاده از طراحی‌ها از اشیاء کمک می‌گیریم. انیمیشن سینمایی استاپ موشن عروس مرده(Corpse Bride 2005) از معروفترین آثار این نوع انیمیشن است. حال با این تفاسیر یک سوال دیگر نیز پیش می‌آید: تفاوت استاپ موشن و انیمیشن در چیست؟

تفاوت استاپ موشن با انیمیشن-استاپ موشن عروس مرده

تفاوت ها

حالا که تا این قسمت به معرفی کلی انواع انیمیشن پرداختیم، بد نیست به سوالات پیش آمده در بالا نیز پاسخ دهیم: فرق انیمیشن با موشن‌ گرافی و تفاوت استاپ موشن با انیمیشن در چه هستند؟

تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن

اغلب افراد بر این باورند که انیمیشن و موشن گرافیک را می‌توان به جای هم استفاده کرد. اگرچه موشن گرافیک نوعی از انیمیشن است، اما موارد استفاده آن‌ها کاملا متفاوت هستند. باید به بررسی فرق انیمیشن و موشن گرافیک بپردازیم.

اصولا تفاوت انیمیشن و موشن گرافیک در پیام اصلی آن‌ها است. عمدتا انیمیشن‌ها داستانی برای روایت دارند، در حالی که موشن گرافیک‌ها به طور کلی برای اهداف تبلیغاتی طراحی شده‌اند.

فرق انیمیشن و موشن گرافیک می‌تواند در چگونگی ساخت آن‌ها باشد. انیمیشن‌ها با جزئیات دقیق و طراحی شخصیت‌های مجزا برای روایت داستان ساخته میشوند، اما موشن گرافی‌ها ترکیبی از اشکال، تصاویر و متون بر روی صفحه هستد که هدفی تبلیغاتی دارند. موشن گرافیک‌ها عموما در پخش‌های زنده و اتفاقاتی که در حال رخ دادن‌اند، استفاده می‌شوند. برای مثال: نشان دادن امتیازات و آنالیز حرکات تیم ها در پخش زنده فوتبال.

مهمترین فرق انیمیشن با موشن گرافی در ابعاد آن‌ها است. انیمیشن ها در دو نوع دو بعدی و سه بعدی ساخته می‌شوند، این درحالی است که موشن گرافی را فقط به صورت دو بعدی تولید می‌کنند. پس نتیجه می‌گیریم از موشن گرافیک نمی‌توان به جای انیمیشن استفاده کرد. تا این قسمت درباره فرق انیمیشن و موشن گرافیک صحبت کردیم، حال سوال دوم را پاسخ خواهیم داد.

تفاوت استاپ موشن با انیمیشن

اگرچه استاپ موشن نیز نوعی انیمیشن است اما تفاوت‌هایی هم با انیمیشن معمولی دارد. تفاوت اصلی آن‌ها همانطور که قبلا به آن اشاره شد استفاده از اشیاء در استاپ موشن و طراحی شخصیت‌ها به صورت تصویری در انیمیشن است.

عمده تفاوت استاپ موشن با یک انیمیشن در این است که انیمیشن‌ها بوسیله جلوه های کامپیوتری خاصی تولید می‌شوند، این در حالی است که برای ساخت استاپ موشن ها از عکس های متعدد استفاده می‌کنند. در نتیجه ساخت یک استاپ موشن به مراتب زمان بیشتری نسبت به انیمیشن می‌برد.

از تفاوت دیگر انیمیشن با استاپ موشن می‌توان به تعداد کارکنان در هر پروژه اشاره کرد: انیمیشن‌ها نیازمند افراد بیشتر برای طراحی کار هستند، این در حالی است که استاپ موشن‌ها نیاز به دوربین‌ها و تجهیزات بیشتری برای گرفتن میانگین 2200 عکس در هر پروژه دارند.

ساخت استاپ موشن

تفاوت استاپ موشن و موشن گرافیک

هردو این تکنیک‌ها از زیرمجموعه های انیمیشن هستند که به تفضیل راجع به آنها سخن گفته شد. اما عمده تفاوت استاپ موشن با موشن گرافیک تقریبا همانند تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن است.

  • ساختار: ساختار استاپ موشن به مراتب بسیار پیچیده تر از موشن گرافیک‌ها است.
  • موارد استفاده: استاپ موشن‌ها برای روایت یک داستان استفاده می‌شوند، در حالی که موشن گرافیک‌ها جنبه تبلیغاتی، خبری و تزئینی دارند.
  • مدت زمان تولید: تولید استاپ موشن‌ها ممکن است سالها طول بکشد، اما موشن گرافیک‌ها به زمان کمتری برای ساخت نیاز دارند.

سخن پایانی

سال‌هاست که انیمیشن به عنوان ابزاری برای انتقال مفاهیم مهم و احساسات پیچیده، موردعلاقه مردم بوده است. در واقع تمام تکنیک های روز برای ساخت تصاویر متحرک، از زیر مجموعه های انیمیشن هستند. اگرچه همه تکنیک‌ها هدف اصلی انتقال مفاهیم را دنبال می‌کنند، اما هرکدام اهداف فرعی خود را نیز دارد. آنچه که باعث تمایز هر تکنیک از دیگری میشود محتوای آن است. در این مقاله از پلازا قصد داشتیم که شما را با تاریخچه و ماهیت انیمیشن آشنا کنیم و همچنین توضیح دهیم فرق انیمیشن با موشن‌ گرافی و استاپ موشن در چیست. شما کدام سبک را بیشتر دنبال میکنید؟ لطفا نظرات ارزشمند خود را با ما و سایر همراهان پلازا درمیان بگذارید. ممنون که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید.

سوالات متداول

موشن گرافیک چیست؟

موشن گرافیک، هنر به حرکت درآوردن اشکال، عناصر مفهومی یا متن به صورت انیمیشن است.

استاپ موشن چیست؟

تکنیکی از انیمیشن سازی است که با تکان دادن جز به جز اشیاء توسط دوربین ضبط می‌شود.

انیمیشن چیست؟

انیمیشن به معنای روشی است که در آن اشکال را با تکنیک خاص به تصاویر متحرک تبدیل می‌کنند.

{{farsiNumber(model.mPrc.data && model.mPrc.data.rate)}}
تعداد رای: {{farsiNumber(model.mPrc.data && model.mPrc.data.count)}} نفر
{{farsiNumber(n)}}
مقالات مرتبط
دیدگاه شما
captcha
دیدگاه کاربران1 دیدگاه
avatar
امیر محمدی
.
21 اسفند 1400، 08:32
پاسخ
0
0
خوب بود ولی چرا انیمه نبود؟ انیمه که نوع بسیار ساده تر انیمیشن هست
avatar
زهرا رجبعلی زاده
.
21 اسفند 1400، 15:42
پاسخ
0
0
@امیر محمدی
با سپاس فراوان از دیدگاه شما، اینجا به رده بندی کلی پرداختیم. انیمه زیر مجموعه انیمیشن و تمرکز ما رو انواع انیمیشن نبوده. البته مقاله ای با عنوان انیمه هم منتشر شده که توش توضیح این نوع خاص از هنر رو دادیم.
جدول فروش فیلم ها
  • 956.366 میلیارد دلار
    Oppenheimer
    اکران: 21 جولای 2023
  • 571.721 میلیارد دلار
    Wonka
    اکران: 15 دسامبر 2023
  • 423.489 میلیارد دلار
    Aquaman and the Lost Kingdom
    اکران: 22 دسامبر 2023
  • 221.893 میلیارد دلار
    Migration
    اکران: 22 دسامبر 2023
  • 206.185 میلیارد دلار
    Trolls Band Together
    اکران: 17 نوامبر 2023
  • 156.771 میلیارد دلار
    Killers of the Flower Moon
    اکران: 19 اکتبر 2023
  • 151.782 میلیارد دلار
    Anyone But You
    اکران: 22 دسامبر 2023
  • 92.691 میلیارد دلار
    Mean Girls
    اکران: 12 ژانویه 2023
  • 89 میلیارد دلار
    Wish
    اکران: 22 نوامبر 2023
  • 51.6558 میلیارد دلار
    The Boys in the Boat
    اکران: 25 دسامبر 2023
  • 314.343 میلیارد تومان
    فسیل
    اکران: 22 اسفند 1401
  • 248.7 میلیارد تومان
    هتل
    اکران: 05 مهر 1402
  • 77.5419 میلیارد تومان
    شهر هرت
    اکران: 22 تیر 1402
  • 59.6495 میلیارد تومان
    بچه زرنگ
    اکران: 02 شهریور 1402
  • 49.8288 میلیارد تومان
    ویلای ساحلی
    اکران: 23 آبان 1398
  • 49.4606 میلیارد تومان
    هاوایی
    اکران: 13 دی 1402
  • 25.0594 میلیارد تومان
    نارگیل 2
    اکران: 18 مرداد 1402
  • 24.7578 میلیارد تومان
    ورود خروج ممنوع
    اکران: 15 آذر 1402
  • 19.6814 میلیارد تومان
    سه کام حبس
    اکران: 05 اردیبهشت 1402
  • 19.4418 میلیارد تومان
    آهنگ دو نفره
    اکران: 30 فروردین 1402