اگر تا به حال در حین انجام کار با کامپیوتر خود و اجرای بازیهایتان با مشکل سرعت و عدم کارایی لازم از سوی کارت گرافیک خود مواجه بودهاید، در جای درستی قرار دارید؛ چرا که ما در اینجا قصد داریم به شما راهکارهای افزایش سرعت کارت گرافیک را آموزش دهیم.
حتی اگر اینطور به نظر نرسد یا برای اکثر مردم محبوبیتی نداشته باشد، کارت گرافیک یکی از مهمترین قسمتهای کامپیوتر است. این کارت، کار سخت تغییر اطلاعات ارسال شده از کامپیوتر را برای نشان دادن یک تصویر بر روی صفحه مانیتور، تلویزیون و غیره انجام میدهد. هر پیکسل باید بارها در ثانیه تغییر کند و این کار سادهای نیست. به همین دلیل است که اغلب شرکتها برای رقابت و نیز لذت بخشتر کردن قابلیت پخش برای شما، هر روز و هفته یک مدل جدید و بهتر میسازند.
در ویدیوی زیر میتوانید با «نحوه تمیز کردن کارت گرافیک» که یکی از راهکارهای افزایش سرعت کارت گرافیک محسوب میشود آشنا شوید.
در واقع تصاویری که روی صفحه مانیتور خود میبینید از نقاط کوچکی به نام پیکسل ساخته شدهاند. در اکثر تنظیمات معمول رزولوشن، یک صفحه نمایش بیش از یک میلیون پیکسل را نمایش میدهد و کامپیوتر برای ایجاد یک تصویر باید تصمیم بگیرد که با هر کدام از پیکسلها چه کاری انجام دهد. برای انجام این کار، به یک مترجم و یا مبدل نیاز دارد، تبدیلگری که دادههای باینری را از CPU دریافت کند و آن را به تصویری که میبینید تبدیل کند. تا زمانی که کامپیوتر دارای قابلیت گرافیک در مادربرد نباشد، این ترجمه روی کارت گرافیک انجام نخواهد شد. در ادامه با راهکارهای افزایش سرعت کارت گرافیک در این مقاله از پلازا همراهتان هستیم.
آنچه در ادامه میخوانید:
راهکارهای افزایش سرعت کارت گرافیک
هنگامیکه درحال بازی هستید، واحد پردازنده گرافیکی یا همان (GPU) بهترین دوست شما است. هر آنچه را که روی صفحه مشاهده میکنید، از رابط کاربری گرفته تا مناظری که از دوردست نمایان هستند را ارائه میدهد. این عملیات همزمان با پردازنده مرکزی انجام میشود، در واقع این قسمت که سنگینترین بخش پردازش است را نیز انجام میدهد. بنابراین برای اینکه عملکرد بهینهای از کارت گرافیک خود دریافت کنیم، ما نیز باید رفتار صحیحی با آن داشته باشیم. متاسفانه باید عنوان کرد که پارامترهای زیادی در کامپیوتر شما دخیل هستند تا تصویری روی صفحه نمایش توسط GPU شکل گیرد. اما ناامید نشوید، در اینجا چگونگی افزایش سرعت کارت گرافیک در کامپیوتر خود برای دستیابی به بهترین تجربه بازی را شرح میدهیم. نحوه افزایش سرعت کارت گرافیک به چه صورت است؟
این دستورالعملها با تمرکز بر روی کامپیوترهای شخصی با سیستم عامل ویندوز 10 در نظر گرفته شدهاند، ولی برخی از این راهکارهای افزایش سرعت کارت گرافیک در مورد سیستم عامل مکینتاش نیز صدق میکند. ما همچنین در این مقاله کاملا بر روی پردازنده گرافیکی یا همان GPU تمرکز کردهایم. GPU از اجزای اصلی عملکرد در بازیها به شما میرود، اما تنها عامل اصلی در عملکرد کارت گرافیک نیست. برای کسب راهنماییهای بیشتر در مورد روش های افزایش سرعت کارت گرافیک در کامپیوتر ادامه مطلب را دنبال کنید.
درایور خود را به روزرسانی کنید
به روزرسانی درایور کارت گرافیک باید اولین قدم شما در بالا بردن سرعت کارت گرافیک باشد، چه اینکه کامپیوتر شخصی شما دارای گرافیک یکپارچه On Board باشد، چه PCI (شکاف توسعه)، از آنجا که این تراشه بیشترین بار بصری را به دوش میکشد، نصب آخرین درایورها ضروری به نظر میرسد. اگر درمورد اینکه چه درایوری با چه نسخهای در کامپیوتر شخصیتان نصب شده است اطلاعی ندارید، موارد زیر را در Windows 10 انجام دهید:
- مرحله اول: بر روی دکمه Start کلیک راست کرده و گزینه Device Manager را از منوی بازشو انتخاب کنید.
- مرحله دوم: با باز کردن Device manager، روی گزینه Display Adapters کلیک کنید تا نوع GPU در این قسمت نمایش داده شود.
در این بخش میبایست حداقل یک GPU در لیست بازشده مشاهده کنید. اگر کامپیوتر شخصی شما دارای پردازنده مرکزی اینتل و یا پردازنده گرافیکی AMD است، یک فهرست با نام Intel یا AMD Radeon مشاهده خواهید کرد. اگر یک پردازنده گرافیکی مستقل نیز دارید، در فهرست نام دیگری برای تراشه Nvidia GeForce یا AMD Radeon مشاهده خواهید کرد. به عنوان مثال، لپ تاپ Alienware ما دارای گرافیک Intel HD Graphics 530 (یکپارچه) و Nvidia GeForce GTX 1080 (گسسته) است. با توجه به این تنظیمات، بازیها به تراشه قدرتمندتر GeForce پیش فرض منتقل میشوند. این درایوری است که میخواهیم به روز رسانی کنیم.
هنگام نصب درایور میتوانید از گزینه Custom Install (نصب سفارشی) AMD استفاده کنید که مجموعه نرمافزار قبلی را حذف و نسخه فعلی را نصب میکند. همچنین با گزینه Clean Install انویدیا برای افزایش سرعت کارت گرافیک Nvidia، میتوانید از Display Driver Uninstaller استفاده کنید؛ زیرا پاک کردن درایورهای قدیمی کار بسیار درستی است، اما کاملاً ضروری نیست. جهت افزایش سرعت کارت گرافیک های انویدیا اگر Nvidia’s GeForce Experience را بر روی کامپیوتر نصب کرده باشید، هنگامی که درایور جدید در سایت موجود شود، به طور معمول اعلانی ارسال میگردد که میتوان از طریق آن، درایور کارت گرافیکی را بهروزرسانی کرد. به علاوه میتوان گفت که جهت افزایش قدرت کارت گرافیک اینتل به منابع مرتبط رجوع شود.
ویندوز 10 و DirectX را به روز کنید
یکی دیگر از پارامترهای افزایش سرعت کارت گرافیک ویندوز 10 بهروزرسانی ویندوز و نرمافزارهای جانبی آن است. احتمالاً جدیدترین نسخه DirectX را نصب شده روی سیستم داشته باشید، اما باید در هر صورت بررسی کنید. DirectX یک API گرافیکی است و اگرچه موارد دیگری نیز مانند OpenGL و Vulkan جهت بررسی وجود دارد و به ویژه Directx که نقش مهمی را در اجرای بازیها ایفا میکند. داشتن آخرین نسخه DirectX به معنای داشتن آخرین پلتفرمی است که به GPU شما اجازه میدهد با بازیهایی که اجرا میکنید ارتباط برقرار کند. اگرچه نسخههای قدیمیتر نیز کار میکنند، اما شما میتوانید سریعا توسط بهروزرسانی به جدیدترین نسخه، عملکرد کارت گرافیکی را در بازی افزایش دهید.
- قدم اول: در کادر جستجو در نوار وظیفه عبارت dxdiag را تایپ کنید و Enter را بزنید.
- قدم دوم: ابزار تشخیصی DirectX یا همان DirectX Diagnostic Tool با تب System که به طور پیش فرض بارگذاری شده است، روی صفحه شما ظاهر میشود. شماره نسخه موجود را در زیر اطلاعات سیستم پیدا کنید.
مایکروسافت DirectX را از طریق ویژگی Windows Update به روز میکند. در واقع همزمان با بروزرسانی ویندوز آپدیت، DirectX نیز آپدیت میشود. اگر در حال حاضر DirectX 12 را روی سیستم اجرا نمیکنید، باید کامپیوتر خود را به صورت دستی به روز کنید. در ادامه نحوه انجام اینکار را توضیح میدهیم:
- قدم اول: روی دکمه Start کلیک کنید و سپس وارد بخش تنظیمات در لبه سمت چپ منوی Start شوید.
- Update & security را در بخش تنظیمات انتخاب کنید.
- روی دکمه Check برای به روزرسانی کلیک کنید.
نکته: کارتهای گرافیک قدیمیتر ممکن است از DirectX 12 پشتیبانی نکنند، بنابراین اگر این کار به روزرسانی نسخه DirectX شما را تغییر نداد، دلیل این امر ممکن است همین باشد.
اوورکلاک کردن (Overclocking)
از راههای بهبود عملکرد GPU و افزایش سرعت کارت گرافیک در ویندوز 10 اوورکلاک کردن آن است. این کار با تغییر فرکانس و ولتاژ هسته GPU و حافظه آن انجام میشود تا سرعت اضافی خارج شود. اگر عادت به اورکلاک کردن اجزای سازنده ندارید، با احتیاط پیش روید و قبل از شروع به طور گسترده و عمیق در این مورد مطالعه کنید. تنظیمات اشتباه ممکن است به تراشه آسیب جدی برساند. یک فن خنککننده نامناسب باعث گرم شدن بیش از حد GPU و در پی آن از بین رفتن کامل آن میشود.
همانند پردازندههای مرکزی، میتوانید GPU را با استفاده از نرم افزار اورکلاک کنید. یک راه حل استفاده از نرمافزار MSI’s Afterburner است که GPU شما را اسکن کرده و بالاترین و پایدارترین تنظیمات اورکلاک را پیدا میکند. نرمافزار دیگری که در این زمینه عملکرد خوبی دارد EVGA’s Precision X1 است، اگرچه فقط از GPUهای GTX 10 و GTX 16 و RTX 20 پشتیبانی میکند. در نتیجه اوورکلاک کردن یکی از بهترین و نتیجه بخشترین راهکارهای افزایش سرعت کارت گرافیک است.
کامپیوتر شخصی خود را تمیز کنید
اگر کارت گرافیک شما بیش از حد داغ شود برای جلوگیری از آسیب دیدن اجزای ظریف آن، کارت گرافیک سرعت خود را کم میکند و پردازش کاهش مییابد. اگر فنها و فیلترهای ورودی از گرد و غبار پوشیده شده باشند، جریان هوا گرما را از اجزای سازنده، از جمله GPU خارج نمیکند که میتواند منجر به تجمع بیش از حد گرما شود. یکی از راهکارهای افزایش سرعت کارت گرافیک، تمیز کردن تمام فنهای ورودی با استفاده از مخزن هوای فشرده است. در مرحله بعد، کامپیوتر خود را خاموش کنید و سپس سیم برق را از پریز جدا کنید. جهت تخلیه الکتریسیته ساکن بدن لحظهای به زمین یا شی فلزی دست بزنید و درب کناری کیس کامپیوتر خود را جدا کنید و در آخر از فشار باد کمپرسور برای زدودن گرد و غبار جمع شده روی اجزا استفاده کنید.
توجه: از جاروبرقی به منظور انجام این کار استفاده نکنید. تجمع استاتیک و الکتریسیته ساکن میتواند به اجزای کامپیوتر شما آسیب برساند.
برای لپتاپها، تنها گزینه شما این است که گرد و غبار را از فنهای ورودی پاک کنید. دریچهای روی فنها وجود دارد که این فنها را پوشانده است و میتوانید به راحتی آن را از فن جدا کرده و گرد و غبار آن را بگیرید. تمیز نگه داشتن کامپیوتر شخصی برای سلامتی و عملکرد کلی آن بسیار حیاتی است و موجب بالا بردن سرعت کارت گرافیک شما میشود؛ چه آنکه در حال بازی باشید و یا فقط در حال وبگردی باشید.
جریان هوا را بهبود ببخشید
اگرچه که تمیز کردن کامپیوتر شخصی یا لپ تاپ به بهبود جریان هوا کمک میکند، ولی شما به موارد بیشتری در این خصوص نیاز دارید. برای کامپیوترهای رومیزی (دسکتاپ)، ممکن است داخل کیس فضاهایی مخصوص فنهای اضافی در جلو، بالا و پایین کیس داشته باشید. فنهای اضافی میزان نویز کامپیوتر شما را افزایش میدهند. با این حال اما با نصب فنهای اضافی، سطح کلی گرما را پایین نگه میدارید. رعایت این موارد نیز موجب بالا بردن سرعت کارت گرافیک میشود.
انجام تنظیمات Power
جهت بالا بردن سرعت کارت گرافیک اگر با لپتاپ بازی میکنید، آن را به پریز برق متصل کنید. GPU (و CPU) معمولاً وقتی لپتاپ از پریز برق جدا میشود، در فرکانس پایینتر و سرعت کمتری کار میکنند؛ زیرا باتریهای لیتیوم یونی نمیتوانند حداکثر توان خروجی را بدون استفاده از انرژی باتری تامین کنند. در BIOS سیستم تنظیماتی برای تنظیم میزان سطح پردازش وجود دارد، اما در پردازندههای گرافیکی دستورالعملهای رمزگذاری شدهای برای شارژ کردن باتری وجود دارد که نمیتوانید تغییر دهید.
انجام تنظیمات روشنایی در کامپیوترهای رومیزی و لپتاپهایی که به پریز برق متصل هستند، ممکن است عملکرد GPU را افزایش دهد و در نهایت موجب بالا بردن سرعت کارت گرافیک شود.
- مرحله اول: روی دکمه Start کلیک کنید و سپس وارد بخش تنظیمات واقع در گوشه سمت چپ منوی Start شوید.
- مرحله دوم: سیستم را در بخش تنظیمات انتخاب کنید.
- مرحله سوم: صفحه نمایش به طور پیش فرض ظاهر میشود. سپس گزینه Power & Sleep واقع در سمت چپ را انتخاب کنید.
- مرحله چهارم: پایینتر بروید و گزینه Additional Power Settings را انتخاب کنید.
نکته: در لپتابها میتوانید با کلیک راست روی آیکون باتری واقع در کنار ساعت ویندوز، به همان پنجره برسید. گزینه Power Options را از منو بازشو انتخاب کنید.
- مرحله پنجم: در این مرحله گزینه High Performance را انتخاب کنید.
اگر روی گزینه Change Plan Settings کلیک کنید، ویندوز 10 گزینه Change Advanced Power Settings را به شما نمایش میدهد، روی آن کلیک کنید و یک پنجره ظاهر میشود که شامل تمام تنظیماتی است که زیر شاخه گزینه High Performance قرار میگیرند. اگر با ویندوز 10 آشنایی ندارید، این تنظیمات را به هیچ عنوان تغییر ندهید.
نتیجه گیری
نتیجه اینکه در پاسخ به این سوال که چگونه سرعت کارت گرافیکی را بالا ببریم؟ باید بیان کنیم با انجام دقیق مراحل ذکر شده نه تنها باعث بهبود عملکرد کامپیوتر شخصی خود شدهایم و نحوه بالا بردن سرعت کارت گرافیک را آموختهایم، بلکه چند قدم به اصول حرفهای در نگهداری از سیستمهای کامپیوتری نزدیکتر شدهایم. اگرچه این مقاله با تمرکز بر روی ویندوز 10 منتشر گردیده، اما برای افزایش سرعت کارت گرافیک در ویندوز 7 نیز انجام مراحل فوق با اندکی تغییرات قابل اجرا است.