سازندگان گوشیهای هوشمند به طور مداوم انواع لنز دوربین گوشی را با فناوریهای جدید و بهروز معرفی میکنند که صاحبان دوربینهای سنتی فقط میتوانند رویای آنها را داشته باشند. در این مطلب پلازا میخواهیم به معرفی این لنز ها که در دوربینهای موبایل استفاده میشوند، بپردازیم.
اگر در طول چند سال گذشته یک گوشی هوشمند خریداری کرده باشید، بهاحتمال خیلی زیاد گوشی شما حداقل 2 یا حداکثر 5 لنز دارد. این در حالی است که قبلا گوشیهای هوشمند تنها با یک دوربین پشتی و یک دوربین سلفی عرضه میشدند. اما حالا حتی دوربینهای سلفی دوگانه نیز وارد بازار شدند. در ادامه به معرفی انواع لنز در دوربین گوشی موبایل خواهیم پرداخت و کاربرد هرکدام را توضیح میدهیم.
فهرست مطالب
کاربرد انواع لنز دوربین گوشی
سازندگان گوشیهای هوشمند در حال حاضر از نظر اینکه چه کسی بیشترین لنز را در تلفنهای خود دارد، با یکدیگر رقابت میکنند. هر سازنده ای به روش خود به این مفهوم نزدیک شده است و از اپتیکهای اضافه شده متفاوت استفاده میکند. برای شناخت ویژگی های انواع لنز دوربین گوشی، در ادامه همراه ما باشید.
لنز واید گوشی چیست؟
لنز واید یکی از اصلی ترینها است. اما دوربین واید یعنی چه؟ لنزهای واید برای مناظر طبیعی، ثبت مناظر شهری و انواع خاصی از عکاسی پرتره ایده آل هستند. اگر به دنبال زاویه بیشتر در عکسهای خود هستید و در عین حال میخواهید تقریباً از هر چیزی عکاسی کنید، چه از مناظر یا از یک دفتر در گوشه ای تنگ و درهم و برهم، یک لنز واید برای شما مناسب است. همچنین دوربین واید گوشی همه کاره ترین گزینه است. ایده پشت این سبک از لنزها کاهش دیافراگم برای افزایش عمق میدان تصویر است. هنگامی که این کاهش در باز شدن و افزایش عمق میدان رخ میدهد، تصویر بزرگ تر میشود. سوال دیگری که برای کاربران مطرح است این است که لنز واید گوشی کدام است؟ در پاسخ باید گفت که همان لنزی که رزولوشن بالاتری از سایر لنزها دارد در بیشتر مواقع لنز واید گوشی شما است.
این لنز فقط باعث میشود تصویر بزرگ تر به نظر برسد و منظره را به شکلی متفاوت در عکس ثبت کند. تا زمانی که نقطه دید درست باشد، میتوانید با لنزهای واید عکاسی پرتره انجام دهید. در عکاسی پرتره سنتی، سوژه در عکس جلب توجه میکند. با این حال، هنگام انجام عکاسی پرتره با لنز واید، سوژه همچنان نقطه برجسته تصویر است، در فوکوس کمتری قرار دارد و در مرکز قرار ندارد.
وقتی صحبت از لنزهای واید به میان میآید، مشکلات خاصی در مورد انحراف رنگی وجود دارد. این مشکلات منجر به تغییر رنگ جزئی در اطراف حاشیه عکسهای شما میشود. با این حال، کمی ویرایش میتواند هر مشکلی را حل کند. لازم به یادآوری است که آنها برای موقعیتهای مختلف بسیار سازگارتر و مفیدتر هستند.
لنز تله فوتو؛ معرفی انواع لنز در دوربین موبایل
بهطور کلی 2 روش برای زوم کردن دوربینها وجود دارد. بیشتر گوشیهای هوشمند میانرده و اقتصادی از زوم دیجیتال برای انجام این کار استفاده میکنند. این نوع زوم یک قسمت از تصویر با رزولوشن اصلی را بزرگنمایی میکند و نتیجه آن از دست رفتن جزییات، بهخصوص در فواصل طولانی است.
اما گوشیهای گرانقیمت از زوم اپتیکال بهره میبرند. این نوع زوم از یک لنز لنز تله فوتو برای انجام این کار استفاده میکند و به شما این امکان را میدهد تا فاصله کانونی تصویر را افزایش داده و بتوانید بدون از دست دادن جزییات، از مناظری که در فاصله دورتری هستند عکاسی کنید.
اما زوم اپتیکال در گوشیهای هوشمند محدودیتهایی هم دارد. سازندگان گوشیها نمیتوانند لنزهای تلهفوتو با زوم خیلی بالا را در گوشی خود استفاده کنند چرا که در این صورت گوشی بیش از اندازه سنگین و ضخیم میشود. بیشتر گوشیهای پرچمدار، مثل آیفون 14 پرو مکس از یک لنز دوم با فاصله کانونی بالا برای زوم کردن استفاده میکنند. زمانی که شما با دوربین گوشی خود وارد زوم 2 یا 3 برابر میشوید، گوشی بهصورت خودکار دوربین تلهفوتو را وارد مدار میکند تا بتوانید بدون از دست دادن جزییات عکاسی کنید.
سامسونگ رویه دیگری در گوشیهای پرچمدار خود مثل گلکسی S22 اولترا پیش گرفته است. آنها از یک دوربین اصلی با مگاپیکسل بالا (108 مگاپیکسل) برای بهبود کیفیت زوم استفاده میکنند و در کنار آن یک لنز تلهفوتو نیز قرار میدهند. لنز تلهفوتو این گوشی زوم اپتیکال 10 برابری در اختیارتان قرار میدهد اما بهلطف دوربین اصلی 108 مگاپیکسلی شما میتوانید به زوم 30 یا حتی 100 برابر نیز دست پیدا کنید. سامسونگ در گلکسی S23 اولترا نیز با به کار گیری دوربین 200 مگاپیکسلی توانسته قابلیتهای زوم پرچمدار خود را حتی از قبل نیز بیشتر بهبود ببخشد.
اما گوشیهای اقتصادی با پردازشهای نرمافزار تلاش میکنند نویز تصاویری که با زوم دیجیتالی گرفته شده است را کاهش دهند چرا که این گوشیها فاقد لنز تلهفوتو هستند. نتیجه نهایی بسته به گوشی متفاوت است اما بهطور کلی کیفیت زوم تلهفوتو اپتیکال قابل مقایسه با زوم دیجیتالی نیست.
اولترا واید گوشی چیست؟
برخی اوقات هم لازم است در یک تصویر سوژههای بیشتری را پوشش دهید. مثلا زمانی که در حال عکاسی از غروب آفتاب در ساحل یک اقیانوس هستید. در این موارد به یک دوربین با فاصله کانونی پایینتر از حالت عادی نیاز دارید. به دوربینهایی که چنین فاصله کانونی داشته باشند، دوربین فوقعریض گفته میشود.
از آنجایی که برخلاف زوم، بهصورت دیجیتالی نمیتوان یک تصویر فوقعریض ایجاد کرد، لنزهای فوقعریض یکی از کاربردیترین لنزها در گوشیهای هوشمند بهحساب میآیند. این لنزها اولین بار در پرچمداران الجی مورد استفاده قرار گرفتند و بعد به سایر گوشیها نیز راه پیدا کردند. با استفاده از یک لنز فوقعریض میتوانید بخشهای بیشتری از یک سوژه را در نمایاب پوشش داده و از آنها عکاسی کنید.
لنز ماکرو؛ معرفی انواع لنز در دوربین موبایل
لنزهای ماکرو برای عکاسی ماکرو گوشی هوشمند، نمای نزدیک و برخی از پرترهها ایده آل هستند. عکاسی ماکرو سبک متفاوتی از عکاسی است که از آنجایی که شما از سوژه کوچکی عکس میگیرید، بزرگنمایی هدف اصلی لنز است. بدون پرداختن به جزئیات زیاد، نسبت بزرگنمایی به شما میگوید که چگونه تصویر نمایش داده شده روی سنسور دوربین با اندازه واقعی سوژه مقایسه میشود.
برای توضیح، یک لنز با نسبت 1:2 میتواند تصویری را تا نصف اندازه سوژه بر روی حسگر خود بتاباند در حالی که یک لنز با نسبت 5:1 میتواند تصویری را پنج برابر اندازه جسم نشان دهد. شایان ذکر است که عمق میدان در فاصله نزدیک حداقل است.
این لنز دوربین تلفن همراه سوژه را بزرگنمایی میکند، اما چگونه این کار را انجام میدهد؟ اساساً لنز تلفن محدب است. محدب بودن به این معنی است که به سمت داخل خمیده است. از همین فناوری در ذره بینها استفاده میشود و قرنها است که وجود داشته است. پیشرفتهای قابل توجهی در مورد لنزهای محدب در قدرت بزرگنمایی رخ میدهد. یکی از نکات عکاسی که توسط عکاسان ماکرو اجرا میشود، جمع آوری فوکوس است. این تکنیکی است که به شما امکان میدهد چندین عکس را با فواصل فوکوس مختلف ترکیب کنید. هدف آن نیز تولید یک تصویر واحد با تمرکز بیشتر سوژه است. فوکوس تصویر در عکاسی ماکرو از اهمیت بالایی برخوردار است.
در موضوع تمرکز، تمرکز “میدان مسطح” یکی دیگر از موضوعات مهم در این زمینه است. این برای جبران صفحه فوکوس منحنی استفاده میشود یا برای اطمینان از اینکه لبههای کادر همه در فوکوس یکسان با مرکز قرار دارند. در نتیجه، انحنای قابل تشخیص باید از بین برود. توجه داشته باشید که فوکوس “میدان مسطح” فقط برای چیزهای مسطح است، نه برای اشیاء سه بعدی مانند حشرات، خزندگان، یا گل.
محافظ لنز دوربین موبایل اپل آیفون XS / XPhone Camera Lens Protector for iPhone X / XS
برای موفقیت در عکاسی ماکرو، باید روی سه پایه، گیمبال و مقداری منبع نور سرمایه گذاری کنید. نور طبیعی ایده آل است، اما به دلیل دیافراگم باریکی که در عکاسی ماکرو استفاده میشود، دوربین ممکن است برای دریافت نور کافی دچار مشکل شود. هنگام عکاسی، لازم است به یاد داشته باشید که کنتراست بیشتری وجود خواهد داشت. افزایش کنتراست به این معنی است که لنز بهتر میتواند مقادیر تونال مشابه را ثابت کند و مرزهای بین مناطق کوچک با درخشندگیهای مختلف را تعیین کند. به یاد داشته باشید، ممکن است سوژه خود را بزرگ کنید، اما اشتباهات خود را نیز گسترش میدهید! در نتیجه مراقب کنتراست، نور و تثبیت در عکس خود باشید.
دوربین عمق سنج چیست؟
تقریبا تمام گوشیهای هوشمندی که طی چند سال گذشته وارد بازار شدند دارای یک حالت پرتره در برنامه دوربین خود هستند. این حالت بهشما امکان ایجاد افکت بوکه را با تار کردن پسزمینه یک سوژه میدهد. برخی گوشیها برای آنکه این حالت را بهشکل بهتری ایجاد کنند از یک سنسور جداگانه بهنام سنسور عمقسنج بهره میبرند. حالا سوالی که پیش میآید این است که لنز تشخیص عمق چیست؟
در گوشیهای میانرده و اقتصادی مثل گلکسی A53، این سنسور اضافی دارای رزولوشن اندک مثل 2 یا 5 مگاپیکسل است و میتواند پسزمینه یک سوژه را شناسایی کرده و آن را تار کند. از این قابلیت بهعنوان Edge Detection نیز یاد میشود.
اما در گوشیهای پرچمدار مثل آیفون 14 و برخی میانردهها مثل شیائومی 11T پرو، دوربین فوقعریض نقش سنسور عمقسنج را هم ایفا و اطلاعات مربوط به عمق تصاویر و پسزمینه را در اختیار پردازنده قرار میدهد.
لنز مونوکروم؛ معرفی انواع لنز در دوربین موبایل
در برخی مواقع هم تصاویر سیاه و سفید میتوانند شاتهای ماندگاری خلق کنند. اما بیشتر گوشیهای هوشمند، حتی پرچمداران، تنها با استفاده از یک فیلتر قادر به سیاه و سفید کردن تصاویر هستند. در صورتی که یک لنز مونوکروم جداگانه میتواند تصاویر سیاه و سفید واقعی ثبت کند که بسیار چشمنوازتر از فیلترهای مخصوص این کار از آب در میآیند.
هواوی یکی از تولیدکنندگانی است که از زمان آغاز همکاری خود با لایکا در بخش دوربین، در تمام پرچمداران خود از جمله P20 و میت 10 از یک لنز مونوکروم جداگانه استفاده کرد. اما آنها در نهایت از میت 20 پرو و P30 پرو، این لنز را جایگزین لنز فوقعریض کردند. البته هواوی P50 پرو یکی از معدود گوشیهای آنها در چند سال گذشته است که از این لنز بهره میبرد. این گوشی دارای یک لنز مونوکروم 40 مگاپیکسلی است.
پس از هواوی، دیگر شرکتها مثل سونی و موتورولا نیز در مقطعی از این نوع لنز در گوشیهایشان استفاده کردند ولی همگی پس از مدتی آن را حذف کردند؛ به همین خاطر لنز مونوکروم دیگر کمتر در گوشیهای هوشمند پیدا میشود.
جمع بندی
به طور کلی، انواع لنز دوربین گوشی از نظر فناوری همیشه بالا خواهند رفت و نرمافزار در این امر به آنها کمک میکند. دوربینهای کلاس بالاتر و بهویژه لنزها، برای افرادی که بالاترین کیفیت را در هر شرایطی میخواهند باقی خواهند ماند. اما برای اکثریت قریب به اتفاق مردم، یک گوشی هوشمند معمولی کافی خواهد بود.