شرکت Valve قصد دارد به زودی با کنسول دستی Steam Deck خود وارد بازار شود. کنسولی که کاربران با کمک آن میتوانند تمام بازیهای پلتفرم استیم را اجرا کنند. کامپیوتر دستی استیم دک که در حقیقت ترکیبی از نینتندو سوییچ و یک کامپیوتر گیمینگ است، یکی از جذابترین محصولات دنیای بازی به حساب میآید.
کنسول دستی Steam Deck تنها یک کنسول بازی نیست. استیم دک در حقیقت بیشتر شبیه به یک کامپیوتر است. شما میتوانید آن را به مانیتور یا تلویزیون وصل کنید، یک دسته به آن وصل کنید یا از ماوس و کیبورد استفاده کنید. حتی اگر خواستید میتوانید روی آن ویندوز نصب کنید.
در قسمت پایین میتوانید «اولین ویدئو از بررسی کنسول دستی Steam Deck توسط IGN را با زیرنویس فارسی» از پلازا مشاهده کنید.
آنچه در ادامه میخوانید
کنسول دستی Steam Deck
استیم دک دارای ویژگیهای منحصر به فردی است که میتوانند تجربه متفاوت به شما ارائه دهند. میتوانید با این کنسول و نسخه جدید سیستمعامل SteamOS که مبتنی بر لینوکس است، بازیهایی ویندوزی را با کمک ابزاری بنام Proton اجرا کنید. این کنسول همچنین قادر است بازیها را مثل کنسولها در حالت تعلیق نگه دارد و بعدا به شما اجازه دهد بازی را از همان نقطه ادامه دهد. تازه هنوز به قابلیتهای گرافیکی AMD که پشتیبانی میکند نپرداختیم.
مشخصات استیم دک
Valve همزمان با رونمایی از کنسول استیم دک از مشخصات آن پرده برداشت و به همین دلیل هم تمام مشخصاتی که زیر نمایشگر 7 اینچی کنسول هستند را میدانیم. مهمترین چیزی که گیمرهای PC باید مدنظر داشته باشند این است که این کنسول از واحد پردازش سریع ایامدی استفاده میکند، همان مدلی که در پلیاستیشن 5 و ایکسباکس سری اس و ایکس مورد استفاده قرار گرفته است، یعنی رایزن Zen 2.
البته دقیقا همان مدل نه چرا که در آن صورت مصرف انرژی کنسول بسیار بالا میرفت. در عوض این مدل دارای 8 واحد پردازشی خواهد بود. برای مقایسه پردازنده ایکس باکس سری اس دارای 20 واحد است. به همین دلیل نباید در حد کنسولهای نسل نهم از آنها انتظار داشته باشید.
در ادامه میتوانید مشخصات استیم دک را مشاهده کنید:
- پردازنده: AMD Zen 2
- تعداد هستهها و رشتهها: 4 هسته و 8 رشته
- سرعت کلاک پردازنده: 2.4 تا 3.5 گیگاهرتز
- پردازنده گرافیکی: AMD RDNA 2
- تعداد واحدهای پردازشی پردازنده گرافیکی: 8 واحد
- سرعت کلاک پردازنده گرافیکی: 1 تا 1.6 گیگاهرتز
- رم: 16 گیگابایت چهار کاناله LPDDR5
- حافظه: 64 گیگابایتی eMMC و 256 یا 512 گیگابایت SSD
- نمایشگر: 7 اینچی LCD لمسی با رزولوشن 1280x 800 و رفرشریت 60 هرتز
- صدا: بلندگوهای استریو، جک 3.5 میلیمتری، میکروفون دوگانه، امکان اتصال بلوتوث
- اتصالات: وایفای، بلوتوث، USB-C، دیسپلیپورت 1.4
کنسول دستی استیم قرار است در سه مدل مختلف عرضه شود. مدل پایهای با حافظه داخلی 64 گیگ eMMC همراه خواهد بود و دو مدل دیگر هم با حافظههای 256 و 512 گیگابایتی SSD عرضه میشوند. ولو اعلام کرده که حافظه داخلی این دستگاه توسط کاربر قابل تعویض نیست اما اگر مشکلی برای آن پیش آمد، میتوان آن را برای تعمیر به دست متخصصین سپرد. کاربران همچنین میتوانند از طریق اضافه کردن کارت حافظه microSDXC و microSDHC، حافظه داخلی کنسول Steam Deck را افزایش دهند.
بدنه اصلی کنسول دستی شرکت Valve برای دستها طراحی شده است. این کنسول دارای صفحه لمسی 7 اینچی (180 میلیمتر) از نوع LCD با رزولوشن 1280 در 800 است و بازی را با نرخ فریم ثابت 60FPS نمایش میدهد. کنسول دارای دو جوئستیک، فلش 4 جهته، یک صفحه لمسی، دکمههای ABXY، دو کلید L و R در دو طرف و چهار دکمه در پشت بدنه است که درواقع کارِ فشار دادنِ جوئستیکها را انجام میدهد. این کنسول از قابلیت ژیروسکوپ و دکمههای haptic برای لمس واقع گرایانه پشتیبانی میکند که این ویژگی را در گیمپد PS5 شاهد هستیم.
باتری این کنسول ظرفیت 40 وات-ساعت دارد که بسته به بازی بین 2 تا 8 ساعت دوام میآورد. ولو اعلام کرده که اگر نرخ فریم را به 30 کاهش دهیم، با انجام دادن بازیهایی مانند Portal 2 که سال 2011 منتشر شده، میتوان بین 5 تا 6 ساعت بازی کرد. یکی از ویژگیهای سخت افزاری کنسول Steam Deck این است که میتوانید با انجام تنظیمات، نرخ فریم را با توجه به نوع بازی برای افزایش عمر باتری متعادل کنید.
عملکرد کامپیوتر دستی استیم دک
گذشته از مشخصات و ویژگی های استریم دک ولو، مهمترین مورد عملکرد دستگاه است. ولو اعلام کرده این کنسول میتواند اکثر بازیها را با نرخ 30 فریم بر ثانیه اجرا کند. اخیرا هم یک کاربر چینی که توانسته بود نسخه توسعهدهندگان این کنسول را بدست بیاورد، چندین بنچمارک از عملکرد بازی های مختلف روی کنسول steam deck منتشر کرده است.
بر اساس این بنچمارکها، بازی Cyberpunk 2077 همانطور که احتملا حدس زده بودید، میانه خوبی با پردازنده AMD روی این کنسول نداشته و در تنظیمات High توانسته بین 20 تا 30 فریم ارائه کند. با اینحال با تنظیمات Medium یا Low تعداد فریم ریتها بالاتر میرود و بازی روان است. البته با توجه به حجم بازی و همچنین جلوههای تصویری و گرافیکی مختلفی که این بازی دارد همین مقدار هم تحسینبرانگیز است.
همچنین استیم دک توانسته Shadow of the Tomb Raider را در بالاترین تنظیمات با نرخ 30 تا 60 فریم بر ثانیه اجرا کند. این به این معنی است که استیم دک واقعا قرار است یک کامپیوتر گیمینگ دستی باشد. بازی بعدی که این کاربر بنچمارکهایش را منتشر کرده DOOM است. این بازی هم در تنظیمات Medium توانسته بین 46 تا 60 فریم بدهد و در کنار آن دوتا 2 هم با نرخ 47 فریم بر ثانیه در بالاترین تنظیمات اجرا شده است.
با توجه به اینکه دستگاه مورد استفاده یک نسخه مخصوص توسعهدهندگان بوده و احتمالا برخی از مشخصات آن با مشخصات دستگاهی که وارد بازار میشود متفاوت است، این بنچمارکها واقعا تحسینبرانگیز هستند. مهمتر اینکه ولو اعلام کرده این کنسول از قابلیت FidelityFX Super Resolution که توسط AMD ارائه میشود هم پشتیبانی میکند.
بازی های کنسول Steam Deck
بازی های استیم دک دیگر موضوع مهمی هستند که باید درنظر گرفت. ولو هنوز بطور رسمی تایید نکرده که کامپیوتر گیمینگ دستی استیم دک با تمام بازی های استیم سازگار است. درحقیقت در حال حاضر از 10 بازی محبوب استیم، 5 تای آنها با استیم دک کار نمیکنند. دلیل این امر هم استفاده این کنسول از سیستم عامل SteamOS مبتنی بر لینوکس است.
البته با ابزار Proton میتوان بدون افت عملکرد این محدودیت را از پیش رو برداشت اما مهمترین مشکل، نرمافزارهای ضد تقلب هستند که بسیاری از بازیهای آنلاین از آنها استفاده میکنند. بسیاری از این نرمافزارها از لینوکس پشتیبانی نمیکنند و بدون آنها هم بازیها اجرا نمیشوند. ولو اعلام کرده همراه با تیم Proton در حال کار برای برطرف کردن این مشکل است. با این حال فعلا بازیهایی مثل پابجی یا بتلفیلد 2042 روی استیم دک اجرا نمیشوند.
البته اپیک گیمز اخیرا با اعمال تغییراتی در بازیهایی که از نرم افزار ضد تقلب این کمپانی یعنی Easy Anti-Cheat استفاده میکنند، پشتیبانی از لینوکس را به این نرمافزار اضافه کرد و به همین دلیل انتظار میرود بازیهایی مثل وارهمر یا Dead by Daylight حالا قابل اجرا باشند. با این حال همه بازیها از نرمافزار ضدتقلب Easy Anti-Cheat استفاده نمیکنند. به همین دلیل باید دید توسعهدهندگان سایر نرمافزارهای ضدتقلبی که در بازیهای محبوب استفاده میشوند چه زمانی پشتیبانی از SteamOS را برنامه خود اضافه میکنند.
تاریخ عرضه و قیمت کنسول دستی Steam Deck
ارزان ترین مدل استریم دک که برای خرید در دسترس است مدل 64 گیگابایتی با قیمت 399 دلار است. قیمت کنسول دستی استیم دک بهشکل زیر خواهد بود:
- مدل 64 گیگابایت: 399 دلار
- مدل 256 گیگابایت: 529 دلار
- مدل 512 گیگابایت: 649 دلار
از آنجایی که کنسول هنوز عرضه نشده ممکن است تا زمانی که این محصول بصورت گسترده وارد بازار میشود، مشکل مربوط به پشتیبانی از بازیهای آن حل شده باشد. ولو رسما اعلام کرده تاریخ عرضه استیم دک روز 25 فوریه 2022 (6 اسفند 1400) است. اما این به این معنی نیست که در همان روز یا یکی دو روز بعد میتوانید این کنسول را در بازار پیدا کنید.
در حقیقت ولو در این تاریخ تازه به افرادی که دستگاه را پیشخرید کردند ایمیل خواهد زد تا ظرف مدت 3 روز هزینه کنسول را پرداخت کنند. ولو گفته از 28 فوریه یا 9 اسفند دستگاهها را به این افراد ارسال میکند و بعد از آن بصورت هفتگی به سایر کاربرانی که در صف پیشخرید هستند ایمیل میزند. انتظار میرود روند ارسال کنسول به افرادی که آن را پیشخرید کردند تا پس از چهار ماه دوم سال 2022 هم ادامه پیدا کند.
سوالات متداول
1. قیمت کنسول Steam Deck چقدر خواهد بود؟
قیمت کنسول استیم دک مدل 64 گیگ، 256 گیگ و 512 گیگ به ترتیب 399، 529 و 649 دلار خواهد بود.
2. کنسول Steam Deck کی میاد؟
کنسول بازی استیم دک قرار از 9 اسفند در اختیار افرادی که آن را پیشخرید کردند قرار بگیرد. فعلا مشخص نیست این کنسول چه زمانی بصورت گسترده در بازار موجود میشود.
سخن پایانی
بطور کلی در این مطلب سعی کردیم تا اطلاعاتی پیرامون کنسول دستی Steam Deck که ظاهر بسیار جذاب و امکانات خوبی دارد ارائه دهیم. طبق گفته ولو، کامپیوتر گیمینگ دستی استیم دک، عملا مانند یک پی سی گیمینگ عمل میکند و از قدرت قابل توجهی برخوردار است. بزرگترین مسئله آن فعلا قیمت این کنسول محسوب میشود که دو مدل 256 و 512 گیگ، بالاتر از کنسولهای نسل نهم اعلام شده است. باید در آینده دید که چه ویژگیهایی در این کنسول دستی باعث میشود تا مخاطب بجای تهیه کردن کنسولهایی مانند PS5 یا ایکس باکس سری ایکس، کنسول بازی استیم دک را انتخاب کند.
سلام. تنها بخشی از کنسول که قابل تغییره، طبق گفته ولو، تعویض حافظه داخلی دستگاه از HDD به SSD هست. و اینکه میتونید کارت مموری بهش اضافه کنید. بجز این دو مورد، بقیه قسمتها ثابت هستن. درمورد مقایسه این کنسول با PS4، توی جزئیات، استیم دک یک سری برتریها داره. مثلا RAM پی اس 4، 8 گیگ هست ولی استیم دک 16 گیگ. CPU استیم دک حدود 10 درصد سریعتره. درمورد گرافیک هم، پی اس 4 قدرتش 1.8 ترافلاپس هست و استیم دک هم 1.6 ترافلاپس. اما گرافیک استیم دک بخاطر رام و سیپییو بالاتر و حافظه SSD، بیشتر پتانسیلهای خودش رو نشون میده. در کل معماری و تکنولوژی استیم دک جدیدتر و قویتره.