زمان برگزاری آزمون ICDL فنی حرفه ای چه تاریخی است؟ مهارت های هفتگانه ICDL از جمله مهارتهایی است که بسیاری از ادارات و شرکتهای دولتی و غیردولتی برای استخدام نیروی کار در حوزههای مربوط به کامپیوتر آن را طلب میکنند. این مهارتها توسط آموزشگاههای کامپیوتر به افراد آموزش داده میشود و کاربران با دریافت مدرک معتبر میتوانند آن را به نهادها ارائه کنند.
آزمون مهارت های ICDL یک آزمون بینالمللی است که از سالها پیش برای ارائه گواهینامه تسلط و آشنایی به مهارتهای پایهای کامپیوتر فعالیت خود را آغاز کرد. این آزمون توسط بنیاد ICLD که به عنوان متولی اصلی این آزمون در سرتاسر جهان شناخته شده برگزار میشود.
این سازمان از چند دهه قبل فعالیت خود را شروع کرده و از آن زمان تا به امروز تعداد قابل توجهی از افراد از سرتاسر جهان در آزمونهای مربوط به آن شرکت کرده و مدرک دریافت کردند. در بسیاری از کشورها از جمله ایران، مدرک ICDL برای استخدام در ادارات دولتی و شرکتهای خصوصی از جمله موارد الزامی است چرا که این روزها و با گسترش دنیای فناوری، آشنایی و تسلط بر کامپیوتر و مباحث مربوط به آن تقریبا در اکثر شغلها لازم است. البته موسساتی هم مانند فرادرس هستند که در راه یاد گرفتن نرم افزارهای مجموعه آفیس به شما کمک میکنند تا در این آزمون موفقتر عمل کنید.
در ادامه میخوانید
آزمون مهارت های ICDL چیست؟
ICDL که پیشتر به عنوان ECDL فعالیت میکرد یک سازمان غیرانتفاعی است که ابتدا در سال 1995 تشکیل شد. این سازمان از آن زمان تا به امروز آزمونهای مربوط به مهارتهای پایهای کامپیوتر را در نقاط مختلف جهان برگزار و به کسانی که در این آزمونها نمره قبولی بگیرند مدرک معتبر بینالمللی ارائه میکند.
به عنوان مثال در بریتانیا، سرویس سلامت همگانی این کشور از سال 2003 این آزمون را به عنوان یکی از مولفههای اصلی مربوط به حوزه IT مورد قبول دارد و از همین رو کارمندان این سرویس به صورت رایگان میتوانند در کلاسهای آموزشی و امتحان مربوط به ICDL شرکت کنند.
این آزمون اما در طول این سالها با تغییراتی هم همراه بوده است. در ایران به عنوان مثال آن را به عنوان مهارت های هفتگانه ICDL میشناسند اما این فرمت تا سال 2013 مورد استفاده قرار میگرفت. از سال 2013 به بعد این مهارتها به 14 مهارت در 3 سطح مختلف رسید.
بر اساس مهارتها و سطحهای انتخابی، این بنیاد 5 مدرک مختلف در حوزه ICDL به کاربران ارائه میکند. در بسیاری از نقاط جهان و به خصوص در بریتانیا، دورههای ICDL جزو مبحثهای درسی مدارس است. همچنین شرکتها و سازمانها نیز از این آزمون برای ارتقای سطح سواد کامپیوتری کارمندان خود در ارتباط با برنامههای مجموعه آفیس، سیستمهای عامل و برنامههای اینترنت محور بهره میبرند.
بر اساس اعلام بنیاد ICDL تا به امروز بیش از 15 میلیون نفر در 148 کشور مختلف در آزمونهای این بنیاد شرکت کردند. مدرک ICDL مورد تایید سازمانهای بینالمللی مثل سازمان ملل، کمیساریای عالی سازمان ملل متحد برای پناهندگان، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، بانک جهانی و کمیسیون اروپا است.
در ایران نیز مدرک ICDL سازمان فنی و حرفهای مورد تایید ارگانهایی مثل قوه قضاییه، بانکها، سازمان تامین اجتماعی، شهرداریها و کلیه شرکتهای دولتی است و برای استخدام در این نهادها و شرکتهای دولتی و خصوصی لازم است که مدرک ICDL سازمان فنی و حرفهای را به همراه داشته و ارائه کنید.
راهنمای آزمون مهارت های هفتگانه ICDL
همانطور که گفتیم از سال 2013 این آزمون در 14 مهارت مختلف برگزار میشد اما در ایران همچنان به صورت هفتگانه برگزار میشود. فرمت هفتگانه و قدیمی شامل:
- مهارتهای پایهای IT
- امنیت
- پردازش ورد
- صفحه گسترده
- بانک داده
- ارائه مطلب
- ایمیل و اینترنت
میشود. بسیاری از آموزشگاهها این آموزشها را بر پایه محصولات مایکروسافت مثل ویندوز 7 و مجموعه آفیس 2013 و 2010 آموزش میدهند اما سایر نرمافزارهای مشابه مثل اوپن آفیس آپاچی، لیبره آفیس و سیستم عامل مک نیز امکان جایگزینی دارند.
اما در فرمت جدید، مباحث کمی پیشرفتهتر و پیچیدهتر شدند چرا که با گذشت چند دهه دیگر اکثر کاربران با این مهارتهای پایهای آشنایی دارند. به همین دلیل ICDL از سال 2013 دست به تغییراتی زد و مهارتها را از 7 به 14 رساند. این مهارتها در 4 دسته مختلف قرار دارند.
دسته ابتدایی یا پایه که شامل:
- مباحث ابتدایی کامپیوتر
- مباحث ابتدایی اینترنت
- پردازش ورد (نوشتن، فرمتبندی، ویرایش صفحه تنظیمات، قراردادن جدول)
- صفحات گسترده (ایجاد کردن نمودار، استفاده از فرمولهای ریاضی، دستهبندی دادهها، وارد کردن دادهها در سلولها)
است.
دسته بعدی دسته استاندارد است که شامل:
- مباحث پایه مربوط به ساختار و نحوه مدیریت بانکهای داده
- ارائه مطلب (نحوه وارد کردن متن در یک اسلاید، ایجاد کردن یک فایل ارائه با طراحی یکسان اسلایدها و افکتهای انیمیشنی)
- همکاریهای آنلاین (شبکههای اجتماعی، جلسات آنلاین، پلتفرمهای یادگیری آنلاین)
- امنیت اطلاعات
- ویرایش عکس
- رایانش (فعلا فقط در آلمان ارائه میشود)
میشود. دسته سوم دسته پیشرفته است که مهارتهای
- پردازش ورد (نحوه استفاده از صفحات، فرمها و قالبها)
- صفحات گسترده (مهارتهای پیشرفته مثل آنالیز دادهها در جدولها، فرمت کاستوم اعداد و فرمت شرطی)
- بانک اطلاعات (مفاهیم کلیدی مربوط به بانک اطلاعات)
- ارائه مطلب (مهارتهای پیشرفته مثل اضافه کردن فیلم، صدا، لینک به یک اسلاید)
را شامل میشود. دسته چهارم نیز به مهارتهای تایپ اختصاص دارد. شما میتوانید هرکدام از این دستهها را انتخاب و در آزمونهای مربوط به آن شرکت کنید. در صورت قبولی و بسته به دسته انتخابی، میتوانید مدرک ICDL مربوط به هرکدام از این مهارتها را دریافت کنید. برای مثال اگر دسته استاندارد را انتخاب کنید میتوانید مدرک مربوط به 4 مهارت دسته ابتدایی به همراه 3 مهارت استاندارد را دریافت کنید. به همین ترتیب با انتخاب دسته پیشرفته میتوانید 4 مدرک مربوط به مهارتهای این دسته را دریافت کنید.
زمان آزمون ICDL فنی حرفه ای
اما چگونه میتوانیم در این آزمون شرکت کنیم؟ سازمان فنی حرفهای تنها متولی رسمی ارائه مدرک ICDL در ایران است. به همین دلیل مدرک این سازمان هم در داخل کشور و هم در خارج از کشور معتبر است. اما برای شرکت در آزمون مهارت های ICDL شما ابتدا باید در آموزشگاههای مورد تایید این سازمان ثبت نام کنید و دورههای مربوط به این مدرک را بگذرانید.
این آموزشگاهها با اخذ شهریه از شما دورههای آموزشی را به صورت حضوری یا آنلاین برگزار میکنند و در انتها از شما امتحان گرفته میشود. در صورتی که در امتحان آموزشگاه که به صورت کتبی و عملی برگزار میشود، موفق عمل کنید، آموزشگاه شما را برای برگزاری آزمون های فنی حرفه ای ۱۴۰۰ به این سازمان معرفی میکند و زمان برگزاری آزمون را نیز به اطلاع شما میرساند. ممکن است آزمون کتبی به صورت آنلاین برگزار شود که در این صورت زمان آزمون آنلاین ICDL به شما اعلام خواهد شد.
همانطور که گفتیم شما باید مجموعا 2 آزمون را پشت سر بگذارید. یک آزمون کتبی که به سوالات چند گزینهای در مورد مباحث تدریس شده اختصاص دارد و آزمون عملی که با نرمافزارهای مخصوص و شبیهساز ویندوز یا مجموعه آفیس برگزار میشود. آزمون عملی معمولا چند هفته پس از آزمون کتبی برگزار میشود و در نهایت نیز نتیجه به شما اعلام میشود. به طور معمولا 1 تا 2 ماه پس از قبولی در آزمون عملی میتوانید مدرک خود را دریافت کنید.
زمان آزمون ICDL فنی حرفه ای تهران نیز معمولا هر یک ماه یک بار است اما برای اعلام زمان برگزاری آزمون آی سی دی ال
و اینکه از تاریخ دقیق و محل برگزاری مطلع شوید باید با آموزشگاه خود ارتباط برقرار کنید. علاوه بر این پیش از اینکه در آزمون اصلی شرکت کنید میتوانید آموزش های مربوط به مهارت های هفتگانه ICDL را از فرادرس دریافت کرده و بهره لازم را ببرید.
فرادرس در حال حاضر دورههای کامل آموزش ICDL را به علاقهمندان ارائه میکند که با شرکت در آنها میتوانید بیشتر برای آزمون نهایی آماده شوید و مدرک خود را بدون مشکل و با اولین امتحان دریافت کنید. چرا که در صورت رد شدن در امتحان باید برای شرکت مجدد هزینه دوباره پرداخت کنید و حتی شاید لازم باشد کلاسهای آموزشی را تکرار کنید. در صورتی که با کمی تمرین و کار با نرمافزارهای مورد استفاده در دوره ICDL میتوانید به راحتی مدرک خود را دریافت و آن را به سازمانهای بینالمللی و داخلی ارائه کنید.
سخن پایانی
آزمون مهارت های ICDL یکی از آزمونهای مهم برای کسب مدرک معتبر در زمینه مهارتهای کامپیوتری است که برای استخدام در بسیاری از سازمانها لازم است. این مدرک همانطور که گفتیم مورد تایید سازمانهای بینالمللی نظیر سازمان ملل و بانک جهانی نیز هست و در برخی مواقع برای مهاجرت به چند کشور نیز لازم است. شما با گذراندن آموزشهای لازم برای این دوره، هم میتوانید مهارتهای کامپیوتری خود را ارتقا داده و به فرصتهای شغلی بیشتری دسترسی داشته باشید و هم یک مدرک معتبر از سازمان فنی و حرفهای دریافت کنید.
پس از شرکت در دورهها و گذراندن آزمونهای مقدماتی آموزشگاهها میتوانید خودتان را برای آزمون اصلی که توسط سازمان فنی و حرفهای برگزار میشود آماده کنید. زمان برگزاری آزمون مهارت های هفتگانه ICDL همانطور که گفته شد ثابت نیست و هرماه در تاریخ متفاوتی برگزار میشود. شما برای آنکه از زمان دقیق آزمون مطلع شوید میتوانید با آموزشگاه خود تماس بگیرید و تاریخ دقیق و محل برگزاری را از آنها جویا شوید.
سوالات متداول
1. آزمون های فنی و حرفه ای چه زمانی برگزار می شود؟
برای اطلاع از زمان برگزاری آزمون ICDL میتوانید به وبسایت سازمان فنی و حرفهای کشور مراجعه کنید و از تاریخ دقیق امتحانات مطلع شوید.
2. ️آیا امکان شرکت همه داوطلبان در آزمون های هماهنگ وجود دارد؟
تنها آن دسته از افرادی که در کلاسهای آموزشی موسسات مورد تایید سازمان فنی و حرفهای شرکت کردند میتوانند در آزمونهای هماهنگ این سازمان شرکت کنند.