تا به حال اسم ترافلاپس به گوشتان خورده است؟ اگر دستی در دنیای گیمینگ داشته باشید، حتما اسم Teraflops را شنیدهاید. اما این واژه که آن قدر آن را شنیدهایم، چه نقشی در دنیای گیمینگ دارد؟ این همان سوالی است که در این مقاله به آن پاسخ خواهیم داد.
تصور کنید به بازار رفتهاید تا یک کارت گرافیکی خریداری کنید، اما نمیدانید دقیقا کدام محصول به کارتان میآید. در حال مقایسه انواع مختلف هستید که عبارت «رتبه بندی براساس ترافلاپس» به چشمتان میخورد، اما خودتان هم دقیقا نمیدانید معنی آن چیست.
رتبه بندی ترافلاپس، عملکرد کارت گرافیکی شما را مورد ارزیابی قرار میدهد و این مسئله، هنگام بررسی انواع و اقسام کارت گرافیکهای موجود در بازار، بسیار حیاتی میشود. اما سوال اینجاست که دقیقا Teraflops چیست و ترافلاپس کارت گرافیک ها چگونه محاسبه میشود. برای پاسخ به این سوالات در این مقاله همراه پلازا باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
ترافلاپس چیست؟
برخلاف گیگاهرتز (GHz) که پالس ساعت پردازنده را اندازه گیری میکند، TFLOP یک معیار محاسباتی سرراست برای ارزیابی عملکرد کامپیوتر است. ترافلاپس کارت گرافیک ها به معنی توانایی پردازنده برای محاسبه یک میلیارد عملیات ممیز شناور در ثانیه است. برای مثال، ترافلاپس 6 یعنی این پردازنده میتواند به طور میانگین شش میلیارد محاسبات ممیز اعشار را در ثانیه انجام دهد.
شرکت مایکروسافت پردازنده سری ایکس باکس X خودش را 12 ترافلاپس رتبهبندی کرده؛ یعنی این کنسول میتواند 12 تریلیون محاسبه ممیز شناور را در ثانیه انجام دهد. کارت گرافیکی AMD Radeon که داخل مک بوکهای شانزده اینچی اپل قرار دارد، سرعت 6 واحد ترافلاپس دارد، اما مک پروهایی که دوباره طراحی شدهاند، دارای قدرت 56 ترافلاپس هستند.
اهمیت ترافلاپس برای گیمینگ در چیست؟
مایکروسافت به تازگی جزئیاتی را درباره سری X ایکس باکسهایش منتشر کرده و به عملکرد 12 ترافلاپسی کارت گرافیک آنها نیز اشاره کرده است. این یعنی ترافلاپس کارت گرافیک آن در مقایسه با سری یک ایکس باکس X، دو برابر است. مایکروسافت آن را به عنوان یک جهش بزرگ در ترافلاپس کارت گرافیکی قلمداد کرده است و واقعا هم همین طور است. از طرف دیگر ترافلاپس PS5 برابر است با 10.28. واحد ترافلاپس هنوز هم فاکتوری کلیدی در ارزیابی خوب اجرا شدن بازیها و میزان کارهای محاسباتی و گرافیکی انجام شده در یک زمان مشخص است.
این قدرت افزایش یافته باعث میشود سرعت انتقال تصویر بالاتر، وضوح بیشتر و پیگیری پرتوی سریعتری به لحاظ سخت افزاری داشته باشیم. این عملکرد با الگوریتم پیادهسازی شده توسط مایکروسافت به نام VRS ترکیب میشود و یک صحنه براساس اینکه تمرکز در چه نقطهای باشد، با جزئیات متفاوتی نمایش داده میشود. این امر باعث میشود در مواقع نیاز، حداکثر سرعت را داشته باشیم و بازی بدون استفاده از تمام منابع سیستم، جذاب به نظر بیاید.
عملیات ممیز شناور یعنی چه؟
محاسبات ممیز شناور، شیوه رایجی برای تخمین قدرت محاسباتی کامپیوترها هستند. در حقیقت، هنگامی که استفاده از Teraflops را شروع کردیم، به سرعت تبدیل به استاندارد بینالمللی رایجی برای صحبت درباره قدرت کامپیوترها شد.
اعداد ممیز شناور یا اعداد حقیقی، مجموعهای از تمام اعداد هستند که شامل اعداد صحیح، اعدادی با ممیز دهدهی، اعداد تکرارپذیر مانند pi و… میشوند. یک محاسبه ممیز اعشار، هر محاسبه پایان پذیری است که از اعداد ممیز شناور به ویژه اعداد دهدهی از یک نقطه نظر محاسباتی استفاده میکند. این کار بسیار مفیدتر از نگاه به محاسبات صحیح (که تنها از اعداد صحیح استفاده میکنند) است؛ زیرا کاری که کامپیوترها دائم انجام میدهند، شامل اعداد ممیز شناور متناهی و پیچیدگیهای آنها در دنیای واقعی میشود.
واحد اندازه گیری فلاپس، تعداد معادلاتی که پردازنده در عرض یک ثانیه میتواند پردازش کند را اندازه گیری میکند. واریانس زیادی در فلاپس وجود دارد که دستگاههای گوناگون به آن نیاز دارند. برای مثال یک محاسبهگر سنتی، ممکن است برای تمام عملیاتهایش نیاز به 10 فلاپس داشته باشد. بنابراین وقتی از مگافلاپس (یک میلیون محاسبه ممیز شناور)، گیگافلاپس (یک میلیارد) و ترافلاپس (یک تریلیون) صحبت میکنیم، متوجه خواهید شد که چه نوع نیرویی مدنظرمان است. هر ترافلاپس به معنی یک تریلیون عملیات در ثانیه است.
تولیدکنندگان برای توصیف سرعت کامپیوترها در سرتاسر بورد، Teraflops را به عنوان یک ویژگی مدنظر قرار میدهند. با این وجود، اگر ماشینی دارید که به صورت سفارشی ساخته شده و واقعا خواستار فخرفروشی درباره ترافلاپس آن هستید، در اینجا یک معادله ساده داریم که به شما نحوه محاسبه ترافلاپس را نشان میدهد. اگر معنی ترافلاپس را کامل متوجه نشدهاید، نگاهی به این معادله بیندازید.
ترافلاپس معیار مقایسه درستی است؟
در حالی که پاسخ این پرسش در برخی موارد مثبت است، اما مواردی هم هستند که کارتهای گرافیکی دارای ترافلاپس بالاتر، عملکردهای بسیار پایینتری دارند. شاید عجیب به نظر برسد، ولی این پدیده دقیقا شبیه توان (نیروی برق برحسب وات) است. عملکرد نهایی شما وابسته به فاکتورهای متعددی است.
بگذارید از یک مقایسه برای شرح بیشتر چگونگی تاثیرگذاری این متغیرها روی عملکرد استفاده کنیم. یک چراغ نورافکن را در نظر بگیرید. یک چراغ قوه به غیر از توان، ویژگیهای زیادی دارد که در قابلیتهای آن، نقش ایفا میکنند.
ترافلاپس تنها یکی از فاکتورهایی است که باید در نظر گرفته شود و سرعت کلاک و بافرهای فریم هم باید مدنظر قرار بگیرند. Teraflops معمولا سرعت بالاتر و گرافیک بهبود یافتهتر را موجب میشود. آنها میتوانند سرعتی به دستگاه بدهند که در سالهای قبل شاهد آن نبودهایم. بسیاری از دستگاهها نمیتوانند به یک سطح از Teraflops برسند. امروزه، 56 یک واحد استاندارد است. جالب است بدانید که سوپرکامپیوترهایی با پتانسیل 100 پتافلاپس کم کم تبدیل به واقعیت میشوند. یک پتافلاپس برابر است با هزار ترافلاپس.
در این مقاله به سوالاتی از قبیل Teraflops چیست و PS5 چند ترافلاپس است پاسخ دادیم. همانطور که خواندید ترافلاپس عملکرد کارت گرافیکی شما را مورد ارزیابی قرار میدهد و فاکتور مهمی در ارزیابی خوب اجرا شدن بازیها و میزان کارهای محاسباتی و گرافیکی انجام شده در یک زمان مشخص محسوب میشود. نظر شما چیست؟ تا به حال به این معیار سنجش کارتهای گرافیکی توجه کرده بودید؟ در قسمت نظرات همراه ما باشید.