سیستم عامل هارمونی 2 جایگزین اندروید در گوشیهای هواوی خواهد شد؛ سیستم عامل جدید هواوی یا هارمونی او اس یک سیستم عامل متن باز است که علاوه بر گوشی با تلویزیون، تبلت و حتی خودروها نیز سازگار است. در این مطلب میتوانید با سیستم عامل HarmonyOS 2.0 بیشتر آشنا شوید.
سیستم عامل هارمونی که ابتدا در سال 2019 معرفی شده بود، بالاخره و پس از عرضه نسخه دوم قرار است برای گوشیهای هوشمند و تبلتها در دسترس قرار بگیرد. هواوی همچنین چندین محصول جدید نیز معرفی کرده که قرار است از هارمونی او اس به عنوان سیستم عامل خود استفاده کنند. هارمونی ابتدا برای دستگاههای که به اینترنت اشیا متصل میشدند عرضه شد، سپس به دنیای تلویزیونها آمد و حالا در نهایت وارد بازار گوشیهای هوشمند، تبلتها و ساعتهای هوشمند شده است.
در ویدیوی زیر «معرفی هارمونی او اس 2» را تماشا کنید:
در ادامه میخوانید:
تاریخ عرضه سیستم عامل هواوی هارمونی او اس 2
اما سوال مهم این است که سیستم عامل هارمونی 2.0 کی میاد؟ این سیستم عامل به صورت رایگان در اختیار کاربرانی که این سیستم عامل از قبل روی گوشی آنها نصب شده باشد قرار خواهد گرفت. نسخههای جدید گوشیهایی مثل میت 40 پرو، میت ایکس 2 و نوا 8 پرو همین حالا با سیستم عامل جدید هواوی در کشور چین به فروش میرسند اما فعلا مشخص نیست هارمونی چه زمانی برای سایر کشورها عرضه میشود.
هواوی اعلام کرده میتپد پرو 2021 و هواوی واچ 3 با این سیستم عامل وارد بازار خواهند شد. انتظار میرود از این تاریخ به بعد سیستم عامل جدید هواوی هارمونی، به عنوان سیستم عامل پیشفرض بر روی تمام محصولات این شرکت نصب شود. از جمله گوشیهایی مثل پی 50 و سری میت 50.
بررسی سیستم عامل هارمونی 2
شرکتهای زیادی نیستند که به فکر عرضه یک سیستم عامل جدید موبایل بیافتند. البته تا به امروز هم شرکتهای اندکی مانند هواوی از بسیاری از بازارهای کلیدی جهانی اخراج شدهاند. سیستم عامل HarmonyOS 2.0 راهحل هواوی برای حل مشکلاتی است که در پی تحریم از سوی دولت آمریکا با آنها مواجه شده است.
البته این سیستم عامل کاملا جدید نیست و ویژگی های سیستم عامل هارمونی 2 از بسیاری از جهات شبیه به اندروید است.
الگو برداری از بهترینها
هر کاربری که از محصولات جدید هواوی یا حتی مدلهای قدیمیتر که از اندروید پشتیبانی میکردند را استفاده کرده باشد، بلافاصله پس از کار با سیستم عامل جدید هواوی هارمونی متوجه شباهتهایی که این سیستم عامل با اندروید دارد خواهد شد.
هواوی به جای آن که از صفر شروع کند تصمیم گرفته اندروید و رابط کاربری EMUI خودش را به عنوان الگو درنظر بگیرد. همه چیز، از نوار کشویی نوتیفیکشن تا منو تنظیمات دقیقا مانند رابط کاربری EMUI است و حداقل از این نظر نباید انتظار تغییرات انقلابی از سیستم عامل HarmonyOS 2.0 داشته باشید.
هواوی همچنین از اپل هم الهام گرفته است. در هارمونی تاکید زیادی بر ویجتهای صفحه خانه وجود دارد. ویجتهایی که عملکرد آنها بیشتر به ویجتهای iOS 14 شبیه است تا ویجتهای ساده اندروید. همچنین در این سیستم عامل جدید موبایل، صفحه خانه توسط یک نوار از اپلیکیشنها در زیر صفحه اشغال شده که میتوانید برنامههای مورد علاقه یا اپهایی که به تازگی از آنها استفاده کردهاید را در آنجا قرار دهید.
توجه به اپلیکیشن ها
بزرگترین مشکلی که هواوی از نظر نرمافزاری، پس از تحریم با آن مواجه شد عدم دسترسی به گوگلپلی بود. چرا که به طور ناگهانی تعداد اپلیکیشنهایی که در محصولات آنها پشتیبانی میشد از تمام رقبا کمتر شده بود. خوشبختانه دستگاههایی که هارمونی روی آنها نصب شده باشند میتوانند تمامی اپلیکیشنهایی که محصولات قبلی هواوی به آنها دسترسی داشتند را نصب کنند.
شما میتوانید تمامی برنامههایی که در فروشگاه این شرکت یعنی AppGallery است را نصب کنید و اگر برنامه مورد نظرتان را نیز در این فروشگاه پیدا نکردید میتوانید فایل APK آن را از طریق اپلیکیشن Petal Search این شرکت پیدا و روی دستگاه خود نصب کنید.
به این ترتیب به اکثر اپلیکیشنها مثل آفیس، اسلک، توییتر، اینستاگرام، نتفلیکس و دیزنی پلاس دسترسی خواهید داشت. البته محدودیتهای گذشته همچنان وجود دارند. مثلا برنامهها و سرویسهای گوگل در این سیستم عامل کار نخواهند کرد. یعنی نه خبری از جیمیل است و نه یوتیوب و گوگل مپس.
همچنین سایر برنامههای اندروید که برای فعالیت از سرویسهای گوگل استفاده میکنند نیز با مشکل مواجه خواهند شد. مثلا برنامههایی مثل Todoist یا Zero که برای همگامسازی دادهها به سرورهای گوگل متصل میشوند قابل نصب هستند اما کار نخواهند کرد.
تمرکز بر اکوسیستم در سیستم عامل هارمونی
اپل با توجه به اینکه کنترل تمام و کمالی بر روی محصولات خود چه از نظر نرمافزاری و چه سختافزاری دارد، موفق شده علاوه بر اینکه کاربرانش را به خود وفادار کند، کاری کند که هر محصولی که از آنها خریداری میکنید بدون دردسر و با سرعت با سایر محصولاتشان ارتباط برقرار و یا Pair شود. نتیجه این است که به محض اینکه یکی از محصولاتشان را خریداری میکنید طولی نمیکشد که به سراغ سایر دستگاههایشان هم میروید.
هواوی نیز چنین هدفی را دنبال میکند. آنها از چند سال قبل تلاش زیادی کرده بودند تا گوشیها و تبلتهای اندرویدی که تولید کردند به راحتی به ویندوز متصل شوند تا به این طریق کاربران بتوانند فایلها را به اشتراک گذاشته یا از طریق کامپیوتر، گوشی را کنترل کنند.
با عرضه سیستم عامل هواوی هارمونی او اس 2، آنها از این نیز فراتر رفتند و حالا لپتاپهای هواوی میتوانند به طور کامل صفحه نمایش تبلتها یا گوشیهایی که از هارمونی استفاده میکنند را در نمایشگر خودشان نشان دهند. همچنین سایر لوازم جانبی هواوی مثل هدفون یا بلندگو حالا به محض روشن شدن، به دستگاههای سازگار متصل خواهند شد و هر زمانی هم که یک تماس صوتی دریافت کنید به صورت خودکار و بلافاصله از تبلت به گوشی سوییچ خواهند کرد.
هارمونی او اس و استقلال از گوگل
هواوی حتی با عرضه سیستم عامل HarmonyOS 2.0 هم نتوانسته بزرگترین مشکل خود که همان عدم پشتیبانی از برنامههای گوگل و بسیاری از دیگر برنامهها است را حل کند. این سیستم عامل در عوض هواوی را در موقعیت بهتری برای ایجاد یک پلتفرم جدید برای رقابت با گوگل قرار داده تا با کمک آن و جذب حمایت توسعهدهندگان، بتواند یک فروشگاه مستقل و جداگانه را ایجاد کند.
این سیستم عامل همچنین دست هواوی را باز میگذارد تا بیشتر بر روی مهمترین ویژگی سیستم عامل هارمونی تمرکز کند. هارمونی برخلاف اندروید در بسیاری از دستگاهها مثل ساعتهای هوشمند، تلویزیون و تبلت قابل استفاده است. اندروید شاید در تمامی این پلتفرمها حضور داشته باشد اما آنقدر تجربه بدی به کاربر میدهد که حضور نداشتنش بیشتر به سود گوگل است. در حالی که هواوی میتواند با هارمونی اکوسیستم خود را گسترش داده تا در نهایت شبکهای از دستگاههای به هم پیوسته را ارائه دهد که تا پیش از این فقط اپل موفق به ایجاد آن شده بود.
از دیگر ویژگیهای مهم هارمونی یک مرکز وظیفه (Task Center) جدید است که به شما این امکان را میدهد تا از برنامهها در دستگاههای مختلف استفاده کنید آن هم بدون اینکه نیاز باشد آن برنامهها را در تمامی دستگاهها نصب کرده باشید. فرضا در حالی که در حال استفاده از اینستاگرام در گوشی هستید میتوانید آن را به یک تبلت هارمونی منتقل کنید، بدون اینکه نیازی به نصب اینستاگرام در تبلت داشته باشید.
سوالات متداول در مورد سیستم عامل جدید هواوی
هارمونی فعلا در روزهای اولیه خودش است و تا عرضه کامل آن نمیتوانیم در مورد تمام ویژگیها و قابلیتهایش اظهار نظر کنیم. اما تا به اینجا آنقدر اطلاعات در مورد این سیستم عامل منتشر شده که بتوانیم به چندین نمونه از سوالات رایج در مورد آن پاسخ بدهیم.
سیستم عامل هارمونی او اس چیست؟
مهمترین سوال این است که سیستم عامل هواوی چیست؟ هارمونیOS یا EMUI11؟ در واقع بین دو تفاوتهای زیادی وجود دارد. هارمونی سیستم عامل اختصاصی هواوی است که به صورت یکپارچه برای تمامی پلتفرمها از اینترنت اشیا گرفته تا خانه هوشمند و گجتهای پوشیدنی و خودرو و البته گوشیها و تبلتها عرضه خواهد شد. به گفته هواوی یک توسعهدهنده میتواند با استفاده از هارمونی برای یک دستگاه یک برنامه عرضه کند و سپس این سیستم عامل آن برنامه را در سایر پلتفرمها نیز در اختیار کاربران قرار میدهد.
اما EMUI رابط کاربری هواوی است که مانند یک پوسته و یا تم برای اندروید است. درست مانند One UI سامسونگ.
گوشیهایی که سیستم عامل هارمونی به طور پیش فرض روی آنها نصب شده باشد چه زمانی وارد بازار میشوند؟
سیستم عامل هارمونی 2 به تازگی و با عرضه بروزرسانی نسخه 2.0 برای اولین بار برای گوشیهای هوشمند عرضه شده است. نسخه 1.0 اولین بار برای تلویزیونهای این شرکت و روترهای AX3 عرضه شده بود. اما اکنون این سیستم عامل به صورت رسمی بر روی سری جدید تبلتهای میتپد در کنار واچ 3 و واچ 3 پرو عرضه شده است.
اما در گوشیها برای نصب سیستم عامل هارمونی باید بیشتر صبر کنیم. همانطور که پیشتر گفتیم هواوی اعلام کرده پی 50 در زمان عرضه با این سیستم عامل وارد بازار خواهد شد. هواوی میخواهد تا پایان سال 2021 در مجموع بیش از 200 میلیون دستگاه از هارمونی به عنوان سیستم عامل خود استفاده کنند. در حقیقت از این تاریخ به بعد قرار است هرگوشی جدیدی که از سوی هواوی تولید میشود از هارمونی به عنوان سیستم عامل استفاده کند.
در حال حاضر اگر تمایل به نصب سیستم عامل هارمونی را داشته باشید میتوانید در برنامه My Huawei ثبت نام کنید. اما فعلا این بروزرسانی فقط برای کاربران داخل چین در دسترس است.
آیا سیستم عامل هارمونی او اس بر اساس اندروید نوشته شده است؟
هارمونی هنوز به طور کامل عرضه نشده و برای همین نمیتوان به مقایسه سیستم عامل هارمونی و اندروید پرداخت. ولی تا به اینجا و بر اساس تصاویر و ویدیوهایی که از این سیستم عامل دیدیم، شباهتهای زیادی با اندروید دارد. گرچه به نظر میرسد برخلاف اندروید، هارمونی در زمینه اکوسیستم حرفهای زیادی برای زدن داشته باشد.
سیستم عامل هارمونی OS بهتر است یا اندروید؟ iOS چطور؟
در این مورد نیز تا زمان عرضه سیستم عامل HarmonyOS 2.0 نمیتوان نظر داد ولی به گفته هواوی هارمونی از اندروید سرعت بیشتری دارد و انرژی کمتری هم از باتری مصرف میکند.
سخن پایانی
اما آیا تمام اینها برای بازگشت هواوی به بازار جهانی کافی خواهد بود؟ احتمالا نه. حتی اپل هم مجبور است هر از چند گاهی با گوگل کنار بیاید و تا زمانی که تحریم هواوی برداشته و یک رابطه حداقلی با گوگل برقرار نشود بعید است هواوی بتواند حداقل در کشورهای غربی جایگاه ثابتی داشته باشد. نظر شما در مورد سیستم عامل هارمونی او اس چیست؟ فکر میکنید هواوی در آسیا و یا در بازار ایران با این سیستم عامل جدید موفق خواهد بود؟
تفاوت سیستم عامل هارمونی و اندروید چیست؟